Μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψετε ένα κινούμενο αυτοκίνητο…

Για να σώσετε τη ζωή σας, ας πούμε!

Πιθανά σενάρια: τα φρένα δεν πιάνουν και το αυτοκίνητό σας οδηγείται κατευθείαν στον γκρεμό (θυμάστε την ταινία «Θέλμα και Λουίζ»;) ή γνωστή εγκληματική οργάνωση σας έχει καθηλώσει στο πίσω κάθισμα, μεταφέροντάς σας σε απομονωμένη αποθήκη για να σας αλλάξει τα φώτα.

Και στις δύο περιπτώσεις, το να πηδήξετε έξω από το αυτοκίνητο σάς εξασφαλίζει -πιθανότατα- περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης…

Όπως κι αν έχει, ούτε εύκολο είναι ούτε και το κάνετε «για πλάκα». Είναι από αυτές τις καταστάσεις που μας προειδοποιούν να μην τις δοκιμάσουμε στο… σπίτι.

Το αποπειράστε μόνο αν συντρέχουν λόγοι ζωής και θανάτου. Αν πρέπει δηλαδή να επιλέξετε ανάμεσα σε πτώση από γκρεμό ή απόδραση από κινούμενο όχημα: ο στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών.

Καλό είναι λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν πηδήξετε χωρίς να ξέρετε πώς, πιθανότατα θα βγείτε με μερικά σπασμένα κόκαλα, εσωτερική αιμορραγία και κάποιες δεκάδες ράμματα.

Υπάρχουν ωστόσο τεχνικές που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής σας και θα σας κάνουν να τη σκαπουλάρετε με λιγότερες απώλειες.

Πώς κάνετε λοιπόν το «άλμα της πίστης»

Σημείωση: πηδάτε από κινούμενο όχημα μόνο όταν είναι η απολύτως τελευταία σας ευκαιρία για επιβίωση και αφού έχετε ήδη εξαντλήσει κάθε άλλη επιλογή. Σοβαρός τραυματισμός, ακόμα και θάνατος μπορεί να προκληθούν από μια τέτοια ενέργεια. Πριν το κάνετε, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και ότι είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να γλιτώσετε τη ζωή σας.

Ανοίξτε την πόρτα εντελώς.
Δεν θέλετε η πόρτα να κλείσει πάνω σας την ώρα που πραγματοποιείτε το άλμα της ζωής σας.

Πηδήξτε έξω από το αυτοκίνητο υπό γωνία.
Το σώμα σας κινείται με την ταχύτητα του αυτοκινήτου, οπότε όταν πηδήξετε έξω θα συνεχίσετε να κινείστε στην κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να βρεθείτε κάτω από τις ρόδες του, πηδήξτε -υπό γωνία- στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινείται το αμάξι.

Προσγειωθείτε σε μαλακό έδαφος.
Όταν είναι εφικτό, προσπαθήστε να πηδήξετε πάνω σε μαλακά υλικά στην άκρη του δρόμου, όπως γρασίδι ή ακόμα και χώμα. Οτιδήποτε είναι καλύτερο από την άσφαλτο και το τσιμέντο.

Αποφύγετε τα εμπόδια.
Προγραμματίστε το άλμα σας χρονικά έτσι ώστε όταν πηδήξετε, να μην υπάρχει ο κίνδυνος να προσγειωθείτε πάνω σε κάνα φανάρι ή οδικό σήμα.

Κουλουριαστείτε. Πριν προσγειωθείτε στο έδαφος, μειώστε τη μάζα του σώματός σας κουλουριαζόμενοι: φέρτε το πηγούνι στον θώρακά σας και κρατήστε χέρια και πόδια κοντά στο σώμα. Αυτό θα αποτρέψει το κεφάλι σας να χτυπήσει στο έδαφος και να χυθεί το περιεχόμενό του στην άσφαλτο. Επίσης, θα προετοιμάσει το σώμα σας για την περιστροφή.

Περιστραφείτε.
Προσγειωθείτε στο έδαφος με το μπράτσο σας και περιστραφείτε γύρω από τον άξονά σας, απομακρυνόμενοι από τον δρόμο και τα αυτοκίνητα. Οι περιστροφές θα μειώσουν τις επιπτώσεις της πρόσκρουσης.

Φορέστε τα γυαλιά σας και απομακρυνθείτε αγέρωχα από το φλεγόμενο αυτοκίνητο.
Αστειευόμαστε φυσικά! Αυτό συμβαίνει μόνο στις ταινίες. Στην αληθινή ζωή θα χρειαστείτε επειγόντως ιατρική βοήθεια για τις μελανιές, τις εκδορές και -πιθανόν- τα σπασμένα κόκαλα. Αυτά παθαίνετε όταν πηδάτε από κινούμενα αυτοκίνητα…