36
loading

Σάββατο βράδυ. 29 Ιουνίου 2002. Λίγα λεπτά πριν τις 11. Πολλοί βρετανοί και Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών βρίσκονται σε μια γαμήλια δεξίωση στο Λαγονήσι. Παντρεύονταν ένας από τους ανώτατους αξιωματικούς της βρετανικής αποστολής της Σκότλαντ Γιαρντ στη χώρα μας. Είναι γνωστό άλλωστε πως μετά την εκτέλεση του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς οι βρετανοί είχαν πάρει «προσωπικά» το ζήτημα της εξάρθρωσης των εγχώριων οργανώσεων αντάρτικου πόλης και είχαν επιβάλει με τον τρόπο τους τόσο την παρουσία κλιμακίου τους στην Ελλάδα όσο και το να πάρουν τα ηνία των ερευνών από τα χέρια των Αμερικανών συναδέλφων τους για τους οποίους έλεγαν τότε πως «πέφτουν από την μία γκάφα στην άλλη και... στέλνουν πίσω την αναζήτηση των ανθρώπων που είναι μέλη στις οργανώσεις».

Στην γαμήλια δεξίωση, λοιπόν, το κλίμα είναι ευχάριστο. Είναι διάχυτη η αισιοδοξία πως «σύντομα κάτι καλό θα συμβεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Είναι τέτοια η αισιοδοξία, μάλιστα, που ήδη από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» (οι κυριακάτικες εφημερίδες εκείνη την εποχή ήταν έτοιμες από το μεσημέρι του Σαββάτου) σχεδόν προανήγγειλε συλλήψεις. Επιπλέον, στα δημοσιογραφικά γραφεία, μέρες πριν υπήρχε η πληροφορία (που από ένα σημείο και έπειτα έγινε βεβαιότητα) πως σύντομα οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Αυτό, ήταν και το κεντρικό θέμα συζήτησης, εκείνο το βράδυ στη δεξίωση στο Λαγονήσι. Μέχρι που κάποια στιγμή στην αίθουσα αρχίζει να επικρατεί ένας διάχυτος αναβρασμός. Αρχίζουν και σχηματίζονται μικρότερα πηγαδάκια και τα τηλέφωνα διακριτικά αρχικά και με μεγαλύτερη ένταση στη συνέχεια δεν σταματούν να χτυπούν. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί μια έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά και οι πρώτες αναφορές από το σημείο έλεγαν πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος είχε τραυματιστεί.

Όσο περνούσε η ώρα τόσο πιο συγκεκριμένες γινόντουσαν οι πληροφορίες και σιγά- σιγά η μέχρι και πριν από λίγη ώρα κατάμεστη αίθουσα αρχίζει ν' αδειάζει. Ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Φώτης Νασιάκος, κατευθύνεται προς το σημείο της έκρηξης. Τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Minoan Flying Dolphins, στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού του Πειραιά. Οι πληροφορίες που λαμβάνει τον αναγκάζουν να πάρει στα χέρια του το κινητό του τηλέφωνο και να σχηματίσει τον αριθμό του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος βρισκόταν στη Βέροια.

«Υπουργέ, το περιστατικό στο λιμάνι είναι πολύ σοβαρό». Σύμφωνα με αυτά που δημοσιεύθηκαν τότε στις εφημερίδες και πλέον έχουν περάσει στη... σφαίρα του μύθου, αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Νασιάκου στον Χρυσοχοΐδη. Όταν ο υπουργός ρώτησε «πόσο σοβαρό», ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας του απάντησε: «Έχουμε ρολόγια»!

Η... μυστηριώδης φράση αυτή του Νασιάκου σήμαινε πως η υπόθεση έχει να κάνει με την κωδική ονομασία που είχαν δώσει οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής στα μέλη της «17 Νοέμβρη». Το ότι, ωστόσο, δεν ανακοινώνει ευθέως το τι ακριβώς γίνεται σημαίνει πως έχει ακόμα κάποιες επιφυλάξεις.

