23
loading

Λένε πως οι σπηλιές τραγουδάνε ακόμα σε μια από τις θρυλικότερες ακτές της χώρας μας, τα τιμημένα Μάταλα.

Μυθικών διαστάσεων σήμερα, τα Μάταλα είναι ακριβώς εκείνο το είδος της ιστορίας που συναντιούνται σε ίσες δόσεις η πραγματικότητα και το φανταστικό, η αλήθεια και ο αστικός μύθος.

Οι δεκαετίες που μας χωρίζουν άλλωστε από την εποχή που τα Μάταλα ήταν «κάτι», ένα σωστό παγκόσμιο φαινόμενο δηλαδή, έχουν γιγαντώσει στις συνειδήσεις μας αυτό το άγνωστο ψαροχώρι της Κρήτης που καταλήφθηκε από τα παιδιά των λουλουδιών κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 και ξεπήδησε παραμύθι.

Ένα παραμύθι που, λόγω των παραισθησιογόνων, είχε ακόμη και δράκο! Όπου δράκος εδώ ο Νίξον, που ο δημοφιλής αστικός μύθος θέλει να κυνηγά στις σπηλιές των Ματάλων τους ανυπότακτους Αμερικανούς, που προτίμησαν να ζουν ως χίπις παρά ως στρατιώτες στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Για τέτοια πράγματα μιλάμε κάθε που προφέρουμε τη λέξη «Μάταλα».

Ο παλιός μύθος έχει όμως μια φωτιά που σιγοκαίει ακόμα στα σωθικά του. Η θάλασσα, οι σπηλιές και οι ψαροταβέρνες στέκουν εξάλλου ακόμα εκεί και όλα είναι πρόθυμα να διηγηθούν όσα συνέβαιναν άλλοτε στο γραφικό χωριό του δήμου Φαιστού, εκεί στη νότια ακτή του Ηρακλείου.

Εκεί που κάποιοι αναζήτησαν την επίγεια ουτοπία με τραγούδι, κιθάρες και διονυσιακές γιορτές…

Τι είναι τα Μάταλα

Ένα φυσικό λιμανάκι στον κόλπο της Μεσαράς, στα νότια του νομού Ηρακλείου και τη δυτική ακτή της επαρχίας Πυργιωτίσσης συγκεκριμένα, ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους. Τα Μάταλα ήταν εξάλλου επίνειο της Φαιστού κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατόπιν, στα ρωμαϊκά χρόνια.

Εκεί, σε αυτό το παχύ στρώμα από χαλικάκι και βότσαλο, μέσα στα αρμυρίκια, τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά ναυάγια, δεν μπορεί να μη δεις το χαρακτηριστικότερο συστατικό της σαγήνης των Ματάλων, αυτούς τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των απότομων βράχων από ψαμμίτη που σχηματίζουν μερικές απίθανες σπηλιές.

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα τοπία της Κρήτης είναι ακόμα πιο μυστηριώδες, μιας και δεν ξέρουμε ποιος ακριβώς έφτιαξε αυτά τα τεχνητά σπήλαια. Ποιος τα λάξευσε στον βράχο. Ήταν πιθανότατα ρωμαϊκό έργο, μπορεί να ήταν τάφοι, κάποιες σπηλιές έχουν όμως δωμάτια, σκάλες και παράθυρα, υποδηλώνοντας πως χρησιμοποιήθηκαν σε κάποια ιστορική φάση ως κατοικίες.

Μπορεί να ήταν έργο των Ετρούσκων ή ακόμα και των πρώτων χριστιανών. Μπορεί να ήταν ακόμα και κατακόμβες. Όπως κι αν έχει, οι σπηλιές που ατενίζουν την απεραντοσύνη του Λιβυκού Πελάγους ήταν ακατοίκητες για αιώνες και αιώνες. Μέχρι και τη δεκαετία του 1960, όταν κάποιοι άρχισαν να τις αποκαλούν σπίτι τους.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Στο σημείο λοιπόν που ο εύφορος κάμπος της Μεσαράς συναντά τα άνυδρα Αστερούσια Όρη και η μικρή κοιλάδα βρίσκει έξοδο προς τη θάλασσα, δεν υπήρχε άλλοτε τίποτα το αξιοσημείωτο. Τα Μάταλα ήταν ένα ταπεινό ψαροχώρι που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού Πιτσίδια.

Πώς ακριβώς ανακάλυψαν οι χίπις τα Μάταλα δεν είναι ακριβώς σαφές, γνωρίζουμε πάντως πως από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 τα περιπλανώμενα παιδιά των λουλουδιών συνέρρεαν εδώ σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Η κρητική γη είχε εξάλλου όσα ονειρεύονταν και τα Μάταλα ακόμα και φυσικά σπίτια για να μένουν. Και ένα ονειρεμένο τοπίο φυσικά, βγαλμένο από καρτ-ποστάλ, σαν αυτές που χάζευαν στην πατρίδα τους και ενσάρκωνε μια από τις πτυχές της ουτοπίας, τη ζωή χωρίς συμβάσεις.

