143
loading
Γράφει
ο Κωνσταντίνος Κάλτσας

Η φυλετική συνέχεια και η γενετική καταγωγή είναι θέματα τα οποία απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες είτε σε επιστημονικό επίπεδο είτε σε πολιτικό-ιδεολογικό. Είναι μάλιστα από τα ζητήματα που έχουν κατά καιρούς προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην ανθρωπότητα, έχοντας υπάρξει πηγή ακραίων διαχωρισμών και παρερμηνειών και οδηγώντας σε ολοκαυτώματα που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην Ιστορία.

Τα ερωτήματα «από πού προερχόμαστε» και «ποιες είναι οι ρίζες μας στο παρελθόν» είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή, τα οποία κάθε κοινότητα θέτει στον εαυτό της και αποτελούν ένα πεδίο αντιθέσεων, ανθώντας ιδιαιτέρως σε περιόδους που οι άνθρωποι αναζητούν σταθερές και προσπαθούν να δομήσουν την ταυτότητά και να συγκροτήσουν μία συλλογική συνείδησή.

Ειδικότερα στην Ελλάδα μετά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης και μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές και τοπικό περιβάλλον, που επιφέρει πολλές και ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους επιστημονικές ή -όχι τόσο επιστημονικές- απόπειρες να δοθεί μία απάντηση σχετικά με την καταγωγή και τη βιολογική συνέχεια του σύγχρονου Έλληνα.

«Μόνο οι ναζί θεωρούν ότι το έθνος είναι ένα βιολογικό γεγονός»

Το ερώτημα «Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;» αλλά και την επιχειρηματολογία για το αν οι Έλληνες είναι ένας λαός με απόλυτη βιολογική συνέχεια και ποιο είναι το DNA τους, θέσαμε στον καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλο:

«Όλοι γινόμαστε κάτι. Μέσα από το περιβάλλον μας. Αν κάποιος πιστεύει ότι βιολογικά ανήκει σε ένα έθνος, τότε έχει σοβαρό πρόβλημα κατανόησης της πραγματικότητας. Φοβούμαι ότι εν τοιαύτη περιπτώσει δεν είναι απλώς φασίστας, είναι εθνικοσοσιαλιστής. Μόνο οι ναζί θεωρούν ότι το έθνος είναι ένα βιολογικό γεγονός. Όλες οι υπόλοιπες κοσμοθεωρίες εντάσσουν το έθνος στην κατηγορία των συνειδησιακών επιλογών και ιδεολογικών».

Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου μας μίλησε για τη διαδικασία μέσα από την οποία δημιουργείται μία εθνική συνείδηση.

«Είμαι Έλληνας διότι έμαθα να είμαι Έλληνας. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η εθνική συνείδηση της χώρας μου, γιορτάζω την 25η Μαρτίου ως εθνική μου εορτή και πάει λέγοντας. Εάν είχα γεννηθεί σε μια άλλη χώρα ή αν είχα υιοθετηθεί στην ηλικία των 4 μηνών στην Τουρκία ή τον Καναδά και μεγάλωνα εκεί, θα μου εμφυσούσαν την τουρκική ή την Καναδέζικη εθνική συνείδηση. Άρα όλοι πάντα γινόμαστε αυτό που είμαστε. Όταν λέμε “Έλληνας γεννιέσαι” δεν εννοούμε φυσικά ότι γεννιέσαι και έχεις ελληνικό αίμα. Σημαίνει ότι κληρονομείς την ιθαγένεια του πατέρα και της μητέρας σου, αν είναι Έλληνες. Άρα κάνουμε αυτή τη διάκριση: γεννιέμαι Έλληνας σημαίνει ότι αυτομάτως με τη γέννησή μου λαμβάνω την ιθαγένεια των γονέων μου που είναι Έλληνες. Δεν σημαίνει ότι έχω ελληνικό dna. Αυτά ούτε για αστείο δεν υπάρχουν. Αν ένας Πορτογάλος πολιτογραφηθεί Έλληνας και κάνει παιδί το παιδί του “γεννιέται Έλληνας”. Απλό είναι».

«Εγώ λοιπόν τη συγκρότηση της εθνικής συνείδησης ως αποτέλεσμα της βούλησης ενός ανθρώπου μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικών καταναγκασμών, στους οποίους φυσικά υπάρχουν και πολιτισμικοί παράγοντες, όπως η γλώσσα ή η θρησκεία. Από την άλλη αυτοί οι παράγοντες είναι μαχητοί. Μπορεί να ισχύουν μπορεί όχι και σίγουρα σε διαφορετική δόση στον καθένα μας. Οι Έλληνες αριστεροί ως επί το πλείστον είναι άθεοι αλλά κανείς δε σκέφτεται ότι δεν είναι Έλληνες. Για να πω και κάτι επίκαιρο, υπήρξαν Μακεδονομάχοι στις αρχές του 20ού αιώνα που έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου να προσαρτηθεί η Μακεδονία στην Ελλάδα και δεν μιλούσαν ελληνικά. Το ίδιο ισχύει για Αρβανίτες αγωνιστές της ανεξαρτησίας του 1821. Σημασία έχει πού νιώθουμε ότι ανήκουμε. Αυτό το μεγαλειώδες αίσθημα είναι το έθνος. Αυτό κινητοποιεί τους ανθρώπους για το καλό και το κακό» συνέχισε ο κ. Χριστόπουλος.