Μερικές ώρες αργότερα, ξημερώματα πιά Κυριακής, το ίδιο τηλεφώνημα επαναλαμβάνεται. Ο Νασιάκος από τη μια άκρη της γραμμής και ο Χρυσοχοΐδης από την άλλη. Αυτή τη φορά στη συνομιλία υπάρχει βεβαιότητα. «Υπουργέ, έχουμε τη 17Ν»!

Όλα όσα χρειαζόταν να μάθει ο πολύ έμπειρος Φώτης Νασιάκος τα είχε μάθει. Μέσα στην τσάντα του πολυτραυματία Σάββα Ξηρού υπήρχε ένα παλιό, δύσχρηστο 38αρι περίστροφο στη βάση του οποίου υπάρχει χαραγμένος ο σειριακός αριθμός: 100367. Το όπλο αυτό είχε κλαπεί από τον αστυφύλακα Χρήστο Μάτη ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ληστείας που έκαναν μέλη της οργάνωσης στο υποκατάστημα της ΕτΕ στα Πετράλωνα τα Χριστούγεννα του 1983. Στη συνέχεια το ίδιο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί σε έξι ενέργειες της «17Ν» και έπειτα -επειδή αποτελούσε «σφραγίδα»- είχε μείνει στην… άκρη.

Η βεβαιότητα του Νασιάκου κάνει τον Χρυσοχοΐδη να παρατήσει τα πάντα, να επιβιβαστεί στο σκούρο Audi με τα φιμέ τζάμια που οδηγούσε τότε και να ξεκινήσει για Αθήνα. Ήξερε και ο ίδιος πως οι στιγμές ήταν ιστορικές. Στο δρόμο προς την Αθήνα ο Χρυσοχοΐδης πέφτει σε... μπλόκο της Τροχαίας στη Λαμία γιατί έτρεχε με περισσότερα από 200 χιλιόμετρα την ώρα! Όταν κατεβάζει τα φιμέ τζάμια, οι αστυνομικοί τον αναγνωρίζουν, εκείνος τους εξηγεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ κρίσιμη υπόθεση και πρέπει να φτάσει στο γραφείο του το συντομότερο.

Σε λίγες ώρες ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, βρίσκεται στο γραφείο του στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη και συγκαλεί μια πρώτη σύσκεψη. Παρόντες, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Φώτης Νασιάκος, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Στέλιος Σύρος και ο Λευτέρης Οικονόμου, εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ και ο οποίος ήταν ο άνθρωπος πάνω στον οποίο έπεσε το βάρος της επικοινωνιακής στρατηγικής κατά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

Ο Χρυσοχοΐδης ζητάει προσεκτικά βήματα και άμεσα αποτελέσματα. Η ξεκάθαρη διαταγή που δίνει είναι να αποφευχθεί η πιθανότητα να οδηγηθεί η όλη υπόθεση σε φιάσκο. Δίνει συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις και ζητάει από το Νασιάκο και τον Οικονόμου να βρίσκονται οι τρεις τους σε διαρκή επικοινωνία για οτιδήποτε προκύψει μέχρι να «κλειδώσει» η υπόθεση. Ο τέταρτος της «παρέας» Στέλιος Σύρος, ο πιο σκληρός απ' όλους, αναλαμβάνει να «τρέξει» το αμιγώς αστυνομικό κομμάτι.

Η «τριάδα» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έρχεται σε επαφή με τους βρετανούς της Σκότλαντ Γιαρντ οι οποίοι ζητάνε το συντομότερο δυνατό να βγουν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του Ξηρού προκειμένου να ανακαλυφθούν οι γιάφκες της οργάνωσης. Στις 2 Ιουλίου η φωτογραφία του Ξηρού υπάρχει παντού. Την επόμενη ημέρα μια γυναίκα τηλεφωνεί και λέει στους αστυνομικούς πως ο άνθρωπος στη φωτογραφία που είδε στις ειδήσεις μένει στην οδό Πάτμου 34 στα Πατήσια. Σημαίνει γενικός συναγερμός και ο Χρυσοχοΐδης επικοινωνεί με το Νασιάκο και του ζητάει προσεκτικά βήματα.

