13
loading

Σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα, θα συμπληρωθούν 17 ολόκληρα χρόνια από εκείνη τη νύχτα του Ιουνίου του 2002, όπου ένας εκρηκτικός μηχανισμός, για την ακρίβεια ένα μέρος αυτού, εξερράγη στα χέρια του -μέχρι εκείνη την ώρα, άγνωστου- Σάββα Ξηρού. Μερικές ώρες αργότερα ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος, τηλεφώνησε στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του είπε: «υπουργέ, έχουμε τη 17Ν».

Μια σειρά τυχαίων ή όχι και τόσο τυχαίων γεγονότων (ούτε σε αυτή την ιστορία λείπουν οι θεωρίες συνωμοσίας) οδήγησε μέσα σε λίγες εβδομάδες στην εξάρθρωση της οργάνωσης- φάντασμα. Της «17 Νοέμβρη». Η εξάρθρωση, με τη σειρά της, έφερε τα δικαστήρια και αυτά τις ποινές και στη συνέχεια τις φυλακίσεις.

Από τότε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Κάποιοι από τους καταδικασθέντες έχουν εκτίσει την ποινή τους ή μέρος αυτής και, πλέον, έχουν επανενταχθεί στην κοινωνία διατηρώντας χαμηλό προφίλ. Αυτοί που από τις Αρχές χαρακτηρίστηκαν ως πρωτοκλασάτα στελέχη της 17Ν, ωστόσο, που έχουν στις πλάτες τους, τις βαρύτερες ποινές, παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές.

Η συζήτηση, ωστόσο, γύρω από τα πρόσωπά τους επανέρχεται ανά περιόδους και κυρίως με αφορμή τις ολιγοήμερες άδειες που λαμβάνουν. Οι πρωταγωνιστές εδώ είναι, βασικά, τρία πρόσωπα.

Το πρώτο είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος αφού είχε πάρει ήδη 6 άδειες από τη φυλακή στην 7η, στις 6 Ιανουαρίου 2014, αποφάσισε να παραβιάσει τους όρους και να εξαφανιστεί. Τελικά συνελήφθη ακριβώς έναν χρόνο αργότερα αφού είχε προλάβει να εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις (τρομοδέματα και σχέδιο απόδρασης με την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος») από κοινού με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Το δεύτερο και ίσως πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος αυτή την εποχή βρίσκεται σε απεργία πείνας διότι δεν του εγκρίθηκε η έβδομη κατά σειρά άδεια την οποία αιτήθηκε. Το τρίτο πρόσωπο αυτής της ιστορίας είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο κατηγορούμενος από τις διωκτικές αρχές ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη είναι ο μόνος από όσους καταδικάστηκαν για συμμετοχή στην οργάνωση ο οποίος δεν έχει πάρει ούτε μια ώρα άδεια από τις φυλακές καθώς οι δικαστικές αρχές τους έχουν απορρίψει όλα τα αιτήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Η ξεχωριστή περίπτωση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος συνελήφθη στις 17 Ιουλίου 2002 στο σπίτι του στους Λειψούς. Δικάστηκε και καταδικάστηκε ως αρχηγός της 17Ν χωρίς ποτέ ο ίδιος να παραδεχθεί, έστω και την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση. Πρωτόδικα στον Γιωτόπουλο επιβλήθηκαν 21 φορές ισόβια καθώς του απέδωσαν ηθική αυτουργία στις επιθέσεις της οργάνωσης. Στο εφετείο η ποινή μειώθηκε (αν μπορεί κανείς να το πει έτσι) σε 17 φορές ισόβια και κάμποσα ακόμα χρόνια κάθειρξη.

Ακόμα και μέσα στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν άλλαξε στάση. Εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση και πως οι ποινές που του επιβλήθηκαν είναι επί της ουσίας υπαγορευμένες από ξένα κέντρα εξουσίας, «δείχνοντας» την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από τους πέντε καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν που παραμένουν στη φυλακή ο Γιωτόπουλος είναι ο μοναδικός που δεν έχει βγει από τη φυλακή ούτε μια ώρα. Σε όλους έχουν εγκριθεί ολιγοήμερες άδειες εκτός από εκείνον.

