15
loading

Από τη συναρπαστική και κάπως παράξενη στα μάτια μας χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μας έχουν έρθει διάφορες εξίσου παράξενες στο άκουσμά τους λέξεις. Περιγράφουν φαινόμενα που πλέον είναι τόσο συνηθισμένα στην Ιαπωνία, ώστε αποκτούν και όνομα.

Karoshi είναι ο θάνατος από υπερβολική δουλειά – καθώς η υπερεργασία προκαλεί εδώ και χρόνια τόσους νεκρούς όσους και τα τροχαία.

Hikikomori είναι οι νέοι άνθρωποι που αποσυρθεί από την κοινωνία - υπολογίζονται σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο.

Kodokushi είναι άλλη μία τέτοια λέξη, που έρχεται να καταγράψει ακόμα ένα μαζικό φαινόμενο. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των ηλικιωμένων Ιαπώνων που ζουν μόνοι τους έχει αυξηθεί ραγδαία – άλλωστε η γήρανση του πληθυσμού είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιαπωνική κοινωνία. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς πεθαίνουν μόνοι στα διαμερίσματά τους, και ο θάνατός τους μπορεί να γίνει αντιληπτός εβδομάδες ή και μήνες αργότερα, όταν οι γείτονες θορυβούνται από κάποια δυσάρεστη μυρωδιά.

Έτσι οι μοναχικοί θάνατοι, οι kodokushi, είναι πλέον τόσο συνηθισμένο φαινόμενο που «γέννησαν» κι έναν επιχειρηματικό κλάδο: Εταιρείες που εξειδικεύονται στο καθάρισμα των διαμερισμάτων των νεκρών- και δεν είναι λίγες αλλά τουλάχιστον 4.000.

Εδώ οι καθαριστές δεν μπαίνουν στο σπίτι κρατώντας κουβά ή σκούπα και φαράσι. Φορούν ειδική στολή και γάντια και είναι έτοιμοι για δύσκολες αποστολές. Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές πρέπει να διαχειριστούν πολύ δυσάρεστες συνθήκες. Να καθαρίσουν τους λεκέδες από το σημείο όπου κειτόταν ο νεκρός. Να διαχειριστούν τα υπολείμματα της σορού και ό,τι μόλυνση είναι πιθανό να προκάλεσε μέχρι να εντοπιστεί. Να εξαλείψουν τη φρικτή δυσοσμία. Και μετά να καθαρίσουν το σπίτι και να ξεκαθαρίσουν τα υπάρχοντα του νεκρού. Όλα αυτά δηλαδή που κάποτε έκαναν οι συγγενείς του ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή.

Μια κοινωνία σε μετάβαση

Πολλοί αποδίδουν το φαινόμενο kodokushi στη γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας, όπου το 27,7% των πολιτών είναι άνω των 65. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους μοναχικούς θανάτους και τους ανθρώπους που εντοπίζονται νεκροί έπειτα από καιρό, αλλά οι εκτιμήσεις τους τοποθετούν γύρω στους 30.000 ετησίως.

Ο Yoshinori Ishimi, διευθυντής της εταιρείας καθαρισμών Anshin Net, εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος. Όπως λέει, η Ιαπωνία πρέπει να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά για το ζήτημα αυτό και για τη στέρηση αξιοπρέπειας που βιώνουν οι ηλικιωμένοι που ζουν απομονωμένοι.

Η σύγχρονη Ιαπωνία βιώνει εδώ και δεκαετίες σαρωτικές πολιτισμικές και οικονομικές μεταβολές. Ταυτόχρονα, το «δίχτυ κοινωνικής προστασίας» της χώρας δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, έτσι η φροντίδα των ηλικιωμένων παραμένει στα χέρια της οικογένειάς τους.

«Στην Ιαπωνία, η οικογένεια ήταν ισχυρό θεμέλιο κοινωνικής υποστήριξης όλων των ειδών» εξηγεί ο Katsuhiko Fujimori, ερευνητής και ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. «Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς αυξάνονται οι single και το μέγεθος της οικογένειας ολοένα μικραίνει».

