Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν σε κάθε χολιγουντιανή παραγωγή κατά την διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης σε πτήση ένας αναστατωμένος αεροσυνοδός κάνει πάντα την ίδια ερώτηση: «Υπάρχει γιατρός στο αεροσκάφος;». Και συνήθως, η απάντηση είναι ναι.

Οι πιθανότητες να υπάρχει γιατρός στην επόμενη πτήση σας

Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ ποιες είναι οι πιθανότητες αυτής της κατάστασης στην πραγματική ζωή, μια μελέτη που δημοσίευσε η Gatwick Airports διαπίστωσε ότι είναι αρκετά μεγάλη, καθώς ένας εκπαιδευμένος γιατρός επιβιβάζεται σε περίπου 11 από 12 πτήσεις.

Όπως αναφέρει το Reader’s Digest, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά την πτήση είναι σπάνιες. Στην ανάλυση της μελέτης για περισσότερες από 7 εκατομμύρια πτήσεις μεταξύ 2008 και 2010, αναφέρθηκαν μόνο 11.920 περιστατικά. Δηλαδή μία πτήση για κάθε 609.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα κατά την διάρκεια μιας πτήσης που παρατηρήθηκαν στη μελέτη ήταν η ζάλη και η λιποθυμία, που αποτελούν το 37,4% των περιπτώσεων. Τα συμπτώματα του αναπνευστικού (12,1% των περιπτώσεων) και η ναυτία ή ο έμετος (9,5%) ήταν επίσης κοινά. Οι επιβάτες γιατροί παρείχαν ιατρική βοήθεια στο 48,1% των περιπτώσεων και η εκτροπή της πορείας του αεροσκάφους σημειώθηκε μόνο στο 7,3%. Από τους ασθενείς που αντιμετώπισαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις πτήσεις τους, το 25,8% μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, το 8,6% νοσηλεύτηκε και μόλις το 0,3% πέθανε.

Αναρωτιέστε τι άλλους τύπους επαγγελμάτων είναι πιο πιθανό να συναντήσετε σε μια πτήση; Η μελέτη του Gatwick ανακάλυψε ότι όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά βρίσκονται στο 44% των πτήσεων, οι πωλητές στο 43%, οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης στο 38%, οι μηχανικοί στο 32%, εκείνοι που το αντικείμενό τους είναι το μάρκετινγκ στο 26% και, τέλος, γενικά οι επιστήμονες στο 20%.