32
loading

Μία νεαρή κοπέλα στέκεται στη μέση μίας μοντέρνας εργασιακής αίθουσας με πολλές και μεγάλες οθόνες υπολογιστών και ανθρώπους που ασχολούνται όλη τους τη μέρα με τα social media και το ίντερνετ. Πρόσωπα σκυθρωπά, ανέκφραστα που κρύβουν ωστόσο μία εσωτερική μάχη. Μια μάχη που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι χαμένη.

Η κοπέλα πατάει το play στον υπολογιστή και στην μεγάλη κεντρική οθόνη της αίθουσας ξεκινάει να παίζει ένα ερασιτεχνικό βίντεο.

Στις φρικιαστικές εικόνες που ακολουθούν ένας άνδρας μαχαιρώνεται δεκάδες φορές και ουρλιάζοντας για την ζωή του εν τέλει πεθαίνει μέσα σε μία λίμνη αίματος. Η κοπέλα έπρεπε να εξηγήσει με ψυχραιμία στους υπόλοιπους εάν αυτό το βίντεο παραβιάζει τους κανόνες δημοσίευσης του Facebook και γιατί έπρεπε να διαγραφεί. Το έκανε. Και μετά κατέρρευσε στον διάδρομο του γραφείου.

Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα για πολλούς είναι ικανά να στιγματίσουν μία ζωή για πάντα. Για άλλους είναι απλά μία Δευτέρα στη δουλειά. Για να είμαστε ακριβείς είναι μία Δευτέρα στη δουλειά για περίπου 15.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο ενός «content moderator»

Καθημερινά βλέπουμε στο timeline μας να περνούν δεκάδες βίντεο που ποικίλουν σε περιεχόμενο. Ανάλογα με το πόσο ενεργοί είμαστε εμείς και όσοι ακολουθούμε, η ποσότητα και η ποιότητα διαφοροποιούνται.

Αστεία βίντεο με ζώα, μωρά, φάσεις από κερκίδες και γήπεδα, περίεργα στιγμιότυπα της καθημερινότητας μας, ακόμα και αρκετά… ροζ βίντεο εμφανίζονται στην ροή των ποσταρισμάτων στο Facebook ή βρίσκονται στο messenger μας.

Πίσω από τις οθόνες των κινητών μας όμως υπάρχει μία συνθήκη που μόνο με βασανιστήριο θα μπορούσε να συγκριθεί.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και σε χώρες (κυρίως) της νοτιοανατολικής Ασίας φιλτράρουν καθημερινά όσα προσπαθούμε να ανεβάσουμε στο Facebook: Λόγοι μίσους, παιδοφιλία, σεξουαλικές κακοποιήσεις κάθε είδους, δολοφονίες, αυτοκτονίες είναι μόνο μερικά από όσα αντικρίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι των εργολαβικών που συνεργάζεται ο μιντιακός κολοσσός.

Ένα όνειρο που αποδεικνύεται εφιάλτης

Για κάποιον που δε γνωρίζει, μπορεί να έμοιαζε όνειρο ζωής να εργαστεί για το Facebook. Για αυτές τις χιλιάδες αναλώσιμων σε όλο τον πλανήτη η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του The Verge οι moderators του περιεχομένου της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, πληρώνονται από έναν εξωτερικό συνεργάτη 15 δολάρια την ώρα και εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο τηλεφωνικό κέντρο, παρά την πρώτη γραμμή ενός κολοσσού που αξίζει 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για να γίνει απολύτως κατανοητό το μέγεθος του όγκου των πληροφοριών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι έχουν περίπου 30 δευτερόλεπτα να διαθέσουν για να ελέγξουν κάθε ανάρτηση!

Από τα μάτια τους περνούν χιλιάδες επίδοξα ποσταρίσματα και το υλικό που ανεβαίνει από χιλιάδες σελίδες. Κάθε λάθος μπορεί να είναι μοιραίο για πολλές από τις εμπλεκόμενες πλευρές.Το προσωπικό τους κινητό το αφήνουν στο σπίτι αφού για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να το έχουν μαζί τους, όπως επίσης και χαρτιά ή τσίχλες στις τσέπες τους.

