Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις 18 εκλογικές αναμετρήσεις και πού οδήγησαν οι αρχηγοί το κόμμα

Από το θεαματικό 1974 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο πέρασμα Έβερτ και στο χαμηλότερο βαρομετρικό


WEEKEND
0:20
14/07/2019
Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις 18 εκλογικές αναμετρήσεις και πού οδήγησαν οι αρχηγοί το κόμμα
9
loading

Ως το ανθεκτικότερο κόμμα του μεταπολιτευτικού συστήματος αποδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία αφού από το 1974 μέχρι σήμερα αποτελεί σταθερά έναν από τους δύο πόλους εξουσίας αφού σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις κατατάσσεται πρώτο ή δεύτερο, ενώ μπορεί να λαβώθηκε από την πρωτόγνωρη δημοσιονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά δεν συρρικνώθηκε όπως συνέβη για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ, και τώρα αναλαμβάνει και πάλι τη διακυβέρνηση του τόπου με ποσοστό που προσεγγίζει αυτό των εποχών προ κρίσης.

Το φιλελεύθερο κόμμα ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου 1974 και στην διακήρυξή του επεσήμαινε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

 • Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, έχοντας στο τιμόνι τον θεμελιωτή της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, απέσπασε το ποσοστό - ρεκόρ του 54,37% και 220 από τις 300 έδρες.
 • Τρία χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1977 αναδεικνύεται και πάλι πρώτο κόμμα αλλά με αισθητά μειωμένα ποσοστά εξαιτίας μεταξύ άλλων και της φυγής φυιλοβασιλικών που δυσαρεστήθηκαν με τη στάση Καραμανλή στοδημοψήφισμα για την επίλυση του πολιτειακού. Παίρνει 41,48% και 172 έδρες.
 • Στην αναμέτρηση του 1981 που έρχεται το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, ο Καραμανλής έχει μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το κόμμα του με επικεφαλής τον Γεώργιο Ράλλη λαμβάνει τη δεύτερη θέση με 35,87% και 115 έδρες.
 • Τον Ιούνιο του 1985 πάλι λαμβάνει τη δεύτερη θέση, με πρόεδρο αυτή τη φορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το ποσοστό του κόμματος ανέρχεται στο 40,84% παίρνοντας 126 έδρες.

 • Το 1989 πραγματοποιούνται δύο εκλογικές αναμετρήσεις αφού η Νέα Δημοκρατία μπορεί μεν να λαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά, αλλά ο εκλογικός νόμος που είχε φροντίσει να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ δεν του επιτρέπει να κατακτήσει την αυτοδυναμία, οπότε αρχικά τον Ιούνιο δημιουργείται η αφύσικη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη και ακολούθως τον Νοέμβριο η οικουμενική κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώνα. Για την ιστορία, η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουνίου παίρνει 44,28% αλλά μόλις 145 έδρες και τον Νοέμβριο 46,19% και 148 έδρες.
 • Το 1990 καταφέρνει να έχει οριακή αυτοδυναμία. Με ποσοστό 46,89%, το κόμμα με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη παίρνει μόνο... 150 έδρες. Το ίδιο βράδυ τον εκλογών προσχωρεί στη Ν.Δ. ο Θεόδωρος Κατσίκης από τη ΔΗΑΝΑ ενώ ακολούθως θα κερδηθεί μια ακόμη έδρα στο εκλογοδικείο.
 • Το 1993 το ΠΑΣΟΚ ξαναπαίρνει την εξουσία και η Νέα Δημοκρατία κατατάσσεται δεύτερη με ποσοστό 39,3% και 111 έδρες.
 • Η σειρά δεν θα αλλάξει ούτε το 1996. Αυτή τη φορά, της φιλελεύθερης παράταξης που λαμβάνει 38,12% και 108 έδρες, ηγείται ο Μιλτιάδης Έβερτ.
 • Το 2000 η Ν.Δ. χάνει οριακά την εξουσία από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Τα ποσοστά είναι 43,97% για το ΠΑΣΟΚ και 42,74% για τη Νέα Δημοκρατία που λαμβάνει 125 έδρες.
 • Στις εκλογές του 2004 είναι η ώρα του Καραμανλή του νεότερου. Ο ανιψιός του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας αποσπά το 45,36% των ψήφων και γίνεται κυβέρνηση με 165 έδρες.
 • Το έτος 2007 ο Κώστας Καραμανλής ξανακερδίζει τις εκλογές με 41,84% και 152 έδρες.
 • Το 2009 και ενώ η χώρα οδεύει προς την χρεοκοπία, νικητής αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστό 33,47% και παίρνει 91 έδρες.