«Το έθνος είναι ένα καθημερινό δημοψήφισμα»

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που διαμορφώνουν την εθνική «ταυτότητα»;

«Όντως εδώ πολιτισμικοί παράγοντες έχουν το ρόλο τους, όπως η γλώσσα και η θρησκεία. Για κάποια έθνη περισσότερο, για άλλα λιγότερο. Για το αλβανικό έθνος η θρησκεία δεν έχει μεγάλη σημασία. Αντιθέτως, καθοριστική σημασία έχει η γλώσσα. Για το ελληνικό έθνος αντιθέτως η θρησκεία είναι ιστορικό σήμα κατατεθέν. Δείτε πως δεν λέμε “ομοεθνείς” αλλά “ομογενείς”, του αυτού γένους δηλαδή. Πάντως καμιά από αυτές τις ενδείξεις δεν αποτελεί από μόνη της ενδείξεις εθνικής καθαρότητας. Το έθνος είναι, λέει ο Ερνέστος Ρενάν, ο πατριάρχης του Γαλλικού εθνικού κινήματος, “ένα καθημερινό δημοψήφισμα”: η ένδειξη της βούλησης ενός ανθρώπου. Αν τέτοια βούληση υπάρχει, ο Αντετοκούμπο είναι Έλληνας και ας λέει ό,τι θέλει ο Μιχαλολιάκος, ενώ ο Μάικ Δουκάκης είναι Αμερικάνος και ας νομίζουν κάποιοι στα καθ’ ημάς πως είναι Έλληνας. Η παιδεία είναι ένας βασικός, από τους θεμελιώδεις μηχανισμούς, μέσα από τους οποίους εμφορείται, καλλιεργείται η εθνική συνείδηση. Είναι αυτονόητο αυτό. Δεν είναι όμως ο μόνος. Έχει και η οικογένεια τον ρόλο της. Η εθνική συνείδηση συγκροτείται σταδιακά στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι άνθρωποι, εκ φύσεως θέλουν να ανήκουν σε κοινότητες. Κάποτε οι θρησκευτικές κοινότητες ήταν οι πιο καθοριστικές, σήμερα οι εθνικές. Κάποτε, το χωριό καταγωγής είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συγκρότηση των ανθρώπων σήμερα λιγότερο. Ανήκω σε ένα έθνος δεν σημαίνει ότι ξέρω τι είναι έθνος. Ως και η λέξη μπορεί να μου είναι άγνωστη. Βλέπω μπάσκετ, βλέπω ποδόσφαιρο και χειροκροτώ την εθνική ομάδα μου διότι θεωρώ ότι μου ανήκει. Το έθνος είναι μια συναισθηματική ταύτιση. Στη συνέχεια, πηγαίνω σχολείο, κοινωνικοποιούμαι γύρω από μία ιδέα η οποία συγκροτεί την ταυτότητά μου. Μαθαίνω τα σύμβολα, τη σημαία, τον εθνικό ύμνο και σταδιακά όλη αυτή η ύλη γίνεται ένα με μένα, υποβαλλόμενη και επιβαλλόμενη. Δεν τη διαλέγω διότι δεν έχω τέτοια επιλογή. Έχω όμως την επιλογή κάποια στιγμή να διερωτηθώ σχετικά με τα θέσφατά της, να αμφισβητήσω τις δοξασίες της και να αμφιβάλω για τη βασιμότητα των παραδοχών της. Εγώ είμαι Έλληνας αλλά δεν θεωρώ εαυτόν απόγονο του Θεμιστοκλή... Άλλος πιστεύει ότι επειδή είναι Σπαρτιάτης είναι γέννημα θρέμμα του Λεωνίδα. Ελεύθερη χώρα είμαστε, ο καθείς να πιστεύει ό,τι θέλει. Απλώς καλό είναι να ξέρουμε τι είναι ιστορία και τι μυθολογία, όπως πού αρχίζει η χημεία και πού η αλχημεία. Αυτή είναι η εργασία μας στα πανεπιστήμια και θα έπρεπε να ξεκινάει και από τα σχολεία».

Το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα και της ιθαγένειας πώς επηρεάζει τον δημόσιο διάλογο;

«Ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα πριν από περίπου 16-17 χρόνια γινόταν πάνω στο ερώτημα "Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;". Θυμίζω ότι όταν ο αριστούχος Αλβανός μαθητής στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης είχε επιχειρήσει να γίνει σημαιοφόρος, τότε είχαν στραφεί πολλοί εναντίον του, μεταξύ των οποίων ο γραφικός μεν, πλην όμως νομάρχης Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή Παναγιώτης Ψωμιάδης, και είχε πει το περίφημο "Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι". Τότε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, και αυτός προερχόμενος από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης, αλλά εμφανώς σώφρων άνθρωπος, είχε πει ότι "οι Έλληνες είναι οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες". Πλέον η συζήτηση δεν είναι εκεί. Μετά από 25-30 χρόνια μεταναστευτικής εμπειρίας που έχει σωρεύσει η Ελλάδα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ερώτημα έχει μετατοπιστεί. Η συζήτηση που γίνεται πλέον είναι πώς να δημιουργήσουμε ένα όσο γίνεται πιο ασφαλές περιβάλλον κοινωνικής ενσωμάτωσης στους ανθρώπους μεταναστευτικής προέλευσης που ζουν μαζί μας θεωρώντας ειδικά για τα παιδιά τους τα οποία μεγαλώνουν εδώ, ότι έχουν πολλά περισσότερα κοινά με τα δικά μας παιδιά παρά με τους γονείς τους. Αυτός είναι ο περίφημος προβληματισμός περί της δευτέρας γενιάς μεταναστών. Το Αλβανάκι το οποίο κάθεται στο ίδιο θρανίο με την κόρη μου στο σχολείο κατ’ ουσίαν έχει περισσότερα να πει με το δικό μου το παιδί παρά με τον παππού του. Ως εκ τούτου, βρίσκεται πιο κοντά σε μία διαδικασία εθνικής διαπαιδαγώγησης πιο κοντινή σε αυτή που αποκτά το δικό μου παιδί παρά με αυτή που έχει ο πατέρας του. Αυτό ισχύει και για το Ελληνάκι στη Γερμανία, το Ελληνάκι στην Αυστραλία και πάει λέγοντας. Τα έθνη δεν είναι τατουάζ ανεξίτηλα. Ο χρόνος και οι γενιές αλλάζουν εθνικές συνειδήσεις. Ο μπαμπάς Αλβανός, το παιδί Έλληνας. Ο μπαμπάς Έλληνας, το παιδί Καναδός και πάει λέγοντας».

«Στον ρατσισμό η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια»

Σήμερα βιώνουμε την εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών στην Ελλάδα αλλά και την ανάδυση υπερεθνικισμών σε όλη την Ευρώπη. Έχει «μερίδιο ευθύνης», τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, η κρίση που έχει βιώσει ο Έλληνας πολίτης;

«Η κρίση φυσικά λειτούργησε ως μία θρυαλλίδα στην ανάπτυξη τέτοιων συμπεριφορών, όμως η κρίση δεν είναι η αιτία. Εξάλλου, τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουμε αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Και μάλιστα θα έλεγα ότι ειδικά στα ζητήματα ρατσισμού τη χώρα μας δεν τη θεωρώ και πρωταθλήτρια. Υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι ακόμη πιο ρατσιστικές από την Ελλάδα. Στον εθνικισμό αντιθέτως πρωτεύουμε. Είναι ωστόσο λάθος να νομίζουμε ότι οι Έλληνες δεν υπήρξαν εξοικειωμένοι με ξένους και πως όλα ξεκίνησαν το 1990. Αυτή είναι μια κυρίαρχη, βολική μα λάθος αφήγηση. Μας αρέσει να παινευόμαστε επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των λαών, των “τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών”. Η Ελλάδα είναι ένα κατεξοχήν πέρασμα πολιτισμών και ανθρώπων. Υπό την έννοια αυτή είναι ιστορικά ανεδαφικό να θεωρεί κανείς ότι στην Ελλάδα δεν ξέρουμε από ξένους. Φυσικά και ξέρουμε. Και από πρόσφυγες ξέρουμε και από μετανάστες ξέρουμε. Και δεν τους μάθαμε από το 1990 και ύστερα. Τους ξέραμε από πολύ πιο πριν. Να σας το πω απλά: μια χώρα που έχει εμπειρία δύο ανταλλαγών πληθυσμών είναι αστείο να λέει ότι δεν ξέρει από μετανάστες και πρόσφυγες. Ας το αφήσουμε αυτό για τους Ισλανδούς που ζουν τη νησιώτικη μοναξιά τους στο κέντρο του Ατλαντικού. Να κλείσω: Δεν υπάρχει ζήτημα μη εξοικείωσης της Ελλάδας με τους ξένους. Υπάρχει απροθυμία εξοικείωσης. Ουσιαστικά όταν λείπει η πολιτική βούληση λέμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Εγώ πάντως πιστεύω ότι ήμασταν έτοιμοι από καιρό. Απλώς όταν είμαστε απρόθυμοι λέμε ότι είμαστε απροετοίμαστοι. Γνωστό το κόλπο».

Ο κ. Χριστόπουλος μίλησε και για τη θεωρία της «συνέχειας του αίματος» και για τις μελέτες περί της συνέχειας και της άμεσης καταγωγής των σύγχρονων Ελλήνων από τους αρχαίους πρόγονούς τους.

«Αυτή είναι μία συζήτηση η οποία έχει σαφείς ιδεολογικούς προσανατολισμούς και πολιτικές χρήσεις. Δεν είναι μία συζήτηση που αφορά την επιστήμη. Αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει βιολογικά μια συνέχεια ενός έθνους εδώ και 2.000-3.000 χρόνια τότε έχει τη σχέση με την Ιστορία που έχει η Χημεία με την αλχημεία. Φυσικά έχει μεγάλη σημασία για το ελληνικό έθνος να στηρίζει και να συγκροτεί γέφυρες με το παρελθόν της ένδοξης αρχαιότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει βιολογική συνέχεια. Υπάρχει μια γλωσσική συνέχεια και κυρίως υπάρχει η επινόηση μιας σχέσης η οποία δίνει αυτοπεποίθηση στη σημερινή κοινότητα. Αυτά. Τα υπόλοιπα είναι για τον Μιχαλολιάκο και την παρέα του».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