Ο χώρος δουλειάς που το διάλειμμα είναι υπερεκτιμημένο

Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν για λογαριασμό του Facebook λειτουργούν με λογικές «γαλέρας». Τα διαλείμματα είναι μία σχετική έννοια που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν. Όπως ανέφεραν σε καθεστώς πλήρους ανωνυμίας πρώην μέλη αυτών των εταιρειών δεν ήταν λίγες οι φορές που αναγκαζόντουσαν να περιμένουν σε τεράστιες ουρές μπροστά από τις λιγοστές τουαλέτες για να τις χρησιμοποιήσουν.

Σύμφωνα πάλι με τον αντιπρόεδρο του τμήματος παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Facebook, Τζάστιν Οσόφσκι, οι παραπάνω καταγγελίες δεν έχουν βάση: «Αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικές επειδή μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε με εδραιωμένες εταιρείες που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος εργασίας και μπορούν προσφέρουν ταχύτατη γλωσσική υποστήριξη. Μπορούν να διαχειρίζονται με άνεση ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό και να αναφέρουν με αποδοτικό τρόπο τυχόν προβλήματα ή κινδύνους. Επίσης έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές μας και να συντονίζονται με τις ανάγκες της κοινότητας και των προϊόντων μας, που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου». Επιπλέον, το Facebook δήλωσε ότι οι συμβάσεις με τους εξωτερικούς συνεργάτες τους «εξασφαλίζουν ρητά καλές εγκαταστάσεις, διαλείμματα ευεξίας για τους εργαζόμενους και ψυχολογική υποστήριξη».

Όταν η κουβέντα πάει στο κομμάτι των απολαβών η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή. Οι άνθρωποι που συμφώνησαν να μιλήσουν στο ρεπορτάζ το έκαναν παρόλο που τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει είχαν αρκετά αυστηρές ρήτρες για μη παροχή πληροφοριών για το εργασιακό τους περιβάλλον.

Κάτι που γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός ότι το εργολαβικό προσωπικό της Phoenix, της εταιρείας που προσλαμβάνει εργαζομένους για το Facebook, κερδίζει 28.800 δολάρια το χρόνο, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν σύμβαση με το ίδιο το Facebook βγάζουν 240.000 δολάρια ετησίως.

Ναρκωτικά στα «διαλείμματα» και το σεξ στο δωμάτιο θηλασμού

Όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι moderators η εικόνα του εργασιακού τους χώρου μπορεί να περιγραφεί μόνο ως χάος. Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι εργαζόμενοι λένε μεταξύ τους μαύρα και μισάνθρωπα αστεία. Συζητούν για το ενδεχόμενο αυτοκτονίας σαν να είναι μία φυσιολογική συνθήκη.

Μετά βγαίνουν για μικρό «διάλειμμα» στις σκάλες έξω από το κτίριο για να καπνίσουν μαριχουάνα και να μουδιάσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Τα γραφεία των εργολαβικών είναι ένα μέρος όπου όλα γίνονται υπό έναν συνεχή φόβο. Είτε τον φόβο της απόλυσης μετά από ένα λάθος είτε τον φόβο ότι κάποιος πρώην συνάδελφος θα επιστρέψει να ζητήσει τα ρέστα θερίζοντας τους πάντες.

Είναι το μέρος όπου οι υπεύθυνοι ελέγχουν τον χρόνο που θα ουρήσουν ή θα προσευχηθούν. Επίσης είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι για να μπορέσουν να βγάλουν από μέσα τους ένα κομμάτι του ακραίου στρες επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις στις σκάλες ή στα δωμάτια θηλασμού.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, πολλοί από τους moderators εμφανίζουν διαφόρων ειδών ψυχολογικές διαταραχές με κυριότερη εκείνη του μετατραυματικού στρες (PTSD). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επηρεάζονται τόσο που αρχίζουν να πιστεύουν πολλά από τα πράγματα που βλέπουν καθημερινά στις οθόνες τους. Απίθανες θεωρίες συνωμοσίας γίνονται αληθοφανείς ενώ μπορεί «να κοιμούνται με ένα όπλο δίπλα στο κεφάλι τους τα βράδια»

«Αν δεν σου επιτρέπεται να μιλάς με τους φίλους ή την οικογένειά σου για τη δουλειά σου, αυτό δημιουργεί κάποια απόσταση. Νιώθεις πιο κοντά στους συνεργάτες σου. Μπορεί να μοιάζει με συναισθηματικό δέσιμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά μια τραυματική εμπειρία που σας ενώνει», εξηγεί ένας εξ αυτών, λέγοντας ότι χωρίς εκείνους «το Facebook θα ήταν ένα πολύ άσχημο πράγμα». Και ενδεχομένως να μην έχει άδικο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar Αλ Καπόνε