Το ψαροχώρι μεταμορφώθηκε μαγικά σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του παγκόσμιου κινήματος. Εκατοντάδες νεαροί κατέφταναν εδώ και ζούσαν ξένοιαστα στις σπηλιές, στον επίγειο αυτό παράδεισο όπου μπορούσαν να αναπνεύσουν και να εκφραστούν ελεύθερα, να χαρούν τον έρωτα και να δημιουργήσουν.

Και να σχηματίζουν φυσικά με τα δύο δάχτυλα το σήμα της νίκης και να ξεστομίζουν αυτό το «peace man» χωρίς να αντικρίζουν μειωτικά βλέμματα. Αυτή η κηρήθρα με τις λαξευμένες σπηλιές στον μαλακό λευκό πωρόλιθο αποδείχτηκε ακαταμάχητη στους χίπις Ευρώπης και Αμερικής, λες και ήταν συνώνυμο της μποέμ ζωής που τόσο αναζητούσαν.

Ανασυγκροτώντας με δυσκολία το χρονικό των Ματάλων, μπορούμε σχηματικά να πούμε πως αρχικά κατέφυγαν εκεί όσοι ένιωθαν απογοητευμένοι από τις κοινωνίες που ζούσαν. Οι μπίτνικς φαίνεται να είναι οι πρώτοι που ανακάλυψαν την παραλία κατά το 1965 και δύο χρόνια μετά καταφτάνουν εδώ και οι πρώτοι χίπις.

Οι «περίεργοι» αυτοί νεαροί ζούσαν στις σπηλιές σε μικρές παρέες, ενώ δεν έλειπαν ούτε ζευγάρια ούτε και ολόκληρες οικογένειες. Και ζούσαν σαν πρωτόγονοι, χωρίς ανέσεις. Αυτό ήθελαν εξάλλου, να ξεφύγουν από τις επίπλαστες επιταγές του καταναλωτισμού. «Παιδιά του Θεού» ήταν άλλωστε και ακόμα και τα ρούχα ήταν προαιρετικά όταν το επέτρεπε ο καιρός.

Έβλεπαν με λάμπες πετρελαίου και μαγείρευαν σε γκαζιέρες. Με ψάρια τρέφονταν, αλλά και ό,τι μπορούσαν να αγοράσουν από το μικρό ψαροχώρι. Και τα πλήρωναν δουλεύοντας στα χωράφια του κάμπου της Μεσαράς. Λίγη δουλειά. Λίγες ήταν όμως και οι ανάγκες τους.

Ο «πόλεμος» στα χίπικα Μάταλα

Είναι γεγονός πως ένα τέτοιο ελευθεριακό σκηνικό μέσα στον συντηρητισμό της εποχής δεν θα μπορούσε να μακροημερεύσει. Μερίδα της τοπικής κοινωνίας σκανδαλίζεται από όσα συμβαίνουν και αρχίζει να εξεγείρεται κατά των χίπιδων, ζητώντας ολοένα και πιο επιτακτικά να απομακρυνθούν οι «χυδαίοι» από την παραλία.

Ώσπου φτάνουν τα νέα «περί αχρειότητας» στα αυτιά του τοπικού δεσπότη. Ο μητροπολίτης Τιμόθεος, που έγινε αργότερα (1978) αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κηρύσσει λοιπόν τον ανένδοτο στους χίπις με φιρμάνι τον Ιούνιο του 1968. Τα νέα δημοσιεύονται στις αθηναϊκές εφημερίδες και ξεφεύγουν τελικά από την ελληνική επικράτεια, γινόμενα παγκόσμια είδηση.

Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι το σημαντικό και παγκόσμιας κυκλοφορίας αμερικανικό περιοδικό «Life» στέλνει ανταποκριτή για επιτόπιο ρεπορτάζ στα Μάταλα και το τεύχος του Ιουλίου του 1968 βγαίνει με εξώφυλλο τις σπηλιές και τους χίπις!

Αποτέλεσμα; Οι απανταχού χίπις πληροφορούνται για τον επίγειο παράδεισο της Κρήτης και η κοινότητα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Τα Μάταλα είναι τώρα παγκοσμίως γνωστά, οι σπηλιές πλημμυρίζουν από κόσμο και το γραφικό ψαροχώρι είναι στο επίκεντρο του χίπικου κινήματος.

Αμερικανοί, Καναδοί, Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί, Αυστραλοί και πολλοί ακόμα βρίσκουν καταφύγιο στα Μάταλα. Οι Έλληνες απουσιάζουν εμφατικά, κατά τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον.

Στο παιχνίδι μπλέκονται τώρα και κρητικές εφημερίδες, που με μειωτικούς χαρακτηρισμούς («βρωμεροί» και «ανώμαλοι») υποδαυλίζουν τα μίση. Κι ενώ οι Κρητικοί δεν είχαν ως τώρα κανένα πρόβλημα με τα παιδιά, εμφανίζονται πια ολοένα και πιο ανήσυχοι για τα όσα -ανυπόστατα ή προπαγανδιστικά- γράφονται σωρηδόν. Ακόμα και για «τρίτο φύλο» έκαναν εξάλλου λόγο πως επιδίωκαν να εγκαθιδρύσουν τα φρικιά!