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά στην Ιαπωνία υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν το 14,5% του πληθυσμού, αποτελούμενα κυρίως από άνδρες γύρω στα 50 και γυναίκες γύρω στα 80.

Την ίδια ώρα μειώνονται τα ποσοστά των γάμων, καθώς οι άνδρες φοβούνται πως η δουλειά τους είναι πολύ αβέβαιη για να ξεκινήσουν οικογένεια και οι γυναίκες ακολουθούν τη δική τους επαγγελματική πορεία και καριέρα, χωρίς να χρειάζονται πλέον έναν άνδρα για να τις συντηρεί.

Σήμερα, ένας στους τέσσερις 50χρονους Ιάπωνες είναι άγαμος, και η αναλογία αυτή αναμένεται έως το 2030 να γίνει ένας στους τρεις.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από τη βαθιά ριζωμένη στην ιαπωνική κουλτούρα συνήθεια οι άνθρωποι να απευθύνονται στην οικογένεια και όχι στους γείτονες, σε ώρα ανάγκης. Προσπαθώντας να είναι ευγενικοί, οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες φοβούνται να ενοχλήσουν τους γείτονές τους, ακόμα και για να ζητήσουν βοήθεια σε πραγματικά επείγοντα θέματα, με αποτέλεσμα να εκλείπει η επικοινωνία και να κυριαρχεί η απομόνωση, όπως εξηγεί ο Fujimori.

Περίπου το 15% των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι δεν έχει κανέναν να μιλήσει και έχει κάποια συνομιλία… μία φορά την εβδομάδα! Αντίστοιχα στη Σουηδία το ποσοστό είναι 5%, 6% στις ΗΠΑ και 8% στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα χάνεται και ο υποστηρικτικός ιστός της οικογένειας, αφού οι συγγενείς είτε ζουν μακριά είτε δεν έχουν τους πόρους να βοηθήσουν ηλικιωμένα μέλη σε καιρούς οικονομικής στενότητας.

Ο Fujimori προτείνει την αύξηση των φόρων για να παρέχεται καλύτερη κοινωνική φροντίδα στους ηλικιωμένους και οικονομική στήριξη για την ανατροφή παιδιών, ούτως ώστε οι ενήλικοι εργαζόμενοι να μην πιέζονται να επιστρέψουν στη δουλειά.

«Εάν η οικογένεια δεν μπορεί πια να παίξει τον ρόλο που έπαιζε, η κοινωνία θα πρέπει να φτιάξει ένα πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή» εξηγεί. «Εάν δεν κάνουμε τίποτα, θα δούμε ακόμα περισσότερους μοναχικούς θανάτους».

Καθαριστές σε ειδική αποστολή

Σάρκα που αποσυντίθεται. Δυσοσμία που σου κόβει την ανάσα. Αυτό συναντά ο καθαριστής Hidemitsu Ohshima και οι συνάδελφοί του μπαίνοντας σε ένα διαμέρισμα στο Τόκιο, όπου ένας άνδρας βρισκόταν νεκρός επί τρεις εβδομάδες.

Μπορεί την πόλη του να τη μοιραζόταν με ακόμα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, στον θάνατό του όμως ήταν ολομόναχος. Και ολομόναχος έμεινε μέχρι να βρουν τη σορό του. Ακόμα ένα «θύμα» του Kodokushi.

Εξοπλισμένος με την προβλεπόμενη λευκή στολή και γάντια, ο Ohshima σηκώνει το στρώμα, που είχε γίνει επί τρεις εβδομάδες ένα με τη σορό, για να ανακαλύψει από κάτω το πλήθος των ζωντανών οργανισμών που τρέφονταν και πλήθαιναν από αυτή. «Ωχ, αυτό είναι σοβαρό» αναφωνεί. «Γι΄ αυτό φοράμε στολές, για να προστατευτούμε από τα έντομα που μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες».

Τα παράθυρα του σπιτιού μένουν ερμητικά κλειστά, για να μην ξεχυθεί στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά η αποφορά.