  Αυτό που με ξεπερνάει είναι η \"λογική ΚΚΕ\" στο άρθρο.
  Δηλαδή κάποιος δουλεύει σε μια ψυχοφθόρο δουλειά για τρεις και \'ξήντα καπνίζει μαριχουάνα και περιμένει στην ουρά με τις ώρες για κατούρημα...
  Η δουλειά είναι κόλαση.. Και είναι και ευαίσθητος!
  Ενώ ο άλλος που -για την ίδια ακριβώς δουλειά-πληρώνεται αδρά και δεν περιμένει στην ουρά για κατούρημα είναι χοντρόπετσος, η δουλειά ...ζάχαρη(!!!) και ...όλα καλά!
  Boys (and girls) του σάιτ: cut the crap.

 2. avatar Ένας φίλος μου πήγε να δουλέψει σαν ψυχολόγος σε αυτά τα τμήματα. Είναι απλά νεαρα παιδιά που όντως είναι σε κατάσταση σοκ καθημερινά για να αποτρέψουν να ανέβει ότι πιο άρρωστο μπορεί να σκεφτεί ο καθε χτυπημένος

  Αυτά

 3. avatar Σοφια Κ

  Μην ασχολειστε με άχρηστα πράγματα, πως το ένα , τι το άλλο, γιατί έτσι και τα λοιπα. Πηγαίνετε λίγο στην εκκλησία, κάντε λίγη προσευχή γιατί κοντά είναι τα χειρότερα δεινά και οι δοκιμασιες που θα τραβήξουμε ως έθνος.

  1. avatar Jim Potyoposin

   Να πας εσυ στην εκκλησία και οι όμοιοί σου

 4. avatar Γαμω τον Στρατό μου

  Μπάτσοι ελέγχουν το φβ τι να φρικαρουν δηλαδή.Εχουν δει δις φόνους κλοπές κ.α στην ριάλ λάιφ και θα πάθουν κάτι αν τα δουν και ντιτζιταλ Έλα

 5. avatar Stateless

  Για πείτε μας εκεί στο newsbeast τι ψυχολογικά κολλήματα τραβάτε?

  1. avatar @ NB

   Πάντως, με αφορμή το σχόλιο του Stateless, τι θα \'λεγε το ΝΒ να μας πουν οι δικοί του moderators τι τραβάνε με τα μυριάδες χαζά, υβριστικά, ανισσόροπα, κλπ, κλπ σχόλια που βλέπουν κάθε μέρα; Όσο για την ορθογραφία που αντικρύζουν, θα τσούζουν τα ματάκια τους και αφού σχολάσουν!
   Χωρίς πλάκα, θα ήμουν περίεργος για το τι βλέπετε και φιλτράρετε ..

   1. avatar Stateless

    Πω πω κι άλλος κομπλεξικός!
    Κάπου εδώ φωλιά θα έχουν.

    1. avatar @ NB

     Έχεις πρόβλημα μεγάλε

  2. avatar Skataless …

   .....Ποιος μιλάει τώρα.

   1. avatar Stateless

    Να ο κομπλεξικός!

 6. avatar Sapila

  Αυτές και πολύ χειρότερες είναι οι συνθήκες εργασίας σε κάθε τηλεφωνικό κέντρο της Ελλάδας, αλλά δεν είδα να γράφεται κανένα άρθρο γι\'αυτό. Διάβασαν καλά τα ματάκια μου; 15 δολάρια την ώρα ή είναι τυπογραφικό λάθος; Γιατί στα εγχώρια τηλεφωνικά δίνουν 24 ευρώ εχμμμ το 8ωρο... που δεν είναι ποτέ 8ωρο... Και μην ακούσω κανέναν να λέει γι\'αυτά τα παιδιά που αναγκάζονται να κάνουν αυτές τις δουλειές να βρουν άλλη δουλεία, γιατί μάγκα μου αν υπήρχαν άλλες δουλειές λες να μην τις έκαναν; Όταν κάθεσαι στον ωραίο σου τον καναπέ και πίνεις την φραπεδία σου καλά είναι, κάποιος άλλος όμως χτυπάει 10ωρα + δουλείας (όχι εργασίας) για να βγάλει 500 ψοροευρώ, να πληρώσει νοίκι-ρεύμα και να μείνει αρχές του μήνα μ\'ενα 20ρικο. Κατά τ\'άλλα... ήρθε η ανάπτυξη!

