Το νέο έτος είναι μια πολύ καλή στιγμή για να διαμορφώσετε νέες συνήθειες και ρουτίνες στο σπίτι. Ίσως σκοπεύετε να προγραμματίζετε γεύματα κάθε εβδομάδα το 2022 ή θέλετε να ξεσκονίσετε τις ικανότητες σας στη ζαχαροπλαστική και να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο ψήσιμο. Ίσως ο μόνος σας στόχος είναι να διατηρήσετε την κουζίνα σας πιο καθαρή και πιο οργανωμένη.

Ανεξάρτητα από τα όνειρα που έχετε για τη ζωή στην κουζίνα του επόμενου έτους, ένα είναι σίγουρο: Το να ξεκινήσετε νέες ρουτίνες απαιτεί να αφήσετε κάποιες παλιές. Και για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές της σεφ και food stylist Carla Contreras όπως τις αποκαλύπτει το apartmenttherapy.com.

Τρόφιμα που δεν θα (ή δεν μπορείτε να) χρησιμοποιήσετε

Κατάψυξη γεμάτη με προμήθειες

Εάν δυσκολεύεστε να κρατήσετε το ψυγείο ή το ντουλάπι σας οργανωμένο ή θέλετε να μαγειρέψετε περισσότερο γενικά, ξεκινήστε περνώντας από το ντουλάπι, το ψυγείο και τον καταψύκτη σας. Η σεφ και food stylist Carla Contreras συνιστά στο apartmenttherapy.com να βγάλετε τα πάντα, να δωρίσετε τυχόν μη φθαρμένα που γνωρίζετε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε και να πετάξετε οτιδήποτε έχει λήξει. Σε γενικές γραμμές, λέει ότι τα προϊόντα είναι καλά προς χρήση στην κατάψυξη για περίπου τρεις μήνες, οπότε είτε κάντε ένα σχέδιο για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την παγωμένη σούπα που φτιάξατε ή πετάξτε την. «Για να το κάνετε πιο εύκολο, δημιουργήστε μια λίστα στο ψυγείο σας με αντικείμενα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε από την κατάψυξη», λέει.

Οργανώστε σωστά τα σκεύη μαγειρικής

Εργαλεία μαγειρικής

Οργανώστε διπλά ή σπασμένα μαγειρικά σκεύη, εργαλεία και μικροσυσκευές που πιάνουν πολύτιμο χώρο αποθήκευσης στην κουζίνα και σας δυσκολεύουν να βρείτε αυτό που χρειάζεστε με μία μόλις κίνηση. Γι’ αυτό η Contreras συνιστά να τα ταξινομήσετε και να κάνετε ένα σχέδιο για να κρατήσετε, να πετάξετε ή να δωρίσετε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε. Εάν δεν είστε σίγουρες ότι θέλετε να απαλλαγείτε από ένα διπλό αντικείμενο, ορίστε ένα κουτί ή κάδο για να το φυλάξετε έξω από την κουζίνα σας και, στη συνέχεια, πάρτε μια άλλη σπάτουλα ή ανοιχτήρι κονσέρβας όταν το υπάρχον σας έχει χαλάσει.

Χαλασμένες κατσαρόλες και τηγάνια

Κατσαρόλες σε κουζίνα

Αυτές οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που κρατούσατε για την περίπτωση που χρειαστείτε ένα αντίγραφο ασφαλείας; Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να αποφασίσετε τι θα κάνετε μαζί τους, λέει η Contreras. Πρέπει να απαλλαγείτε από το γρατσουνισμένο αντικολλητικό τηγάνι που κολλάει συνέχεια φαγητό σε αυτό; Υπάρχει κάποιο ταψί που είναι τόσο γεμάτο με λίπη, που κανένα τρίψιμο δεν θα το καθαρίσει; «Σκεφτείτε τι θα διευκόλυνε το μαγείρεμα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να απαλλαγείτε από ένα παλιό και να επενδύσετε σε ένα νέο σκεύος», εξηγεί.

Θαμπά μαχαίρια

Μαχαίρια κουζίνας

Ρίξτε μια ματιά στα μαχαίρια σας. Έχουν δει καλύτερες και πιο λαμπερές στιγμές; Αν ναι, το τέλος του έτους είναι μια καλή στιγμή για να αναλάβετε δράση ανταλλάσσοντάς τα για νέα ή βελτιστοποιώντας τα. Γενικά, η Contreras συνιστά στους οικιακούς μάγειρες να ακονίζουν επαγγελματικά τα μαχαίρια τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Απλά να είστε προσεκτικοί με τον τρόπο που πετάτε τα μαχαίρια σας. Εάν δεν μπορείτε να τα δωρίσετε ή αν δεν υπάρχει σημείο απόρριψης μαχαιριών κοντά σας, τυλίξτε το κάθε μαχαίρι με μερικές στρώσεις εφημερίδας και ένα στρώμα διπλωμένο χαρτόνι και, στη συνέχεια, βάλτε τα με ασφάλεια σε ένα μικρό κουτί από χαρτόνι ή άλλα σκουπίδια.

Το ξύλο κοπής σας

Ξύλο κοπής κουζίνας

Εάν το ξύλο κοπής σας είναι ραγισμένο ή χτυπημένο, σκεφτείτε να το ανταλλάξετε με ένα νέο, δεδομένου ότι τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές τις αυλακώσεις και τα σημάδια από μαχαίρι.

Αχρησιμοποίητα αναλώσιμα καθαρισμού

Καθαριστικά κουζίνας

Μόλις ασχοληθείτε με τα τρόφιμα και τις προμήθειες μαγειρέματος, ασχοληθείτε και με τον εξοπλισμό καθαρισμού σας. «Πετάξτε μουχλιασμένα σφουγγάρια, τη σπασμένη θήκη σαπουνιού και μετατρέψτε αυτές τις πετσέτες πιάτων που έχουν λερωθεί άσχημα ή έχουν σκιστεί σε κουρέλια για καθάρισμα», προτείνει η σεφ. Καθαρίστε το ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη σας και χρησιμοποιήστε ή πετάξτε τα αντικείμενα που θα βρείτε εκεί.