Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το διαζύγιο, ακόμη και προτού παντρευτείτε, είναι να κατανοήσετε σε βάθος την έννοια της λέξης «εξορθολογισμός».

Πρόκειται για την προσπάθεια δημιουργίας μιας λογικής εξήγησης για κάτι που γνωρίζουμε ότι είναι λάθος εξ αρχής.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η συγγραφέας του βιβλίου «How to Recognize Your Future Ex-Husband», Debra Weiner, όταν τη ρωτάνε να περιγράψει με λίγα λόγια το περιεχόμενο του βιβλίου της.

Το βιβλίο μιλά για τη διαδικασία κατανόησης της προσπάθειας εξορθολογισμού και πώς αυτή διαταράσσει την ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε τα «σημάδια κινδύνου» στην αρχή μιας σχέσης.

Τι σημάδια που πρέπει να μας «ανησυχήσουν»:

Θυμός: Ένας άντρας που θυμώνει συχνά (και ειδικά το πρώτο διάστημα μιας σχέσης) μπορεί να είναι συναισθηματικά ασταθής. Η οικειότητα και η εμπιστοσύνη δημιουργούν την αίσθηση ασφάλειας, και είναι αρκετά απίθανο να τα νιώσετε με έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι θυμωμένος τις περισσότερες φορές. Μην προσπαθήσετε να τον δικαιολογήσετε, σκεπτόμενη ότι ο ίδιος νιώθει αρκετά άνετα και είναι αυθεντικός ως προς το χαρακτήρα του. Και αν σας πει ποτέ κάτι τέτοιο, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί… τρέξτε μακριά, γιατί αυτός ο άντρας θα γίνει σίγουρα… ο «μελλοντικός πρώην άντρας σας»!

Όρια: Παρόλο που η φύση του έρωτα έχει να κάνει με το «θόλωμα» των ορίων, είναι πολύ σημαντικό να μπουν όρια από την αρχή μιας σχέσης, καθώς τελικά παρέχουν μια σταθερή βάση για να καλλιεργηθεί μια πιο ουσιαστική δέσμευση.
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία μιας σχέσης είναι ο σεβασμός και αν κάποιος δε σέβεται τα «θέλω» σας τότε ανήκει και αυτός στην παραπάνω κατηγορία.

Λεφτά: Σε έναν κόσμο που η λέξη που κινεί τα νήματα είναι το «χρήμα», αρκετές γυναίκες λατρεύουν τον πλούτο χωρίς να δίνουν την πρέπουσα σημασία στο χαρακτήρα του ανθρώπου. Οι πλούσιοι είναι αρκετές φορές τσιγκούνηδες και δε μπορούν να «δεθούν» συναισθηματικά σε κάποιον. Και ενώ στην αρχή όλα μπορεί να δείχνουν εύκολα, στην πορεία της σχέσης αυτό προκαλεί εντάσεις και καυγάδες.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η προσφορά πανάκριβων δώρων και η επίδειξη του πλούτου. Ένα ακριβό κόσμημα στο τρίτο ραντεβού θα πρέπει να σας «ανησυχήσει».

Μην «ορθολογικοποιήσετε» την προσφορά αυτή, σκεπτόμενη ότι είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνθρωπος αυτός το κάνει γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθει καλύτερα ο ίδιος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ναρκισσισμού και αν ισχύει τότε… ανήκει και αυτός στους μελλοντικούς πρώην!