Το άδοξο τέλος, βλέπε... Χούντα

Μέσα σε όλα, ο εισαγγελέας Ηρακλείου διατάζει έρευνα στις σπηλιές των Ματάλων και η Ασφάλεια ξεκινά τις πρώτες αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις. Οι πρώτοι χίπις συλλαμβάνονται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και τα δικαστήρια προβαίνουν σε 17 καταδίκες.

Η κατάσταση παίρνει ακόμα πιο άσχημη τροπή στις αρχές του 1970, όταν αρχίζουν να κυκλοφορούν fake news για ένα παγκόσμιο συνέδριο των χίπις στα Μάταλα. Η είδηση-βόμβα είναι πλαστή και προβοκατόρικη, καθώς στόχο έχει να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Η εκκλησία της Κρήτης εντείνει τον αγώνα της κατά του «χιπισμού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις ανακοινώσεις του μητροπολίτη Τιμόθεου, και τα τύμπανα του πολέμου έχουν σημάνει για τα καλά με πρόσχημα «το συνέδριον των Ματάλων», όπως διαβάζουμε στα δημοσιεύματα του Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 1970. Οι τίτλοι τέλους δεν θα αργήσουν να πέσουν.

Η άνοιξη του 1970 θα είναι το οριστικό φινάλε αυτής της χαμογελαστής παροικίας. Μέχρι εκείνο τον Απρίλιο, η Χούντα των Συνταγματαρχών δεν είχε πάρει επισήμως θέση για τα όσα γίνονταν στα Μάταλα.

Η κατάσταση είναι εξάλλου έκρυθμη και το αποτέλεσμα αβέβαιο. Οι χίπις στέλνουν γράμματα στις πατρίδες τους και κανείς δεν ήθελε να κατηγορηθεί η Ελλάδα για βαρβαρότητα. Ή να υπονομευτεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Μια επιχείρηση-σκούπα θα κηλίδωνε το όνομα της χώρας στο εξωτερικό. Κι έτσι οι πρωτεργάτες του Απριλιανού Πραξικοπήματος τηρούσαν ως τότε επιφυλακτική στάση.

Γιατί άλλαξε η στάση τους, αυτό είναι συζητήσιμο. Κάποιοι ισχυρίζονται πως η απόφαση ήρθε έξωθεν, από τον πανταχού παρόντα αμερικανικό παράγοντα. Ίσως η απάντηση να κρύβεται στον στίχο της καναδής τραγουδοποιού Τζόνι Μίτσελ, που έζησε και ερωτεύτηκε όσο λίγοι τα Μάταλα, που τραγουδούσε «Ας πιούμε στην υγειά αυτών των φρικιών και αυτών των στρατιωτών / Στην υγειά αυτών των δικών μου φίλων».

Στα Μάταλα φέρεται να είχαν καταφύγει και αμερικανοί λιποτάκτες από τον Πόλεμο του Βιετνάμ, κληρωτοί που τους ήρθε το χαρτί για τις ζούγκλες της Ασίας δηλαδή και προτίμησαν τον κρητικό παράδεισο. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις δονούν τις ΗΠΑ, έχουν κάποιες φορές αιματηρό αντίκτυπο και κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για όλη αυτή την αιμορραγία του έμψυχου στρατιωτικού δυναμικού.

Ο καθιερωμένος μύθος θέλει τον Νίξον να βάζει τον Παπαδόπουλο να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Ίσως πάλι η Μίτσελ να αναφερόταν σε έλληνες φαντάρους, καθώς εκεί κοντά υπήρχε ένα στρατόπεδο και τα φαντάρια κατέβαιναν συχνά στα Μάταλα για καμιά δροσερή μπίρα. Και να δουν τα κορίτσια με τα μπικίνι, αλίμονο.

Ποιος να πει με βεβαιότητα αν ήταν αμερικανικής προέλευσης η επέμβαση ή αν αντιθέτως ο Παπαδόπουλος είπε να κάνει το χατίρι του κλήρου και των συντηρητικών κύκλων; Το δεύτερο μοιάζει πάντως πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Όπως κι αν έχει, οι χωροφύλακες εισβάλλουν στο ψαροχώρι τον Μάιο του 1970 και όλα παίρνουν τέλος. Οι περισσότεροι χίπις συλλαμβάνονται. Όσοι γλιτώνουν, διασκορπίζονται σε άλλα μέρη της Κρήτης. Κάποιοι καταφεύγουν στην Ίο.

Η ουτοπία πατάσσεται και οι σπηλιές αδειάζουν. Οριστικά φαίνεται να σφραγίζονται πάντως στη Μεταπολίτευση, το 1977, από την αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς συναντάμε μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίζονται πως πέρασαν για λίγο από τα Μάταλα ακόμα και μετά το ταραχώδες 1970.

