Λένε ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά γνωρίζατε ότι το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος; «Μελέτες έχουν δείξει ότι το να κάνεις ένα κρύο ντους κάθε μέρα βοηθά στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα», λέει η Emma Caird, πιστοποιημένη προπονήτρια φυσικής κατάστασης και ευεξίας, στο realsimple.com, εξηγώντας πως «Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών».

Η Caird προσθέτει, μάλιστα, ότι ένα κρύο ντους μπορεί επίσης να ενισχύσει το μεταβολισμό και να αυξήσει την παραγωγή καφέ λίπους, το οποίο τελικά μετατρέπεται σε ενέργεια. Αν ψάχνετε να υιοθετήσετε κάποιες νέες συνήθειες για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, το να κάνετε ένα κρύο ντους θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και αυτής της τακτικής ρουτίνας άσκησης.

Γυναίκα δοκιμάζει νερό για ντους

Μειώνει το σωματικό και ψυχικό στρες

«Το άγχος και το στρες είναι κοινές ανησυχίες κάθε ατόμου», λέει η Amber O’Brien, MD, γιατρός στην κλινική Mango, συμπληρώνοντας πως «Ευτυχώς, ένα κρύο ντους έχει χρησιμοποιηθεί ως μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση του άγχους και του στρες. Το να κάνεις κρύο ντους για πέντε έως 10 λεπτά κάποιες φορές την εβδομάδα θεωρείται ευεργετικό για την ψυχική υγεία».

Σύμφωνα με το realsimple.com, μελέτες υποδεικνύουν ότι το κρύο ντους έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις ενδορφίνες, την ορμόνη του σώματος που σας κάνει να νιώθετε ωραία, και μειώνει το επίπεδο κορτιζόλης, την ορμόνη που προκαλεί το άγχος. Όπως λέει ο Δρ O’Brien, «οι ενδορφίνες απελευθερώνονται με το κρύο ντους, οι οποίες στη συνέχεια προάγουν θετικά συναισθήματα ευτυχίας». Επίσης, ένα κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάθε μυϊκού πόνου που μπορεί να αισθάνεστε μετά από μια εξαντλητική προπόνηση.

Ενισχύει την εστίαση και την παραγωγικότητά σας

Όσον αφορά την καθημερινή σας ρουτίνα, ένα κρύο ντους μπορεί να κάνει περισσότερα από το να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους ή του στρες. «Το κρύο ντους ενθαρρύνει επίσης τον εγκέφαλό σας να αυξήσει την εστίαση και τα επίπεδα ενέργειας», λέει ο Δρ O’Brien. Όπως αποδεικνύεται, ένα κρύο ντους μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να είστε πλήρως εστιασμένοι στη λίστα των υποχρεώσεών σας.

Γυναίκα κάνει ντους

«Τα κρύα ντους ξυπνούν το σώμα σας, το οποία στην ουσία βοηθούν να αφυπνιστεί μια υψηλότερη κατάσταση εγρήγορσης», εξηγεί ο Caird. «Τα κρύα ντους σας κρατούν σε εγρήγορση όλη την ημέρα γιατί το σοκ από το κρύο νερό σας ωθεί να πάρετε βαθύτερες αναπνοές. Όταν αρχίζουμε να εμβαθύνουμε τη φυσική μας αναπνοή, το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) μειώνεται σε όλο το σώμα, το οποίο με τη σειρά του μας βοηθά να συγκεντρωθούμε περισσότερο, κάτι σαν τον διαλογισμό».

Κάνει «θαύματα» με το δέρμα και τα μαλλιά

Θέλετε να αποκτήσετε απαλό δέρμα και υπέροχα, υγιή μαλλιά με απίστευτη λάμψη; Η λύση θα μπορούσε να βρίσκεται στη θερμοκρασία του ντους σας. «Ένα κρύο ντους διατηρεί τα φυσικά έλαια στο δέρμα», εξηγεί η Debra Jaliman, MD, πιστοποιημένη από τη Νέα Υόρκη, δερματολόγος, συγγραφέας και βοηθός δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

«Σφραγίζει, επίσης, την επιδερμίδα στα μαλλιά κάνοντάς τα λαμπερά». Επιπλέον, συνεχίζει η Jaliman λέγοντας πως «το πολύ ζεστό νερό θα αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από το δέρμα σας και θα το ξεράνει». Σύμφωνα με τον Joshua Ross, αισθητικό διασημοτήτων του SkinLab, ένα κρύο ντους μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή, το πρήξιμο και το οίδημα στο δέρμα.