143
σχόλια
 1. avatar Για

  Και γεννιέσαι και γίνεσαι... Για όποιον πιστεύει στην Πνευματικότητα, στην ύπαρξη ενός ενιαίου Πνεύματος που διέπει διαχρονικά κάθε έθνος ξεχωριστά, το οποίο τροφοδοτείται και από άλλες ψυχές στην πορεία του, πιστεύει και οτι γεννιέσαι και ότι γίνεσαι.
  Δεν θα ήθελα πχ να λέγεται Έλληνας κάποιος που σέρνει δεμένο τον σκύλο του πίσω απ' τ' αμάξι του, αλλά και οι θρησκείες παίζουν σημαντικό ρόλο. Παράδειγμα η κατάσταση στην θράκη με τους Έλληνες μουσουλμάνους που θέλουν τουρκικό σύλλογο και μάλιστα ονειρεύονται ανεξαρτησία, θεσπίζοντας ξεχωριστή σημαία. Η θρησκεία τους κάνει να νοιώθουν διαφορετικοί.. Οι Αλβανοί που λόγω Χότζα δεν είχαν θρησκείες είναι πιο ήπιοι.
  Πόσες παραχωρήσεις να κάνουμε εν ονόματι της αλληλεγγύης? Είναι πολυσύνθετα τα θέματα που θέλει να απλοποιήσει ο κ. καθηγητής.... το ομόθρησκο είναι συγκολλητικό.

 2. avatar προς τα πνευματικα καθυστερημενα ασπονδυλα μαλακια αμερικανοειδη του μαρξ

  ο τσε γκεβαρα ηταν αυστραλος πρακτορας της ΣΙΑ και σαμποτερ της κουβανεζικης επαναστασης,το αουσβιτζ ηταν τοπος παραθερισης για εβραιους τουριστες ,ο χιτλερ ηταν αναρχοκομμουνι ανθρωπιστης,αφου σας αρεσει η παραποιηση της ιστορικης αληθειαςτης Μακεδονιας,δειτε το εσεις αναποδα.Αν παλι δεν το καταλαβαινετε,γιατι κι αυτο ειναι πιθανο αφου ως απογονοι μαιμουδων ,οπως θελετε να ειστε, εχετε περιορισμενη αντιληψη,παλι θα συμπασχουμε μαζι σας, ως ζωοφιλοι.

 3. avatar 321

  Οι Ελληνες είναι από τους πιο ρατσιστές του κόσμου. Φόβος και τρόμος μιας μάνας να μην μπλέξει ο γιος της με ξένη αν δε είναι και απο Ασία ή από Αφρική μπορεί να πάθει και εγκεφαλικό. Εξάλλου γνωστή και η παροιμία παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο.

  1. avatar Giorgos Karkanis

   Έσφιξαν οί ζέστες;

  2. avatar Βασίλειος ο Β’

   Στην Ιαπωνία δεν δίνουν ποτέ δουλειά σε κάποιον εάν δεν είναι Ιάπωνας(εκτός από τη θέση καθηγητού ξένων γλωσσών). Το να μιλάς για ρατσισμό στην Ελλάδα, την πιο φιλόξενη χώρα του κόσμου, είναι ανέκδοτο. Ο πιο φανατικός Έλληνας χρυσαυγίτης δεν φτάνει σε ρατσισμό οποιονδήποτε μέσο πολίτη κάποιου άλλου λαού.

  3. avatar Ευπατριδης

   Τιμή μας και καμάρι μας.

  4. avatar Έχεις

   Μπερδέψει την π@@@@α με την βούρτσα. Πάντως ελπίζω να έχεις μπλέξει και να είσαι παντρεμένος με μια από την Ασία ή την Αφρική και να έχεις κάνει την μαμάκα σου περήφανη.

 4. avatar πλις

  Το μ..... στη Πατμο ειχε δει το 3 ουρανο μονο , αυτοι ειναι πιο

  ανοιχτοματηδες...

 5. avatar φιτουλας

  ειναι τιμη και μαγκια να γεννιεσαι και να πεθαινεις ΕΛΛΗΝ , το ενδιαμεσο ομως ειναι φρικη, παιδια παραδεχτειτε το

 6. avatar στο επομενο WEEKEND

  θα εχουμε ως θεμα " ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ" και αλλα τετοια θολοκουλτουριαρικα