Ενδεχομένως το «ντου» της Χούντας να ήταν μια σπασμωδική κίνηση εκείνης της άνοιξης και η ζωή να ξαναβρήκε κάπως τον δρόμο της προς τις σπηλιές. Αν γύρισαν πράγματι οι χίπις, το πράγμα θα ήταν αναμφίβολα διαφορετικό.

Τι μας έμεινε από τα Μάταλα; Η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η θεία μου η χίπισσα», που βγήκε στους κινηματογράφους τη χειμερινή σεζόν 1970-1971 και γυρίστηκε πιθανότατα εκείνο το καλοκαίρι.

Αν οι ημίγυμνοι χίπις που βλέπουμε στις σπηλιές είναι πραγματικοί ή κομπάρσοι, και πάλι ποιος να πει; Εμείς είχαμε τώρα τον δικό μας χίπι, τον σπουδαίο Βασίλη Τσιβιλίκα, που με τα μακριά μαλλιά και τα χαϊμαλιά του έφερε τα παιδιά των λουλουδιών στο ελληνικότερο...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar Baskos

  Χούντα! Εκκλησία! Βιετνάμ! και άλλα παρόμοια! Πόσο παραμυθιασμένοι είμαστε! Πάντα για τα κακά ευθύνονται κάποιοι άλλοι! Όμως στη μοιρασιά πάντα πρώτοι και βασιλικότεροι!

 2. avatar Γιάννης ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗΣ

  Νομίζω λόγω ηλικίας ότι τα Μάταλα κατηγορήθηκαν από τους τοπικούς παππαδ

 3. avatar Χαλκιδέος

  Υπάρχουν σήμερα απόγονοι εκείνων των hippies που μένουν στην Ελλάδα;;

 4. avatar Ξεκάλτσωτος , 3

  καλα εισαι σοβαρος ;;
  ειναι ποτε δυνατον να πληξεις στη πορεια αναμεσα στις 2 τρυπες;;
  κορακοζώητος εισαι ;; μητσοδρακουλας σε γεννησε;;
  τι στο καλο
  ζωη ειναι θα περασει
  αρκει ουτε μπρος ουτε πισω να κοιτας
  κοιτα μονο τον διπλα
  κοιτα πως θα του βγαλεις το ματι... για να του φεγγεις πια εσυ
  κοιτα πως θα ξεφορτωσεις δικα σου αξεσουαρ στη πλατη του
  κοιτα πως θα τον γ και δ οπως γ και δ οι αφενταδες σου εσενα και 10 φορες περσσοτερο
  κιαμα στη δευτερη τρυπα βρεις το αλλο το ανεκδοτο ειτε το εκ δεξιων ειτε το εξ ευωνυμου κανε μια προσπαθεια να μας το πεις και μας,αν ειμαστε ακομη οδοιπόροι ,μπας και ξεπικρανει το χειλακι μας
  δισεκατομμυρια που διαβηκαν τη τρυπα
  κανεις δε μας τοπε το ανεκδοτο
  λες ο υπαλληλος με το φαναρι, ναναι τελικα , απλα απατεωνας υπαλληλος μισανθρωπων αφενταδων.

  1. avatar 🐞💋💕

   Βατραχε φροντίζεις τα μωρά; Το μικρό αγόρι δε το ακούω να γελά. Φιλιά, κάνε τα καλά σου, αλλιώς διάλεξε σπηλιά.😇🤭

   1. avatar ισοβιτης υπο αναστολη

    ενα ζουζουνι με φιλακι και καρδουλα
    φως φαναρι
    η ζουζουνα μου !
    ολα καλα ζουζουνα;
    εγω παλι δενομαι με λουρια χειροπεδες σιδερομπαλες μη βουτηξω την νυφιτσα- λολα - οχια απ το λαιμό κυστερα ψαχνω για σακουλες
    χτες στις 21:30 ειχα παρασταση μπροσ τη πορτα μου , πως κρατηθηκα παναγια μου δε ξερω
    θα στη πω αλλη ωρα συντομο ειναι
    με βλεπω ισοβιτη , δε τη γλιτωνω ζουζουνα.
    κριμα , πολυ κριμα

