Το 60% των κοριτσιών που μπαίνουν στην εφηβεία θα είναι παχύσαρκο μέχρι να φτάσει τα 16 του χρόνια.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία έφερε στο φως έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία μετρήθηκε η μέση αντί ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των κοριτσιών που συμμετείχαν σε αυτή.

Η περίμετρος της μέσης μιας μέσης 15χρονης έχει «επεκταθεί» κατά σχεδόν 13 εκατοστά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως υποστηρίζει η έρευνα, σύμφωνα με την οποία πολλά παιδιά είναι πολύ πιο παχιά απ’ ό,τι υπολογιζόταν.

Πρόσφατες στατιστικές ανέφεραν ότι υπήρξε μια σταθεροποίηση στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, με βάση το ΔΜΣ, ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν ελάμβαναν υπόψη την περίμετρο της μέσης των παιδιών.

Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία (το λίπος στο μέσο του σώματος) αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό, σε σχέση με το βάρος.

Έτσι, το να στηρίζεται κανείς μόνο στις μετρήσεις γύρω από το ΔΜΣ, μπορεί να παρέχει μη ακριβείς εκτιμήσεις σχετικά με την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, που επικαλείται έρευνα του πανεπιστημίου Leeds Metropolitan University.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Public Health.

Το λίπος στην περιοχή γύρω από το στομάχι θεωρείται πιο επικίνδυνο, από οπουδήποτε αλλού στο σώμα, καθώς έχει πιο άμεση επίδραση στα ζωτικά όργανα. Ωστόσο, ο ΔΜΣ, που συγκρίνει το ύψος με το βάρος ενός ατόμου, δεν λαμβάνει υπόψη πού υπάρχει το λίπος στο σώμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το επιπλέον λίπος γύρω από τη μέση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στα κορίτσια αργότερα στη ζωή τους, αν ο σωματότυπός τους παραμένει «σχήμα-μήλο», συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στήθους, καρδιακών ασθενειών, προβλήματα στο συκώτι και διαβήτη.

Ακόμη, επηρεάζονται οι πιθανότητες να ξεκινήσει οικογένεια, καθώς το λίπος που αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών, καθιστώντας πιο δύσκολη τη σύλληψη.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Dr Claire Griffiths, ενώ σε αυτή συμμετείχαν ο ειδικός στην παιδική παχυσαρκία, καθηγητής Paul Gately, ο Dr Paul Marchant και ο καθηγητής Carlton Cooke, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο του Leeds.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το ΔΜΣ, την περίμετρο της μέσης και την αναλογία μέσης-ύψους σε παιδιά σχολικής ηλικίας για διάστημα πέντε ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκτιμώμενοι δείκτες παχυσαρκίας, όπως ορίζονταν από το ΔΜΣ, παρέμεναν σταθεροί τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων.

Ωστόσο, από τις μετρήσεις που έγιναν λαμβάνοντας υπόψη την περιφέρεια της μέσης, ειδικά στα κορίτσια, το ποσοστό παχυσαρκίας αυξήθηκε από 20% σε 60% μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Το πιο σοκαριστικό στοιχείο της έρευνας ήταν, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι μέχρι να φτάσουν τα 15-16 τους χρόνια, τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία ξεπερνούσαν κατά 25% το ανώτατο όριο για ενήλικες για να θεωρηθούν υπέρβαρες (80 εκατοστά) και κατά 10% ξεπερνούσαν το όριο για να θεωρηθούν παχύσαρκες (88 εκατοστά περίμετρος μέσης).