Αν ρωτήσεις κάποιον πού θα βρεις τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, η πιο πιθανή απάντηση είναι η Ελλάδα.

Οι Ιταλοί λένε βέβαια πως οι δικές τους είναι οι καλύτερες, οι Κροάτες διαφημίζουν τις δαλματικές ακτές και πάει λέγοντας.

Και η αλήθεια είναι πως οι πανέμορφες παραλίες της γειτονιάς δεν εξαντλούνται στη χώρα μας, αλίμονο.

Ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια είναι το γεγονός ότι οι ωραιότερες παραλίες είναι αυτές που βρίσκεις μόνος σου, όταν ακολουθείς τον δρόμο τον λιγότερο περπατημένο.

Την ώρα λοιπόν που όλοι λοξοκοιτάμε στους τροπικούς παραδείσους του πλανήτη, ως κρυφό όνειρο ζωής, υπάρχουν δίπλα μας εξαίσιες παραλίες που δεν χρειάζεται να φτάσεις στην άλλη πλευρά του κόσμου για να τις βρεις.

Η νότια Ευρώπη είναι άλλωστε ένας ευλογημένος τόπος, κάτι αναμφίβολα αληθές όταν μιλάμε για την ακτογραμμή της. Φτάνει να ξέρεις πού να κοιτάξεις…

Zlatni Rat – Μπρατς

Εδώ δεν έχουμε έναν κρυμμένο ευρωπαϊκό παράδεισο, αλλά μια από τις ωραιότερες παραλίες της ηπείρου! «Χρυσό κέρας», «Χρυσό ακρωτήρι» και τέτοιους χαρακτηρισμούς παίρνει συνήθως το μαργαριτάρι των δαλματικών ακτών, το μεγάλο καμάρι των Κροατών.

Βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού Μπρατς και θα τη συναντήσεις σε κάθε οδηγό για τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου. Παραμένει η πιο αναγνωρίσιμη πλαζ της χώρας με το χαρακτηριστικό της σχήμα, το λευκό βοτσαλάκι και τα πεύκα.

Δεν θα τη δεις πάντα έτσι, καθώς τόσο το μήκος όσο και το σχήμα της αλλάζουν ανά 2-3 χρόνια, εξαιτίας της παλίρροιας, των ρευμάτων και του αέρα.

Atrani – Ιταλία

Το γραφικό χωριουδάκι δεν είναι το πρώτο που έρχεται στον νου όταν ακούς για την περίφημη Ακτή Αμάλφι. Η Καμπανία είναι γεμάτη εξάλλου από πανέμορφα μέρη, όπως το κοσμοπολίτικο Ποζιτάνο, που κλέβουν όλη τη δόξα. Μόνο που το ανέγγιχτο ψαροχώρι έχει μια παραλία βγαλμένη από καρτ ποστάλ.

Ως ένα από τα μυστικά διαμάντια της Ιταλίας, το μικροσκοπικό Atrani προσφέρει αναψυχή στη μικροσκοπική παραλία του, κάτω από τα πολύχρωμα και αμφιθεατρικά χτισμένα κτίρια που δεσπόζουν πάνω από την πλαζ. Ο χρόνος σταματά κάπου εδώ και τον πρώτο λόγο παίρνουν η χαλαρότητα και η αυθεντικότητα, τα μεγάλα όπλα στη φαρέτρα του Atrani.

Villefranche sur Mer – Προβηγκία

Η Γαλλική Ριβιέρα δεν χρειάζεται συστάσεις. Οι παραλίες της Κυανής Ακτής και κοσμοπολίτικες είναι και πανέμορφες, είναι όμως εξαιρετικά πολυσύχναστες. Και πανάκριβες. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη είναι ένα κρυμμένο διαμάντι της περιοχής, καθώς είναι δημόσια, κι έτσι μπορείς να χαρείς τις ομορφιές της Ριβιέρας χωρίς χρέωση.