    1. avatar 🐞💋💕

     Είδες πώς σε νιώθω ζουζουνέλο μου; Από μακριά καταλαβαίνω πως κάτι έχεις. Τί σου έκανε ρε ζουζούνι; Τί σου είπε πάλι και σε έχει φτάσει στα όρια σου, η λατρεμένη σου γειτόνισσα; Άσε στην άκρη ρε καρδιά μου τις ευγένειες. Όπως επανειλημμένα θα έχεις διαπιστώσει, δεν αποδίδουν τέτοιες προσεγγίσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλαξε τακτική μπας και συννενοηθεις. Δεν καταλαβαίνουν ρε αγάπη οι μαργιολες από τέτοια, αν είναι να σε πάει σκαστο, βούτηξέ την από την κασιδα. Χάρη θα της κάνεις της λολας, αφού την τρώει, θέλει επειγόντως αραίωμα. Φιλιά πολλά, χαλάρωσε και εγώ κάπως έτσι είμαι. Κατά πόδας σε ακολουθώ. (Τρόπος του λέγειν κατά πόδας, γιατί εσύ υπάρχει περίπτωση να γλιτώσεις της λεβεντιάς τα σίδερα, μιας και είσαι εγκρατης, εγώ πάλι που είμαι εκρηκτικός χαρακτήρας όταν λαμπαδιάζω, βγάζει φωτιές το ματάκι μου, τρέχει στα γαλλικά το γλωσσακι μου, πετάει ασυναίσθητα το χεράκι μου και έχω τη στενή στο τσεπακι μου.Πρώτη θα πάω στο γεντί κουλέ, λέω να αρχίσω να φουμαρω ναργιλέ)

     1. avatar ξεκάλτσωτος

      ΑΠΛΩΝΩ ΤΑΡΑΤΣΑ ειναι 500 μ μεγαλη κιαντε να απλωνουν κανα δυο αλλοι το χειμωνα.
      εχω το σχοινακι μου πανω απ το δικο μου μαντρι, οχι πως θαχε σημασια αν ηταν αλλου.
      η πορτα της ταρατσας αντεχει αλλα οσο τη θυμαμαι επειδη ειναι κανα δυο χιλιοστα παρακεντρη κουμπωνει - κλεινει στο τελαρο της με ζορι και κυριως καποιο θορυβο
      ΑΝ ειχα ρευμα θα την ειχα φτιαξει απο χρονια μενα τροχο
      Απο 4-5 μηνες μουχει ζητησει ο ενοικιαστης(αλβανοι- ευπρεπεις ανθρωποι) να κλεινω τη πορτα με το λιγοτερο δυνατο ηχο γιατι ξυπναει το νεογενητο μωρακι τους με το παραμικρο
      Ετσι χτες πηγα 20,30 μαζεψα τα περσσοτερα και αφησα για μια ωριτσα ενα μαξιλαρι και πετσετες που δεν ειχαν στεγνωσει τελειως
      Η λολα που δεν κανει τιποτα αλλο απο το να παραφυλαει πισω απο τη πορτα της , βγηκε λοιπον μετα απο λιγο, πηγε να δει γιατι δεν ακουσε το κλεισιμο και πριν ακομη απο 21,30 εστησε παρασταση με fake τηλεφωνο , ταχα μου στον ρουφ ταριφα που μενει ενα οροφο χαμηλοτερα ,με φωνες μπροστα στη πορτα μου ...
      ναι ναι κυρ γιωργο μου
      ναι ναι το ειδες και συ ε;;;;;
      αυτος αυτος , αυτος ειναι
      αφηνει τη πορτα ανοιχτη κυρ γιωργο μου
      ναι ναι
      επιτηδες το κανει..
      δε μπορουμε να το επιτρεψουμε αυτο κυρ γιωργο
      αμα γυρισει η ..τυποις επικεφαλης λολα ...απ το ξυλοκαστρο να γινει συνελευση...
      Μπροστα στη πορτα μου εστησε προζα με τον εαυτο της...
      Δε ξερω αν ειχες καψα να με γνωρισεις, θα με δεις στο γυαλι , δε θαμαι ουτε σκυφτος ουτε καλυμμένος, θα ουρλιαζω γιατι απλα δε θαχω ξεθυμανει κανοντας την μεριδες

     2. avatar 🐞💋💕

      Πολλά κολλητιλικια, θαρρητα και πλήρη ταύτιση απόψεων έχει με τον κυρ Γιώργη, η κυρά Λόλα. Μήπως εκτός από απόψεις, πληροφορίες και φιλοφρονήσεις ανταλάσσουν και συγκεκριμένου τύπου σωματικά υγρά; Αν ναι να κρεμάσει τα διπλώματα ο μπάρμπα Γιώργος, να αναλάβει κανένας άλλος την πάστρα της παστρικιας γιατί δεν ξαραχνιαζει καλά την υπερκατασκοπο των πέντε ηπείρων, ο εν αποστρατεία Σεβάχ των επτά θαλασσών. Είναι μονίμως μες στα νεύρα, η μαργιολα ορεγεται λουτσο σπαρταριστο και όχι σαφρακιασμένο παστό. Εκτός του ότι τα\"μου\" πάνε βροχή, του δίνει και εντολές, τι θα κάνει και τι θα πει. Έχει ξεφύγει η σαψαλοσυμμορια. Αστους ας κάνουν και συνελεύσεις ας κάνουν και ότι γουστάρουν, θα σου αρωματίσουν τα φρύδια. Από που και ως που, ήσουν εσύ; Υπάρχουν ντοκουμέντα; Τί; Επειδή απλώνετε κανα δυο τρεις και ήταν απλωμένη μόνο η δική σου μπουγάδα σημαίνει πως ήσουν εσυ στην ταράτσα; Τόσοι μένετε εκεί, μπορεί κάποιος να ήθελε να δει τη θέα. Ακόμα και εσύ να ήσουν, υπάρχει κανένα καθολικό απαγορευτικό ή χάλασε ο κόσμος αν κανείς ξεχάσει ή αφήσει για λίγο ανοιχτή την πόρτα; Άμα δεν κλείνει καλά η πόρτα να πάνε να τη φτιαξουν οι γενικές κουμανταδορισες,τι φταις εσύ, άμα είναι ξεχαρβαλωμένη και για να κλείσει χαλάει τον κόσμο, με μαγικά θα την κλείσεις αθόρυβα; Ρε ζουζουνακι μπας και σε γουστάρει η μεγαλοκοπελα; Έχουν αφηνιασει τα σιτεμενα κορίτσια, ξέρεις τι είναι αυτές, μικρές, μεγάλες στο κλαρί ψάχνουν για τ\' ακάματο πουλί.

