21
loading
Γράφει
ειδικός συνεργάτης

Ο Άλφρεντ Τσαρλς Κίνσεϊ Αμερικανός βιολόγος και σεξολόγος υποστήριζε μέσα από τις έρευνές του πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά το πορνό συγκριτικά με τους άνδρες, θεωρώντας τες πολύ πιο ρομαντικές στον τρόπο που οπτικοποιούν τις ερωτικές τους φαντασιώσεις. Στη σημερινή εποχή όμως, τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς.

Οι γυναίκες που βλέπουν πορνό είναι όλο και πιο πολλές, τα θεάματα που επιλέγουν είναι αρκετά σκληρά και την ίδια ώρα που πολλοί από φεμινιστική σκοπιά, μιλούν για απελευθέρωση, δε γίνεται να μην παραδεχτούν πως και οι γυναίκες όπως και οι άντρες παραδίδονται σε ένα είδος «ερωτικής σκλαβιάς».

Οι πορνογραφικές ιστοσελίδες καταγράφουν αύξηση στο γυναικείο κοινό τους και μάλιστα σε κοινωνίες αρκετά συντηρητικές όπως η Ινδία ή η Σαουδική Αραβία. Μία στις τρεις γυναίκες παραδέχονται σε έρευνα του 2017 πως βλέπουν πορνό από το κινητό τους τηλέφωνο.

Ποιες πορνογραφικές ταινίες βλέπουν οι γυναίκες;

Παραδοσιακά, οι άνδρες διεγείρονται πολύ πιο εύκολα από τις απεικονίσεις γυμνών σωμάτων είτε πρόκειται για περιοδικά είτε για ταινίες. Η θεωρία του  Κίνσεϊ αναφέρει πως οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανόν να ερεθίζονται από τις ταινίες εκείνες που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην περιγραφή των χαρακτήρων και στην πλοκή της ερωτικής ιστορίας. Η παραδοχή αυτή ισχύει ακόμα και σήμερα αλλά οι γυναίκες δεν είναι τόσο «εγκεφαλικές» πια.

Το 37% των γυναικών προτιμούν το άγριο σεξ σε σύγκριση με το 19% των ανδρών, όπως αναφέρουν οι Times. Η συνθετική ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου μας εξηγεί:  «Οι γυναίκες βλέπουν πορνό για τον ίδιο λόγο όπως και οι άντρες, για σεξουαλική διέγερση. Αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία της σελίδας PornHub φαίνεται πως υπάρχει ανοδική τάση ακόμα και σε πιο hardcore κατηγορίες, ίσως λόγω του ότι αυξάνεται η αποδοχή του θέματος “γυναίκα και πορνό” - νιώθουν οι γυναίκες πιο άνετα να εξερευνήσουν πτυχές της σεξουαλικότητας τους ή και φαντασιώσεις τους».

Τι πορνό προτιμούν οι Ελληνίδες

Ας δούμε όμως και ποιες πορνογραφικές ταινίες επιλέγουν οι Ελληνίδες, βάση των αναζητήσεων στη σελίδα. Σύμφωνα με τα στατιστικά, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ταινίες με λεσβιακό περιεχόμενο, ακολουθούν εκείνες με περιεχόμενο ομαδικού έρωτα- τρίο ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το soft πορνό που αποκαλείται χαρακτηριστικά «Female Friendly». Οι «σκληρές επιλογές» όπως το πρωκτικό σεξ, η κατηγοριά MILF, η διπλή διείσδυση κ.τ.λ. βρίσκονται επίσης στην κορυφή της λίστας.

Στην Ελλάδα η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας προέρχεται κυρίως από άνδρες σε ποσοστό 79% και το 21% του κοινού της είναι γυναίκες. Ο αριθμός των επισκεπτριών είναι μικρότερος από το διεθνή μέσο όρο.

