64
loading
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Σε πολλούς προκαλούν θαυμασμό σε άλλους πάλι, τρόμο. Άντρες με ασπίδες, κράνη, γκλομπ, μάσκες προστασίας από τα χημικά, στρατιωτικού τύπου ειδικές αντιπυρικές στολές, αλεξίσφαιρα και πλαστικές επιγονατίδες, μοιάζουν θωρακισμένοι σαν αστακοί αδιαπέραστοι από οτιδήποτε.

«Πολεμικές μηχανές» που πρέπει να τηρήσουν την τάξη ακόμη και αν χρειαστεί να έρθουν σε μάχη σώμα με σώμα με διαδηλωτές ή να «πνίξουν» μια ολόκληρη περιοχή με χημικά.

Ο λόγος για τους άντρες των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης ή αλλιώς τα γνωστά σε όλους μας ΜΑΤ.

H ιστορία τους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού δημιουργήθηκαν με μοναδικό σκοπό την καταστολή ταραχών και έκρυθμων διαδηλώσεων, ενώ επανειλημμένα έχουν διχάσει τόσο την κοινωνία όσο και τα πολιτικά κόμματα καθώς έχουν κατηγορηθεί για υπέρμετρη βία κατά πολιτών.

Τους «Ματάδες» ή «ματατζήδες» όπως τους αποκαλούν στη καθομιλουμένη, θα τους δεις χειμώνα  καλοκαίρι στο κέντρο της Αθήνας, στο προαύλιο χώρο της Βουλής, στα λουλουδάδικα, έξω από υπουργεία και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο επίθεσης. Και τις 24 ώρες το 24άωρο είναι εκεί, βρέξει χιονίσει, φορώντας τα κράνη και κρατώντας τις ασπίδες τους έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή όπου χρειαστεί.

Στην βάρδια τους αν δεν προκύψει κάποιο περιστατικό στο οποίο θα κληθούν να επέμβουν, κάθονται μέσα στο λεωφορείο της υπηρεσίας. Την λεγόμενη κλούβα, η οποία είναι ειδικά διαμορφωμένη ώστε να φιλοξενεί την διμοιρία και τον εξοπλισμό της.

Ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο για να πιουν τον καφέ ή να φάνε το φαγητό τους και καθίσματα αντικριστά δεξιά και αριστερά συνθέτουν τη βασική «διακόσμηση» από το δεύτερο τους σπίτι όπως το αποκαλούν, καθώς αρκετές ώρες καθημερινά περνούν μέσα σε αυτή.

Ψηλά, πάνω από τα καθίσματα στο ύψος των παραθύρων σε γάντζους και κρεμάστρες κρεμάνε τα κράνη, τον εξοπλισμό τους, τις στολές και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Σε μια γωνία ένα μικρό ψυγείο και ψηλά στη μέση της κλούβας μια μικρή τηλεόραση. Αναλόγως την εποχή και ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, στολίζουν τη κλούβα κατάλληλα. Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μια γωνιά και κεράκια πάνω στο τραπέζι για τους συναδέλφους τους που περνάνε τις γιορτές μακριά από το σπίτι τους όπως λένε χαρακτηριστικά.

Όλες οι κλούβες έχουν κάγκελα περιμετρικά σε όλα τα παράθυρα καθώς αρκετές φορές έχουν δεχτεί επίθεση από μολότοφ και πέτρες.

Τους «ματάδες» όμως θα τους βρεις μπροστά σου και σε πορείες και διαδηλώσεις όταν τα πράγματα ξεφεύγουν και από ειρηνικές μετατρέπονται σε πεδίο ανοιχτής σύγκρουσης.

Με παρατεταμένες τις ασπίδες και τα γκλομπ, μπροστά από τους φραγμούς που έχουν φτιάξει με τις κλούβες για να ανακόψουν τους διαδηλωτές, στέκονται απέναντι από ανθρώπους που διαδηλώνουν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης γι αυτούς και τις οικογένειες τους.

Αναλόγως πως θα εξελιχθεί η πορεία ή η διαδήλωση, δίνεται και η ανάλογη διαταγή από το κέντρο επιχειρήσεων για το πώς θα δράσουν τα ΜΑΤ.

Οι άγριες σκηνές που πολλές φορές ακολουθούν, κόβουν την ανάσα.