     3. avatar Ξεκάλτσωτος

      1.σε 3 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ σαφεστατα ο κανονισμος πολυκατοικιας οριζει μονη θεση απλωματος ρουχων τιναγματος κλπ τη ταρατσα και απολυτως σαφως το απαγορευει στα μπαλκονια
      2. στο εχω γραψει τοσες φορες κανει σκοπια πισω απο τη πορτα της
      ειμαστε σε διαταξη Γ, εγω βλεπω μονο τον τοιχο απεναντι μου απο το ματακι και αυτη ολη την ευθεια του διαδρομου,ισως κοιμαται και πισω απ τη πορτα, δε το κρυβει οτι κοιταει με το περισκοπιο αντιθετως μου τοχει κανει σαφες, εξαλλου αμα βαζει κεφαλι το ματακι σκοτεινιαζει ενω εφεγγε.
      3. εχει γινει τοσο ασχημη, τοσο νυφιτσα που μονο αναχωρητης για 5ετια στη σαχαρα θα τη καταδεχοταν
      4. το νεο της μερας
      8,5 πηγα ταρατσα απλα να δω αν ειχε περασει σημερα ο ξυστης ταρατσας με σπατουλακι...
      οχι δεν ειχε ερθει
      καθε κουβας 15 κιλων σικαλαστικ κανει χοντρικης κοντα στα 70 ευρω αν δε το ξοδεψεις σε 7-8 ωρες θελει πεταμα, ετσι τα περισσευαματα της μιας δουλειας τα τρεχει στην αλλη, δεν τον μεμφομαι
      απλα η φολα ή ο ρουφιανος κοψαν με μαχαιρι το σχοινί μου που τεντωνε το 7μετρο σχοινι μου απλωματος, σε σχημα Τ
      Τη μνημη των γονιων μου σκεφτομαι και σαυτη προσευχομαι να κρατηθω
      Δεν ειμαι των φωνων, σπανια γαυγιζω , αν ομως δαγκωσω κοβω κομματαρα και μη φανταστεις υποχρεωτικα ξυλο και τα σχετικα
      αποφευγω φωνες και θα!, και ο μπαμπας μαφησε το κουσουρι να μην βριζω

     4. avatar 🐞💋💕

      Μη τα κρατάς μέσα σου, θα σε πνίξουν τα συναισθήματά σου, δεν θέλει καί πολύ ο άνθρωπος να αρρωστήσει, δεχόμαστε πολλές πιέσεις από παντού, λεκτικά πρέπει να εκτονώνεσαι. Τί πάει να πει δε βρίζεις, άμα φτάσεις στο αμήν, στόλιζε με τρόπο. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις απαραίτητα κακές λεξουλες για να εκφράσεις κακές σκεψούλες, μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους και οι καλές. Ορίστε κοίτα πόσα εχωσα, κι όμως δε χρησιμοποίησα ούτε μία άσχημη λέξη. Βρισε με στυλ, είναι και εκτονωτικο, και απελευθερωτικό και διασκεδαστικό και εκνευριστικό γιατί κανείς δε θα μπορέσει να σε κατηγορήσει για την δική του κακή σκέψη Καλύτερα που να τους τρελάνεις παρά να σε τρελάνουν. Φιλιά και μη μου πεις πως δεν το έχεις, γιατί τη τεχνική αυτή, \"πάρτο/ερμήνευσέ το όπως θες\", από εσένα την ξεσηκωσα. Καλό βράδυ ζουζουνακι και να μη τρώμε μόνο, να ρίχνουμε και κανένα μπινελικι, αλλιώς θα βλάψουμε τη σιλουέτα μας.