 7. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

  Hellenic dna
  Απ της Δανιας τα βουνα
  στα δαση της σαχαρας
  εζησε και διεπρεψε
  ο ελληνας παπ..
  Ιδια κοψια ίδια ματια
  και τρυπα φινιστρινι
  φουντα- φεσακι -κλαρωτή
  πατουμενο λουστρινι
  Παιδια ολα του περικλη
  ειδαλλως του σωκρατη
  ξαδελφια του δημοκριτου
  με ριζα καλλικρατη
  Τι κιαν περασανε σουμπιτα
  δύο χιλιαδες χρονια
  τι κιαν παλατια και ναοι
  γινηκανε αλωνια
  Απο βορειά απο νοτιά
  ανατολη και δυση
  ηρθε ο καθε ξεμπαρκος
  ναρπάξει νά (?)μίσει
  Αλλα του'' ελλην ''η γιαγια
  ανεγγιχτη παρθενα
  μονο με κρινο εκανε
  τη καθε της τη γεννα
  Τερματησε η πορεια του
  πριν δυό χιλιαδες χρονια
  και τα παιδιά του γινανε
  στους βαρβαρους γκαρσονια
  Εμφυλιοι- δοσιλογοι
  κηγετες φωτισμενοι
  μ'αν ειν να σπασει τα δεσμα
  το βυσσινο να μενει
  Ξεπουλησε υπεδαφος
  λιμανια ναυπηγια
  τρενα αεροδρομια
  και βιομηχανια
  Νοικιαρης μες τοσπιτι του
  το σουργελο εχει γινει
  για μπουρδες ξεσηκωνεται
  και το ζωναρι λυνει
  Για να χωθει για να τριφτει
  κιαυτος στην εξουσια
  το μαυρο ασπρο το γυρνα
  και πνιγει την ουσια
  Φιλελληνας της αρπαχτης
  του γειτονα ζηλιαρης
  δασκαλος της φοροφυγης
  της πλακας γκομενιαρης
  ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
  με άν(ηθο?) δεσποτη
  ρασο σκεπαζει τον αισχρο
  της χουντας καταδοτη
  Ελλας ελληνων χριστιανων
  που κυνηγαν κουμουνια
  ρηχοι και ανιστοριτοι
  φαιδροι απο τη κουνια
  Της φαντασιας φουμαρα
  τα καναν ιστορια
  τα λαθη ριχνουν στη πυρα
  και παντα παιρνουν ..τρία
  Σκαλιζουνε τα χωματα
  παλιά να βρουν ζητουνε
  με παρελθον πορευονται
  και με τους ταφους ζουνε

  1. avatar wwF

   Το 'κανες το θαυματάκι σου και σήμερα, ζιζανιάκι ❤️????

   1. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Εισαι για ορειβασια στα πανυψηλα ντατσ μάουντενς;;2 φορες ψηλοτερα απ το σελινο....
    το τραγουδακι ντατσ μαουντενς το ξερεις;;
    ουτε δεκα λεπτα τοπονημα και ενω ετρωγα το πρωινομεσημερινοβραδυνο μου, ειχα αλλους 10 στιχους αλλα δε το περναγε ,ειχα υπερβει το οριο1500, ζορικα περασαν 1450 χαρακτηρες.
    πολυ ζορικο το σαββατο ζουζου, ξερεις....
    κιεχω ακομη .....λαλαλαλα....
    μουκοψε τομπηστ τα φιλια και μαραζωσα

    1. avatar Muchos besosⁿ

     Κατάλαβα, για να προτείνεις, δεινέ μου αλπινιστή ορειβασία στα πανύψηλα ντατς μάουντενς, σε συνδυασμό με ότι έτρωγες το πρωινομεσημερινοβραδυνό σου, στις 21:42 (ξέρεις πως σου έχω αδυναμία,αλλα επειδή είναι μάλλον ο κανόνας αυτός και όχι η εξαίρεση,για το καλό σου, θα σε πάρω στο κυνήγι, μπας και συμμορφωθείς άμυαλο και απρόσεκτο μωρό) σημαίνει πως ότι η χθεσινή σου μέρα, ήταν σκέτος Γολγοθάς και όχι απλά ζόρικη όπως αναφέρεις (και πιθανότατα να είχε και μπόλικες αναποδιές) τόσο που και για να καταφέρεις να βαδίσεις στο ίσιωμα, απαιτούνταν να έχεις ικανότητες και εξοπλισμό, ωσάν να ανεβαίνες τις Άλπεις. Ελπίζω να έχεις φροντίσει όλα τα ανακύπτοντα ζητήματα (μπας και φροντίσεις και λίγο τον εαυτό σου) και να είναι όλα καλά μπουφάκο μου.
     Υγ.: Δεν πειράζει ζουζουνάκι μου, το καλό το παλληκάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι, τα 'κανα παρωνύμιο, μην μαραζώνεις. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, που ανέκυψε με την εμφάνιση ορισμένων emoji, βολέψου με ότι υπάρχει ♥️ⁿ. Καλή Κυριακή.

     1. avatar γαλαζοκολόκυθο

      φχαριστω για τη συμβουλη ζουζου μου,ειναι αυταποδεικτα σωστη ,παντως 9 στις 10 δε φευγω χωρις πρωϊνο.Το καλο με χθες ηταν οτι δεν εβρεξε κατα τ'αλλα τα γνωστα τα σαββατιατικα..
      καλη Κυριακη

     2. avatar Muchos besosⁿ

      Καλύτερα που να 'ριχνε καρέκλες, και να σου έλειπε η γνωστη Σαββατιανή "ξεκούραση και καλοπέραση" .
      Υγ: Όταν θα τρως και τα υπόλοιπα γεύματα στην ώρα τους, και όταν αρχίσεις να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου (κάτι άλλο ήθελα να πω) τα γνωστά του Σαββάτου και πεις "όσα πάνε και όσα έρθουν, όσα γίνουν και δεν γίνουν, ποτέ μη σώσουν και υλοποιηθούν, δεν θα σκάσουμε" και γίνεις ζαμάν φου, θα σταματήσω να σε κυνηγώ, και θα πάμε για ορειβασία στα πανύψηλα ντατς μάουντενς (Ωραίο το προτεινόμενο άσμα)♥️ⁿ