Στις 4 Ιουλίου οι αστυνομικοί «ρίχνουν» ένα από τα «κάστρα» της 17Ν. Ο τότε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, Πολύκαρπος Δημητρόπουλος, ενημερώνει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, πως βρίσκεται μέσα σε γιάφκα της οργάνωσης. Ο τότε υπουργός, ωστόσο, τηλεφωνεί στον μοναδικό άνθρωπο που εμπιστεύεται. Τον Φώτη Νασιάκο. Τον ρωτάει αν όντως έτσι είναι και εκείνος το επιβεβαιώνει λέγοντας του «έχουν βρεθεί όπλα, ρουκέτες προκηρύξεις ακόμα και η σημαία της οργάνωσης».

Μετά από λίγες ώρες η «τριάδα» βρίσκεται και πάλι στο γραφείο του υπουργού. Ο κίνδυνος για το φιάσκο έχει περάσει. Η κεντρική γιάφκα «έπεσε». Συλλήψεις γίνονται και έρχονται κι άλλες. Δυο κομμάτια λείπουν από το παζλ. Ο Γιωτόπουλος και ο Κουφοντίνας.

Λέγεται πως Χρυσοχοΐδης, Νασιάκος και Οικονόμου (μαζί τους και ο Στέλιος Σύρος) ήταν για ώρες κλεισμένοι μέσα στο γραφείο του υπουργού την παραμονή της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής στους Λειψούς για τη σύλληψη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Τα ίδια πρόσωπα, πάλι, έμειναν πολλές ώρες μαζί όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ.

«Όταν η ευωδία των λουλουδιών σε ζαλίζει, μην ψάχνεις τον ανθόκηπο. Αναζήτησε που είναι η κηδεία. Να ξεκινάς πάντα από το χειρότερο δυνατό σενάριο», φέρεται να είχε πει ο Νασιάκος στον Χρυσοχοΐδη. Το δέσιμο μεταξύ τους ήταν τόσο ισχυρό που όσοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα έλεγαν ότι οι απόψεις τους από ένα σημείο και έπειτα είχαν ταυτιστεί πλήρως. Καθόλου τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι το γεγονός πως μια εποχή που όλοι πανηγύριζαν για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, εκείνοι τόνιζαν πως πρόκειται, ουσιαστικά, για την εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της «17 Νοέμβρη».

Στη συνέχεια ο καθένας από την τριάδα πήρε το δικό του δρόμο, ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια. Πάντα, ωστόσο, ήταν σε επαφή μεταξύ τους. Μέχρι και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήταν η στιγμή που οι δρόμοι τους ενώθηκαν και πάλι για να τους τοποθετήσει η ιστορία για μια ακόμα φορά τον έναν δίπλα στον άλλο, όπως και τότε, 17 χρόνια πριν, στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar KEKROPAS

  Μας γραψατε ολο το ιστορικο της εξαρθρωσης της οργανωσης για να μας πειτε για το μητσοτάκη;;

 2. avatar Χανιά για πάντα!!!

  Ξεβρωμίσαμε!!!
  Μπράβο στην ομάδα που τους έπιασε.

 3. avatar Πορινό

  Έχει ακουστεί πάντως πως όταν παραδόθηκε ο Κουφοντίνας, Νασιάκος και Χρυσοχοιδης φασώθηκαν στην ταράτσα της ΓΑΔΑ από την χαρά τους. Όποιος το διαψεύδει ας βγει εδώ, σέντρα...

