Όλες οι γυναίκες έχουν περάσει από το στάδιο που παρατηρούν τα μαλλιά να είναι κατά μήκος υγιή και στιλπνά, αλλά οι άκρες να έχουν ανάγκη από ενυδάτωση, να σπάνε και να δημιουργείται ψαλίδα.

Τα μαλλιά μας έχουν ανάγκη από καθημερινή ενυδάτωση ιδιαίτερά τους ζεστούς μήνες. Τα φυσικά μαλλιά παρουσιάζουν ξηρασία μόνο στις άκρες, αλλά τι συμβαίνει με τα βαμμένα;

Γράφει ο Θοδωρής Οικονομάκης

Επιλέγοντας μια γυναίκα να μπει σε τεχνικές διαδικασίες δηλαδή βαφές, περμανάντ, φόρμες, ανταύγειες κτλ, πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη ότι τα μαλλιά της θα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για φροντίδα.

Όλες οι τεχνικές εργασίες αφυδατώνουν σταδιακά την τρίχα και εάν δεν υπάρχει τακτική συντήρηση στο κούρεμα, τότε δυστυχώς τα μαλλιά θα αλλάξουν υφή, θα γίνουν ξέρα αδύναμα και θα δημιουργείται ψαλίδα.

Οι φίλες μας πρέπει να κατανοήσουν το ρολό του κομμωτή που τις συμβουλεύει (και δεν μιλώ για οποιοδήποτε κομμωτή αλλά για αυτόν τον οποίο εμπιστεύονται και ξέρουν ότι δεν προτείνει για να πουλήσει, αλλά γιατί πραγματικά ενδιαφέρεται για την ποιότητα των μαλλιών).

Ξέρω, θα μου πείτε πού να τον βρω; Η αναζήτηση είναι δικό σας κομμάτι. Ο κομμωτής έχει 2 ρόλους στα μαλλιά της γυναίκας: Ο ένας είναι να δημιουργήσει το επιθυμητό στυλ σε κούρεμα, χτένισμα ή χρώμα και ο άλλος να «τραβήξει λίγο το αυτί» της πελάτισσάς του, για να μπορεί να δουλέψει σε σωστή ποιότητα μαλλιών.

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν τον κομμωτή θεό ο οποίος με μια επίσκεψη θα τους δώσει την τέλεια εικόνα, ποιότητα, υφή, υγεία και λάμψη.

Πολλές φορές συζητώ με φίλες που μου εμπιστεύονται την εικόνα τους και πραγματικά αυτά είναι τα ζητούμενα τους, αλλά ισχύει αυτό; Είναι εφικτό;

Ας μην γελιόμαστε. Τα μαλλιά μας και ιδιαίτερα στις γυναίκες που κάνουν τεχνικές εργασίες είναι ξηρά. Αυτό συμβαίνει διότι τα μαλλιά ως επί το πλείστον μακραίνουν 1,5 έως 2 πόντους το μήνα. Αυτός είναι και ο χρόνος που θεωρητικά θα πρέπει να βάφει τα μαλλιά της η κάθε γυναίκα για να μην αντιμετωπίζει τη ρίζα η οποία θα εκθέτει το φυσικό της χρώμα.

Έστω ότι έχουμε μια γυναίκα της οποίας τα μαλλιά μακραίνουν 2 cm τον μήνα, έχει μήκος από ρίζα μέχρι άκρη 60 cm, βάφει τα μαλλιά της τα τελευταία 3 χρονιά και κουρεύεται μια φορά στους 6 μήνες.

Η ίδια αισθάνεται ότι βάφεται μονό 3 χρονιά, κουρεύει άκρες κάθε 6 μήνες και θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχουν καλή ποιότητά, αλλά δεν έχουν.

Αναλυτικά λοιπόν αν διαιρέσουμε το μήκος 60 cm τα 2 cm που μακραίνουν τα μαλλιά το μήνα, θα δούμε ότι οι άκρες έχουν ζωή 30 μήνες δηλαδή 60 cm / 2 cm = 30 μήνες. Αφαιρώντας θεωρητικά τα 5 κουρέματα που έχει κάνει στους 30 μήνες και υπολογίζοντας ότι κόβει 2 cm στο κάθε κούρεμα το αποτέλεσμά είναι 2cm x 5 κουρέματα στους 30 μήνες, τότε έχει καθαρίσει 10 cm από την ήμερα που ξεκίνησε να βάφει τα μαλλιά της.