     3. avatar γαλαζοκολόκυθο

      και στα παλαιοτερα των υποδηματων να τα γραψω δικα μου υποδηματα θαναι και δικα μου ιχνη της δικης μου υποχρεωσης θα φηνουν στο διαβα μου
      και τα ματια να κλεισω πανω της θα τρακαρω
      εκατονταδες φορες ικετευσα την εξ ουρανου ελευση αλεξιπτωτιστη χαμαλη να μοιραστουμε το βαρος
      εις ματην ζουζού μου...
      υγ : κατα τις 3 πμ αποκεφαλιζα -ξεκοιλιαζα- απολεπιζα γοπες,( ψητες με χορτα συνοδεία ηταν το σημερνο μενου)
      ετσι οπως με κοιταζαν με τα ματια του κουλη wide open αναρωτηθηκα αλλη μια φορα το απο που αντλω το δικαιωμα να τους στερω τη ζωη,αδιαφορο αν και αυτες καθημερνα στερουν τη ζωη αλλων μικροοργανισμων...
      ειλικρινα ελπιζω να μην υπαρχει δημιουργος αυτου του φαυλου κυκλου θανατου-ζωης χωρις σκοπο...

     4. avatar Muchos besosⁿ

      Αμ τώρα είναι που θα σε κυνηγήσω άγρια.
      Όλα θα τα πω στην κηδεμόνα σου.
      Κοίτα να ξετελέψεις με όλες τις υποχρεώσεις σου, εξωθώντας τον εαυτό σου στα όρια του, αποτελειώνοντας την αφεντιά σου. Δε μπα στο διάβα σου, να αφήνουν τα ίχνη σου και ό,τι άλλο θέλουν, δε μπα να πέσεις μούρη - μούρη κατά πάνω τους, αν είναι να αρρωστήσεις και να βγεις κορδέλες
      (δεν είμαστε και από ατσάλι ξέρεις) αγνόησέ τες και στρίβε δια του αρραβώνος, ας περιμένουν μέχρι να έρθει η κατάλληλη ώρα και στιγμή να καταπιαστείς, κατά απόλυτη προτεραιότητα, μαζί τους. Όσο για την έλευση του αλεξιπτωτιστή - καταδρομέα, που θα μοιραστεί αυτοβούλως, τα βάρη που επωμίζεσαι μαζί σου, και θα σε ξεκουράσει, που προσεύχεσαι να εμφανιστεί πλην όμως, μέχρι σημερα, μάταια, μπορεί να είναι καθ' οδόν. Μην προδικάζεις το μέλλον, προεξοφλώντάς τις ημέρες του, με τα δεδομένα του παρόντος και του παρελθόντος, που σου είναι ήδη γνωστά, δεν είναι φρόνιμο. Η ζωή είναι μια έκπληξη, άλλοτε δυσάρεστη και άλλοτε αναπάντεχα ευχάριστη. Εμπεριέχει απίστευτες δυσκολίες και δράματα, όπως επίσης και από εκεί που δεν το περιμένεις θεόσταλτες και λυτρωτικές ευκαιρίες και θαύματα.
      Έχε υπομονή, επιμονή, πίστη και αισιοδοξία, καλό, ευαίσθητο και πονόψυχο ζιζανιάκι μου και όλα θα γίνουν, απλά είναι ζήτημα χρόνου, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

  2. avatar ξεχασες

   να προσθεσεις το μεγαλο ρητο : οποιος δεν γνωριζει το παρελθον του δεν γνωριζει το μελλον του. απαντηση σε εναν ισοπεδωμενο. κοινοκτημοσυνη για ολους

   1. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

    ποιο παρελθον ρε;;
    που μολις τελειωσει το παραμυθι της κλασσικης αθηνας 4 αιωνες πριν τονχριστο πεφτει κουρτινα και σχολαει το ...φροντιστήριο
    ποιο παρελθον ρε που φυλλο σα τους δωριεις που να μην παρηγαν υπο ιδανικες συνθηκες ζωης πολιτισμο επιπεδου ιθαγενων αμαζονιου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΗ ΓΗ
    ρωτησες ποσοι ειχαν απομεινει απο τις επιμειξιες οτανφτασαν οιρωμαιοι;;
    ενδιαφερθηκες για τους μονους που παρηγαν πολιτισμο,τους αθηναιους ,τι απεγιναν τα 1700 χρονια ρωμαιοκρατιας ενετοφραγκκρατιας πειρατοκρατίας;;
    ενδιαφερθηκες να μαθεις γιατι οιπαπαδες προτιμουσαν 100 φορες το τουρκο απο τον σκυλο τονδυτικο;;
    ενδιαφερθηκες να μαθεις αποπου και ως που σε παραδωσαν στους γερμανοσαξωνες να σεχουν προτεκτορατο ενω παντα ηταν μισελληνες και συμμαχοι -πελατες- εμποροι των τουρκων
    Ουτε καν τη γελοιοτητα της φουστανελας και της ενδυσης τωνεπισκοπων-κληρου ξερεις ποιος σκυλος τηνεπεβαλε ουτε καν πως προεκυψε η ριγωτη σημαια σου ουτε καν το χρωμα της βαβαριας
    ΦΟΥΚΑΡΑΚΟ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ ΚΑΙ40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ...
    ΦΑΕ ΑΡΧΑΙΟ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΥΜΑΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗς ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΞΕΝΑΓΟ ΣΤΟΝ ΦΡΙΤΣ ΤΗΣ ΣΙΜΕΝΣ ΜΕ ΤΗΝΑΣΠΡΗ ΚΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΚΑΡΟ ....
    ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΡΟΕΣΤΟΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ...ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ...ΚΙΑΣ ΠΟΝΕΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
    ΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ;; ΤΟΥ ΛΙΑΚΟ ;;ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ;;ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΟΛΑΓΟΥ;;

