Τα μαλλιά μας φθείρονται από τρεις βασικούς παράγοντες: 1) τις χημικές εργασίες, 2) τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και 3) τη μηχανική τριβή.

Γράφει ο Θοδωρής Οικονομάκης

Οι χημικές εργασίες – βαφές, λόγω μαζικής διάθεσης, συνήθως έχουν χαμηλότερη «καλλυντικότητα» σε σύγκριση με μια επαγγελματική βαφή. Συνεπώς για όσες το επιλέγετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζεται πολύ προσοχή αλλά και πολύ μεγάλη φροντίδα για να ανακτήσετε τη λάμψη, τη δύναμη και την απαλή υφή στα μαλλιά σας

Συμβουλές για να μειώσετε τη χημική επίδραση στα μαλλιά σας

Επιλέγουμε πάντα να απευθυνόμαστε στους experts, δεν διστάζουμε να ρωτήσουμε για τη βαφή που θα χρησιμοποιήσει και πριν κάνουμε χρήση, κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο για τυχόν ανεπιθύμητες ουσίες, συμβάντα, ακόμα και αλλεργικά σοκ (οι σοβαροί επαγγελματίες δεν ρισκάρουν τη φήμη τους συνεπώς επιλέγουν και τα καλύτερα προϊόντα με υψηλή καλλυντικότητα).

Όλοι αγαπάμε και χαιρόμαστε τον ήλιο που μας χαρίζει ο ελληνικός ουρανός αλλά, δυστυχώς, η υπερβολική έκθεση σε αυτόν χωρίς την κατάλληλη προστασία μπορεί να κρύβει κινδύνους για τα μαλλιά μας.

Το μεγαλύτερο μέρος της τρίχας μας αποτελείται από υγρασία για να μπορεί να διατηρεί την ελαστικότητα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ξηραίνει τα μαλλιά μας με αποτέλεσμα να είναι δυσκολοχτενιστα, να σπάνε οι άκρες και να γίνονται σκληρά στην υφή. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, τα μαλλιά αφυδατώνονται.

Για να διατηρήσουμε την ελαστικότητα και την απαλή υφή, επιβάλλεται, αφενός να χρησιμοποιούμε προϊόντα κατά της έκθεσης στον ήλιο και αφετέρου να υπερενυδατωνουμε την τρίχα για να διατηρήσουμε την υγρασία της.

Συμβουλές για να διατηρήσετε την υγρασία των μαλλιών σας άνοιξη – καλοκαίρι:

Πριν το καλοκαίρι, κατά την περίοδο της άνοιξης όταν οι θερμοκρασίες είναι μεσαίες επιλέγουμε μια καλή μάσκα αναδόμησης. Χρησιμοποιούμε τη μάσκα σύμφωνα με τις οδηγίες για περίπου ένα μήνα και έτσι χτίζουμε με κερατίνη τα φθαρμένα σημεία των μαλλιών μας.

Αμέσως μετά την μάσκα αναδόμησης, επιλέγουμε μια μάσκα ενυδάτωσης για να διογκώσουμε την τρίχα με υγρασία και να έχουμε στιλπνά και λαμπερά μαλλιά.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, προστατεύουμε τα μαλλιά μας με ένα αντηλιακό λάδι, ειδικά κατά την ώρα της μεγάλης έκθεσης στον ήλιο και μια βαριά ενυδατική μάσκα για να αναπληρώσει τη ζέστη που έχουν δεχθεί τα μαλλιά μας. Το κούρεμα κατά την άνοιξη – καλοκαίρι για να έχετε υγιείς άκρες, θα πρέπει να είναι πιο συχνό.

Η μηχανική τριβή προέρχεται από το κακό βούρτσισμα, όταν τα μαλλιά μας είναι τελείως αφυδατωμένα, απο το λαστιχάκι, που συνήθως είναι αγαπημένο αξεσουάρ της κάθε γυναικάς, αλλά και τη βούρτσα και το πιστολάκι, τα οποία χρησιμοποιούμε χωρίς την απαραίτητη γνώση.

Συμβουλές για να μειώσετε τη μηχανική τριβή

Πάντα πριν χρησιμοποιήσουμε θερμαντικό μέσο, πιστολάκι – πρέσα – σίδερο στα μαλλιά μας, επιλέγουμε μια κρέμα για ίσιωμα η κάποιο προστατευτικό για τα μήκη και τις άκρες, (η σιλικόνη δεν κάνει για αυτή την δουλειά) για να μειώσουμε την τριβή με το πιστολάκι και να υπερενυδατώσουμε τα μαλλιά, έτσι ώστε να καίμε την κρέμα και όχι τα μαλλιά μας.

Φροντίζουμε ώστε η βούρτσα μας να μην κάνει κοιλιά, δηλαδή να μην δημιουργείται μια καμπύλη στο κέντρο της και να μην έχει φθαρμένες άκρες. Όλη η ενέργεια της τριβής θα μεταφέρεται στο κέντρο της φθαρμένης βούρτσας και θα σπάει τις άκρες των μαλλιών σας, οπότε αλλάξτε βούρτσα.

Το λαστιχάκι θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν το βγάζετε, διότι τραβάει τα μήκη και τις άκρες των μαλλιών σας και τα σπάει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ψαλίδα και σπασμένα μαλιά. Βγάλτε το απαλά ή προτιμήστε κλάμερ.

Τα μαλλιά μας λοιπόν, φθείρονται από τις επιλογές μας στην καθημερινή ζωή. Είναι πολύ εύκολο ακολουθώντας τις συμβουλές να διατηρήσετε λαμπερά, υγιή και στιλπνά μαλλιά, πολύ απλά αλλάζοντας την καθημερινότητά σας και ακολουθώντας τις συμβουλές των experts. Και όπως γνωρίζετε, η γνώση είναι δύναμη.

Καλή επιτυχία!

Θοδωρής Οικονομάκης
Προσωπολόγος – Hairstylist educator

Τον κ. Οικονομάκη μπορείτε να τον βρείτε στο ikonomakis κομμωτήρια + VIP στο πάτημα Χαλανδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.ikonomakis.gr και τη σελίδα στο Facebook: facebook.com/ikonomakisgr