Τον λένε Κάμπι Λάμε (Khaby Lame) και ξαφνικά είδε τον εαυτό του από ένα παιδί φτωχών σενεγαλέζων μεταναστών που διαμένει στο Τορίνο να μεταμορφώνεται αίφνης (δηλαδή μέσα σε 15 μήνες) στον αδιαφιλονίκητο «πρίγκηπα» του TikTok με προοπτική εντός μερικών εβδομάδων ή μηνών να γίνει ο αδιαφιλονίκητος «βασιλιάς» του σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο 21χρονος είναι ήδη ο Νο 2 πιο δημοφιλής TikToker στην υφήλιο, με πάνω από 84 εκατ. ανθρώπους για «ακολούθους» και με φόντο εντός του τρέχοντος έτους να έχει ανέλθει στην κορυφή και να καταφέρει να ξεπεράσει την Τσάρλι Ντ’ Αμέλιο, μια 17χρονη μπαλαρίνα από το Κονέτικατ των ΗΠΑ την οποία ακολουθούν 119 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πώς το κατάφερε αυτό; Ο Κάμπι γυρίζει μερικά απλά βίντεο με το κινητό του, βίντεο σύντομα και (κυρίως) βωβά καθώς ο ίδιος δεν καταδέχεται να προφέρει ούτε μία λέξη, καθώς όπως αναφέρει «η σιωπή είναι μία διεθνής γλώσσα, εάν θέλεις να επικοινωνείς με όλους δεν χρειάζεται να μιλάς». Το «κόλπο» του φαίνεται να έχει απήχηση καθώς μέσα σε 15 μήνες έχει συγκεντρώσει περισσότερα από ένα δισ. «like» μόνον στο TikTok ενώ στο Instagram πλέον έχει 28 εκατ. «ακολούθους», περισσότερους ακόμη και από την Ιταλή influencer Κιάρα Φεράνι.

Ο Λάμε, που ζει στο Κιβάσο, ένα προάστιο του Τορίνο της Ιταλίας, ισχυρίζεται ότι άνοιξε τον λογαριασμό του στο TikTok τον Μάρτη του 2020 γιατί «δεν ήξερε πώς να περάσει την ώρα του κλεισμένος στην καραντίνα». Τότε ήταν που του ήρθε η ιδέα να ανεβάζει βίντεο όπου ουσιαστικά διακωμωδεί τα διάφορα κόλπα, τα λεγόμενα life hacks, που υποτίθεται ότι κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.

Στο εκάστοτε σύντομο βίντεο, ο Κάμπι δείχνει πρώτα το κόλπο από τον influencer και στη συνέχεια κάνει κάτι δικό του, με μια έκφραση ματαιότητας στο βλέμμα του αποδεικνύοντας πόσο άχρηστο είναι στην πραγματικότητα το δήθεν «κόλπο» και καταλήγοντας να κάνει πάντα την ίδια κίνηση με τα χέρια του, σε στυλ «να, παιδιά, έτσι γίνεται, δεν χρειάζεται κόπο, χρειάζεται τρόπο» ή «Ορίστε! Είναι πιο εύκολο απ’ όσο φανταζόσουν!»

Κάπως έτσι έχει καταφέρει να κερδίσει πάνω από 84 εκατομμύρια ακολούθους στο προφίλ του, είτε δείχνοντας ότι είναι ανόητο να καθαρίζεις μια μπανάνα με ένα μαχαίρι, να ξεφλουδίζεις ένα αγγούρι με… τα δόντια σου ή να φτιάξεις μια ειδική λαβή για την οδοντόβουρτσά σου, όταν μπορείς να βουρτσίσεις τα δόντια σου με τον απλό, καθημερινό τρόπο.

@khaby.lame

Your dentist is waiting you 🤣 🥒 Il tuo dentista ti sta aspettando 🤣🥒#learnfromkhaby #LearnWithTikTok #ImparaConTikTok

♬ suono originale – Khabane lame

Στην (δεύτερη) πατρίδα του τον συγκρίνουν με τον Μπάστερ Κίτον, που έκανε σπουδαία καριέρα ως ο απόλυτος αστέρας του αμερικανικού βωβού κινηματογράφου. «Δεν τον ξέρω τον Μπάστερ Κίτον», λέει ο ίδιος, «εμένα μου αρέσει ο Γουίλ Σμιθ και ο Ομάρ Σάι».

«Αυτό που επιθυμώ είναι να κάνω τους άλλους να διασκεδάζουν και να γελάνε», δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στα ιταλικά ΜΜΕ, αν και όπως έχει καλά κατά νου, πλέον δεν είναι ένας απλός χρήστης αλλά ένας διαδικτυακός σελέμπριτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και συνεπάγεται πολλά, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, καθώς πλέον η περιουσία του κυμαίνεται κάπου μεταξύ 1.2-1.8 εκατ. ευρώ, καθότι για κάθε του ανάρτηση ή βίντεο πληρώνεται κάπου μεταξύ 40-70 χιλ. ευρώ!

@khaby.lame

Please Don’t do that with Pizza! 🍕🇮🇹 Perfavore non fare questo con la Pizza!🍕🇮🇹#learnfromkhaby #ImparaConTikTok #LearnWithTikTok #pizza

♬ suono originale – Khabane lame

Για το λόγο αυτό, πριν δυο μήνες προσέλαβε έναν ιταλό μάνατζερ ονόματι Αλεσάντρο Ρίτζο που ειδικεύεται στην προώθηση των απανταχού ιντερνετικών influencers. Υπό αυτές τις νέες συνθήκες, όλα θα αλλάξουν στην ζωή του Κάμπι, καθότι ο Ρέτζο είναι ήδη σε επαφή με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ούτως ώστε ο 21χρονος να πολιτογραφηθεί και επίσημα ιταλός πολίτης.

Κάτι απολύτως λογικό, γιατί ο Κάμπι δεν είχε μια καθόλου εύκολη ζωή: έφτασε με την οικογένειά του στην Ιταλία το 2001 από το Ντακάρ της Σενεγάλης όταν ήταν μόλις ενός έτους. Αρχικά έζησαν σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών στα περίχωρα του Τορίνο και παρ’ όλη την φτώχεια της οικογένειας Λάμε, ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν έγινε μάρτυρας και δέκτης ρατσιστικών συμπεριφορών: «Όλοι ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μου». Και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να είναι, μετά την απίστευτα μετεωρική άνοδο της «μετοχής» του Κάμπι στο «χρηματιστήριο» του TikTok.