Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο δύσκολο είναι να είναι κανείς παιδί-θαύμα ή άκρως επιτυχημένος ή απίστευτα πλούσιος; Η ακραία επιτυχία προκύπτει, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, από μια όχι και τόσο συνηθισμένη προσωπικότητα, η οποία μπορεί να έχει τις δικές της συνήθειες -παράξενες, ακραίες, ακόμη και δυσάρεστες.

Ανάμεσά τους και το παιδί-θαύμα της μουσικής, το οποίο κατά την ενηλικίωσή του απέκτησε μία αρκετά ψυχαναγκαστική συνήθεια αναφορικά με τον καφέ.

Οι περισσότεροι, λοιπόν, γνωρίζουν ότι ο Μπετόβεν, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημιουργικούς συνθέτες στην ιστορία της μουσικής υπέφερε από κώφωση από την ενηλικίωσή του και μετά, αναγκαζόμενος να συνθέτει υπό αυτές τις συνθήκες κάποια από τα πιο όμορφα και διαχρονικά κομμάτια της κλασικής, και όχι μόνο, μουσικής.

Ωστόσο, εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι η ευλάβεια και η ιεροτελεστική διαδικασία με την οποία έφτιαχνε και απολάμβανε τον καφέ του. Μια «εμμονή» που συμπεριλάμβανε τη σχολαστική επιλογή 60 διαφορετικών κόκκων καφέ που θα δημιουργούσαν την τέλεια κούπα «χαράς», σύμφωνα με τον σπουδαίο συνθέτη.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μετρούσε διπλά τους κόκκους, ώστε να είναι σίγουρος ότι είναι 60, ούτε ένας παραπάνω ή λιγότερος. Μάλιστα, τον προετοίμαζε ο ίδιος προσωπικά σε μία συγκεκριμένη γυάλινη καφετιέρα, ακόμη κι αν οι καλεσμένοι του ήταν παρόντες.