Εννέα χρόνια στο κυνήγι της εγκληματικότητας, έχοντας θρηνήσει και οι ίδιοι θύματα, αποτελούν μία μονάδα της ΕΛ.ΑΣ. που όλοι έχουμε συναντήσει στους δρόμους της πόλης. Μία μονάδα που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές της Ελληνικής Αστυνομίας, αν και έχει δεχτεί αρκετές φορές κριτική για το έργο της και για υπέρμετρη χρήση βίας σε περιστατικά που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει.

Ο λόγος για τους άντρες και τις γυναίκες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που από το 2010 όταν και ιδρύθηκαν μέχρι και σήμερα, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, καβαλούν τις μοτοσικλέτες τους και οργώνουν τις γειτονιές της Αθήνας προκειμένου να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αποδοχή από την κοινωνία, η αναγνώριση του δύσκολου έργου τους και φυσικά η εμπιστοσύνη που εισπράττουν καθημερινά από τους πολίτες, δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουν. Όπως λένε, η καλύτερη ανταμοιβή είναι όταν άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι που έχουν σώσει από εγκληματικές ενέργειες τους αποκαλούν «παιδιά τους», τους σφίγγουν τα χέρια και τους ανοίγουν το σπίτι τους ώστε να τους κεράσουν ό,τι έχουν, ευχαριστώντας τους έτσι για τη συμβολή τους.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά στην έγκυο γυναίκα που έσωσαν τον Απρίλη του 2018 στη Λεωφόρο Κύμης, τον αλλοδαπό που είχε πέσει θύμα ληστείας στην Πατησιών και αιμορραγούσε ακατάπαυστα τον οποίο έσωσαν χρησιμοποιώντας το γκλοπ τους και μία ζώνη για να σταματήσουν την αιμορραγία, τη γυναίκα που έσωσαν από πνιγμό στα παγωμένα νερά της λίμνης Παμβώτιδα, την ηλικιωμένη γυναίκα στο Ρέθυμνο που έσωσαν από διαρρήκτες.

Θα περίμενε κανείς ότι σε μια τέτοια «ετοιμοπόλεμη» ομάδα η πολιτεία θα παρείχε τον καλύτερο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όπως όμως καταγγέλλουν οι ίδιοι, για να τον αποκτήσουν πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη.

«Οι αποθήκες είναι άδειες» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών Βασίλης Ντούμας, εξηγώντας ότι ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ καλείται να πληρώσει από τον μισθό του κατά μέσον όρο ετησίως από 500-1.000 ευρώ προκειμένου να αντικαταστήσει μέρη του εξοπλισμού του που έχουν φθαρεί από τη χρήση.

Η εμφάνισή τους τρομάζει. Ο εξοπλισμός στυλ ρόμποκοπ δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρανόησης για το ρόλο τους. Κάποιες φορές και οι ίδιοι το «τραβούν» λίγο περισσότερο. Η στολή, βλέπετε, πάντα… γοητεύει. Όχι μόνο τους άλλους. Κι αυτούς που τη φορούν.

Επισκεφτήκαμε ένα κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας από το οποίοι πολλοί αστυνομικοί αγοράζουν απαραίτητα για τον εξοπλισμό τους τμήματα και κάναμε αυτοψία.

Αξιόπιστο ασφαλές full-face κράνος, κοκάλινες επιγονατίδες και επιαγκωνίδες ώστε σε μία πτώση να «κρατήσουν» τον αστυνομικό ασφαλές, έξτρα στολή, αδιάβροχα γάντια, αρβύλες μαλακές και αδιάβροχες είναι τα πιο απαραίτητα για τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που καθημερινά καβάλα σε μια μηχανή «οργώνουν» τις γειτονιές της Αθήνας και φυσικά στοιχίζουν.

  • Κράνος: 300-600 ευρώ
  • Γάντια: 50 ευρώ
  • Επιγονατίδες: 20 ευρώ
  • Επιαγκωνίδες: 20 ευρώ
  • Αρβύλες: 100 ευρώ
  • Έξτρα στολή: 50 ευρώ
  • Έξτρα μπουφάν Μοτοσικλέτας: 150-300 ευρώ

Το παραπάνω κόστος ανεβαίνει αν ο αστυνομικός αναλάβει να επισκευάσει μέρη της υπηρεσιακής μοτοσικλέτας.

«Είναι θέμα ασφαλείας για αυτό και πολλοί αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ αναλαμβάνουν να επισκευάσουν τις μοτοσικλέτες που καθημερινά καβαλούν» λέει ο Βασίλης Ντούμας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΣΕΦΕΑΑ (Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής), από τις 1.200 περίπου μοτοσυκλέτες που διαθέτει η υπηρεσία, οι μισές περίπου είναι ακινητοποιημένες και μη λειτουργικές.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν να κινούνται στους δρόμους, να βρίσκονται κοντά στον πολίτη που τους έχει ανάγκη, να είναι στην πρώτη γραμμή κατά του εγκλήματος. Στην πρώτη γραμμή θα είναι και όσοι τους κατακρίνουν για υπέρμετρη βία και περιστατικά που θα μπορούσαν να μην πάρουν μεγάλες διαστάσεις…