Η τεχνολογία κάνει άλματα τα οποία εκμεταλλευόμαστε στην καθημερινότητά μας, κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη. Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες η εξέλιξη είναι τεράστια και πλέον ετοιμαζόμαστε να περάσουμε στην εποχή των δικτύων 5G.

Το κινητό μας για παράδειγμα δεν είναι μία συσκευή μόνο για κλήσεις ή γραπτά μηνύματα, όπως συνέβαινε πριν από μία 20ετια. Σχεδόν όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί το ίντερνετ μέσω των κινητών συσκευών (smartphones, tablet κλπ.) για τη δουλειά του, τα social media, να ακούσει μουσική, να δει βίντεο και πολλά ακόμη.

Η εφαρμογή της πέμπτης γενιάς δικτύων (5G) ξεκίνησε πιλοτικά σε τρεις δήμους της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, στα Τρίκαλα και στου Ζωγράφου.

Ωστόσο στην πόλη της Μεσσηνίας το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την άρση της λειτουργίας του, καθώς υπήρξαν φωνές πως το συγκεκριμένο δίκτυο θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των πολιτών λόγω της ακτινοβολίας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από τις μετρήσεις που διενεργεί σε όλη τη χώρα, με τα στοιχεία να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ και είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαθέτει σταθερούς, αλλά και κινητούς σταθμούς που πραγματοποιούν μετρήσεις, ενώ στους τρεις δήμους με την πιλοτική εφαρμογή του 5G έχουν διατεθεί τρία ειδικά βαν. Έτσι και στην Καλαμάτα η κινητή μονάδα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης είχε κάνει τις σχετικές μετρήσεις.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα, τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις 15/11 έως τις 21/11 ήταν αρκετά πιο χαμηλά από το αυστηρό επιτρεπτό όριο.

Η κίτρινη γραμμή δείχνει το όριο και η μπλε τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Επίσης και οι μετρήσεις του σταθερού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο σημείο της πόλης της Καλαμάτας, για τον μήνα Δεκέμβριο (5-11/12) ήταν και εκείνες κάτω από το όριο.

Η κίτρινη γραμμή δείχνει το όριο και η μπλε τα αποτελέσματα των μετρήσεων

 

Μύθοι ή πραγματικότητα οι φόβοι για την υγεία λόγω του 5G;

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Κάππα, προκειμένου να λάβουμε την επιστημονική άποψη σχετικά με την ακτινοβολία του 5G και κατά πόσο έχουν βάση οι ανησυχίες για την υγεία των πολιτών.

Ο κ. Κάππας είναι καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας των δύο Ιδρυμάτων και διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων της ειδικότητος ακτινοφυσικού του Υπουργείου Υγείας.

– Η ακτινοβολία από το δίκτυο 5G είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο; Τι έχουν δείξει οι έρευνες και οι μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία;

«Τρεις παρατηρήσεις είναι αρκετές για να καλυφθεί πλήρως το θέμα:  Υψηλή συχνότητα δεν σημαίνει υψηλή έκθεση. Όσο αυξάνει η συχνότητα της ακτινοβολίας, τόσο το εκτιθέμενο σώμα “ανθίσταται” τόσο το μέσο βεληνεκές της ακτινοβολίας μειώνεται σημαντικά. Στην πράξη, με τις υψηλές συχνότητες της 5G τεχνολογίας, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της ακτινοβολίας ανακλάται και διαχέεται στον χώρο, το δε υπόλοιπο απορροφάται επιφανειακά από το δέρμα και δεν εισέρχεται σε βάθος.

Από βιολογικής άποψης, με την αύξηση της συχνότητος λειτουργίας του δικτύου 5G (> 3,5 GHz) αυξάνεται σημαντικά και το επιτρεπτό όριο ασφαλείας ακόμη και 100% σε σχέση με το δίκτυο 4G, καθώς μειώνεται η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με τους ανθρώπινους ιστούς. Εκτιθέμεθα ακτινικά στο 5G, πολύ λιγότερο από ότι στις προηγούμενες γενιές 2G, 3G, 4G.