    1. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

     φυλο
     αν και γιαυτα τα μειρακια και το ''φύλλο'' ταιριαζε

 8. avatar Kritongr

  Οι Εβραίοι είναι Εβραίοι μόνο άμα έχουν γεννηθεί από Εβραία μάνα, ο πατέρας δεν μετράει..

 9. avatar ??????

  Στα χαρτια η στην ψυχη?

  1. avatar Kritongr

   Στο αίμα

 10. avatar Ορέστης

  Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι! ότι και να πείτε δεν μας αγγίζει μια μόδα είστε. Βουλγαρε Αλβανέ Πακιστανε Αφγανε... Έλληνας δεν θα γίνεις ΠΟΤΕ

 11. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Σσσσσσ... μη μιλας για γενετική και στοιχεία και αποδείξεις και άλλα τέτοια..... φασιστακι....

 12. avatar Nikath13

  Θα λυσσαξουν τώρα όλοι ότι όχι είμαστε Έλληνες και ξεχωριστή φυλή ανώτερη από τις άλλες

  1. avatar Red pill

   Το ότι είμαστε διαφορετικός λαός από τους Αλβανούς, τους Σουηδούς και τους Ιάπωνες δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι. Καλύτεροι σε ορισμένα, χειρότεροι σε άλλα, αλλά διαφορετικοί οπωσδήποτε. Και αυτό ισχύει ΓΙΑ ΚΑΘΕ λαό...
   Εκτός από αυτούς που τους εξαφάνισαν οι αποικιοκράτες στο παρελθόν και πιο πρόσφατα τα Αριστερά/Φιλελέφτ Αμερικανάκια με το θολό τους κήρυγμα και το πιο ξεκάθαρα συμφέροντα.

 13. avatar ⚡ΑΣΤΡΟΠΕΛΈΚΙ

  Υπάρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΠΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΩΣΤΟΙ ΠΑΤΡΙΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ. ΕΥΤΗΧΩΣ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΉ ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.

 14. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ο Δημήτρης Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει από το 2000.
  Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πεδίο της πολιτειολογίας και των δικαιωμάτων και εστιάζουν στην ιδιότητα του πολίτη, τη μετανάστευση, τη λογοκρισία και τις μειονότητες.
  Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ). Την περίοδο 2003-11 υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Από το 2016, είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 15. avatar seaman

  Politically correct άρθρο. Χρησιμοποιεί αρχικά την επιχειρηματολογία της ύβρεως. ¨Αν κάποιος πιστεύει ότι βιολογικά ανήκει σε ένα έθνος, τότε έχει σοβαρό πρόβλημα κατανόησης της πραγματικότητας. Φοβούμαι ότι εν τοιαύτη περιπτώσει δεν είναι απλώς φασίστας, είναι εθνικοσοσιαλιστής. Μόνο οι ναζί θεωρούν ότι το έθνος είναι ένα βιολογικό γεγονός¨ μας λέει αγνοώντας ή διαστρευλώνοντας τις έννοιες που αναφέρει. Η καθαρότητα της φυλής και του γένους ήταν κάτι που απασχολούσε πολλά κράτη πριν από τους Ναζί. Η βασίλισσα της Βρετανία Βικτωρία για παράδειγμα, προέτρεπε σε γάμους ακόμα και μεταξύ μελών της βασιλικής οικογένειας, για να μην αλλοιωθεί το αίμα. Άρα η Βικτωρία ήταν και αυτή ναζί;
  Η αποδοχή της μετανάστευσης και κατά συνέπεια η πρόσμιξη των φύλων στη σύγχρονη εποχή γινόταν πάντα όταν οι οικονομικόί παράγοντες ενός τόποι την επιθυμούσαν., κυρίως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο με την ήττα της δουλοκτητικής κοινωνίας ως δομή της οικονομίας. Θέλουμε φτηνούς εργάτες για τα εργοστάσια; Φέρτε μετανάστες και όποιος διαφωνεί είναι ρατσιστής και ναζί. Στον αντίποδα η υπέρμετρη μετανάστευση μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφική. Γνωρίζουμε τι απέγιναν οι ιθαγενείς της Αμερικής από τους ευρωπαίους μετανάστες που πήγαιναν κατά κύμματα για να δουλέψουν.
  Όπως και πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι δεν υπάρχει η έννοια της καθαρότητας της φυλής αφού αποτελεί τον κυριότερο εχθρό της παγκοσμιοποίησης. Και καθαρότητα της φυλής σε έναν τόπο δεν υπάρχει, όταν δεν υπάρχει ιστορία.