Μέσα στο σπίτι, όλα δείχνουν πως ο άνδρας αγαπούσε την καθαριότητα, τη μουσική και τις ταινίες. Ο χώρος ήταν τακτοποιημένος, γεμάτος με μια τεράστια συλλογή CD και DVD. Και τίποτα άλλο. Ούτε φωτογραφίες, ούτε γράμματα.

Για να αδειάσει το σπίτι, τα περισσότερα από τα υπάρχοντα του νεκρού θα πεταχτούν, αλλά ο Ohshima και οι συνάδελφοί του τα ψάχνουν προσεκτικά, ξεχωρίζοντας πράγματα αξίας, σε περίπτωση που η οικογένειά του εμφανιστεί και ζητήσει να δει τι άφησε πίσω του. «Η αστυνομία ψάχνει την οικογένειά του για να την ειδοποιήσει» λέει ο Ohshima, «αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα…»

Αντιμέτωπη με τις ίδιες καταστάσεις βρίσκεται και η 22χρονη Miyu Kojima, εργαζόμενη της εταιρείας «ToDo», που αναλαμβάνει καθαρισμούς έπειτα από Kodokushi. «Καθαρίζω τα σπίτια και οργανώνω κάποια αναμνηστικά» εξηγεί. Καθάρισε σπίτια ανθρώπων που έμειναν νεκροί στα αζήτητα από έναν και δύο μήνες έως και οκτώ. Κάποιες φορές καλείται να καθαρίσει και σπίτια ανθρώπων που πέθαναν στο νοσοκομείο, δολοφονήθηκαν ή αυτοκτόνησαν. Κάθε καθάρισμα τους αποφέρει 3-5.000 δολάρια.

Η πιο επιβαρυμένη περίοδος είναι το καλοκαίρι- καθώς εντοπίζονται περισσότεροι νεκροί λόγω της ζέστης, που επιταχύνει την αποσύνθεση και επιδεινώνει τη δυσοσμία.

Για τη Miyu, το kodokushi δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Την έχει σημαδέψει ένα από τα σπίτια που καθάρισε, που ανήκε σε μία 20χρονη. Είχε πεθάνει μέσα στο διαμέρισμα, όπου βρέθηκε νεκρή μαζί με τον σκύλο της.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Ξυπνατε Ορε!

  Αυτα γινονται στις κοινωνιες, οταν δεν υπαρχει πολυπολιτισμος. Στειλ`τε τους ενα μυριο προσφυγες και μεταναστες να εχουν αλλα να ασχολουνται.

  1. avatar 2019 – 1821 = ?

   Γεια σου Κωστα! Δειχνεις τα πραγματικα σου χρωματα, ε?

 2. avatar classman

  Μια γρια, τσικιρικιτρομ τρακατρουμ τρακατρομ
  μια γρια μπαμπογρια λαχανα μαγειρευε
  κει που τα μαγειρευε
  κει της ηρθε μια βοη
  για να παει να παντρευτει
  δινει μια του τεντζερη
  κι αλλη μια του καπακιου.
  Φατε κοτες λαχανα
  και σεις γατες τα ζουμια
  γιατι εγω θα παντρευτω
  και θα νοικοκυρευτω.

  Με τη νικη, συντροφοι μπαμπογεροι!

 3. avatar φωφω

  Θλιβερά και μακάβρια .

 4. avatar passman

  .....Στης ζησης τον τρελο χαμο
  και το αλισβερισι
  παντα με ματια ανοιχτα
  παλευα για τη λυση
  Φευγω με ματια ανοιχτα
  κιαπο το φως στη καταχνια
  αφου δε βρεθηκε κοντα
  κανείς να μου τα κλεισει.....
  ΥΓ: απορια εβραιου: τελικα τα 5 χιλιαρικα στο συνεργειο ποιος τα πληρωνει και ποιος επιλεγει το συγκεκριμενο συνεργειο;
  σαπια ζωη σαπιο κορμι σε σαπιο ονειρο
  ευτυχειτε