Θα τη βρεις δίπλα στη Νίκαια και χωρίζεται μάλιστα σε δύο τμήματα. Στα δεξιά της αποβάθρας είναι η μεγαλύτερη, η Plage des Marinieres, και στην άλλη πλευρά ανοίγεται η Plage de la Darse. Η μία έχει χρυσή άμμο και τραπεζάκια πάνω στο κύμα και η άλλη μικρό βοτσαλάκι. Αμφότερες είναι εξαίσιες και πολύ λιγότερο γνωστές από τα μεγαθήρια της περιοχής…

Sinemorets Veleka – Βουλγαρία

Μεταφερόμαστε στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στο νοτιοανατολικότερο σημείο της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, για να δούμε ένα κρυμμένο μαργαριτάρι της γειτονιάς. Εκεί λοιπόν που εκβάλλει ο ποταμός Veleka, δίπλα στον γραφικό οικισμό Sinemorets, θα βρει κανείς αυτή την παραλία που την προτιμούν όλοι.

Γνωστός οικογενειακός προορισμός ως πρόσφατα, πλέον είναι οι νεαροί από τη Σόφια που την τιμούν δεόντως, καθώς προσφέρει φυσικό κάλλος και ξεγνοιασιά. Αλλά και γυμνισμό σε ένα τμήμα της…

Cala Coticcio – Καπρέρα, Σαρδηνία

Οι ντόπιοι της Σαρδηνίας θα σου πουν πως εδώ κρύβονται οι ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι πως η Σμαραγδένια Ακτή (Costa Smeralda) έχει τόσο λευκή άμμο που είναι εκτυφλωτική. Το νησί είναι γεμάτο από υπέροχες ακτές, το πραγματικό διαμάντι όμως είναι στο παρθένο νησί Καπρέρα, που έχει μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ιταλίας.

Για την Cala Coticcio ο λόγος, μια πλανεύτρα πλαζ με χρώμα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα Σεϊτάν Λιμάνια των Χανίων! «Ταϊτή της Σαρδηνίας» τη λένε χαρακτηριστικά οι ντόπιοι και έχουν καλό λόγο γι’ αυτό, αποτελώντας το υπέρλαμπρο άστρο του αρχιπελάγους Μανταλένα, όπως λένε τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαρδηνίας και Κορσικής.

Η πρόσβασή της από τη στεριά είναι αρκετά δύσκολη, σε ανταμείβει όμως με την πρώτη ματιά.

Palombaggia – Κορσική

Άλλο ένα μεσογειακό θαύμα τροπικής αισθητικής θα βρει ο ταξιδευτής στην Κορσική, εκεί που συνυπάρχουν τα καλύτερα στοιχεία Γάλλων και Ιταλών. Οι Κορσικανοί έχουν τον τρόπο τους να κρατάνε το νησί τους μακριά από τον μαζικό τουρισμό, κρύβοντας επιμελώς τα φυσικά τους στολίδια.

Κι ένα τέτοιο είναι η παραλία Palombaggia, που θα σου θυμίσει Ελαφονήσι με τη ροζ άμμο της. Κονταροχτυπιέται στα ίσα με τη Rondinara, που οι τουρίστες θεωρούν την πιο όμορφη παραλία της Κορσικής, αν και οι ντόπιοι επιμένουν πως αυτή η πλαζ των 3 χιλιομέτρων με τα τιρκουάζ αβαθή νερά είναι ο λόγος για να περηφανεύονται για το νησί τους…

Maslinica – Σόλτα

Το νησί Σόλτα κρύβεται σε κοινή θέα. Είναι δίπλα με το φέρι από το Σπλιτ της Κροατίας, κι όμως όλοι προτιμούν το βαρύ πυροβολικό των δαλματικών ακτών, το Χβαρ ή το Μπρατς. Κι έτσι παραμένει αυθεντικό και ανέγγιχτο, λες και ο χρόνος δεν έχει περάσει από πάνω του.