  1. avatar Nemesis13

   Βάζεις στην ίδια ζυγαριά το τηλεφωνικό κέντρο μιας εταιρείας στην Ελλάδα ,με αυτούς που βλέπουν τέρατα κάθε μέρα στον υπολογιστή τους επι 8-10 ώρες;
   Αφού δίνουν καλά λεφτά ,γιατί δεν κάνεις μια αίτηση να πας να δουλέψεις και εσύ σε έναν τέτοιο παράδεισο όπως το ΦΒ;
   Όταν κάθεσαι στον ωραίο σου τον καναπέ και πίνεις την φραπεδία σου καλά είναι όπως λες και εσύ, κάποιος άλλος όμως βλέπει συνεχώς βιασμούς ,αυτοκτονίες ,δολοφονίες ,να μη μιλήσω για παιδική πορνογραφία.Τι περιμένεις ;Κάνε μια αίτηση και εσύ. Αντέχεις ;

   1. avatar Sapila

    Μάλλον χάσατε κι εσύ κι ο από κάτω το νόημα του σχολίου... Δεν είπα ότι κι αυτοί που δουλεύουν για το φβ δεν υποφέρουν, μην βγάζετε μόνοι σας συμπεράσματα. Ούτε είπα ότι 15 δολάρια την ώρα είναι πολλά για την Αμερική. Το νόημα ήταν ότι ζούμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα όλοι μας. Ας κοιτάξουμε λοιπόν πρώτα τι γίνεται στο \"χωριό\" μας και τι σαπίλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε ν\'αλλάξουμε κάτι και μετά ας το πάμε πιο μακριά. Κι έτσι για την πληροφόρηση... υπάρχουν και στο Ελλάντα ανάλογα τμήματα φβ, δεν χρειάζεται να ξενητευτώ για να δω τι ωραία που είναι να δουλεύεις στον υπέροχο κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όσο για τον άλλον που είπε ότι κάποιοι δεν έχουν βγει ποτέ απ\'το χωριό τους, έχω να σου πω αγαπητέ πως κι απ\'το χωριό μου βγήκα και σε διάφορες χώρες δούλεψα και πολλά [...] έφαγα στη ζωή μου, τέτοια σαπίλα όμως μόνο στη χώρα μου γνώρισα. Και ξέρεις γιατί; Γιατί πάντα κοιτάμε τί κάνουν οι ξένοι και δεν βλέπουμε τα χάλια μας.

  2. avatar Dragathor

   15$ την ωρα ειναι ΤΙΠΟΤΑ για αυτην την δουλεια. Ειναι αναλογα την εταιρια που δουλευουν αλλα κανονικα αμοιβονται με πανω απο 100-150$ την ωρα και δεν κανουν την ιδια δουλεια με τα τηλεφωνικα κεντρα στην Ελλαδα... Ελεος με ορισμενους που δεν εχετε βγει απο το χωριο σας και εχετε αποψη για ολα και προσπαθειτε να συγκρινετε τα παντα. Λες και οι ΗΠΑ, ο Καναδας κτλ κτλ εχουν το ιδιο κοστος ζωης η την ιδια οικονομια με την Ελλαδιτσα ή οι υπαλληλοι κανουν την ιδια δουλει. Σκεφτειτε πριν γραψετε ΕΛΕΟΣ !!!

 7. avatar πανος χχχχ

  Οσοι νομιζουν οτι ολα πληρωνωνται με χρηματα ειναι πολυ γελασμενοι και αγραμματοι κοινωνικα
  Αν κατσετε μπροστα σε μια οθονη για να κανετε αυτα που κανουν σε μια βδομαδα νεσα θα παρακαλατε να πατε για οικοδομοι η καλυτερα αστεγοι
  Η ψυχολογικη τους φθορα ρε αρρωστοι δεν εχει τιμη οπως και δουλειες αλλες βεβαια
  Αυτο δεν απει να πει ρε γιδια οτι λογο που το εκαβ παιρνει 800 θα επρεπε να παιρνουν και αυτοι 800 για να εχουν λογο στο ποσο σκατα ειναι η δουλεια τους
  Αλλα αυτα που γραφω ποιοι να το καταλαβουν εσεις?
  Που ο τροπος σκεψης σας σταματαει στο εισπνο εκπνοη τροφη και νανι
  ΓΙΔΙΑ Ε ΓΙΔΙΑ

  1. avatar Μην

   ταράζεσαι.

