16
loading

Ένα σπίτι στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας, στη συνοικία της Κάτω Μεράς, πολύ κοντά στο λιμάνι, συνοδεύεται από ιστορίες και θρύλους που θέλουν τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να διανυκτερεύει εδώ κατά το 1798.

Έχουν περάσει περισσότερα από 220 χρόνια και οι Γεραπετρίτες,  μέχρι και σήμερα, κρατούν ζωντανό τον θρύλο που θέλει τον Ναπολέοντα να επισκέπτεται για ένα βράδυ την Ιεράπετρα στα κρυφά.

Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, και τις ιστορίες που έχουν διατηρηθεί άκρως ενδιαφέρουσες μετά από εκατοντάδες χρόνια, ήταν 26 Ιουνίου του 1798 όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης βρέθηκε στην Ιεράπετρα, πραγματοποιώντας μία και μόνο διανυκτέρευση στην κρητική πόλη, εν μέσω του ταξιδιού του από την Γαλλία στην Αίγυπτο, προκειμένου να καταστείλει την εξέγερση των Μαμελούκων, να προστατεύσει το γαλλικό εμπόριο στην περιοχή αλλά και να μπλοκάρει την πρόσβαση των Βρετανών στις Ινδίες.

Η εντυπωσιακή αρμάδα με τους 35.000 στρατιώτες του μεγάλου στρατηγού προκάλεσε τον θαυμασμό των κατοίκων της Ιεράπετρας, που κατάφεραν να την παρατηρήσουν από κοντά όταν κατέπλευσε στα νότια του νησιού.

Η μυστική διανυκτέρευση του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα

Όπως υποστηρίζεται μέχρι σήμερα, ο στρατηγός αποβιβάστηκε στην παραλία της Ιεράπετρας με λέμβο που κωπηλατούσαν πέντε ναύτες, προκειμένου να αναζητήσει νερό για το πλοίο τους.

Εκεί, συνάντησε τον άρχοντα της πόλης Ανδρέα Περουλιό ο οποίος τους οδήγησε σε ένα πηγάδι, προκειμένου να προμηθευτούν πόσιμο νερό. Ο Βοναπάρτης, χωρίς να έχει αποκαλύψει ακόμα την ταυτότητά του πραγματοποίησε πεζή βόλτα στην περιοχή Βιγλιά και ο Περουλιός, ακολουθώντας τους «κανόνες» της κρητικής φιλοξενίας, τον προσκάλεσε στο σπίτι του προκειμένου να τον κεράσει ντόπια ρακή και παξιμάδια.

Αφού γευμάτισαν οι δύο άντρες, ο άρχοντας της πόλης πρότεινε στο Γάλλο στρατηγό (χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητά του) να μείνει και να διανυκτερεύσει στο σπίτι του, με τον Βοναπάρτη να δέχεται την πρόταση και να δίνει εντολή στους ναύτες του να γυρίσουν στο πλοίο και να επιστρέψουν να τον παραλάβουν πριν το ξημέρωμα.

Περνώντας η μέρα και φτάνοντας το μεσημέρι ο προύχοντας της Ιεράπετρας άρχισε να αναρωτιέται για ποιο λόγο ο φιλοξενούμενός του δεν έχει δώσει ακόμη σημεία ζωής.  Πηγαίνοντας στο δωμάτιό του ανακάλυψε ότι ο επισκέπτης είχε φύγει, καθώς αντίκρισε έναν εντελώς άδειο χώρο.

Το μοναδικό πράγμα που άφησε πίσω ο φιλοξενούμενός του, το οποίο μάλιστα αποκάλυπτε και την ταυτότητά του, ήταν ένα χειρόγραφο σημείωμα στα γαλλικά. Ο Περουλίος δεν γνώριζε γαλλικά, οπότε δεν μπόρεσε να καταλάβει και τι έγραφε ο Ναπολέων.

Η γενναιοδωρία του στρατηλάτη και η διατήρηση της ανωνυμίας του

Μην βρίσκοντας κάποιον γαλλομαθή στην πόλη, κατευθύνθηκε απευθείας προς το Ηράκλειο. Εκεί, συνάντησε τον Πρόξενο της Γαλλίας κύριο Λουκάκη, στον οποίο παρέδωσε το σημείωμα. Ο Περουλιός βρισκόταν λίγο πριν από μια μεγάλη αποκάλυψη.

Έκπληκτος και ο πρόξενος ρώτησε τον προύχοντα «γνωρίζετε ότι ο φιλοξενούμενός σας ήταν ο περίφημος στρατηλάτης Βοναπάρτης, ο οποίος με αυτό εδώ το σημείωμα μου δίνει την εντολή να σας πληρώσω 25.000 φράγκα; Ορίστε και η υπογραφή του!».

