Στις 3 Αυγούστου οι ΗΠΑ προσθέτουν άλλη μια μαύρη σελίδα στο βιβλίο των μαζικών δολοφονιών που τις έχουν στιγματίσει. Στο Ελ Πάσο του Τέξας ο 21χρονος Patrick Wood Crusius μπαίνει στο εμπορικό κέντρο Walmart και ανοίγει πυρ σπέρνοντας τον τρόμο σε θαμώνες και εργαζόμενους. Η δολοφονική του μανία αφήνει πίσω της 22 νεκρούς, σε μια «πράξη τρομοκρατίας», όπως τη χαρακτήρισε η κυβέρνηση του Μεξικού.

Ο 21χρονος, πριν γαζώσει όποιον έβλεπε μπροστά του, είχε ανεβάσει το μανιφέστο του στο 8chan, ένα online φόρουμ, στο οποίο έχουν βρει «καταφύγιο» στο παρελθόν και άλλοι δολοφόνοι. Εχθροί του Patrick Wood Crusius ήταν οι ισπανόφωνοι μετανάστες τους οποίους χαρακτήριζε «εισβολείς» που έπρεπε οπωσδήποτε να εξολοθρευτούν, ενώ χαρακτήριζε πηγή έμπνευσής του τον Αυστραλό που είχε μεταδώσει μέσω live streaming την εκτέλεση 51 ατόμων σε τεμένη του Κράιςτσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

Τι είναι λοιπόν το διαβόητο 8chan, που θρέφει κάθε είδους ρατσισμό και επιτρέπει στον καθένα να διασπείρει μίσος και τρόμο χωρίς κανένα περιορισμό; Και ποιος γέννησε την ιδέα αυτή που κατέληξε να γίνει ένα φυτώριο μίσους και δολοφόνων; Να σημειώσουμε ότι μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο το 8chan έπεσε.

Η ιδέα του 8chan και ο πρώην στρατιωτικός που εκτρέφει γουρούνια στις Φιλιππίνες

Το online φόρουμ δημιουργήθηκε το 2013 από τον προγραμματιστή Fredrick Brennan, ο οποίος διαπίστωνε μέρα με τη μέρα ότι η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο χανόταν και δεν υπήρχε ένας χώρος για να εκφράζει ο καθένας τις απόψεις του χωρίς να διώκεται ποινικά.

Το 8chan ήταν ο διάδοχος του 4chan, ενός άλλου φυτώριου μίσους, που αποτελούσε, όπως το χαρακτήριζε ο ιδρυτής του, μια ελεύθερη εναλλακτική φωνή. Ο Brennan μάλιστα είχε παραδεχτεί ότι είχε φτιάξει το 8chan υπό την επήρεια ψυχεδελικών μανιταριών!

Το 2014 δίνει το σάιτ στον Jim Watkins έναν βετεράνο του αμερικανικού στρατού, που περιέγραφε τον εαυτό του ως τον «πιο βαρετό άνθρωπο του κόσμου!». Όντας στον στρατό ο Watkins έμαθε πολλά πράγματα για τους υπολογιστές και τον χώρο του διαδικτύου και τότε αποφάσισε να κάνει το ντεμπούτο του στο χώρο του ίντερνετ με ένα πορνογραφικό σάιτ, που διαχειριζόταν η νεοσυσταθείσα εταιρεία του NT Technology. Κύριος στόχος του να σταματήσει η λογοκρισία στην Ιαπωνία.

Το 1998 εγκαταλείπει το στρατό για να απασχοληθεί ολοκληρωτικά με το χώρο του διαδικτύου και το 2004 μετακομίζει στις Φιλιππίνες, όπου και μένει μέχρι σήμερα, ανοίγει μια φάρμα και ξεκινάει παράλληλα την εκτροφή χοίρων.

Η βασική του ασχολία όμως είναι η NT Technology, που διαχειρίζεται διάφορα σάιτ, όπως το «The Goldwater» και η εταιρεία του Audio.Books. Το αγαπημένο του παιδί όμως είναι το 8chan.

Στην αρχή ο Watkins και ο Brennan «έτρεξαν» για λίγο μαζί το φόρουμ -ο πρώτος στα λογιστικά, ο δεύτερος στο τεχνικό κομμάτι- πριν ο Brennan απαρνηθεί ολοκληρωτικά το δημιούργημά του και γίνει ο κυριότερος επικριτής του.