Μέχρι και σήμερα ο Γιωτόπουλος έχει καταθέσει 7 αιτήσεις για χορήγηση άδειας αλλά όλες απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Η τελευταία φορά, η όγδοη κατά σειρά, που κατέθεσε αίτηση για άδεια ήταν το Νοέμβριο του 2018 και ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση για το αν το αίτημα αυτό θα γίνει δεκτό ή θα απορριφθεί και πάλι. «Αυτό είναι μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας διότι ο κ. Γιωτόπουλος αυτή τη στιγμή ούτε νέα αίτηση μπορεί να κάνει αφού εκκρεμεί η προηγούμενη αλλά ούτε και μπορεί να κάνει έφεση κατά την απόρριψης ώστε το αίτημα του να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό αφού τυπικά δεν έχει ακόμα απορριφθεί. Έξι μήνες περιμένει μια απάντηση η οποία δεν έρχεται» τονίζει σε δηλώσεις του στο newsbeast.gr ο δικηγόρος του Γιωτόπουλου, Ιπποκράτης Μυλωνάς.

Οι περισσότερες από τις αιτήσεις για άδεια που είχε καταθέσει ο Γιωτόπουλος ήταν μέχρι το 2015. Τότε σταμάτησε να υποβάλει νέα αιτήματα καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, θεώρησε πως έπρεπε να αφοσιωθεί στην υπόθεση της υφ' όρων απόλυσης του λόγω ηλικίας (έχει γεννηθεί στο Παρίσι το 1944) αλλά και λόγω προβλημάτων υγείας.

«Ο κ. Γιωτόπουλος αρνείται κάθε σχέση με τη 17 Νοέμβρη. Δεν έχει κάνει ποτέ παρεξηγήσιμες δηλώσεις, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ πειθαρχικά, σπούδασε και πήρε πτυχία μέσα στη φυλακή και γενικά η συμπεριφορά του κάθε άλλο παρά προβληματική είναι όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά θα έπρεπε να λειτουργούν ευεργετικά για εκείνον αλλά περιέργως βλέπουμε να λειτουργούν ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Γιωτόπουλος αντιμετωπίζεται από τα συμβούλια που εξετάζουν τις αιτήσεις του ως ο αρχηγός της 17Ν παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταδικαστεί ως τέτοιος. Τον καταδίκασαν ως ηθικό αυτουργό στις επιθέσεις. Όπως και τον κ. Κουφοντίνα. Δεν γίνεται να λέμε πως υπήρχε ένα κέντρο εξουσίας μέσα στην οργάνωση, δηλαδή ο κ. Γιωτόπουλος, αλλά να έχει ίδιες κατηγορίες με άλλους συγκατηγορούμενους του. Δεν γίνεται το ένα κέντρο εξουσίας να δίνει εντολές σε ένα άλλο κέντρο εξουσίας» υπογραμμίζει ο κ. Μυλωνας.

Παράλληλα με τη «μάχη» της άδειας ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, δίνει τη «μάχη» της υφ' όρων απόλυσης. Και σε αυτή την περίπτωση έχει κάνει πέντε αιτήσεις οι οποίες έχουν απορριφθεί με την τελευταία, μάλιστα, να εκκρεμεί τους τελευταίους 10 μήνες.

Οι άδειες και η επόμενη ημέρα για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες της 17Ν

Από τους συνολικά δεκαπέντε που κρίθηκαν ένοχοι για την εμπλοκή τους στη 17Ν εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή, εκτός από τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Δημήτρη Κουφοντίνα, οι Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός, καθώς και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος λαμβάνει άδειες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους, όσο και για να βλέπει την οικογένειά του.

Άδειες λάμβανε και ο Ηρακλής Κωστάρης μέχρι την αποφυλάκιση του. Αρχικά είχε πάρει αρχικά δύο πενθήμερες άδειες για να επισκεφτεί την οικογένεια του και στη συνέχεια πολλές εκπαιδευτικές, χωρίς να δώσει το παραμικρό δικαίωμα.

Ο Βασίλης Ξηρός ασχολείται με την κτηνοτροφία και παράλληλα είναι και σκιτσογράφος. Ο Διονύσης Γεωργιάδης βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2006 εκτός φυλακών, ζει στην Καλαμαριά, εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του και ασχολείται με τη μουσική. Ο Θωμάς Σερίφης άλλαξε σελίδα στη ζωή του δημιουργώντας οικογένεια ενώ ζει στην Αθήνα και εργάζεται σε εστιατόριο μεγάλου εμπορικού κέντρου. Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε το 2010, έκανε οικογένεια και, από υπάλληλος σε μεσιτικό γραφείο, έγινε κηπουρός.