Δεκάδες ιατρικές συσκευές όπως οι ορθοπαιδικές, δερματολογικές και άλλες εφαρμογές, οι οποίες λειτουργούν ήδη επί χρόνια και σώζουν ή ανακουφίζουν εκατομμύρια ανθρώπους εκπέμπουν στις ίδιες ακριβώς συχνότητες με τις κεραίες 5G και δεν εμφανίστηκε κανένα κρούσμα καρκινογένεσης».

– Υπήρξαν επιπτώσεις στην υγεία αυτά τα χρόνια από το 4G;

«Δεν αποδείχτηκε ποτέ και δεν υπήρξαν πράγματι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ακτινοβολία 4G. Από πλευράς Φυσικής υπενθυμίζεται ότι το ορατό φως της ηλεκτρικής λάμπας εκπέμπει σε ενέργειες από 1.000.000 έως 3.000.000 μeV (μονάδα ενέργειας). Το σώμα απαλλάσσεται από την θερμότητα την οποία παράγει συνεχώς η καρδιά κατά 50% μέσω εξάτμισης και ιδρώτα και κατά 50% μέσω εκπομπής “θερμικής” ακτινοβολίας, ενέργειας 50.000 – 200.000 μeV (γίνεται αντιληπτή την νύκτα και μόνο με κιάλια νυκτός). Οι κεραίες όλων των τηλεπικοινωνιών, τα τοπικά δίκτυα, LAN, τα κινητά τηλέφωνα και οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν ακτινοβολία από 0,4 μeV έως 11 μeV.

Είναι τελείως αδύνατον η χαμηλή αυτή ενέργεια να προκαλέσει θραύση του DNA. Κανείς ποτέ δεν έπαθε καρκίνο επειδή διάβαζε στο φως της λάμπας ενέργειας εκατομμυρίων μeV, πόσο μάλλον από την κινητή τηλεφωνία των 11 μeV. και Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι παρ’όλα αυτά υπάρχουν «αθερμικοί» μηχανισμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα. Ακόμη δεν έχουν υποδείξει και εξηγήσει έστω έναν.

Από πλευράς Ιατρικής η πεμπτουσία της Επιστήμης είναι η επαναληπτικότητα. Η κάθε ερευνητική ομάδα μπορεί να ισχυρίζεται οτιδήποτε και να κατορθώνει να δημοσιεύει σε επιστημονικά περιοδικά την έρευνά της. Η έρευνα αυτή αποκτά αντικειμενική υπόσταση μόνο όταν μια άλλη ερευνητική ομάδα και χωρίς καμία σύνδεση με την πρώτη, αναπαραγάγει τις ίδιες πειραματικές συνθήκες της αρχικής επιστημονικής ανακοίνωσης και καταλήγει στα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει ούτε μία πειραματική εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία να καταλήγει σαφώς ότι: η έκθεση σε ραδιοκυματική ακτινοβολία RF π.χ. από τα κινητά, προκαλεί βιολογική βλάβη, επακριβώς περιγραφόμενη, και το οποίο συμπέρασμα να έχει παραχθεί με τις ίδιες ακριβώς πειραματικές συνθήκες από άλλη ερευνητική ομάδα, ανεξάρτητη της πρώτης».