 16. avatar ti s

  αποσπάσματα προφητικά της αγίας γερόντισσας, τα υπόλοιπα σε ι.μ. Μόρφου
  "ΜΕΓΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

  Γράψε παιδί Μου και μην ανησυχείς, Τριάς Αγία δίδω την γραφή και έχει σφραγίδα θεϊκή. Γράψε παιδί Μου το τι θα γενεί, από τώρα και στο εξής. Τεκμήριον αληθείας της Αγίας Απολυτρωτικής Σχολής, πως το Πνεύμα το Άγιον είναι ο καθοδηγητής αυτής.
  Το νερό έχει παιδί Μου στο αυλάκι μπει, το κουβάρι των εξελίξεων έως την άκρη θα ξετυλιχθεί και το κάθε πρόβλημα την λύση του θα βρει.

  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ο συνδετικός ιστός, που θα ενώσει τον Ελληνικόν λαό, όπου γης κι αν βρίσκεται αυτός.

  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έχει από Εμέ ευλογία, από την πολύ παλιά του Αλεξάνδρου την εποχή, να ενώσει τους ανθρώπους ειρηνικά όλης της γης.

  Έτσι και τώρα το ίδιο θα γενεί, η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα ενώσει την Ελληνική Φυλή, που είχε πολλά κομμάτια γενεί, αφού πρώτα την ξυπνήσει από τον λήθαργο τον βαθύ, που την είχαν ρίξει οι εχθροί οι βρωμεροί.

  ...

  Ήθελα να δεις πως το ΧΡΗΜΑ δεν μπορεί να σου δώσει ευτυχία και χαρά, που η ψυχή σου ζητά. Σε άφησα να το στερηθείς, γιατί ήθελα προς Εμέ τον Πατέρα Θεό να στραφείς.
  ...
  Εγώ σε θέλω να είσαι αγωνιστής και τότε στο πλάϊ σου θα Είμαι ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΤΗΣ. Μην περιμένεις την τύχη σου μοιρολατρικά, μην λες «σφάξε με, ν’ αγιάσω πασά» .

  Πρέπει ν’ αντισταθείς, την ΓΗ ΣΟΥ και την ΠΙΣΤΗ ΣΟΥ να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ και τότε την βοήθειά Μου οφθαλμοφανώς θα δεις και θα Με δοξολογείς.

  Στους προδότες θα ..."

 17. avatar τακα μπεσε αρνο

  νε ζιβατ ντα σμπερβαμ δηλαδη τρεχα γυρευε στα σλαυικα

 18. avatar Red pill

  Η συζήτηση δεν χρειάζεται να είναι επίπεδου καφενείου, ούτε ο καθένας να κάνει υποθέσεις, όπως ο κοινωνιολόγος. Η επιστήμη ΕΧΕΙ απαντήσει στο ποια είναι η σύνθεση των Ελλήνων και οι σχέσεις με άλλους λαούς των Βαλκανίων.
  "Η γενετική ιστορία της Ελλάδας - το DNA των Ελλήνων": Συνέντευξη του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη. Δεν βάζω link γιατί μάλλον θα μου το κόψει πάλι το Newsbeast, googlάρετέ το.
  Συμπέρασμα: Είμαστε Έλληνες. Με Αλβανούς, Βούλγαρους, Τούρκους δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις (μέχρι σήμερα εννοείται). Ορισμένοι πληθυσμοί που δεν μιλούσαν ελληνικά αλλά θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες, ήταν Έλληνες με κάποιες επιμιξίες με Ρωμαίους στην αρχαιότητα. Και άλλα ενδιαφέροντα και τεκμηριωμένα... όχι βγαλμένα από τη φαντασία και τις προκαταλήψεις κάποιου.

 19. avatar Warn

  Ποτε ξανα δεξια ποτε ακροδεξια

  1. avatar Καλέ μου..

   Εσύ έμεινες στον κόσμο σου,τι να σου κάνω ;

 20. avatar αισυμνητης

  συμφωνω με τον καθηγητη.Ομως η συμφωνια των πρεσπων ειναι κατι αλλο διοτι δημιουργει συγχυση και παραχαραξη της ιστοριας .Ειναι φανερο οτι οι σκοπιανοι επιθυμουν ακριβως αυτο .Απλο παραδειγμα ,πως ειναι δυνατο να δεχτουμε οτι ταυτιζεται η γλωσσα του Αριστοτελη Φιλλιπου και Αλεξανδρου με κατι αλλο που δεν ταυτιζεται με την Ελληνικη γλωσσα?Οταν και ...οι πετρες το φωναζουν αυτο απο χιλιαδες χρονια πριν?Και δεν ειναι επιχειρημα το οτι η συμφωνια της λιμνης των θολων νερων καπου γραφει οτι τα σκοπια δεν μπορουν να αμφισβητησουν την αρχαια Ελληνικη ιστορια.Διοτι ευκολα θα πουν οτι ο Σωκρατης και ο Πλατων ηταν Ελληνες ,ομως οι βορειοι Δημοκριτος Αριστοτελης Φιλλιπος Αλεξανδρος ηταν κατι αλλο που εμεις δεν καταλαβαινουμε....οτι ηταν Μακεδονες !!!Απλα πραγματα.Οι πρεσπες ηρθαν για να μπερδεψουν πραγματα ,που ως τωρα δεν ηταν μπερδεμενα.ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΟΛΟΙ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...