Στην αρχή τους απωθούν με τις ασπίδες ώστε να μην τραυματιστεί κάποιος, αν τα πράγματα όμως ξεφύγουν και ομάδα διαδηλωτών αρχίσει να πετά πέτρες και αντικείμενα, τότε κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών ώστε να τους «διαλύσουν» χωρίς να έρθουν σε σωματική επαφή με τους διαδηλωτές.

Σε πιο τραβηγμένες καταστάσεις, όπου τους ρίχνουν μολότοφ ή φωτοβολίδες, τότε και τα ΜΑΤ επιχειρούν ανάλογα.

Συντεταγμένα σε μικρές ομάδες συνήθως των 6-8 αντρών τους κυνηγούν, τους χτυπάνε άγρια, τους ρίχνουν στο έδαφος και πολλές φορές τους σέρνουν προκειμένου να τους προσαγάγουν, χρησιμοποιώντας κρότου λάμψης και χημικά παράλληλα.

Τραυματίες και από τις δύο πλευρές είναι συνήθως το αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων. Σαν μια παρτίδα σκάκι που καμία από τις δύο πλευρές δεν καταφέρνει να κάνει ρουά-ΜΑΤ.

«Η διαταγή είναι διαταγή και πρέπει να εκτελεστεί. Δεν ξυπνάμε το πρωί λέγοντας πάμε να βαρέσουμε κόσμο στο Σύνταγμα, όταν όμως πάρουμε την εντολή να επέμβουμε πρέπει να την εκτελέσουμε όποιον και αν έχουμε απέναντί μας» λέει χαρακτηριστικά εν ενεργεία άντρας της Υ.Α.Τ. (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) που για ευνόητους λόγους δεν θέλησε να αναφέρουμε το όνομά του

«Φυσικά γνωρίζουμε ότι αποτελούμε το κόκκινο πανί για πολλές κοινωνικές ομάδες, γι αυτό και δεν ανταποκρινόμαστε στις λεκτικές επιθέσεις από διαδηλωτές. Προσπαθούμε να παραμένουμε ψύχραιμοι, γιατί με μια κίνησή μας τα αίματα μπορεί να ανάψουν πολύ εύκολα».

Παραδέχεται ωστόσο ότι στις διμοιρίες υπάρχουν και θερμοκέφαλοι:

«Δεν λέω ότι είμαστε άγιοι. Υπάρχουν και θερμοκέφαλοι, κυρίως οι νέοι στην υπηρεσία, που χάνουν τη ψυχραιμία τους. Ειδικά όταν οι διαδηλωτές αρχίζουν να βρίζουν τις οικογένειες μας ή όταν μας αποκαλούν γουρούνια, βλέπεις τους νέους κυρίως συναδέλφους να σφίγγουν τα δόντια. Έχει τύχει συνάδελφος να ανταποδώσει άσεμνη χειρονομία που του έκαναν. Αμέσως τον τραβήξαμε πίσω, πριν προλάβει να δημιουργηθεί σκηνικό. Με τα χρόνια όμως ξεπερνάς τις προκλήσεις και δεν δίνεις σημασία».

Επόμενο ήταν να τον ρωτήσουμε για το άγριο ξύλο που έχει καταγραφεί πολλές φορές από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ κατά κοινωνικών ομάδων όπως για για παράδειγμα κατά των συνταξιούχων ή άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων οι οποίοι ούτε ρόπαλα κρατούν ούτε μολότοφ. Η απάντησή του μας καθηλώνει.

«Έχει τύχει να είμαι υπηρεσία σε διαδήλωση στην οποία γνώριζα ότι συμμετείχε στενός συγγενής μου. Ήταν από τις φορές που ευχόμουν να μην παρεκτραπούν τα πράγματα και να μην χρειαστεί να επέμβουμε. Ανησυχούσα, αλλά δεν πέρναγε από το χέρι μου να κάνω τίποτα. Τελικά η διαδήλωση δεν εξελίχθηκε ειρηνικά και ήρθαμε αντιμέτωποι με τους συγκεντρωμένους. Όταν ηρέμησαν τα πράγματα το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάρω τον συγγενή μου τηλέφωνο να δω αν είναι καλά. Είχε χτυπηθεί ευτυχώς ελαφρά. Δεν ξέρω από ποιον, μπορεί και από εμένα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη μέρα».

Τελικά πως είναι όμως να είσαι Ματάς; Πως είναι το 24ωρό τους; Πώς αισθάνονται όταν βρίσκονται απέναντι από διαδηλωτές και φυσικά τι υποστηρίζει ένας ακόμη «Ματάς» για την αστυνομική βία που πάμπολλες φορές έχουν κατηγορηθεί;

43 χρόνια ΜΑΤ

Η ιστορία των ΜΑΤ ξεκίνησε το 1976 όταν δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα με εντολή του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και η ομάδα αποτελούταν από 150 αστυνομικούς.

