Όταν το δέρμα χάνει την υγρασία, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δημιουργεί ρυτίδες. Υπάρχουν δύο διαδικασίες γέννησης των ρυτίδων, που είναι μέρος της λεγόμενης γήρανσης του δέρματος.

Η πρώτη αφορά τη γενετική τάση του κάθε οργανισμού να σχηματίζει ρυτίδες και ονομάζεται ενδογενής γήρανση. Στην περίπτωση αυτή χρειαζόμαστε τη βοήθεια του δερματολόγου και ενδεχομένως του πλαστικού χειρουργού.
Υπάρχει όμως και η γήρανση του δέρματος που προκαλείται από παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως ο ήλιος και οι καθημερινές μας συνήθειες. Εδώ μπορούμε να επέμβουμε και να μειώσουμε το ρυθμό γήρανσης της επιδερμίδας μας με απλούς τρόπους.

1. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην εμφάνιση των ρυτίδων.

2. Χρησιμοποιείτε όλο το χρόνο αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας και κάθε δύο ώρες να την ανανεώνετε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα.

3. Το solarium επιταχύνει το ρυθμό γήρανσης του δέρματος. Προτιμήστε τις ειδικές κρέμες αυτομαυρίσματος (self tanning) ή ένα μακιγιάζ σε bronze αποχρώσεις.

4. Μη ξεχνάτε να ενυδατώνετε καθημερινά το πρόσωπο σας. Η υδατική κρέμα χάρη στο νερό και τα λιπαρά συστατικά που περιέχει, θα βοηθήσει το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία που χρειάζεται και θα λειάνει τις λεπτές ρυτίδες. Απλώστε τη με καθαρά χέρια και κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις με ελαφρά χτυπήματα προς τα επάνω και προς τα έξω.

5. Καθώς η κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της νύκτας επιβραδύνεται, χρησιμοποιείτε κρέμα νυκτός.

6. Μην ανοιγοκλείνετε συνεχώς τα μάτια σας στον ήλιο σχηματίζοντας ρυτίδες. Φοράτε υφασμάτινο καπέλο με φαρδύ γείσο καθώς και γυαλιά ηλίου.

7. Το κάπνισμα προκαλεί γήρανση του δέρματος. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη διασπώνται από τα συστατικά του τσιγάρου και έτσι μειώνεται η ελαστικότητα της επιδερμίδας. Παράλληλα μειώνουν την αιμάτωση του δέρματος του προσώπου αυξάνοντας τη συγκέντρωση οξειδωτικών ουσιών στο περιβάλλον των επιδερμικών κυττάρων.

8. Αφαιρέστε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος σας κάνοντας απολέπιση με ένα scrub που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας.

9. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό παραγωγής του κολλαγόνου. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας την καταστροφή που αυτές προκαλούν στις πρωτεΐνες του δέρματος. Προτιμήστε τα λιπαρά και μικρά ψάρια, εμπλουτίζοντας το βιοχημικό εργοστάσιο του μεταβολισμού σας με ω-3 λιπαρά που δίνουν τροφή στη νεανική υφή του δέρματος.

10. Μη πίνετε μεγάλες ποσότητες καφέ και δοκιμάστε το κακάο. Τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι κύριες ουσίες προστασίας και ανανέωσης του δέρματος.

11. Αποφύγετε τις δίαιτες εξπρές, γιατί πέρα από τη θεωρεία του γιο-γιό που καταστρέφει το μεταβολισμό σας, οι συνεκτικές ίνες του δέρματός σας θα χαλαρώσουν και θα δημιουργήσουν τις γνωστές αύλακες ασυνέχειας του δέρματος, δηλαδή τις απαρχές των ρυτίδων και των ραγάδων.

12. Η ήρεμος, αδιατάραχτος και διαρκής ύπνος εξασφαλίζει την παραγωγή των αυξητικών ορμονών των επιδερμικών κυττάρων, οδηγώντας στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Αντίθετα η έλλειψη ύπνου οδηγεί τον οργανισμό στην έκκριση μεγάλων ποσοτήτων κορτιζόλης, μιας ουσίας που διασπά τις συνδέσεις των κυττάρων του δέρματος προκαλώντας χαλάρωση.

Αρκετά πράγματα περνούν από το χέρι μας. Το γενετικό υπόβαθρο του καθενός από εμάς δίνει την τάση ή αλλιώς την προδιάθεση για την ποιότητα του δέρματος, το περιβάλλον όμως και ο τρόπος της ζωής μας μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο φάσμα διακύμανσης της εμφάνισής μας.

Πηγή: lifemag