     5. avatar αργα για ναλαξω χουγια

      δε μεβρισε κανενας απ τη συμμορια για να τον βρισω
      δεν εχουν κατι να μου προσαψουν και δε θα τολμουσαν δημοσια αλλωστε να βρισουν
      ισως δεν γνωριζεις καλα τη ψυχοσυνθεση ενος ρουφιανου και μιας λόλας-οχιας
      δεν ειμαι τοσο διαχυτικος... στη φεισ του φεισ αντιπαραθεση οπως εδω με καμια καλτσα που πριν κανα δυο χρονια πειραζομουν οταν εβριζε πατερα μανα και αδελφο μου, σιγουρα θυμασαι.
      Θες κιαλλο- ΝΕΟΤΕΡΟ;
      πριν 20 λεπτα κατεβασα τα σκουπιδια
      μεσα στο γραμματοκιβωτιό μου βρηκα σε αθλια κατασταση 3 ειδοποιητηρια ελτα που επιδοθηκαν 13 14 17 Ιουλη
      τους χαλασα το σχεδιο να με γ ισοβια με τη ταρατσα, δε μπορεις να φανταστεις τι χουνερι μουχαν στησει και λυσσαξαν
      το ορκ - νταης ετσι κιαλλιως κατοικος λαγονησιου ειναι, ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ
      η επικεφαλης λολα ειναι ξυλοκαστρο
      η λολα που ανοιγει φακελους παραθεριζει
      αυτα ειναι δουλεια του ταξιρουφ καθ υποδειξη της οχιας διπλα.
      Δε ξερω για ποια τεχνικη λες αλλα προφανως τους εχω τρελανει
      το κακο ειναι οτι δεν εχω διαθεση, χρονο και back up - background να το απολαυσω
      φιλακια

     6. avatar 🐞💋💕

      Γιατί είναι αργά και γιατί δεν έχεις διάθεση ζουζουνέλο μου; Βατραχακι μικρό είσαι ακόμα, όχι κανενας γερομπακακας. Μη σε ακούω να λες τέτοια. Η ζωή ειναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Πότε δεν είναι αργά για τίποτα, οι υπερβάσεις στη ζωή είναι θέμα συγκυριών και τύχης. Όταν ωριμάζουν καταστάσεις, σχέσεις, σκέψεις, συναισθήματα κ.τλ, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι θέμα χρόνου να συμβούν. Φιλιά πολλά μωρό, δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά, όπως λες και εσύ, τι λέει το \"σενάριο\".

     7. avatar ξελογιασμενος απ το himoδες κουκλι

      το αργα δεν αναφερεται σε ηλικια
      ενα κομματι μεταλλο που χυθηκε σε καλουπι που φτιαχνει πιρουνια ειναι αργα πια να γινει κουταλι
      τες πα
      το φιντο το ακυρωσα ,επεσα σε πολωνο λαμο μειχε στο περιμενε..περιμενε... περιμενε πρωτα να αρραβωνιαστουμε...μετα θα μου πιασεις το χερι..πουλαγε διχως στοκ σε τεραστια πλατφορμα
      καπαρωσα κουκλι himo z20
      πολωνεζα απο γονεις xiaomi...
      μεγαλη αρρωστια ,
      ψωνιστηκα ηδη...ζουζου με χανεις..
      παρε και το σημερινο σου https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6521201/den-eiche-maska-kai-evale-ena-fyllo-moyrias
      τραγουδατο πανω στο γνωστο σκοπο να το φχαριστηθεις
      βαρδια ειχε η αρσακιαδα το βουλτεψοβαφτιστηρι
      το \'\'να τον σαπιζα\'\'\' ειναι βωμολοχια..
      φιλακια , φχαριστω
      αμα φυγω καβαλα στη himoδη πολωνεζα να ξερεις οτι πηγα (εφυγα)φχαριστημενος.... ας ειναι κιαπο τσελιγκα με καγέν

     8. avatar ..ξεκαλτσωτος

      Ο ενοικιαστης ακριβως απο κατω απ τη πορτα ταρατσας, 6διαμερ εχει καθε οροφος απο 1ο και πανω

 5. avatar Ξεκάλτσωτος , 2

  Το λοιπον
  κουδουνα , σταμπα , λουρι , φιμωτρο , σιδερομπαλες, χειροπεδες ..
  δε σου φτανουν ;;
  τι εισαι ρε ;; ανυποταχτος , αναρχας , επαναστατης...;;
  το ξερεις ρε παλιο ρεμά .. τι σε περιμενει αμα μπεις στη δευτερη τρυπα ορθιος χωρις να σερνεσαι στα σαλια σου και στα φτυσιματα της αγελης σου σα σκουληκι οριζοντιωμενο ως οφείλεις;;
  δε ξερεις ρε;;
  τα καζανια οι πισσες οι φωτιες οι σουβλες του συνεταιρου του ανεκδοτου που σουλεγα πιο πανω...
  ναι μεν δεν τον χωνευει ναι μεν κανει οτι μπορει να του κλεβει πελατες αλλα οταν τους κανει δικους του πελατες τους αλλαζει τον αδοξαστο μολις περασουν στη δευτερη τρυπα....
  δεν καταλαβες τιποτα ε;;
  ε θελει και πολυ να καταλαβεις οτι γιαυτο φταιει το οτι εκτος απο κουδουνα σταμπα λουρι φιμωτρο σιδερομπαλες χειροπεδες δεν εχεις το σωστο φαναρι να σου δειχνει το δρομο για τη σωστη δευτερη τρυπα
  και ποιος θα κρατα το φαναρι;;
  εσυ;;
  α παγαινε ρε στραβαδι..,
  ο εντεταλμενος κατ επαγγελμα υπαλληλος του θεου(απ το αλλο ανεκδοτο) που μπορει ναναι απο αρχιγιδι με ενα κιλο χρυσα κερατα μεχρι απλο κριαρι με τα αξεσουαρ που η φυση εφοδιαζει τον καθε ...τιμημενο ///ρατά
  ε λοιπον, ακομη και με το φαναρι που θα σου κραταει ο υπαλληλος θεου και απαραιτητως και των δυνατων ,που σουγραψα πιο πανω, τι αλλο θες;
  μπορει αναλογα με το σεναριο να σου τυχουν πολεμοι σεισμοι λιμοι λοιμοί καταποντισμοι χολερες κορόνες σωτηρηδες φωστηρηδες αρρωστιες να γινεις και συ δυνατος να γ και να δ τον διπλα να βγαλεις καποια αξεσουαρ και να τα φορεσεις