Ο Νίκος Παπαναστασίου εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση ως κεραμοποιός, ενώ ο Σωτήρης Κονδύλης ζει με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά ενώ εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κώστας Τέλιος, όταν αποφυλακίστηκε το 2012, επιχείρησε να επιστρέψει στο δημόσιο ως δάσκαλος αλλά η αίτηση που είχε κάνει απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σήμερα ζει με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Ανέστης 2335

  Δυστυχώς δεν υπάρχει σοφρονισμος. Το 80% των ποινικών κρατουμένων καταλήγουν ξανά και ξανά στην φυλακή επαναλςμβανοντας το ιδιο ακριβώς αδίκημα.
  Τώρα που κ οι διάρρηξεις κατά συρροή θα γίνουν πλημμελημα δεν θα το σκέφτονται καν. Θα γυρνάς σπίτι κ θα βρίσκεις μέσα 3-4 διαφορετικους. Έναν ρομα, έναν αλβανο, και έναν ρουμανογυφτο.

 2. avatar Ερτ12

  Ειστε ερασιτεχνες της πληροφορησης, αν υπηρχε αδεια θα επρεπε να σας ειχε αφαιρεθει!Αντιγραψατε αρθρο χωρις καν να το μεταφρασετε στα Ελληνικα, σκοτωνοντας τη γλωσσα.Ποσο τουβλα ειστε

 3. avatar Αναστασιος Βλάχος

  Τι γλώσσα είναι αυτή; Δεν ντρέπεστε λίγο;

 4. avatar Anonymus

  Το άρθρο σας είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης ή το γράψατε έτσι;

 5. avatar Ομιλων ελληνικα

  Ρε δε μπηκατε στον κοπο να το μεταφρασετε .Απο τον μεταφραστη της google τομπηρατε κατευθειαν

 6. avatar Τάσος ΑΕΚ

  Μια τέτοια σωστή οργάνωση αν υπήρχε σήμερα θα άλλαζαν πολλά..κ θα την αγαπούσε ο απλός κοσμάκης όπως κ την 17 Νοέμβρη..(μέχρι να αρχίσει τα λαθοι)

  1. avatar ΙΑΝΟΣ

   Σωστή οργάνωση;;; Θα την αγαπούσε ο κοσμακης;;; Αυτά τα κουμουνιστικα σκουπίδια έκλεβαν και σκοτωναν. Προφανως, πάντα για το κακό της Ελλάδας, εκτελούσαν και εντολές τουρκικών και αμερικανικών υπηρεσιών. Κατάλαβες;;; Πήγαινε να καθαρίσεις τις τουαλέτες τώρα!!! ΜΟΥΛΕ!!!

 7. avatar κοινωνία της σαπιλας

  Οι εγκληματίες σαυτη την χώρα σε λιγο καιρό θα ζητανε άδεια να μπούνε στην φυλακή

 8. avatar Μάκης Τρίκαλα

  Αν θυμάμαι καλά ..
  Ο Κουφοντινας δεν τον έπιασαν αλλά πήγε και παραδόθηκε κάποιους μήνες μετά αφού είχαν πιάσει όλους τους άλλους..

 9. avatar μαρκουίζος

  το πιο γρήγορο πιστόλι της οργάνωσης ήταν ο Δ .Κουφοντίνας το αριστερό χέρι του ήταν αλάνθαστο όταν σκόπευε, φοβερός και τρομερός πιστολάς

 10. avatar Πάμε μπροστά.

  Άνθρωποι μιας άλλης εποχής και κουλτούρας.
  Σκληρότερος όλους ο \"Λουκάς\"

  1. avatar Ευπατριδης

   Χαχαχαχα,κουλτούρας...

 11. avatar σουρταφερτας

  τι κολπο ειναι αυτο με τις αδειες δε το καταλαβαινω δηλαδη ποια η εννοια του σωφρονιζομεν??εεε???ααα??? δεν ακουσα στην αμερικη το πρωτο πραγμα που μαθαινεις μολις πατησεις το ποδαρι σου εκει ξερειες ποιου ειναι?? μαθαινεις να σεβεσ του νομου αλλιως δεν πατας ποτε τη βλεπεις μονου καρτ ποσταλ κατι ειναι κι αυτο

Παρακαλούμε περιμένετε ...