 4. avatar ΠΚ

  Το δουλεμα πεφτη συνεφο
  Για πια εξαρθρωση μιλαν που ειναι η ιστορικη γραφωμηχανη και το σαρανταπενταρη σημα κατατεθεν της 17 Ν

 5. avatar cockorakis

  Επομένως από τύχη εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη. Αυτοί δεν έκαναν τίποτα

 6. avatar εβαλες αυτογκολ

  μολις εκανες τον διαχωρισμο ενος αθωου θυματος της 17 νοεμβρη απο τα υπολοιπα. εμεσως παραδεχτηκες οτι τα υπολοιπα \"θυματα\" της δεν ηταν και τοσο αθωα.

 7. avatar ΚώσταςΠειραιάς

  Ένα είναι σίγουρο σε αυτό το ποστ.Οι περισσότεροι που γράφετε υπέρ αυτών των δολοφόνων είστε εντελώς αγράμματοι και ανορθόγραφοι. Αλλά έχετε άποψη (!)..... Αυτόκλητοι δικαστές και απόδοση δικαιοσύνης κατά το δοκούν.Απλά, είστε σιχάματα και με εκνευρίζετε που κυκλοφορείτε γύρω μας.. Άντε να ζήσετε τώρα με τα επιδόματα που σας εξασφάλισε ο Αλέξης...Και ελπίζω ο Κυριάκος να σας τα κόψει μαχαίρι.Βαρέθηκα να πληρώνω άχρηστους χαραμοφάηδες.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Αν σε δεν μας θες γύρω σου μπορείς να αλλάξεις χώρα ή (...). Θα σου πρότεινα να πας σε κάποια από τις εξωτικές χώρες που έχει η μαρεβα την έδρα των οφσορ της

   1. avatar ΚώσταςΠειραιάς

    Μάλλον θα επιλέξω την offshore της \"ΑΥΓΗΣ\".Εσύ τι λες;

 8. avatar Χαχα22

  Το οτι υπαρχουν 5 σχολια που γουσταρουν 17Ν δειχνει ποσο κολλημενοι υπαρχουν!!ΡΕ...ΤΟΝ ΑΞΑΡΛΙΑΝ τον ξεχασατε???δεν υπαρχει δικαιολογια για την τρομοκρατια ρε ψευτοεπαναστατες της καφετεριας

  1. avatar πραγματιστης

   θα μας εξηγησεις γιατι η αστυνομια δεν ειδοποιησε εγκαιρα ασθενοφορο;;μηπως ηθελα να πεθανει ;;

  2. avatar το σχολιο σου δειχνει οτι υπαρχουν ακομα κολλημενοι με το μνημονιο

   μετα απο τοσα χρονια μνημονιου και χιλιαδες αυτοχειρες, αστεγους και κατω απο το οριο της φτωχιας δειχνει ποσο κολλημενοι ειναι οσοι ψηφιζουν ακομα νδ. δεν υπαρχει δικαιολογια για τα μνημονεια

 9. avatar κουλοδεμα

  τι να μας πουν τωρα τα γατακια της 17ν,εδω βρισκονται εξω αυτοι που κλεβανε δισεκατομμυρια ευρω και το γλεντανε στις ελβετιες και στις πολυνησιες,μαλιστα τους προβαλλουν και ως σωτηρες!!

 10. avatar διαβασμενος

  το βιβλιο του κουφοντινα περιγραφη με ωραιο τροπο την λειτουργια της οργανωσης. ωραιοι ανθρωποι, ταγμενη στον αγωνα για μια καλυτερη κοινωνια

  1. avatar ΚώσταςΠειραιάς

   Γιατί όσοι γράφετε υπέρ αυτών των δολοφόνων είστε τόσο αγράμματοι;Δεν το τελειώσατε το δημοτικό;Και έχετε και άποψη ρε ζώα;

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Μιλάς εσύ που ψηφίζεις κουλη για εγκληματίες;; και εσύ πληρωμένο πτυχίο μάλλον πήρες όπως οι υπουργοί σου

    1. avatar ΚώσταςΠειραιάς

     Ναι.Πήγα κάπου στο ανατολικό μπλοκ να σπουδάσω Αρχιτεκτονική, έπειτα το κόμμα με έφερε με μεταγραφή στο ΕΜΠ.Το τελείωσα χωρίς να πατήσω ποτέ μου και τώρα το παίζω πτυχιούχος Αρχιτέκτονας.Που πάει το μυαλό σου;

 11. avatar Ας μην έσκαγε η μπόμπα

  Στα χέρια του Ξηρού και ακόμα θα τους ψάχνατε, επιθεωρητές κλουζό όλοι.