Φυσικά την εποχή εκείνη ειδικός εξοπλισμός δεν υπήρχε με αποτέλεσμα οι τότε «Ματάδες» να μην έχουν καμία σχέση με αυτούς που ξέρουμε σήμερα.

Με γυαλισμένο σκαρπίνι, γραβάτα και σακάκι αστυνομικής στολής, έμπαιναν στη πρώτη γραμμή των επεισοδίων.

Όσο για τον εξοπλισμό τους; Μια ασπίδα και ένα γκλομπ ήταν αρκετά.

Φυσικά χημικά και κρότου λάμψης ήταν λέξεις άγνωστες για τους τότε αστυνομικούς των ΜΑΤ αλλά και για τους διαδηλωτές που στέκονταν απέναντί τους.

Με την πάροδο των χρόνων όμως η υπηρεσία εξελίχτηκε, άλλαξε, και από τους τότε αστυνομικούς με τα γυαλισμένα παπούτσια φτάσαμε στο σήμερα όπου οι άντρες των ΜΑΤ θυμίζουν περισσότερο ρόμποκοπ με αδιαπέραστες πανοπλίες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

64
σχόλια
 1. avatar Θανασης665

  Ούτε θαυμασμό ούτε τρόμο το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι τους μάγκες εκεί που τους παίρνει άλλου κάνουν της κότες και το απολαμβάνουν

 2. avatar 14 88

  Σας γλεντάνε οι κρατικοί μισθοφόροι

 3. avatar Βελερεφόντης

  ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΜΑΤ!!!
  Σας τσούζει αριστερολινάτσες ο ΜΑΤατζής ε;
  Πάντα θα μας βρίσκετε μπροστά σας!!

  1. avatar ΒΑΛΕΣ

   ΕΛΠΙΖΩ ΕΣΥ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙΣ ,ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤ

  2. avatar audioware

   ΟΥΓΚ!!!!!

  3. avatar Douskas John

   Που αγοράκι ? Αφού μόνο σε 15χρονα -γυναίκες και συνταξιούχους ορμάτε .Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά δεν ανήκω σε καμία από αυτές τις κατηγορίες που ανέφερα .

   1. avatar Μαύρα Μεσάνυχτα

    Κατ'εσένα δηλαδή Douska ,δεν χρειάζεται αστυνομία, κυβέρνηση, ματ κλπ, μιας και
    οι άνθρωποι είναι «άγγελοι» και μπορούν να συνυπάρξουν και χωρίς αυτά!
    Όλα αυτά είναι γεννήματα της ανάγκης φίλτατε!
    Αν έχεις κάποια καλύτερη ενναλακτική να
    προτείνεις, κάτι που να μπορεί να λειτουργήσει σε μαζική κλίμακα, κι όχι εκτός τόπου και χρόνου «αναρχικές» φαντασιοκοπίες, φτιάξε κόμμα και κατέβα στις εκλογές!!!
    Πραγματικά έχετε κουράσει με τις ανοησίες σας...

    1. avatar Douskas John

     Προσπαθώ να εξηγήσω ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στους αιώνες. Δημοκρατία δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Εσύ ζεις αυτό που λέμε εμείς μια επίφαση Δημοκρατίας. Απλά ο βασιλιάς σου έχει αλλάξει όνομα. Μπορεί να μην χάνεις το κεφάλι σου με την μια όπως παλιά αλλά αργά και βασανιστικά αφού το κόμμα - πτώμα που θα ψηφίσεις θα είναι ένα πανερι από χαλασμένα προϊόντα. Οι λέξεις έχουν χασει πια το νόημα τους .Έχεις λιγότερη δύναμη τωρα σαν πολίτης "πες το όπως θες " από ότι παλιά. Μέχρι λοιπόν να εξελιχτουμε σαν κοινωνία έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Οπότε δεν μπορώ να ακούω βλακείες για ελευθερία στυλ δυτικού κόσμου κλπ .Ζούμε σε έναν κόσμο ζούγκλας και τίποτα παραπάνω. Και οι ματατζηδες όπως οι βασιλιάδες παλιά είχαν την φρουρά που τους προστάτευε είναι ακριβώς το ίδιο . Τόσο απλά. Και μην μου πεις για κομμουνιστές γιατί ξέρουμε όλοι τι έγιναν.