Στο δυτικό άκρο του θα συναντήσει κανείς το ψαροχώρι Maslinica, με τη μικρή μαρίνα του και τη πανέμορφη αυτή παραλία με το βοτσαλάκι στην μπούκα ακριβώς του λιμανιού. Εκεί χωράει ένα καφέ και ένα μαγαζί όπου νοικιάζεις καγιάκ όλα κι όλα. Και λίγοι λουόμενοι, για να απολαύσουν το μπάνιο τους και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, το μεγάλο ατού της πλαζ.

Saplunara – Μλιετ

Η Αδριατική κρύβει αναρίθμητους φυσικούς θησαυρούς που όρεξη και χρόνο να έχει κανείς να εξερευνεί μια ζωή. Μεταφερόμαστε λοιπόν σε ένα από τα πιο πράσινα νησιά της θάλασσας, που έχει επίσης και ένα από τα πιο σπάνια χαρακτηριστικά της Δαλματίας: αμμουδερές πλαζ! Η Saplunara είναι το κόσμημα του νησιού, το τελευταίο ίσως κρυμμένο διαμάντι της Αδριατικής.

Εκεί που όλες οι άλλες πευκόφυτες και λευκές παραλίες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν κατακτηθεί από ορδές τουριστών, η Saplunara μοιάζει παρθένα και ανεξερεύνητη. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού και η ομορφιά της ξεχειλίζει, ένα χιλιόμετρο παραδεισένιας μαγείας, απομόνωσης και πολύ ζεστών νερών.

Jaz – Μαυροβούνιο

To Μαυροβούνιο κερδίζει συνεχώς έδαφος στον ευρωπαϊκό τουρισμό, φέρνοντας μια παραμυθένια αύρα στην Αδριατική. Κι αν το νησιωτικό φρούριο Aman Sveti Stefan συνεχίζει να κλέβει την παράσταση της λεγόμενης Ριβιέρας του Μπούντβα, το πραγματικό κόσμημα της ακτής είναι η παραλία Jaz με την πανέμορφη αμμουδιά και τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά.

Και το καταλαβαίνεις από τα θεόρατα κότερα της ρωσικής ολιγαρχίας που συνωστίζονται εδώ, παρά το γεγονός ότι όλα τα άλλα παραμένουν σε προσιτά επίπεδα. Εδώ χτυπάει πλέον δυνατά η καρδιά όχι μόνο του εσωτερικού τουρισμού, αλλά και του διεθνούς, καθώς όλοι θέλουν να δουν και να χαρούν από κοντά τη μεθυστική ακτή…

Scopello – Σικελία

Ξανά ένα νησί που έχει καμάρι τις παραλίες του, η αλήθεια είναι πως ο φυσικός πλούτος χαρίστηκε απλόχερα στη Σικελία. Ο ταξιδιώτης έχει στη διάθεσή του πεντακάθαρα νερά, ποικίλα παράκτια περιβάλλοντα και ό,τι θελήσει τελικά σε όρους παραλίας. Και ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και το ιδιαίτερο Scopello, ένα πανέμορφο μικρό θέρετρο λίγο έξω από το Τράπανι, στο δυτικότερο άκρο του νησιού.

Η θάλασσα είναι εδώ μαγική και το τοπίο ακόμα ωραιότερο. Πελώριοι βράχοι αναδύονται μέσα από τα νερά, την ίδια ώρα που η παραλία προσφέρει και ένα ιδιαίτερο θέαμα: τα ερείπια μιας παραδοσιακής μονάδας επεξεργασίας τόνου! Είναι μέρος της παραλίας και αναπόσπαστο τμήμα της σαγήνης της, κάτι που μας έρχεται από τον 13ο αιώνα, αναβίωσε τον 18ο και έκλεισε τελικά μόλις το 1981.