 12. avatar αντιφα θυρα 13

  πως να μην την πιασουν την 17 νοεμβρη. την κυνηγουσαν αγγλοι αμερικανοι τουρκοι και φυσικα οι ελας. ποσο και αυτοι να αντεξουν αργα η γρηγορα το λαθος δυστηχως θα γινοταν.

 13. avatar ωραια χρονια

  σκοτωνε η 17ν τους βασανιστες της χουντας και ανοιγαν σαμπανιες μεχρι και στο τελευταιο χωριο της χωρας

 14. avatar ο μιχαλακης

  ειναι ο καλυτερος φιλος των ξενων μυστικων υπηρεσιων. απο μικρος τους εκανε ολα τα θεληματα. αριβιστας, για ανα αναιβει εχει πατησει πανω σε πολλα πτωματα

 15. avatar σοφος λαος

  ε ρε μια 17ν που μας χρειαζεται

 16. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Η 17ν είχε μεγάλη κοινωνική νομιμοποίηση ειδικά στο ξεκίνημα της. Ειδικά τα χτυπήματα που είχαν στόχους βασανιστές της χούντας οι οποίοι είχαν αθωωθει από τα αστικά δικαστήρια, πράκτορες της cia και Τούρκους πράκτορες. Αυτό τρόμαζε την πολιτική και οικονομική ελίτ. Σε κάθε ατιμια που έκαναν ένοιωθαν την ανάσα της οργάνωσης

  1. avatar ΚώσταςΠειραιάς

   \"Κοινωνική νομιμοποίηση\".Ο μανδύας του δολοφόνου!!!Τέτοια \"νομιμοποίηση\" είχε και ο παρερούλης και καθάριζε τους -στο αρρωστημένο του μυαλό- αντιπάλους του.Άντε χάσου ηλίθιε.

 17. avatar εργατης

  αληθεια εαν υπηρχε τα χρονια του μνημονιου μια 17ν θα εφαρμοζαν οι πολιτικοι καταστροφεις το ιδιο ευκολα τα μετρα του μνημονειου;;

 18. avatar προβατο;;;;;;;;

  τόσα χρονια δεν τους ήξερε κανένας. 6 με 8 μήνες πριν την ημερομηνία που γράφεται σε μια τηλεοπτική εκπομπή ο δημοσιογράφος αντρεας κολμερ ειχε πει ότι αν δεν πιαστεί 17Ν δεν μπορεί να γίνουν ολυμπιακή αγωνες …. και η 17Ν πιάστηκε και ολυμπιακή αγωνες έγιναν..

  1. avatar ΚώσταςΠειραιάς

   Γιατί όσοι γράφετε υπέρ αυτών των δολοφόνων είστε τόσο αγράμματοι;Δεν το τελειώσατε το δημοτικό;Και έχετε και άποψη ρε ζώα;

  2. avatar Ολυμπιακή Αγώνες;;!!!

   Αν πας στον καθρέφτη ξέρεις τι θα δεις;
   Νααααα ένα πρόβατοοοο ...

 19. avatar δίδαγμα

  το τέλος όλοι πήγαν στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη!
  ποιο θηρίο θα αντιμετωπίσουν τώρα;;;
  τρέμετε Έλληνες και χωρίς λόγο, αρκεί να σας σώσει ο Μητσοτάκης
  έλεος, πήξαμε στη μακακία

 20. avatar Κατά τύχη φιρμα

  Την ικανότητα δε βρίσκω του έσκασε του αλλου η μπομπα στα χέρια και τον έπιασαν μέχρι σήμερα ελεύθεροι θα ήτανε αστο

Παρακαλούμε περιμένετε ...