– Είδαμε ότι στην Καλαμάτα ότι το δημοτικό συμβούλιο μπλόκαρε το πιλοτικό πρόγραμμα 5G και ακούστηκε ακόμη πως μπορεί να προκληθεί στειρότητα και διάφορα θέματα υγείας. Θα πρέπει όντως να υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες από τους κατοίκους;

«Η στειρότητα είναι απλό πταίσμα. Ακούστηκε επίσης ότι: “θα ψηθούμε όλοι”, “στα πρώτα πειράματα 5G στην Ολλανδία έπεφταν πουλιά από τον ουρανό”, “εάν έχετε κατοικίδιο θα το δείτε να τρελαίνεται και να ψοφάει”, “θα μαραίνονται τα δένδρα στο πέρασμα της ακτινοβολίας”, “5G = καρκίνος”, “πρόκειται για μυστικό πρόγραμμα του Διευθυντηρίου για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού”, “οι δόσεις ακτινοβολίας είναι νοσογόνες”, “τρομακτικά υψηλές και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες, όπως τα μικροκύματα που είναι και οι πιο επικίνδυνες”, “η τεχνολογία 5G θα κάνει τον Χίτλερ να μοιάζει με αλχημιστή συγκρινόμενο με τους σύγχρονους χημικούς”.

Αγνοώντας αυτές τις κυριολεκτικά αντιεπιστημονικές μεσαιωνικές αντιλήψεις και κατηγορίες θα πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής πως οι μόνοι οι οποίοι είναι σε θέση και δικαιούνται να μιλούν λόγω της επιστήμης τους είναι οι Ακτινοφυσικοί, οι Ακτινολόγοι, οι Ακτινοθεραπευτές, οι Πυρηνικοί Ιατροί, οι Επιστημονικές τους ενώσεις και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας.

Όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων και των ιατρών των υπολοίπων ειδικοτήτων έχουν διδαχθεί από τους πρώτους ότι “την Ακτινοβολία την σεβόμαστε αλλά δεν την φοβόμαστε”. Έχουν διδαχθεί επίσης ότι η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία δηλαδή κινητά τηλέφωνα, πυλώνες, ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυα, κ.α. με σεβασμό στα υφιστάμενα όρια ασφαλείας είναι τελείως ακίνδυνη.

Μπορεί στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα όπως εκείνο στην Καλαμάτα, αλλά στο εξωτερικό Ανεξάρτητες Αρχές αναλαμβάνουν να εξετάσουν το ζήτημα από την επιστημονική του σκοπιά. Για παράδειγμα, η Αρχή Προστασίας από τη Ραδιενέργεια και την Πυρηνική Ενέργεια της Αυστραλίας ARPANSA (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency) διευκρινίζει ότι τα δίκτυα 5ης Γενιάς, δεν ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Το επίσημο πόρισμα της Αρχής είναι ότι το 5G είναι ασφαλές και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ΑRPANSA προχώρησε σε διπλές, «τυφλές», όπως ονομάζονται, δοκιμές σε άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη βιώσει παρενέργειες από την πιλοτική λειτουργία των δικτύων 5G.  Τα υποκείμενα της έρευνας δήλωναν ότι είχαν τα ίδια συμπτώματα, ακόμα και όταν οι κεραίες δεν ήταν σε λειτουργία, στοιχείο που συνηγορεί ως προς το σενάριο της παντελούς έλλειψης κινδύνου από τη χρήση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Τονίζεται ότι τα δίκτυα 5G προϋποθέτουν την πιο πυκνή τοποθέτηση σταθμών βάσης και κεραιών, γεγονός το οποίο οδηγεί τα smartphones να λειτουργούν με μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα της ακτινοβολίας στα οποία είναι εκτεθειμένος ο πληθυσμός. Αυτό αποτελεί βασική εξέλιξη σε σχέση με το 2G, το 3G και το 4G.

Υπάρχει ήδη στην διάθεση της επιστημονικής κοινότητος μια πρώτη εκτεταμένη βιβλιογραφία άνω των 500 ερευνητικών άρθρων, για την επίδραση της υψηλόσυχνης 5G τεχνολογίας στην Υγεία. Όλες οι επιστημονικές μελέτες και εκθέσεις λαμβάνονται υπ’όψιν από τον WHO και την ICNIRP για τον καθορισμό των μέτρων ασφαλείας».