  1. avatar Pastry chef

   Αν δεν έχουμε ανάγκη σταθερής συντροφιάς όταν τα μάτια μας είναι ανοιχτά, περιττή δε θεωρείς ζουζουνάκι μου, πως μας είναι όταν ακόμα και ορθανοιχτα πάψουν διά παντός να βλέπουν;
   ΥΓ: Σοκολατάκι μου εσύ το έγραψες και το παραπάνω πονηματάκι; Μη μου πεις πως ή παντρεία είναι η λύση του προβλήματος γιατί θα κάνω για πάρτη σου χαρακίρι. Ένας γλυκατζης σαν και εσένα ούτε και ως επ\' αορίστου δόκιμος γαμπρός δεν μπορεί να επιβιωσει, το στριβειν διά του αρραβωνος δεν αποτελεί σωτηρία λύση. Το μόνο που χρυσωνει το χάπι, είναι να κλειδωθεί με μια pastry chef στην κουζίνα και να πειραματίζονται από κοινού στην αριστοποίηση της chocoφακόπιτας και να ανακαλύπτουν διαρκώς νέες chocoκολασμένες εθιστικες (βάλε κατά προτίμηση ένα \"ντο\" ή ένα \"ρε\" να δώσει μια πιο ενδιαφέρουσα νότα) συνταγές.

   1. avatar passman

    μολις γυρισα
    ηταν η πρωτη συνελευση που παραβρεθηκα ever και που δεν επεσε ξυλο
    αδιανόητο
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ
    αυτο που με ρωτας ,
    σενα αρθρο καταθλιπτικο
    σενα αρθρο που μιλαει για την πεμπτουσια της κοινωνικης συνευρεσης μοναδων
    διαβαζεις ενα προκατ παναρχαιο πασιγνωστο χαζοχαρουμενο σκωπτικο ακαιρο και παρατερο καρναβαλιστικο στιχακι
    που μονο ενας αρχι @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@!
    κατηγοριας παπαχαφιε παπασουζα καλτσοτρολ θα ανεβαζε
    και με ρωτας αν ειναι δικο μου;;
    και μου κανεις και αναλυση περι γαμου;;
    φχαριστω για την ιδεα πουχεις για μενα ζουζουνα μου
    φχαριστω που μεμαθες τοσο καλα ωστε να με κανεις εναν και ομοιον μαυτη τη τ(?)όμπα
    Μετα το προχτεσινο με τους κυκλους μουδωσες και τη σημερινη τσεκουριά...
    bad moon is rising σουχα πει για το πανσελινο που περασε
    μπα ολα θα μπουν κατ ευχη μουπες
    υγ: ε μα να με μπερδευεις με το σαχλoτρομπατρόλ- \'\'ξυπνατε ωρε χαφιεδες\'\'.. που ουτε ξερει τι σημαινει passman, θαγραφα ποτε χιλιοφορεμενη @@@@@ σε τετοιο αρθρο;;

    1. avatar Pastry chef

     Βρε αγάπη, το υστερόγραφο γιατί το έγραψα για πλάκα; Όταν σου είπα πως : \" Μη μου πεις πως η παντρεία είναι η λύση του προβλήματος γιατί θα κάνω για πάρτη σου χαρακίρι\", και στη συνέχεια μπήκα δυναμικά στο παρασύνθημα, αντιπροτείνοντάς σου, να αμπαρωθούμε παρέα στην κουζίνα και να εντρυφήσουμε στην τέχνη των γλυκών κολασμένων σοκολατένιων πειρασμών, φτιάχνοντας και δοκιμάζοντας chocoφακόπιτες μέχρι να σβήσει η ήλιος, εσύ καταλήγεις στο συμπέρασμα πως πείσθηκα πως εσύ έγραψες το πονηματάκι. Πονηματάκια αποκαλώ τα αριστουργήματά σου; Αν ίσχυε κάτι τέτοιο τις κολασμένες αντιπροτάσεις θα τις έκανα στην υποτιθέμενη kinder έκπληξη τοποθέτησή σου, αντ\' αυτού όμως προτίμησα να βαδίσω στα γνωστά μου. Τί σημαίνει αυτό για σένα; Πως το ερμηνεύεις;
     Υγ,: Και επειδή σου είπα \"μπα ολα θα μπουν κατ ευχη\" και επειδή σου υποσχέθηκα πώς θα τηρήσω τον λόγο μου και θα είμαι η διαγαλαξιακή προσωπική σου ξεματιάστρα, σου πρότεινα chocoφακόπιτες, ποιός άλλος ξέρει τι σόϊ γλυκά είναι αυτά, πως παρασκευάζονται, πότε, που και από ποιους τρώγονται, εκτός από τους εξής δύο μυημένους, μια pastry chef και έναν απρόσεκτο γάιδαρο που συνεχώς την πικραίνει και την πληγώνει. Ας είναι δεν πειράζει εγώ σε αγαπώ και φιλώ και επειδή με φαρμάκωσες πάω να φάω ένα περγαμόντο, ίσως και δύο, μπορεί και τρία να πικρογλυκαθω, πρίν ξεραθώ.(。•́︿•̀。)