Γιατί μια γυναίκα δε θα παραδεχτεί εύκολα ότι βλέπει πορνό

Στην περίπτωση των γυναικών «τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα» όπως μας εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου. «Οι γυναίκες από τη μία μπορεί να διεγείρονται βλέποντας πορνό, ενώ ταυτόχρονα νιώθουν πως η διέγερση τους αυτή είναι κοινωνικά μη αποδεκτή. Επίσης, η «απόλαυση» τους αυτή περιπλέκεται ακόμα παραπάνω από το γεγονός ότι έχουν ηθικούς φραγμούς σε σχέση με τη βιομηχανία πορνό ή τους ανθρώπους που συμμετέχουν – νιώθουν ότι μπορεί να είναι θύματα εκμετάλλευσης και άρα είναι μη ηθικό το ότι εκείνες διεγείρονται από αυτό. Γενικά η θέαση-απόλαυση του πορνό είναι μία εμπειρία που προκαλεί εσωτερικό διχασμό στις γυναίκες – η κοινωνία και η κοινωνική τους ευαισθησία, για παράδειγμα τους “περιπλέκει” τα πράγματα».

Οι γυναίκες επίσης είναι μεγαλωμένες με διαφορετικό τρόπο όσον αφορά τη σεξουαλικότητα και τις εκφράσεις της. Όπως για παράδειγμα,  σημειώνει ο ψυχολόγος John Townsend μια γυναίκα είναι πολύ πιθανόν να επισκεφτεί με χαρά ένα στριπτιτζάδικο με άνδρες χορευτές τους οποίους θα ποθήσει ερωτικά. Σπανιότερα όμως θα επιδιώξει την ερωτική συνεύρεση. Στόχος είναι η ικανοποίηση της περιέργειας και η αίσθηση νιώσουν πως κάνει κάτι που οι κοινωνικές συμβάσεις δεν το επιτρέπουν. Οι παραστάσεις ανδρικού στριπτίζ περισσότερο διασκεδάζουν παρά ερεθίζουν τις γυναίκες ενώ υπάρχει έντονο το στοιχείο της συντροφικότητας μεταξύ των μελών της γυναικοπαρέας.

Η νοοτροπία αυτή έχει καταγραφεί και στη πορνογραφία. Όταν πρωτοεκδόθηκε το περιοδικό «Playgirl» που παρουσίαζε ανδρικό γυμνό, το στοχευμένο κοινό του ήταν οι γυναίκες. Στην πορεία όμως οι εκδότες σκέφτηκαν πως δε θα ήταν άσχημη ιδέα να προωθηθεί και σε ομοφυλόφιλους άνδρες που θα ήταν πιο τολμηροί αγοραστές. Έτσι και έγινε μιας και ήταν και είναι πιο δύσκολο για τη γυναίκα να αναζητήσει ένα πορνοπεριοδικό δημοσίως. Η ανωνυμία του διαδικτύου όμως, σπάει πια αυτά τα δεσμά.

Η γυναίκα που κατέκτησε την πορνοβιομηχανία

Η παραγωγή ταινιών πορνό είναι συνήθως ανδροκρατούμενη, σπάνια πάει ο νους μας σε μια γυναίκα όταν αναφερόμαστε σε αυτή. Η Erica Lust γενννήθηκε στη Σουηδία και ζει στη Βαρκελώνη. Σπούδασε πολιτικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Lust και από νεαρή ηλικία αγαπούσε το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο φεμινισμός ήταν πάντα στα ενδιαφέροντα και τις βασικές επιδιώξεις της. Το 2000 κάνει τα πρώτα της βήματα, σπουδάζοντας κινηματογράφο στην Ισπανία και πιάνοντας δουλειά σε εταιρίες κινηματογραφικών ταινιών. Όσπου το 2004 γυρίζει την πρώτη της αισθησιακή ταινία «The Good Girl» την οποία και διαθέτει δωρεάν στο διαδίκτυο. Δυο εκατομμύρια χρήστες την κατεβάζουν, η επιτυχία της είναι μεγάλη. Παρουσιάζεται στο διεθνές φεστιβάλ ερωτικών ταινιών της Βαρκελώνης και βραβεύεται. Μετά από μερικά χρόνια ανοίγει δική της εταιρεία παραγωγής και το 2013 παρουσιάζει τη σειρά ταινιών X-Confessions.