Αν πιάσουμε την τρίχα από την άκρη προς τη ρίζα θα παρατηρήσουμε ότι η άκρη είναι πάντα πιο αδύναμη και όσο προχωράμε προς την ρίζα, η τρίχα γίνεται πιο στιλπνή και πιο δυνατή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πρώτα 2 cm της άκρης έχουν βάφει 30 φορές, τα επόμενα 2 29 φορές, τα επόμενα 2 28, τα επόμενα 2 27 κτλ, μέχρι που φτάνουμε 4 cm από τη ρίζα έχουν βάφει μια φορά και η φυσική ρίζα 2 cm από το δέρμα καμία. Συμπέρασμα δεν είναι τα τρέχετε συνέχεια για κουρέματα και να μην σας μείνει τρίχα.

Πρέπει ο κομμωτής σας να ξέρει τα «θέλω» σας. Εάν η επιθυμία σας είναι να γίνουν τα μαλλιά σας πολύ μακρυά και να έχετε το επιθυμητό χρώμα, τότε σίγουρα ο σύμβουλός σας πρέπει να το γνωρίζει, για να ακολουθήσετε τις σωστές συμβουλές του που είναι: ο couper που θα σας αναλάβει πρέπει να έχει τεχνική έτσι ώστε όταν θέλετε να κόψετε 2 cm να είναι πάντα 2!

Δεν πρέπει να τον αλλάζετε κομμωτή γιατί ο επόμενος μπορεί να σας παρασύρει στις δικές του επιθυμίες και να αποκλίνετε από το στόχο σας.

Τα μαλλιά σας πρέπει να τα ενυδατώνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και δεν μιλάω για μέλια, λάδια, αυγά κτλ. (Αυτά ναι ήταν λύσεις, αλλά ήταν λύσεις της δεκαετίας του ’50 οπού δεν υπήρχε τεχνογνωσία και οι ανάγκες για ομορφιά δεν ήταν τόσο έντονες. Εάν βέβαια εξακολουθείτε και πηγαίνετε στη δουλεία με το γάιδαρο, τότε πάω πάσο).

Μπορείτε μέσα από μια ολοκληρωμένη συζήτηση με το σύμβουλο κομμωτή σας, να επιλέξετε μια ενυδατική μάσκα η οποία να χρησιμοποιείται μια φορά την εβδομάδα και να ακολουθούνται σωστά οι χρόνοι παραμονής στα μαλλιά σας.

Μια κρέμα leave in οπού θα μπορείτε μετά το λούσιμο να την αφήνετε να την απορροφούν τα μαλλιά σας και έτσι να μην χρειάζεται να ξεβγάζετε ή ακόμα και μια quick shot θεραπεία οπού σε ελάχιστο χρόνο (1’-2’) ανοίγουν τα λέπια της τρίχας, διεισδύουν τα ενυδατικά στοιχεία και σφραγίζουν άμεσα τα λέπια για να διατηρηθεί το αποτέλεσμά.

Το κούρεμα σας πρέπει να γίνεται συστηματικά σχεδόν 2-3 μήνες και αυτό για να καθαρίζουν οι ταλαιπωρημένες άκρες και σε συνδυασμό με την ενυδάτωση να γίνεται η τρίχα κατά μήκος δυνατή και στιλπνή.

Το δέρμα σας πάντα το ενυδατώνετε. Τα μαλλιά δυστυχώς δεν έχουν φωνή και τα αμελούμε αλλά όταν έρθει η ώρα να δούμε τις άκρες μας, πάντα φταίνε οι άλλοι. Παρατηρήστε όλες τις celebrities. Τα μαλλιά τους είναι λεία στιλπνά και περιποιημένα σε αυτές.

Λοιπόν πάντα υπάρχει ένας σύμβουλος κομμωτής που τους «τραβάει το αυτί» για να έχουν την ωραία εικόνα που καθημερινά θαυμάζετε. Γατί λοιπόν -με σωστή γνώση- να μην είστε εσείς αυτή που θα τραβάει τα βλέμματα με την ωραία εικόνα;

Καλή επιτυχία!

Θοδωρής Οικονομάκης
Προσωπολόγος – Hairstylist educator

Τον κ. Οικονομάκη μπορείτε να τον βρείτε στο ikonomakis κομμωτήρια + VIP στο πάτημα Χαλανδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.ikonomakis.gr και τη σελίδα στο Facebook: facebook.com/ikonomakisgr