Σύμφωνα με την Ελπίς Μέλαινα, μια ευρωπαία κυρία που ασχολήθηκε με τα πολιτικά γεγονότα μιας αρκετά ταραχώδους εποχής κατά την Κρητική Επανάσταση (1866-1869), γεννημένη το 1818 στο Southgate βόρεια του Λονδίνου, η συγκεκριμένη ιστορία αποκαλύπτει δύο χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητας του Γάλλου στρατηλάτη. Το στοιχείο της γενναιοδωρίας που τον διέκρινε ανέκαθεν, αλλά και η επιθυμία του για την διατήρηση της ανωνυμίας του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά, μάλιστα, που ο Ναπολέων έκανε κάτι τέτοιο. Κάποια στιγμή είχε παρουσιαστεί ως απλός πολίτης σε ένα καφενείο και αφού πέρασε λίγο την ώρα του, έφυγε χωρίς να πληρώσει, ζητώντας πίστωση από τον ιδιοκτήτη του. Την επόμενη ημέρα ο Βοναπάρτης του έστειλε 1.000 φράγκα. Επομένως, για ποιο λόγο να μην ανταμείψει κάποιον που τον φιλοξένησε στο σπίτι του με το ποσό των 25.000 φράγκων;

Πού βρίσκεται σήμερα το ιδιόχειρο σημείωμα του Βοναπάρτη;

Η παράδοση λέει ότι 13 χρόνια μετά την επίσκεψη του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα, ένα άλλο γαλλικό πλοίο αγκυροβόλησε στην περιοχή για τροφοδοσία. Ο καπετάνιος του, μαθαίνοντας την ιστορία για τον Βοναπάρτη, ζήτησε να συναντήσει τον Περουλιό προκειμένου να επιβεβαιώσει ιδίοις όμμασι τις φήμες περί διανυκτέρευσης του Γάλλου στρατηγού στο νησί της Κρήτης.  Έτσι, προσφέροντας στον Περουλιό ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό, κατάφερε να αποκτήσει το κειμήλιο, το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο της διαμονής του Ναπολέοντα στην Ελλάδα. Έκτοτε, κανείς δεν έμαθε τίποτα για την τύχη του.

Κάτι που δεν στεναχώρησε ιδιαιτέρως τους Γεραπετρίτες, καθώς είχαν ήδη δεθεί με την ιστορία μεταδίδοντάς της από στόμα σε στόμα. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι οι ντόπιοι δέθηκαν τόσο πολύ με το όνομα του Ναπολέοντα, καθώς, μέχρι και σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνου προσδίδουν το όνομά του στις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, το συγκεκριμένο σημείωμα πέρασε στα χέρια κάποιου κυρίου Φαφουτάκη, απόγονου της άκληρης κόρης του Περουλιού, Ευγενίας, ο οποίος ζούσε αποσυρμένος σε μια απομονωμένη περιοχή της Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι το σημείωμα βρισκόταν στη Λυών, στα χέρια του γιου του που σπούδαζε στη γαλλική πόλη στο πανεπιστήμιο της γεωπονικής.

Παρόλο  που η συγκεκριμένη ιστορία έχει συναντήσει αρκετούς «άπιστους Θωμάδες» και αμφισβητίες –ο Πωλ Φορ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ισχυρίζεται ότι ο Βοναπάρτης δεν πέρασε ποτέ από την Ιεράπετρα καθώς η συγκεκριμένη διαδρομή δεν είχε καταγραφεί ποτέ στους ναυτικούς χάρτες της εποχής, την ώρα που ο αείμνηστος διευθυντής Αρχαιοτήτων Λασιθίου Νίκος Παπαδάκης υποστήριζε ότι τα ημερολόγια των πλοίων της Γαλλικής Αρμάδας δεν αναφέρουν κάτι για το γεγονός– ιστορικές αναφορές τόσο κατοίκων των Σφακίων, στο νομό Χανίων, όσο και ναυτικών, περιγράφουν το πέρασμα μιας μεγάλης και εντυπωσιακής αρμάδας από το νότιο τμήμα του νησιού στα τέλη του Ιουνίου του 1798.

Ο Δήμος Ιεράπετρας πάντως έχει εξασφαλίσει κονδύλι για την αναστήλωση του σπιτιού, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουριστικοί οδηγοί που το συμπεριλαμβάνουν στο αφιέρωμά τους ως το «Σπίτι του Βοναπάρτη». Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι και η μαρμάρινη επιγραφή που ενημερώνει το κοινό και τους επισκέπτες της πόλης, που ήδη γνωρίζουν την ύπαρξή του από τους τουριστικούς οδηγούς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Terry P

  Δηλαδή κάθε σπίτι που πέρασε ο Ναπολέων πρέπει να το κάνει θέμα;
  Πόσο Βαλκάνια 🎃
  Χώρια το ότι δεν αποδεικνύεται.

 2. avatar Ξένη Μπαλωτή

  Θα είχε ενδιαφέρον να αναγραφόταν εδώ το όνομα του συντάκτη του παρόντος άρθρου. Καθώς στις 23/8/2019 ήμουν προσκεκλημένη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας προκειμένου να δώσω διάλεξη με το θέμε \"Ναπολέων και Ελλάδα. Η περίπτωση της Κρήτης\", μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το μεν ναυτικό με τον Βοναπάρτη πέρασε νότια της Κρήτης, εκτάκτως, με προορισμό την Αίγυπτο, αλλά δεν υπάρχει καμία γραπτή μαρτυρία αποβίβασης στο νησί. Ωστόσο, όλοι θα θέλαμε, κάποια στιγμή, να αποδειχτεί ότι ο \"μύθος\" είναι και ιστορικό γεγονός. Όμως, έχουμε δρόμο. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ξενη Μπαλωτή (εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Souvenir napoleonien).