Η Erica Lust είναι η γυναίκα που κατάφερε όχι μόνο να επιβληθεί στη βιομηχανία των ταινιών πορνό αλλά να θέσει και τους δικούς της όρους. Σκοπός της, όπως η ίδια υποστηρίζει είναι να φέρει στην επιφάνεια τη γυναικεία οπτική στις ερωτικές ταινίες και στα πλαίσια του φεμινισμού να απελευθερώσει τις γυναίκες. «Έχει έρθει ο καιρός να αλλάξει η πορνογραφία» υποστήριξε σε ομιλία της στο Ted-X στη Βιέννη. Η παραγωγός δε θέλει «φουσκωμένους» άνδρες και «πλαστικές» πρωταγωνίστριες στις ταινίες της. Προτιμά πιο προσιτούς στον μέσο όρο πρωταγωνιστές. Το καστ, από την ηχοληψία μέχρι το μακιγιάζ αποτελείται από γυναίκες και είναι η πρώτη φορά που η αισθητική φαίνεται να έχει λόγο σε μια ταινία πορνό. Τα πλάνα είναι πιο καλλιτεχνικά, και βέβαια υπάρχει σενάριο.

Η πορνογραφία της παρουσιάζει κάθε λογής ερωτικές φαντασιώσεις καθημερινών γυναικών... σεξ με το αφεντικό, με τον καθαριστή πισίνας, τον κηπουρό, καφέδες που καταλήγουν σε ερωτική συνεύρεση, αποπλανήσεις το καλοκαίρι κοκ. Και φαίνεται πως έχει μεγάλη δημοφιλία.

Η «απελευθέρωση» που κάποτε γίνεται «σκλαβιά» ο αυνανισμός και τα οφέλη για τη σχέση

Μιλώντας για πορνογραφία δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις αρνητικές επιπτώσεις της όχι μόνο με τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την πλευρά της παραγωγής ταινιών και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου σώματος αλλά και όσον αφορά την ψυχοσύνθεση του θεατή. «Οι επιπτώσεις είναι ακριβώς οι ίδιες όπως και στον άνδρα» μας αναφέρει η κα Δήμητρα Φιλοπούλου όταν τη ρωτάμε για τους κινδύνους εθισμού ή για το ενδεχόμενο κοινωνικής απομόνωσης. Μπορεί όμως να λειτουργήσει και ευεργετικά σε μια σχέση.

- Δημιουργούνται στρεβλώσεις στις γυναίκες αναφορικά με το σεξ τις αποδόσεις των αντρών;  Με την εικόνα σώματός τους τι γίνεται; 

Η πορνογραφία μπορεί να προκαλέσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από τη σεξουαλική συμπεριφορά και απόδοση, χαμηλή αυτό-εκτίμηση ακόμα και αίσθηση μη-επάρκειας. Δημιουργείται με μία στρέβλωμένη αντίληψη για το πως οφείλουν να φέρονται τα δύο φύλα πχ οι άντρες πρέπει να είναι πιο επιβλητικοί και διεκδικητικοί, οι γυναίκες αδύναμες, υποτακτικές.  Σχετικά με εικόνα σώματος – από τη μία νιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με τις πρωταγωνίστριες με τα ωραία σώματα, από την άλλη όμως μαθαίνουν πως είναι οκ να νιώθεις καλά με το σώμα σου και να απολαμβάνεις το σεξ.

- Πώς επιδρά το πορνό στις σχέσεις των ανθρώπων; Ο άνδρας που καταλαβαίνει πως η γυναίκα τή η σύντροφός του βλέπει πορνό πως το εκλαμβάνει; Σαν απόρριψη; Απογοητεύεται; Σοκάρεται;

Η αντίδραση μπορεί να ποικίλει. Μπορεί να είναι θετικότατη «επιτέλους μία απελευθερωμένη γυναίκα» αλλά και εξαιρετικά αρνητική μιας και σαν κοινωνία είμαστε λίγο στενόμυαλοι σχετικά με τη σεξουαλικότητα της γυναίκας. Πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται το πορνό σαν απιστία, λανθασμένα, αλλά οι άντρες εκτιμώ μπορεί και να φοβηθούν από μία γυναίκα που βλέπει πορνό. Άλλωστε, το πορνό συνδέεται άμεσα με ένα θέμα που είναι ακόμα πιο ταμπού το γυναικείο αυνανισμό.