 6. avatar ξεκάλτσωτος , 1

  στο περασμα απο την μια τρυπα στην αλλη
  οπωσ και δηποτε κατ αρχας πρεπει να εισαι ενταγμενος στο μεγαλο κοπαδι, ναχεις φορεσει τη κουδουνα , να , για τους ανθρώποι για παραδειγμα πρεπει ναχεις ενταχθει σαυτο που λενε μεταξυ τους ανθρωποκοινωνια, να νιωθεις μερος των ομοφατσων
  Υστερα εξ αναγκης πρεπει να σουχουν μαρκαρει το πετσι με τη σταμπα της αγελης σου, κρατος το λενε οι γνωριζοντες, αλλιως που να φας που να πιεις που να γλυψεις που να σκοτωσεις που να γ που να ξαπλωσεις;;;ολοι σε κοιταν στη σταμπα
  ε, υστερα με κουδουνα και σταμπα να μην εχεις και λουρί;;τι θασαι αγριμι; δε θαχεις κανονες τελαρο, πλαισιο;; θελεις να σε γ και δ ο πιο δυνατος ;;
  ααα,
  κιαμα φορεσες λουρι τι θα το κανεις;; θα σερνεται;;δε θαχεις αφεντικο ;;
  και ποιος θαναι αφεντικο;;
  ε μα ενας που εστειλε ο θεος (αυτο ειναι απο αλλο ανεκδοτο, αλλη φορα) ή ενας που καποιοι δυνατοι σμπρωξανε για την εργολαβία τους στο ρολο του αναλωσιμου αφεντικου σου.
  Ετσι ναι μεν θα σε γ και δ οι αφανεις δυνατοι αλλα θασαι με λουρι και φιμωτρο, θα σουχουν δωσει το δικαιωμα να γαβγιζεις βριζεις φτυνεις γλυφεις ενα φωτεινο κουτι με ανθρωπους που μιλαν απο κει χωρις ναναι εκει...
  α, να σου πω
  αμα το λουρι σου πεφτει στεναχωρο μπορει να κρεμασεις και σιδερομπαλες στα ποδια, οι σοφοι τις λενε εργοδοσια ,κοινωνικες σχεσεις , αναγνωρισιμοτητα , φρικιμπουκ , φιλοι, γειτονες περιγυρος....
  και φυσικα αμα σε πιανει το .. δε πατε ολοι στον δ, υπαρχουν και σπεσιαλ πισθαγωνες χειροπεδες που θεοι και σοφοι ειπαν φαμίλια

 7. avatar eiriniκαλα

  ωραιο κειμενο, πολυ ωραια γραμμενο, συγχαρητηρια!

 8. avatar Ματαλα

  Στο νομό Ηρακλείου ενα παραθαλάσσιο χωριό στο κόλπο τής Μασαρας για τούς λάτρεις.

 9. avatar 1+1

  Άλλαξε ο κολιες και έγινε βραχιόλι....

 10. avatar spoov

  Τον σπουδαίο Τσιβιλίκα....χαχαχαχα...μόνο στη Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σπουδαίος ο Τσιβιλίκας μπράβο!!!!

 11. avatar spoov

  Δεν ήθελε κανείς να κατηγορηθεί η Ελλάδα για βαρβαρότητα........ βαρβαρότητα επειδή μαζέψανε κάτι τύπους με ναρκωτικά οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί ανετιλα σε μια παραλία λες και τους ανήκε... παράνομοι σε όλα δηλαδή...όλα καλά.

  1. avatar η αληθεια2

   Μπραβο ρε φιλε (spoov) που γραφεις την αληθεια, ολα τα αλλα ειναι βλακεις για την ποιο
   καλη παραλία , εκει γινοτανε οπως γραφεις η αωτη ζωη των ρεμαλιδων χιπηδων
   που βρωμησαν την Κρητη και καλα κανανε και τους εδιωξαν

Παρακαλούμε περιμένετε ...