     1. avatar passman

      ειχα γονεις που με περνουσαν + μισο αιωνα
      ειμαι κατα βαση - επιλογη μοναχικο γαιδουρι
      νιωθω ενα σφιξιμο στο στομαχι οταν τρακαρω μοναχικα γεροντια ή μαθαινω οτι πηραν ειδηση οτι πεθανε ο τάδε μονο απο την αποφορά που αναδυοταν (θυμήσου τον περιφημο συνθετη Ρασουλη για παραδειγμα και παμπολλους γνωστους ηθοποιους).
      δεν θυμωσα που απεδωσες σε μενα μια καρναβαλιστικη μπουρδα
      στεναχωρηθηκα που φανταστηκες οτι θαχα το θρασσος να ειρωνευτω τον ανημπορο(γερο - νεο αδιαφορο) που φευγει ολομοναχος
      τι στο καλο, ακομη και τα αγριμια συντροφευγουν το μελλοθανατο της αγελης του.
      Ειναι σκληρο λουκι η μοναξια αν δεν την εχεις επιλεξει ζουζουνα και ιδιως αν εισαι ανημπορος και πρωταρης στα κολπα της,
      Μοναξια ανετα μπορει να νιωσεις και εντος γαμου , και οχι μονο μοναξια αλλα και το αισθημα οτι προσμενουν να τους αδειασεις τη γωνια με το τελευταιο σου ταξιδι
      Τες πα,προσωπικα μου
      Υπαρχουν ακομη σταφυλια μηλα αχλαδια ροδια λωτοι και παμπολλα εξωτικα φρουτα
      ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΟΜΕΝΗ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΡΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΖΑΧΑΡΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΟΥ ΤΟΥ ΛΑΚΗ
      Καλη Κυριακη

     2. avatar classman

      Διερωταται συγκορμη και αληθευω, γιατι μας καθυβριζεις; μελαγχολικο μας μοναχικο γαϊδουρι. Ας τρεξουμε λιτοι κι απεριττοι στης ζουζουνας την κουζινα, ασε το μελλοθανατο να γειρει ντροπιασμενο στης ληθης την αγαλι, ποσο ντροπιαστικο το ναζι, εντος εκτος των ιερων δεσμων του μαυρου γαμου σου, ποσο κι αν ασφυκτιουν τα γερικα μουλαρια.
      Θα της αρεζα φαινεται και με ειχε παρει
      για τις ιδεες μου που εχω, τις μπρουσκες,
      ετσι με των γλουτων μου ως ειμαι τις φουσκες
      ζευγαρι.
      Μα εγω πιαστηκα στου ερωτα της την πιακα
      με τα εως τα γονατα κοντα μου παντζακια,
      και - αχ - για δαυτη μου, ποσα πινω φαρμακια
      τη μπακα.
      Αχ εγω τι; στη ζωη, εχω βιαστει να ΄ρθω ταχα ή αργησει;
      Συννεφιασμενη Κυριακη, μοναχικο μας γαϊδουρι.

