Το υγιές και λαμπερό δέρμα είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας «αφαιρέσουν» χρόνια. Η φροντίδα και η περιποίησή του, πέρα από προϊόντα ομορφιάς γίνεται και από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές που έχουν τη δυνατότητα να μας «κρύψουν» χρόνια, τον τρόπο δράσης τους και τη συνιστώμενη ποσότητα που καλό θα ήταν να καταναλώνουμε.

Ρόδι για απαλό δέρμα

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου και στη προστασία του δέρματος από τις επιπτώσεις του ήλιου. Το ρόδι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλουν στην εξάλειψη της ακμής. Ο χυμός ροδιού συσφίγγει τους πόρους και τονώνει την επιδερμίδα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους ροδιού – και όχι μόνο χυμό – κάθε εβδομάδα.

Blueberries για λείανση των λεπτών γραμμών

Τα blueberries περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη τροφή. Μπορούν να δώσουν στο δέρμα σας επιπλέον προστασία από τις καταστροφικές για αυτό ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από την έκθεση στον ήλιο, το συναισθηματικό στρες, ακόμη και από την υπερβολική άσκηση.

Μισό φλιτζάνι κάθε μέρα θα βοηθήσει να αποτραπούν οι βλάβες στην κυτταρική δομή που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σφριγηλότητας, λεπτές γραμμές, και ρυτίδες.

Kale (είδος λάχανου) και σπανάκι για σύσφιξη

Αυτά τα λαχανικά περιέχουν ειδικά φυτοθρεπτικά συστατικά ή αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην προστασία από βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη, δύο θρεπτικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Agricultural Food Chemistry.

Κάθε εβδομάδα, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι τρία φλιτζάνια λάχανο kale ή σπανάκι, ή συνδυασμό και των δύο.

Ψάρια για μείωση της ερυθρότητας

Οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος, βοηθώντας τις να κρατήσουν την υγρασία μέσα τους. Η κατανάλωση δύο μερίδων ψάρι την εβδομάδα μπορεί να μειώσει χρόνιες φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και τη ψωρίαση.

Πράσινο τσάι για μείωση των καφέ κηλίδων

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες (μία από τις πιο αποτελεσματικές ενώσεις για την πρόληψη της φθοράς από τον ήλιο) και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες και μπορούν να αναστρέψουν τις επιπτώσεις της γήρανσης).

Καταναλώνετε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα για να δείτε αποτελέσματα μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Καρπούζι για ενυδατωμένο δέρμα

Αυτό το δροσιστικό, γλυκό φρούτο περιέχει την αντιοξειδωτική, βιταμίνη C, το λυκοπένιο καθώς και το κάλιο, το οποίο ρυθμίζει την ισορροπία του νερού και των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα. Καταναλώνετε τουλάχιστον ένα έως δύο φλιτζάνια την εβδομάδα.

Ελαιόλαδο για υγιή λάμψη

Τα «καλά» λίπη του ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ωφέλιμα για την καρδιά, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή και ρόδινη. Καταναλώνετε μια κουταλιά της σούπας την ημέρα για να επωφεληθείτε από την ευεργετική του δράση.

Πηγή: myworld.gr