«Κάνε στον κόσμο μια χάρη και κλείστο» είπε την επομένη της επίθεσης στο Ελ Πάσο σε συνέντευξή του στους New York Post ο Brennan. «Για ακόμα μια φορά ένας τρομοκράτης χρησιμοποίησε το 8chan για να διαδώσει το μήνυμά του καθώς ήξερε ότι ο κόσμος θα τον βοηθήσει σε αυτό. Το φόρουμ αποτελεί ένα δεκτικό κοινό για εγχώριους τρομοκράτες» πρόσθεσε.

Γιατί όμως ο Watkins συνέχιζε να λειτουργεί το 8chan ακόμα και όταν αυτό φιλοξένησε τα μανιφέστο δολοφόνων; Ο 55χρονος σήμερα άνδρας, μιλώντας για το φόρουμ σε συνέντευξή του το 2016 στο Splinter είχε πει: «Από τη στιγμή που δεν εκτοξεύουν απειλές εναντίον κάποιου, ο λόγος τους είναι πολιτικός λόγος που προστατεύεται. Δεν διαφέρει σε τίποτα από όσα λένε ο Τραμπ ή ο Κλίντον ή οποιοσδήποτε άλλος» είχε πει.

Οι εξτρεμιστές, μέχρι και το μακελειό στο Ελ Πάσο, φαίνεται ότι είχαν βρει στο 8chan ένα χώρο συνάντησης, στο οποίο επικροτούνταν η βία και ο ρατσισμός και υμνούνταν δολοφόνοι. Αυτό μπορούσαν να το κάνουν με μεγάλη ευκολία στην «πιο σκοτεινή πτυχή του ίντερνετ», όπως αυτοαποκαλείται το ίδιο το φόρουμ, καθώς ήταν ανώνυμο και δεν αστυνομευόταν από κανέναν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ρεπόρτερ του NBC Μπεν Κόλινς: «Και τώρα πια υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτό το σάιτ».

Λουκέτο στο 8chan

Μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο με τους 22 νεκρούς το 8chan έπεσε καθώς η εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτυακής ασφάλειας σε ιστοσελίδες Cloudflare, που το προστάτευε, διέκοψε τη συνεργασία με το φόρουμ.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το περιστατικό στο Ελ Πάσο και η ανάρτηση του μανιφέστο του δολοφόνου δεν είναι το μόνο που συνδέεται με το φόρουμ. Στο 8chan είχαν δημοσιεύσει τα μανιφέστο εθνικιστικού μίσους ο δολοφόνος που σκότωσε 51 άτομα στα τεμένη στο Κράιςτσερτς, αλλά και ο έφηβος που είχε εισβάλει σε συναγωγή στο Πόγουεϊ της Καλιφόρνια, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρία άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένας ραββίνος.

Η Clouflare προέβλεψε ότι το 8chan δεν θα έμενε για πολύ κάτω. Και αυτό συνέβη. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της το φόρουμ συνεργάστηκε με την ανταγωνίστριά της BitMitigate και ανέβηκε ξανά, αλλά μόνο για πολύ λίγο καθώς «πέθανε» ακόμα μια φορά.

Ο Watkins κλήθηκε από την επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για να μιλήσει για το αυξημένο εξτρεμιστικό περιεχόμενο του φόρουμ. Σε απάντησή του δήλωσε πάντα διαθέσιμος για να μιλήσει από το τηλέφωνο.

«Δεν είμαι εξτρεμιστής, το τηλέφωνό μου πρέπει να λειτουργεί σε όλο τον κόσμο» σχολίασε. Είχε προηγηθεί βίντεο στο YouTube που ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το 8chan δίνει χώρο για την ελεύθερη έκφραση. «Σκεφτείτε το 8chan σαν μια μεγάλη κοινότητα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ψάχνουν τώρα καινούριο σπίτι« είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μανιφέστο του ενόπλου στο Ελ Πάσο αναρτήθηκε πρώτα στο Instagram, που ανήκει στο Facebook, και όχι στο 8chan.

Εκπρόσωπος του Facebook σχολίασε πως η εταιρεία δεν έχει βρει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη θεωρία αυτή σε έρευνα που γίνεται από το Σάββατο. Το Facebook απενεργοποίησε τον λογαριασμό του δράστη, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είχε χρησιμοποιηθεί για πάνω από έναν χρόνο.