     3. avatar passman

      το να\'βαζες ενα e αντι το δευτερο s που θα πηγαινε στι θεση του n,νομιζω θαταν πιο περιγραφικο νικ του λογου ύπαρξής σου ,γκρικ

     4. avatar classman

      Μην μας θυμωνεις, καλυτερο το ευ, οπως το εν τω πολλω το ευ, γι’ αυτο ασε τα s εκει που ηρθαν και δωσε λογο αρμονιας στη συνεχεια.
      Του κακου μεσ’ στ’ αλλα μου της τσεπης τσουμπλεκια
      ειχα εγω σουγια και σφυριχτρα,
      η φωνη μου σαρμονικα ηχουσε η μπηχτρα
      γυναικεια.
      Το λοιπον; να, τουτης μου κοκοχω της μουρης
      της σπανης να μπορω ν’ αγιασω χωρις γενια,
      και με γαμπες γυμνες να ειμαι μ’ ευγενεια
      καμπουρης
      τ’ ανθη, τ΄αγκαθια, ολα στη φυση
      κι ολα φευγουν στην ωρα τους.

     5. avatar Pastry chef

      Αυτό γαιδαρε έπρεπε να μου το πεις πριν τα φάω, τώρα είναι αργά. Πάν\' τα περγαμόντα εξαφανίστηκαν! Την επόμενη φορά θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου, για να μη φωνάζεις και μου παίρνεις τα αυτιά (γιατί γράφεις με κεφαλαία; Γκαρίζεις; Με μαλώνεις ; Αφού σου είπα πως τα τιμώ με μέτρο, επιλεκτικά. Και να μη φάω καθόλου δε με νοιάζει, γλιτώνω και απ\' την κουζίνα που λέω αμάν πότε δεν θα τη ξαναδώ.Πρέπει να έχω μεγάλες κάψες για να κάτσω να ασχοληθώ και με τη ζαχαροπλαστική, έχω μήνες να κάνω την pastry chef, τα Χριστούγεννα θα την ξανακάνω, ως τότε θα τη βγάζω κυρίως με κανένα περγαμόντο και κανένα νερατζι.ΥΓ: Ποιός το περίμενε από πάστρα, τη τρανή αρχιδιαγαλαξιακή ξεματιαστρα, να προαχθώ σε pastry chef με ειδικότητα στις ...σοκοφακόπιτες. Να δω τι άλλο θα γίνω και τί άλλο θα κατεβάσει η κούτρα μου. Ευτυχώς που δεν παρεξηγείς. Έχουμε πολύ μεγάλη πλάκα, όταν δε συζητάμε σοβαρά, γελάω πολύ με αυτά που λέμε ακόμα και όταν ψευτομανουριάζουμε. Απολαμβάνω τους διαλόγους μας, μου φτιάχνουν τη διάθεση. Γί αυτό βατραχακο μου ας μη χαλιόμαστε.Λέω να ξεκινήσω τη μέρα μου λέγοντάς σου καλημέρα, και ένα ευχαριστώ που καταφέρνεις να μου χρωματίζεις και να μου ομορφαίνεις τη μέρα. Λίγες, περαστικές και τοσοδούτσικες να είναι στεναχώριες μας, μακάρι να γελάμε πάντα με την pastry και την πάστρα.Φιλιά, καλή Κυριακή εύχομαι να έχεις και εσύ
      (。◕‿◕。)

     6. avatar γαιδουροβάτραχος πιστοποιημένος

      Με τα κεφαλαια βασικα εμενα γκαριζα, ειναι σαφεστατο οτι εμενα εφτυνα
      καλη Κυριακη !
      αν κιο ουρανος ειναι συναχωμένος ,του σταζει η μυτη και φτερνιζεται καθε τρεις και λιγο ,τουλαχιστο δεν κλαιει , προς το παρον...
      υγ: αν στη πεσει το τρολ και λεει τα δικα του,σαρεσσουν δε σαρεσουν, σε κολακευουν ή σε απωθουν , προτεινω να σιγουρεψεις οτι απεναντι σου ειναι το γνωστο σου γαιδουρι , πριν κανεις οτι οι ανθρωποι στα γαιδούρια τα δυστροπα ή τα καλοτροπα
      φιλακια

     7. avatar Pastry chef

      Έγινε αγάπη, φιλάκια πολλά και να ξέρεις πως πακετάκι πάω με τον ουρανό. Κάπως έτσι είμαι και εγώ, συναχωμένη Κυριακή.
      Περαστικά μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...