Πολύ συχνά οι γυναίκες αναρωτιούνται γιατί οι άντρες διστάζουν να ανοιχτούν στις συντρόφους τους και να συζητήσουν αυτά που τους απασχολούν.

Κάποιες γυναίκες σκέφτονται ότι μπορεί να ντρέπονται ή να μην θέλουν να δείξουν αδυναμία, και κάποιες άλλες ότι απλά αδιαφορούν. Και καλά η ντροπή… το να αδιαφορούν όμως είναι κάτι που τις εξοργίζει.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Child Development», αποκαλύπτει μία άλλη αιτία: οι άντρες δεν αναλώνονται σε συζητήσεις γιατί πολύ απλά τις βρίσκουν άσκοπες. Μάλιστα την τακτική αυτή την «κληρονομούν» από την παιδική τους ηλικία. Για τις ανάγκες της μελέτης επιστρατεύτηκαν 2.000 παιδιά και έφηβοι.

«Οι γυναίκες κατά κανόνα πιέζουν τους συντρόφους τους να μοιραστούν μαζί τους τις ανησυχίες τους, επειδή πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα αισθανθούν καλύτερα και θα βρουν μια λύση, κάτι που δεν ισχύει. Οι σύντροφοί τους, αντίθετα πιστεύουν ότι η όλη συζήτηση δεν έχει νόημα, και με τον καιρό η κατάσταση θα βελτιωθεί. Αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται καυγάδες με την γυναίκα να εκλαμβάνει την εσωστρέφεια του συντρόφου της ως αδιαφορία», εξηγεί η Αμάντα Ρόουζ, επικεφαλής της έρευνας.

Επιπλέον, «πολλοί άντρες πιστεύουν πως όσο συζητούν ένα πρόβλημα σχέσεως, τόσο χειρότερο το κάνουν. Έτσι, προτιμούν να ασχοληθούν με κάτι άλλο, ώστε να ξεφύγει το μυαλό τους και να μειωθεί η ένταση», πρόσθεσε.
Η δρ Ρόουζ πιστεύει πως τα ευρήματά της είναι ευκαιρία για να μάθουν οι άντρες πως μερικές φορές είναι καλό να μιλούν – και οι γυναίκες πως είναι κουραστικό να μιλάνε διαρκώς για ό,τι τις απασχολεί.