  4. avatar Douskas John

   αχαχα

 4. avatar Douskas John

  αχαχα. Νομίζω ότι θα κλάψω . Ματατζης : Ανέχεται τα πάντα .Από μπογιές -μολοτοφ κλπ μέχρι να πάρει διαταγή από το αφεντικό του . Τότε του λύνει το λουρί και τον αμολάει .
  Και κάτι που λένε για τα ματ ότι μερικοί είναι καλά παιδιά και άλλα όχι .
  Δεν υπάρχει καλός η κακός ματατζής γιατί αν πάρει διαταγή θα βαρέσει .Αυτή είναι η δουλειά του .
  Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο . Πρόκειται ουσιαστικά για στρατό κατοχής .Στις δυτικές πολιτισμένες ! κοινωνίες υπάρχουν τα ΜΑΤ .Στις τάχα μου λιγότερο κατεβαίνει στο στρατός . Ο στρατός όμως στις δυτικές κοινωνίες δεν είναι ελεγχόμενος .Οπως είχε πει και ο Νικόλαος Μακαρέζος αν με είχαν αφήσει να ιδρύσω τα ΜΑΤ δεν θα υπήρχε Πολυτεχνείο .

 5. avatar K x

  Είναι κρίμα να γεννηθείς άνθρωπος και η ζωή να σε κάνει ματατζη

 6. avatar Η γυναίκα του ματατζή

  Φιλόζωη ή ζωόφιλη;

 7. avatar Κισυ

  Απο πρωτο χερι τα εχω ζησει ολα με τον πρώην αρραβωνιαστικο μου!!!!!!!ΣΚΕΤΗ ΤΡΕΛΛΑ.....

 8. avatar Βοιωτός

  Αυτό που μου προκαλεί απορία είναι οι δημόσιες δηλώσεις τύπου ρομποτ "Η διαταγή είναι διαταγή και πρέπει να εκτελεστεί". Τι είσαι βρε άνθρωπε επεξεργαστής Η/Υ??? Αν σας πεί ο επικεφαλής να πηδήξετε ένας ένας στις ράγες του τρένου θα το κάνετε???? Η αλήθεια είναι ότι το έτος 2019 δεν περίμενα να ακούσω τέτοιες απόψεις.

 9. avatar Ζαρντινιέρα από την Κύπρο

  Στρουμφακι επιλογή σου είναι να δερνεις τον κόσμο και να υπηρετείς αυτούς που σου δίνουν 1000€ εχτος κι αν βαράς για έναν καλύτερο κόσμο χορεις δρακουμελ.

 10. avatar Νεοέλληνα, κοματόσκυλο, συνδικαλισταρά…

  Καημένε Έλληνα... το επόμενο χρονικό διάστημα έρχονται εκλογές... Φροντίστε να ψηφίσετε όποιον τάξει τα περισσότερα επιδόματα... όποιον τάξει κούρεμα στα χρέη... μη διαβάσεις το πρόγραμμα κανενός κόμματος... ψήφισε αυτόν που θα σου τάξει κάποια θέση... ααα κι αν εν τέλει αυτός που ψήφισες είναι στην αντιπολίτευση κάνε αυτό που ξέρεις καλύτερα... παίξτο αγανακτισμένος πολίτης κι όχι κομματόσκυλο και πάνε στους δρόμους και σπάσε ότι βρεις... εσύ ξέρεις καλύτερα. Πάντα φταίει κάποιος άλλος κι όχι εσύ. Τόσα χρόνια στα ΜΑΤ μόνο κομματόσκυλα, συνδικαλισταράδες και φασιστοειδή όλων των χρωμάτων έχω απέναντι μου.
  Όταν κατέβει ο πραγματικός λαός στον δρόμο κανένας δεν θα μπορέσει να τους σταματήσει και η Ελληνική Αστυνομία θα είναι μαζί τους.

 11. avatar Μπατσος στα ΜΑΤ

  Γατακια και (...)
  Μη ζηλευετε τη δουλεια μου και βριζετε!!!
  Αποκατασταση της ταξης ειναι η δουλεια μου!!!
  Δηλ αν κανετε μ... να τρωτε ξυλο!

  1. avatar όσες […] και να κάνει κανείς

   δε σε φτάνει

 12. avatar Οι προστατες

  Του δημοκρατικου πολιτευματος!
  Αν δεν ηταν αυτοι θα ειχαμε γινει εμπολεμη ζωνη..
  Ραχοκοκαλιά της δημοκρατιας!