 3. avatar Νίκος δημογεροντακησ

  Η ταβέρνα εινσι ακομα εκει .και η Ιεράπετρα
  Στα καλυρερα τησ.να ξαναπάς φιλε μου

 4. avatar καλτσοπλουτς παραπλατς παπαχαφιες

  πολυ χαμηλη η πορτα που βλεπω
  1,5 μ το εκ της μητρος του εκ γεννετης (οσο της μεγαλεξενας) υψος + 1 μετρο επικτητη δολιχοκεφαλία εκ ζοζεφινας + 15 ποντο τακουνι .... πλησιαζε τα 3 μετρα ο τεραστιος (λαουτζικοκτονος)
  δε νομιζω οτι θα περναγε σκυφτος...
  ειναι σα να ζηταγες απο τη μεθισοφτερου να ξεπεζεψει τον βοιδοκεφαλα της....και να λυσει κομπους

 5. avatar ΠΑΝAΓΙΩΤΗΣ – ΜΟΣΧΑΤΟ

  Εγώ ξέρω ότι κατούρησε και [...] δεξιά της πόρτας.Αρε κοροϊδα Έλληνες μνημόνια και Κούλης μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

 6. avatar John Hadi

  Πριν από αρκετά χρόνια, πέρασα τις διακοπές μου στην Ιεράπετρα.Από φίλους είχα ενημερωθεί να προτιμήσω για φαγητό μία παραλιακή ταβέρνα με την ονομασία ΝΑΠΟΛΕΩΝ.Πράγματι ήταν εξαιρετική και οι ιδιοκτήτες πολύ φιλόξενοι, γεγονός που με οδήγησε να την επισκέπτομαι καθημερινά.Κάποια στιγμή, επειδή με παραξένεψε η ονομασία της, ρώτησα την ευγενέστατη ιδιοκτήτρια, για ποιόν λόγο την είχαν ονομάσει ΝΑΠΟΛΕΩΝ.Η απάντηση με εξέπληξε, διότι μου είπε ότι εκεί είχε καταλύσει ο Ναπολέων κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο.Ελπίζω να υπάρχει ακόμα η εξαιρετική αυτή ταβέρνα

  1. avatar Marios_vito

   Υπάρχει ακόμα και εξακολουθεί να είναι ακμαία!

  2. avatar Anna tsouraki

   Βεβαίως και υπάρχει η ταβέρνα με τους ίδιους φιλόξενους ιδιοκτήτες

 7. avatar Οθων

  Κλασικοι Κρητικοι ολα για να βγαλουν το κονδυλι....

 8. avatar Αυστριακος

  25000 φράγκα από τον Βοναπάρτη, ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό από τον στρατηγό καί ό περουλιος τα έχασε στο χρηματιστήριο...!!!
  Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα...!!!

 9. avatar μητσοβλεφας

  αντε μωρη κουτση ιεραπετρα κ με τα παιδια σου παιζεις α εθνικη σε βλεπω

 10. avatar κing george

  ρε παιδια στη προσωπογραφια που δειχνετε ποιος ειναι??? αυτος?? η η ευρωπαια κυρια γιατι εχουμε μπερδευτει εδω περα....μπερδεδευτηκαμε

 11. avatar σουρταφερτας

  οπου περασε κ οπου ξυστηκε κ αφοδευσε ειναι σημειο λατρειας??? εμ παση περιπτωσει ειναι ενας θρυλος της ιστοριας καλος η κακος αυτος ειναι καταφερε κ εγραψε το ονομα του στη κολλα της ιστοριας κ εκανε ολο τον κοσμο να μιλαει γ αυτον διακοσια και χρονια μετα

 12. avatar Ch07:50Σαβ.

  Πέρασε ο Ναπολέων από την Ιεράπετρα? Ανεκτίμητη Αξία για την περιοχή?Σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, κατέβηκε ο Ίδιος ο Θεός,με το Πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ευεργέτησε,είπε Εγώ Είμαι,έκανε θαύματα,Έδωσε Σωτηρία σε όλη την ανθρωπότητα,Τον Σταύρωσαν σαν τον χειρότερο, άνθρωπο σε ολόκληρη την οικουμένη,επάνω Του πήρε όλες τις αμαρτίες ολων των ανθρώπων,από δημιουργίας έως τελικής κρίσεως, Αναστήθηκε,και από τότε μέχρι την Τελική Κρίση, συνεχώς θα τον βλασφημουν.Και δυστυχώς 24 ώρες το 24ωρο,το χριστιανικό κράτος που ονομάζεται ΕΛΛΑΔΑ!!!!

 13. avatar ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  ΕΜΕΙΝΕ Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Ή ΟΧΙ. ΟΤΑΝ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ : ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΡΕ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

 14. avatar tzafar1

  Να κι αν έμεινε, να κι αν δεν έμεινε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...