 • Τον Μάιο του 2012 το πολιτικό σκηνικό ανατρέπεται πλήρως λόγω των μνημονίων. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται στο 13,18% χάνοντας το 30,74% της εκλογικής του δύναμης, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μπαίνουν στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ., η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή. Η Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά λαβώνεται πολιτικά λαμβάνοντας το χαμηλότατο ποσοστό του 18,85% έχοντας απώλειες περίπου 14,7 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη αναμέτρηση.
 • Τον Ιούνιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία έρχεται πάλι πρώτη με ποσοστό 29,66% και αναγκάζεται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
 • Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που θα συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης με ποσοστό 27,81% και 76 έδρες.
 • Σεπτέμβριο του 2015 στήνονται εκ νέου κάλπες. Η σειρά δεν αλλάζει. Πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη αυτή τη φορά που παίρνει 28,09% και 75 έδρες.
 • Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό στο 39,85% και λαμβάνει 158 έδρες αναλαμβάνοντας και πάλι τη διακυβέρνηση του τόπου, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η εκλογική πορεία της Νέας Δημοκρατίας

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

  Η ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 2. avatar @morfeas

  Συνέχισε τον αιώνιο ύπνο σου... Πολύ εύστοχο το nickname σου πάντως. Κλωτσιά δεν έφαγα από κανέναν γιατί απλά δεν είμαι ΟΠΑΔΟΣ σαν του λόγου σου. Κλωτσιά θα φας εσύ από τα βρώμικα πόδια που γλύφεις.

  1. avatar morfeas

   ΣΕ ΠΟΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΣ ΓΟΗΡΩΣ; ΣΤΗΝ Δ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΘΑ ΒΡΙΣΤΕΣΤΕ ΑΙΩΝΙΩΣ! ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΤΣΙΠΡΟΚΙΟ;; ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ;; ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΔΕΣ! ΕΛΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ, ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΑΓΓΕΣ. ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ ''ΓΛΥΦΕΙΣ'' ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΛΕΙΦΕΙΣ, ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ;

 3. avatar η ΔΕΞΙΑ Γιατί να μη κατέχει την ΕΞΟΥΣΙΑ ,?

  Αφού Πάντοτε όριζε τον ΠΥΡΙΝΑ της ΧΟΥΝΤΑΣ δλδ ΣΤΡΑΤΟ και ΑΣΤΙΝΟΜΙΑ και αφού Γνωρίζουμε ότι η ΑΣΤΙΝΟΜΙΑ ΕΞ Ολοκλήρου ψήφιζε Μόνο Χρυσή Αυγή. Η Οποία στις 7 7 2019 ΣΥΣΣΩΜΗ ψηφισε ΝΕΑ Δημοκρατια Αυτο το ΜΙιΓΜΑ είναι η ΝΔ είναι ακριβώς η ΑΚκΡΑ ΔΕΞΙΑ ! η Παράταξη ΕΞΟΥΣΙΑΣ που Κυβερνά επί Δεκαετίες με αυτό τον ΤΡΟΠΟ πράγμα που. Έπρεπε να Εφαρμόσει η Δημοκρατική Παράταξη πριν των Εκλογών της 7 Ιουλίου δλδ ο ΣΥΡΙΖΑ η ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αν είχαν προβλέψει την Συμμαχία της ΧΟΥΝΤΑΣ θα ΕΚΑΝΑΝ την. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ. Συμμαχία για να ΣΩΘΕΙ η. Ελλάδα.! ΙΑΣΩΝ !

 4. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Τα κόκκινα κάστρα
  Κάποια κόκκινα κάστρα παραμένουν συμβολικά σε πείσμα των καιρών και των ανατροπών, που φέρανε τα πάνω κάτω.

  Στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης, της μικρής Μόσχας της Πελοποννήσου όπως την έλεγαν, ούτε και σε αυτές τις εκλογές βρέθηκε
  ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στην κάλπη της, δεν βρέθηκε του επικοινωνούντος με τα πνεύματα Βελόπουλου…

  ΣΑΙΔΟΝΑ ΚΚΕ 51,39%
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/07/blog-post_366.html

 5. avatar morfeas

  ΠΡΟΣ Χρειαζόταν...: ΚΑΤΣΕ ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΨΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ! ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ, ΔΕ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ.

 6. avatar Χρειαζόταν…

  ...μια υπενθύμιση για το πόσα χρόνια κυβέρνησε η παράταξη που τώρα παριστάνει τον σωτήρα.. Συνειδητοποιείτε τί τεράστιο μερίδιο ευθύνης της αντιστοιχεί?

  1. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

   ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. . Καθοτι προερχεται παντα απο παρθενογεννηση , το οτι το '09 και το '14-15 κατεβασαν τα μολυβια και την καναν με ελαφρα πηδηματακια ειναι ψιλα γραμματα και τωρα μας το παιζουν ΣΩΤΗΡΕΣ ...

  2. avatar Και τώρα η αλήθεια

   9 χρόνια, άρα και ένα κλάσμα από το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στο πασοκοσυριζα που πραγματικά μας κατέστρεψε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει