Όταν συναντάμε για πρώτη φορά έναν άνθρωπο η εικόνα του μας αποτυπώνεται στο μυαλό. Χρησιμοποιώντας αυτή τη «φωτοτυπία» του προσώπου του προσπαθούμε να αναλύσουμε την προσωπικότητά του και να «διαβάσουμε» τα όσα έχει στο μυαλό του. Κάποια στιγμή όμως φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε εάν τα όσα σκεφτόμαστε είναι υπερβολικά. Είναι τελικά ή όχι;

Τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, η μύτη, τα χείλη και φυσικά τα μάτια που λένε ότι είναι «ο καθρέφτης της ψυχής» μπορούν να μας δώσουν τις απαντήσεις που αναζητούμε;

Σύμφωνα με τον φυσιογνωμιστή, σύμβουλο προσωπικής επικοινωνίας Έβαν Γεωργουλάκη στο ανθρώπινο πρόσωπο μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλά. Είναι εφικτό να διακρίνουμε το συναισθηματικό και εγκεφαλικό «εδώ και τώρα» του ατόμου, να αποκωδικοποιήσουμε τις εκφράσεις και δούμε με «γυμνά» μάτια την πραγματική εικόνα του συνομιλητή μας.

«Ξεκίνησα με καλλιτεχνικό background. Έκανα πορτρέτα, έκανα καρικατούρες και πολιτικά σκίτσα. Έτσι θέλησα να μπορέσω να ψυχολογήσω τις προσωπικότητες, να καταλάβω πίσω από αυτό που έβλεπα για να τα αποτυπώνω με μεγαλύτερη ακρίβεια» αναφέρει ο Έβαν Γεωργουλάκης μιλώντας στο Newsbeast για τα πρώτα του «βήματα» στη φυσιογνωμική.

Ο Έβαν Γεωργουλάκης ειδικεύεται στη Μόρφο-Ψυχολογία, μια εξελικτική μέθοδο η οποία αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες που εκπέμπει το ανθρώπινο πρόσωπο.

Είναι ιδρυτής της True Face που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των επικοινωνιακών ικανοτήτων κάθε ατόμου και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, executive coaching και profiling προσωπικής επικοινωνίας σε επιχειρηματίες και πολιτικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσω της True Face ο Έβαν Γεωργουλάκης πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια Φυσιογνωμικής, Προσωπικής Επικοινωνίας, Τεχνικών Παρουσιάσεων και Δημόσιου Λόγου.

Τι ακριβώς είναι η φυσιογνωμική;

Πρόκειται για μία μεθοδολογία η οποία μελετά τα χαρακτηριστικά, τις αναλογίες του προσώπου και βγάζει συμπεράσματα για τάσεις και προδιαθέσεις της προσωπικότητας.

Για να μελετηθεί το πρόσωπο χωρίζεται σε ζώνες. Την ανώτερη (δηλαδή από το μέτωπο) που δείχνει την εγκεφαλική ικανότητα το πως δηλαδή αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα εάν παραδείγματος χάρη παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα. Τη μεσαία που περιλαμβάνει από τα φρύδια μέχρι τη ρίζα μύτη (εκεί που βρίσκονται όλοι οι αισθητήριοι δέκτες) και αποτυπώνει την επικοινωνία μας με τον κόσμο, δηλαδή το συναισθηματικό και τη κατώτερη (μέχρι το πηγούνι) που αποκαλύπτει τα ενεργειακά αποθέματα του ατόμου.

«Με βάση τη μορφοψυχολογία- φυσιογνωμική που κοιτάζει τις αναλογίες του προσώπου όταν ένα άτομο είναι σε ηρεμία μπορούμε να καταλάβουμε τις βαθύτερες τάσεις και προδιαθέσεις της προσωπικότητά του. Άλλο κομμάτι είναι οι μικροεκφράσεις οι οποίες είναι οι συσπάσεις των μυών που κάνουμε για κλάσματα δευτερολέπτων πριν πούμε κάτι λεκτικό και αυτό σου δείχνει το ”εδώ και τώρα” ενός ανθρώπου την ώρα που μιλάει. Δηλαδή κατά πόσο είναι connected ή σε συμφωνία αυτά που λέει με τα όσα αισθάνεται» εξηγεί ο Έβαν Γεωργουλάκης.