  1. avatar Ζαχαροπλάστης.

   To κερασάκι στην τούρτα όπως τα λες είναι.

 13. avatar πετροςΜ

  ολοι εσεις που τους βριζετε εδω μεσα τι ειστε ρε παιδια αγιοι;

  1. avatar audioware

   Όχι δεν είμαι Άγιος αλλά, δεν βαραω παππούδες και απλους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με επεισόδια, μονο και μόνο επειδή ήρθε η διαταγη "Τσακίστε τους"... Ούτε κάνω τα στραβά μάτια για τους ΧΑυγίτες...
   Δεν ξέρω αν φταίει η ηγεσία των ΜΑΤ, αλλά όσο ακούω και βλέπω τα αίσχη που κάνουν, θα τους έχω πολύ πιο κάτω απο τα ζώα...

 14. avatar gjyu

  ματ? ποια ματ? αφου τα καταργήσανε οι άπλυτοι.

 15. avatar Αποριας ΑΞΙΟΝ .

  Μα καλα , οι ματατζηδες , δεν ειναι εργαλεια , των δεξιων κομματων, οταν ειναι στην εξουσια ;
  Των δεξιων , των φασιστικων , των χουντικων , των εθνικιστων , των βασιλικων και ουτω καθ' εξης ;
  ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ , ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ
  ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ;
  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΤΟΥΣ ΧΕΡΙ .
  Ας μου το εξηγησει καποιος , ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΜΕ ΤΟ
  ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ , ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ , γιατι δεν το καταλαβαινω , μιας και ειμαι και λιγο χαζος .

 16. avatar Χιονης

  Σας αρεσει δε σας αρεσει ειναι αυτοι που φυλανε τη Δημοκρατια απο μειοψηφιες που με το τσαμπουκα προσπαθουν να καταλαβουν την εξουσια. Τωρα αν τα κοκκινα γυαλια σας εμποδιζουν να δειτε μισο μετρο παραπερα ειναι δικος σας προβλημα.

  1. avatar @χιονης

   Τη Δημοκρατία Χαλάζη την φυλάνε με θέσεις εργασίας, με κοινωνική δικαιοσύνη,
   με παιδεία, και προπάντων με κάτι που είναι ''αίτιον ελευθερίας'' και λέγεται ''πειθώ''.
   Παρά ταύτα πάντα θα υπάρχουν οι ασκούσες βία μειοψηφίες που όμως δεν νομιμοποιούν
   την γενίκευση και δικαιολογητική βάση της καταστολής του βαράμε όποιον μας διατάξουνε.
   Τότε δεν θα είμαστε φύλακες του νόμου αλλά των υπεράνω του νόμου.

   1. avatar Χιονης

    Πηγαινε μετα απο μια ηρεμη διαδηλωση στο 401 και πες του τραυματια αστυφυλακα αυτα που μου γραφεις και εξηγησε του οτι το εγκαυμα απο τη μολοτοφ που του σημαδευει το σωμα και τη ψυχη για παντα ειναι στα πλαισια της ουτοπιας που ονειρευεσαι. Καλη τυχη.

    1. avatar audioware

     Να κάνει άλλη δουλειά αν είναι έστω και λίγο πάνω απο ζώο...

   2. avatar Nikath13

    Του βάζεις δύσκολα να καταλάβει

    1. avatar Χιονης

     Σου το ο διαφωτιστης σου ετσι?

 17. avatar Σκύβαλο.

  Ο ρωμιός ΜΑΤατζής έχει εξειδικευθεί σε καστανάδες και καθαρίστριες.
  Στα δυσκολάκια περιμένει διαταγές απο την ηγεσία.

 18. avatar Suzy Q

  Μην τους πολυσκοτίζουμε γιατί αν δεν βρίσκονται έλληνες
  ματατζήδες θα εκμισθωθούν ξένοι μισθοφόροι απο κουδρία
  που βαράνε στο ψαχνό. Άλλωστε δεν υπάρχει χώρα χωρίς ΜΑΤ.
  Άμα δεν σας αρέσουν οι ντόπιοι μην τους παντρευτείτε,
  αν και με τη χιλιαρικάρα και τα ρομποκόπ είναι και γ.. τους
  γκόμενους.

 19. avatar Μπαχαχαχαχαχαχαχααχ

  Διαδηλωτές και ματατζήδες. Δυο αδέλφια τρώγονται για τ΄αφέντη το ψωμί.

 20. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει...

Παρακαλούμε περιμένετε ...