Είναι όπως όλα θέμα επικοινωνίας και ειλικρίνειας. Το πορνό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά παραδείγματος χάρη, σε ένα ζευγάρι που έχει κάπως απομακρυνθεί ερωτικά ή που έχουν βρεθεί σε στασιμότητα, ρουτίνα. Μπορεί να γίνει ένα τρόπος να «ξεκλειδώσουν» οι δύο σύντροφοι, μια αφορμή να συζητήσουν για τα θέλω τους, τις φαντασιώσεις τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Women’s porn

  Σε ολες τις μελετες για πορνο που αρέσει σε γυναικες βγαινει παντα με διαφορα ( μαλιστα 190%!!!!) παραπανω η αιδοιολειχια!
  Παρ οτι προσπαθουν να τις πείσουν τελευταια οτι μονο το πεος υπαρχει στο σεξ...
  \" guy eat the girl out \" , \" cunnilingus \" ..τετοιους τιτλους ψαχνουν επισήμως..
  Απ την αλλη εμεις εδω .. Αποφεύγουμε ( αποφευγετε ) να κανετε ενα αφιερωμα στην ημερα αιδοιολειχιας ( σας το εχουν ζητησει επανειλημμένως βλεπουμε !) τον Απριλη στις 14 , να μαθαινουν και τα αγορακια ( που ειναι ασχετα αλλα και φοβισμένα) , να χαρουμε και εμεις σαν κοριτσια επιτελους ..!!

 2. avatar Μέλι Υμηττού και άμμο θαλάσσης.

  Μέλι Υμηττού και άμμο θαλάσσης

 3. avatar Θυμωμενη Αρκούδα

  Απόλαυση είναι η μαλακια σε νεοελληνικά απλα . Σε μικρή κλίμακα όσο περνούν τα χρόνια ειδάλλως μπάι οργανιζεισον.Κοινως κατάρρευση οργανισμού

 4. avatar 0000000

  Δεν θα με χαλαγε.Αλλα όχι κερατας εγώ γιατί καταληξει μπετό η κυρία πλάκα κάνω Βασικό ένστικτο ΧΑ ΧΑ απάντησα στο ερώτημα

 5. avatar Για τους παπαδες

  Που βλεπουν πορνο και μετα βιαζουν κοριτσακια δεν υπαρχει αρθρο???

  1. avatar εεε

   Υπαρχει. Στη φαντασια σου.

   1. avatar Τραγοπαπα

    Μπορει να υπαρχουν μερικα προβατα που σας αγαπουν ...αυτο ομως δεν σημαινει οτι θα τρωμε κουτοχορτο ολοι...βγηκατε στην φορα ομως..γιατι την ωρα που βιαζετε αθωες ψυχες ο καλος Θεος σας βλεπει.....εκτος και αν δεν πιστευτε στον Θεο..και μπηκατε στην εκκλησια για τον φερετζε .και για τα φραγκα.. .......................................................................................................................................................

 6. avatar φωφω

  Την γυναίκα δεν την ενδιαφέρει τι βρίσκεται πίσω από την οθόνη αλλά εμπρός .

 7. avatar Αρδάκι

  Μόνο περηφάνεια που αυτή είναι η πιο δημοφιλής ανάρτηση ΛοΛ

 8. avatar περαστικος ξανα

  Το ότι οι γυναίκες με αυτά ασχολούνται, το γνωρίζαμε δεν είναι νέο. Το ότι σέρνονται και αρέσκονται στα ποταπά και στα χαμηλά είναι πασίγνωστο. Ο λόγος είναι πως εκεί είναι όλη η δύναμη τους. Όλη η ύπαρξη τους είναι η εμφάνιση τους και μέσω του σεξ μπορούν να ελέγχουν μόνο. Όποιος άντρας καταφέρει να ξεπεράσει το επίπεδο της δήθεν γοητείας τους, μετά τις βλέπει πιο αδύναμες και από άχυρα, δεν τον επηρεάζουν σε τίποτα. Κάντε μια δοκιμή να αρχίσετε να τις έχετε λίγο στο φτύσιμο και θα δείτε μετά τι ωραία που αρχίζει φαίνεται η ελευθερία.