«Η φυσιογνωμική ξεκίνησε από την Ελλάδα»

Όπως αναφέρει ο Έβαν Γεωργουλάκη η φυσιογνωμική έχει ελληνικές ρίζες. «Ξεκίνησε από τον Εμπεδοκλή που ήταν ο πρώτος που μίλησε για τα τέσσερα στοιχεία (αέρας, φωτιά, νερό, Γη) και τα συνέδεσε με τους ανθρώπους. Ο Ιπποκράτης το πέρασε σε επόμενο ”βήμα” με τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες και συσχέτισε τα θέματα της υγείας με την ψυχοσύνθεση των ατόμων.

Η τυπολογία των ιδιοσυγκρασιών μάλιστα χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Τελευταίος διάσημος από τους Αρχαίους ήταν ο Αριστοτέλης ο οποίος και έγραψε για τη φυσιογνωμική και συνέδεσε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με τα ζώα» επισημαίνει ο φυσιογνωμιστής.

«Για εμένα η φυσιογνωμική είναι ένα εργαλείο που ο καθένας το χρησιμοποιεί στην καθημερινή του επικοινωνία και έτσι άλλωστε το εξασκώ. Το θέμα είναι τι έχουμε μέσα μας, ποια είναι τα στοιχεία που έχουν κληρονομηθεί και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δυνατά μας σημεία και να επικοινωνήσουμε έχοντας πιο γόνιμη επικοινωνία» υπογραμμίζει ο Έβαν Γεωργουλάκης.

«Διεξάγω σεμινάρια κυρίως ενδοεπιχειρησιακά σε διευθυντικά στελέχη και μη σχετικά με την προσωπική επικοινωνία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού ακόμη και για πωλήσεις.

Η φυσιογνωμική μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση των τάσεων των ανθρώπων, στο να βρούμε τα δυνατά τους στοιχεία. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε πολύ» εξηγεί.

Τι δείχνει το πρόσωπο του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου της Καρολάιν για την προσωπικότητά του

Αναφερόμενος στον συζυγοκτόνο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ο Έβαν Γεωργουλάκης υπογραμμίζει: «Ενώ φαίνεται να έχει ισορροπημένο πρόσωπο έχει ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει υπέρβαση σε ορισμένα όρια. Ένα χαρακτηριστικό είναι το στόμα του. Έχει συμμετρικά χείλη, σαρκώδη που δείχνουν πάθος αλλά άκομψα καθώς δεν έχουν κάποιον εκλεπτυσμό.

Τα συναισθήματα και τα πάθη του βγαίνουν πιο ωμά προς τα έξω δεν υπάρχει έλεγχος του συνειδητού. Η μύτη του δείχνει έντονο ψυχισμό, έντονο θυμικό, έντονη θέληση και επιθυμία να ικανοποιήσει τα συναισθήματά του, τα πάθη του κτλ. Η μύτη είναι κατακλινής και τα ρουθούνια είναι τριγωνικά κάτι που δείχνει ότι έχει ανάγκη ελέγχου, είναι κτητικός. Στα αυτιά του ο λοβός ενώνεται με το σαγόνι που δείχνει ότι δεν υπάρχει έλεγχος και παρασύρεται από τα πάθη του. Τα μάτια είναι βαθιά τοποθετημένα, είναι παρατηρητικός και εσωστρεφής. Η ανώτερη ζώνη είναι αναπτυγμένη που αποτυπώνει την υποσυνείδητη φαντασία».

Ο Έβαν Γεωργουλάκης συγκρίνει το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη με του Αλέξη Τσίπρα

Ο φυσιογνωμιστής, σύμβουλος προσωπικής επικοινωνίας Έβαν Γεωργουλάκης μιλώντας στην κάμερα του Newsbeast προχώρησε σε ανάλυση του προσώπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρωθυπουργός έχει καλή μνήμη, καλή φαντασία και αναπτυγμένα τα υπερόφρυα τόξα. Ο Τσίπρας παίρνει γρήγορα αποφάσεις ενώ ο Μητσοτάκης δείχνει πως είναι εσωστρεφής» αναφέρει.

Τι δείχνει το πρόσωπο του Τραμπ και τι το πρόσωπο του Μπάιντεν

Τα πρόσωπα του πρώην αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι πολύ διαφορετικά όπως αναφέρει ο Έβαν Γεωργουλάκης.

«Το εγκεφαλικό κομμάτι του Μπάιντεν είναι πιο κάθετο που δείχνει πως έχει έλεγχο της παρόρμησης. Ο Τραμπ είναι άνθρωπος παρατηρητικός και έχει πολλή ένταση όταν σκέφτεται» υπογραμμίζει.