Μήνα με τον μήνα, μέρα τη μέρα, η πλειοψηφία των Ελλήνων υποχρεώνεται να κάνει ακόμα περισσότερη οικονομία. Η όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομία τείνει να γίνει δεύτερη φύση μας και το καλοκαίρι. Δείτε, λοιπόν, τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε κι άλλο τα έξοδά μας.

-Δροσιά που δεν «καίει»: Τα έξοδα θέρμανσης του χειμώνα γίνονται το καλοκαίρι έξοδα δροσιάς και -κακά τα ψέματα- πραγματική δροσιά στο σπίτι μόνο με κλιματιστικό επιτυγχάνεται. Αν βρίσκεστε προ της αγοράς νέου κλιματιστικού μην σκεφτείτε να επιλέξετε κάτι άλλο πέρα από inverter (τεχνολογία που επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή απόδοση με την μεγαλύτερη οικονομία) και με ενεργειακή κλάση Α ή Α+. Οι τιμές των εν λόγω κλιματιστικών συγκριτικά με τα άλλα, κλάσεων από Β και μετά, είναι σχετικά υψηλότερες, όμως μακροπρόθεσμα θα έχετε περισσότερη οικονομία στο ρεύμα –καθώς και περιορισμένη έκλυση διοξειδίου του άνθρακα.

-Η ανεργία θέλει καλοπέραση: Αν ανήκετε στο 16% του πληθυσμού υπό την ιδιότητα «άνεργος», ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται με αμέτρητες επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν αρκετά μειωμένες τιμές στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, εφόσον τους δείξετε την κάρτα ανεργίας σας. Πρόκειται για επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης, εκπαίδευσης, τηλεφωνίας, εστίασης, τροφίμων-ποτών, υγείας-φαρμάκων-καλλυντικών, ηλεκτρικών ειδών, λιανεμπορίου-e-shops, τουρισμού-ξενοδοχείων.

-Ραντεβού στο… μπαλκόνι: Η έξοδος τον τελευταίο καιρό έχει γίνει «είδος πολυτελείας» -κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη στροφή στην μαγειρική. Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, όμως, η αλήθεια είναι ότι δε μας χωράει το σπίτι! Βουρ στο μπαλκόνι, λοιπόν. Τοποθετήστε κάποια έπιπλα με μαξιλαράκια, προμηθευτείτε κεριά κιτρονέλλας που θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα και θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά  και… ζητήστε από την παρέα να βάλει τα ποτά.

-Τα -τσάμπα- μπάνια του λαού: Για εσάς που οι διακοπές μακριά από το κλεινόν άστυ φαντάζουν όνειρο θερινό, δεν είναι λίγες οι παραλίες της Αττικής που θα μπορούσαν να γίνουν το στέκι σας φέτος το καλοκαίρι. Συνδυάστε ποιότητα και οικονομία και επιλέξτε ανάμεσα σε αυτές που δεν έχουν εισιτήριο αλλά κέρδισαν φέτος γαλάζια σημαία: Μαύρο Λιθάρι, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Πούντα Ζέζα στο Λαύριο και Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη.

Οικονομία και στις διακοπές

-Επιστροφή στη φύση: Η μακράν οικονομικότερη διαμονή στις διακοπές είναι το ελεύθερο camping –ok, μετά ίσως από την διαμονή σε εξοχικό σπίτι φίλων ή συγγενών. Τα βασικά πού θα χρειαστείτε είναι μία σκηνή και ένα φουσκωτό στρώμα (με τρόμπα) για να κοιμάστε πιο αναπαυτικά –ανάλογα, βέβαια, με τις ανάγκες σας, χρήσιμα θα σας φανούν και ένας μαύρος σάκος νερού για να ξεπλένεστε, κάποιο φακός, γκαζάκι ή σέικερ. Βέβαια, το ελεύθερο camping θεωρείται παράνομη δραστηριότητα, η οποία τιμωρείται με αυτόφορο και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η αστυνομία «κάνει τα στραβά μάτια» …

-Κοινωνικός τουρισμός: Μην λησμονήσετε, ωστόσο, να ρίξετε μια ματιά και στα φετινά προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς δελτία δικαιούνται άτομα (ή οικογένειες) με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και πολλές άλλες ομάδες εργαζομένων και συνταξιούχων.

Τέλος, για να εξοικονομήσετε χρήματα από μεταφορές στην περιοχή που θα βρεθείτε για διακοπές, πάρτε μαζί σας τα ποδήλατά σας! Φορτώστε τα στο αυτοκίνητο και απολαύστε τις βόλτες σας με τον πιο διασκεδαστικό -και οικονομικό- τρόπο.

Πηγή: in2life.gr