Πεντανόστιμη και υγιεινή, αφού έχει πολλή λιγότερη ζάχαρη από άλλες…

Υλικά:

Για τη ζύμη:

450 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κ.γλ. baking powder
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα αλάτι

Για τη «μαρμελάδα»:

2+1/2 κούπες ξεφλουδισμένα σύκα
λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να είναι ομοιογενής και να μην κολλά στα τοιχώματα.
Την τυλίγουμε σε ζελατίνα και την βάζουμε για 30′ στο ψυγείο.

Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι και πόσο γλυκιά θέλουμε την «μαρμελάδα» μας προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.

Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης σε δίσκο. Την μεταφέρουμε σε ταρτιέρα περίπου 30cm (η ζύμη πρέπει να καλύπτει τα τοιχώματα της ταρτιέρας). Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τυχών περίσσευμα γύρω από το σκεύος.
Αδειάζουμε μέσα την «μαρμελάδα»

Απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ορθογόνιο και κόβουμε σε κορδέλες, τις οποίες τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο γλυκό.

Με τυχών περίσσευμα ζύμης μπορούμε να φτιάξουμε λουλουδάκια, καρδούλες, αστεράκια, πεταλούδες κλπ. και να τα τοποθετήσουμε πάνω στην τάρτα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 35-40′.

Πηγή: sintagespareas.gr