 8. avatar Τι να πω

  Μερικες φορές εδώ μέσα δεν ξέρετε τι διαβάζετε κάθε μέρα αν έβλεπες ταινία φρίκης Η παιδιά να βιάζονται θα έβγαινες από εκεί νορμάλ;

 9. avatar Βασίλειος ο Β’

  Γιατί δεν αλλάζουν δουλειά? Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους να μαζέψουν τις ελιές στην Ελλάδα.

 10. avatar moot

  Έτσι εκεί τρολάρισμα ατελείωτο! Να δίνετε τα λεφτά που σας δίνει ο Ζούγκεμπεργκ σε γιατρούς και ψυχοφάρμακα!

 11. avatar χαροντας

  φαντασου να δουλευαν στο εκαβ και να μαζευαν αντερα και μυαλα με το φαρασι για 800 ευρω.

 12. avatar Χαχαχαχα Σερρεο

  Και αυτοί στο newsbeast δεν περνάνε και καλύτερα με τα που διαβαζουν

 13. avatar ΕΡT

  αυτό μου θυμίζει το ανέκδοτο με τους ποδοσφαιριστες που λέει είναι κατι εκατομμυριουχοι που παίζουν μπάλα. Έτσι και αυτοί, είναι κατι κακόμοιροι υπάλληλοι που βλέπουν βίντεο και αναρτήσεις (κάτι που όλοι κανουμε δωρεάν κάθε μερα) και παίρνουν 4000$ τον μήνα.

  1. avatar Dragathor

   Αυτα που βλεπουν αυτοι ασχετε δεν τα βλεπεις εσυ. Για αυτο ειναι αυτοι εκει, να φιλτραρουν οτι δεν πρεπει να δεις εσυ και οτι δεν θα αντεχε το στομαχι σου. Μαθε τι κανουν, μαθε ποσο σημαντικος ειναι ο ρολος τους και μετα εχε αποψη παντογνωστη... Ελεος με τον καθε εναν που εχει αποψη για τα παντα και σνομπαρει χωρις να εχει ιδεα.

  2. avatar Reply to ERT

   8(hrs/day)*$15/day*21(working days/month) = $2,520/month. Μπορεί να γίνει $3,780 με καθημερινά 12ωρα, που είναι πράγμα δύσκολο. Οχι 4,000. Και στην τελική για αυτά που βλέπουν και λίγα είναι

   1. avatar ΕΡT

    Το fb είναι 24/7/365 οπότε περίμενε και 12ωρα και υπερωρίες και βραδινά και αργίες και Σ/Κ κλπ κλπ

 14. avatar ΣΕΡΡΕΣ

  ολοι αυτοι οι δυστυχεις μου θυμιζουν αυτους που εισβαλουν λαθραια στην χωρα μας,δηθεν καυμενοι.15 δολλαρια την ωρα ειναι πολλα ποσο μαλλον για εδω.επισης εχουν συγκεκριμενες εντολες να κοβουν βιντεο και αναρτησεις,ευκολα μαχαιρι σε κατι που εχει υποψια εθνικισμου και ελευθερια σε κατι ρουβικωνες και παρομοια αναρχοκουμουνιστικα ιδεολογηματα.

  1. avatar Εσυ απο τα Σέρρας

   Τα πήγες τα τεύτλα στην Κουμουνδούρου η ακόμα όχι;

 15. avatar Σιγα την δύσκολη δουλειά

  αυτοί πληρώνονται κιόλας. Κατι δις αλλοι άνθρωποι που εχουν φουβου κανουν το ιδιο, χωρις ωράριο, τζάμπα και 24/7, έχοντος τα κινητα στα χέρια.

  1. avatar Parkis

   Μάλλον δεν κατάλαβες το άρθρο...

  2. avatar Dragathor

   Ασε μας ρε Ελληναρα... Ενημερωσου λιγο για το τι κανουν οι ανθρωποι αυτοι και τι επιπτωσεις εχει στην ζωη τους. Μαθε τι ειναι ο content moderator σε τετοιες εταιριες και τι βλεπουν καθε μερα και μετα κρινε... Ελεος με τον καθε ασχετο μηδενιστη ...

   1. avatar AERGOS – δεν εχω τι να κανω και σχολιαζω τους αλλους στο internet

    Εχεις δουλεψει ποτε στη ζωη σου?

Παρακαλούμε περιμένετε ...