Μια φυσική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του άγχους μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το απολαύσετε ένα τσάι λεβάντας ή να αναμίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στην κρέμα χεριών σας. Η λεβάντα, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι απλώς ένα όμορφο λουλούδι, καθώς στα άνθη της υπάρχουν αρωματικά και στιβαρά έλαια που αποδεικνύονται κλινικά αποτελεσματικά για την ηρεμία του άγχους πολλών μορφών.

Σύμφωνα με το healthdigest.com, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα λεβάντας ήταν εξίσου αποτελεσματικά και μερικές φορές πιο αποτελεσματικά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος. Μια μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα της λεβάντας έναντι των επιδράσεων της λοραζεπάμης (Ativan) για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ενηλίκων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η λεβάντα ήταν τόσο αποτελεσματική όσο μια δόση 0,5 mg λοραζεπάμης για την ανακούφιση από το άγχος και τη βελτίωση της διάθεσης.

λεβάντα

Επειδή η λεβάντα δεν ενέχει τους ίδιους κινδύνους δημιουργίας συνήθειας με πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος, ορισμένοι ειδικοί υγείας προτείνουν ότι η λεβάντα είναι ασφαλέστερη για χρήση μακροπρόθεσμα χωρίς τον κίνδυνο εξάρτησης, αναφέρει το healthdigest.com. Ακόμη, εκτός από την από του στόματος κατανάλωση, τα αρωματικά έλαια λεβάντας που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία αποδείχθηκαν, επίσης, αποτελεσματικά στη θεραπεία του ήπιου άγχους, σύμφωνα με το Natural Medicine Journal.

Τσάι λεβάντας

Τα είδη λεβάντας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Είτε προτιμάτε να χρησιμοποιείτε λεβάντα από το στόμα είτε ως αρωματοθεραπεία, είναι σημαντικό να σημειώσετε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διάφορων ειδών της. Για παράδειγμα, το έλαιο λεβάντας δεν είναι βρώσιμο και δεν πρέπει να καταπίνεται, αναφέρει το Healthline. Αυτά τα είδη ελαίων μπορούν να αραιωθούν σε λοσιόν, να χρησιμοποιηθούν για ψεκασμό στον αέρα ή να χρησιμοποιηθούν σε διαχυτές αρώματος χώρου. Για από του στόματος κατάποση, αναζητήστε τσάι λεβάντας, βρώσιμη λεβάντα και συμπληρώματα σε καταστήματα και αγορές υγιεινής διατροφής. Η φρέσκια λεβάντα, ή η μαγειρική λεβάντα, θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση. Ωστόσο, η λεβάντα που πωλείται ως είδος διακόσμησης ή χειροτεχνίας δεν πρέπει να καταναλώνεται.