 9. avatar Φιλοσοφικο αρθρο τσοντας

  Η τσοντα εγινε φιλοσοφια

  1. avatar τακαρος

   ρε παιδια ποια θεά ειναι στην εικονα του αρθρου.. τι σεξουαλικο πλασμα ρε παιδι μου ειναι αυτο

 10. avatar niiiii

  Και τις ταινίες πορνό για γυναίκες, πάλι \"άντρες\" τις βλέπουν.

 11. avatar jasmine

  Πολλές γυναίκες βλέπουν επίσης γκέι αντρικό πορνό.

 12. avatar Αγαπώ όλον τον κόσμο. Μοιράζω αγκαλιές και φιλιά.

  Καλό ξεσούρωμα αγαπητέ κύριε.

 13. avatar επιμορφωτικο ξεματιασμα

  it takes balls to be a woman....εχει πει ο ποιητης....., at least sometimes.
  τες πα
  ρωτώντας μαθαν ολοι , πως στηνονται οι.. βόλοι
  σα πως τα ξερεις αστηνε, κι\'απέ με τεχνη πιάστηνε...
  κλπ κλπ κλπ κλπ
  4,30πμ...
  ειναι η ωρα που μου πεφτουν του ξεκάλτσωτου σωρηδόν αποφθευγματα παροιμιες τρομπάρια...
  Δε συνεχιζω, αδικος κοπος, θα με καταπιει το μπηστ

  1. avatar Pastry chef

   Κι όμως αν ήταν σχετικό με την chocotherapy δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα, θα πέρναγε αέρα. Ποιός είναι αυτός που δεν έχει ανάγκη ενός ταχύρυθμου επιμορφωτικού σεμι(@?)ναρίου σχετικού με τις τεχνικές της αρχαίας θεραπείας αποτοξίνωσης, ενυδάτωσης, θρέψης, χαράς,ευεξίας και χαλάρωσης με βάση την choco [email protected] Ξέρεις εσύ κανένα τυφλό που δεν θέλει να βρει το φως του, άσε που κάνουν όλοι τις παρθενώπες.

   1. avatar ΚΑΠΑΔΟΚΗΣ

    τυφλο που δεν θελει να δει δεν συναντησα μεχρι τωρα καπαδόκισσα....
    ανοιχτοματη με γερακισιο βλεμα που δε θελει να δει ή βαρεθηκε να βλεπει αυτο πουχει απο κατω του ,την ωρα του καθηκοντος...
    εχω συναντησει, και δεν ηταν ενας
    κλειναν λοιπον βλεφαρα και παιζαν στη τσοντα που πριν λιγο (δικην μιζας) ειχαν δει..
    υποθετω και η αποκατω το ιδιο θα\'κανε
    πιστευω με εννοεις
    ΥΓ:Φιλακια στη καπαδοκισσα
    συν τοις αλλοις σημερα εχουν και συνελευση στο \'\'\'πτηνο\'\', πρεπει να παω,και ξυλο θα φαω και δε με βλεπω να τουφαρω ουτε στις 5
    τ(ύ)ρησε τα υπεσχημενα αλλιως να ψαξω για ξαμαστιαστρα με phD στα semenάρια... εκει κατα πάντειο μεριά, ξερεις

    1. avatar Σουλτάνα

     Εγω θα τηρήσω το λόγο μου αγαπημένέ μου Καππαδόκη, όμως θα σου θυμίσω πως πάντα η Σουλτάνα προΐσταται του χαρεμιού και ρυθμίζει τα της πασαρέλας ανακύπτοντα ζητήματα (για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους). Υπάρχουν κανόνες.
     ΥΓ: Η καππαδόκισα, σου στέλνει τα φιλιά της και περιμένει τα νέα της πτηνοσυνελεύσεως.

  2. avatar Φαρμακογλωσσης

   Τι σχεδιο μουρλας ειναι αυτο? Καινουριο? Υπαρχει βιβλιογραφια να παω να δω το πραγμα ειναι. Η μηπως ειναι ποιηση? Κουφαθηκα μη την ζουρλια σου ρε φιλε.

   1. avatar ξεκάλτσωτος

    \'\'\'\'\'φιλε\'\'\'\'...
    μ.χ
    για βιβλιογραφια σχετικη
    ψαξε στο \'\'\' Τα απαντα της caltsas\'\'\'\',
    εκδοσεις παπασουζας- παπαχαφιες και υιοι

Παρακαλούμε περιμένετε ...