Στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες «μαγικές δίαιτες» που υπόσχονται γρήγορη και παράλληλα εύκολη απώλεια κιλών. Οι περισσότερες όμως από αυτές, όπως λένε οι διατροφολόγοι, είναι ανεπαρκείς και ελλιπείς σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού είναι οι φυτικές ίνες, οι υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Και μπορεί για κάποιο διάστημα να χάσετε κάποια κιλά ακόμη κι αν δεν τις λαμβάνετε όμως μακροπρόθεσμα, όταν δεν λαμβάνετε αυτές τις θρεπτικές ουσίες, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι διατροφολόγοι αναφέρουν ότι είναι αποδεδειγμένο ότι οι πιο δημοφιλείς – τέτοιου τύπου- δίαιτες έχουν θετικά αποτελέσματα (βραχυπρόθεσμα) αλλά μακροπρόθεσμα το ποσοστό διατήρησης της απώλειας βάρους είναι πολύ χαμηλό.

Ποιες όμως είναι οι πιο γνωστές δίαιτες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά την εφαρμογή τους;

«Express Hollywood»

Η συγκεκριμένη δίαιτα διαρκεί δύο ημέρες και για την εφαρμογή της απαιτείτε να πίνετε μόνο χυμό και να μην τρώτε καθόλου φαγητό. Λέγεται ότι ένα άτομο μπορεί να χάσει μέχρι 3,5 κιλά σε αυτό το διάστημα.

Πάντως, το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι βραχυπρόθεσμο και το αίσθημα της πείνας (δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει καθόλου φαγητό) είναι πολύ αυξημένο. Εκτός αυτού βέβαια, μετά το πέρας των δύο ημερών, το άτομο θα ξαναπάρει τα κιλά που έχασε. Κι αυτό γιατί επιστρέφει στις παλιές διατροφικές συνήθειές του.

«Beverly Hills»

Αυτή η δίαιτα διαρκεί 35 ημέρες και όσοι την κάνουν, υπολογίζεται ότι χάνουν μέχρι και 7 κιλά. Βασίζεται στο σωστό συνδυασμό τροφών και γι’ αυτό όταν δεν συνδυάζονται σωστά οι τροφές το άτομο παίρνει κιλά.

Σε αυτή τη δίαιτα επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο μιας ομάδας τροφών από (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες και φρούτα).

Πολύ συχνά παρατηρείται διάρροια και ζαλάδα στα άτομα που κάνουν αυτή τη δίαιτα.

«Atkins»

Η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται στη θεωρία ότι οι άνθρωποι παχαίνουν επειδή τρώνε πολλούς υδατάνθρακες. Η πρώτη πηγή ενέργειας για το σώμα είναι οι υδατάνθρακες (πχ φρούτα, λαχανικά, δημητριακά) και όταν κάποιος αποκλείσει την πρόσληψη αυτών των τροφών, αναγκάζεται να μεταβολίσει το αποθηκευμένο στο σώμα λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον η κατανάλωση υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να παράγει ινσουλίνη που ανοίγει την όρεξη.

Σύμφωνα με τη δίαιτα Αtkins επιτρέπεται η απεριόριστη κατανάλωση πρωτεϊνούχων προϊόντων (πχ κρέας,αυγά,τυριά) ενώ η κατανάλωση υδατανθράκων είναι σχεδόν απαγορευμένη.
Αυτή η δίαιτα πρέπει να ακολουθείται μόνο υπό την καθοδήγηση ειδικού καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια εφαρμογής της μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.