46
loading

«Ο φονεύων βενιζελικόν, δεν φονεύει άνθρωπον»! Μόνο και μόνο από την παραπάνω φράση που ήταν το… σήμα κατατεθέν της αντιβενιζέλικής παράταξης στα μαύρα χρόνια του εθνικού διχασμού, θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει το κλίμα που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια στην πολιτική αλλά και κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

Βρισκόμαστε στο 1916 όταν κυριολεκτικά η χώρα ήταν κομμένη στη μέση. Άλλη κυβέρνηση στον βορρά, άλλη στο νότο. Διώξεις αντιβενιζελικών στον βορρά, διώξεις βενιζελικών στο νότο. Ήταν η πρώτη φορά που είχε ακουστεί η έκφραση «το κράτος των Αθηνών», μόνο που τότε τα κίνητρα δεν ήταν οπαδικά ή τοπικιστικά. Ήταν πολιτικά και πέρα για πέρα αληθινά.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδας αποφασίζει να εμπλακεί στην πολιτική (μια συζήτηση που ανά διαστήματα επανέρχεται στην επικαιρότητα, όπως έγινε άλλωστε και πρόσφατα) και να αναλάβει δράση. Μοιραίο λάθος, όπως αποδείχθηκε διότι και η ίδια διχάστηκε και κόπηκε στη μέση…

Η Ελλάδα στην πολιτική δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στις 28 Ιουλίου του 1914 η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας, κάτι που σήμανε την «επίσημη» έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος τελείωσε στις 11 Νοεμβρίου του 1918 με την ταπεινωτική ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους.

Τον  Οκτώβριο του 1915 η «Αντάντ» κήρυξε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να δώσει ένα χέρι βοηθείας στη Ρωσία. Ο συμμαχικός στόλος με βάση τη Λήμνο επιχείρησε να περάσει τα στενά των Δαρδανελλίων, αλλά απέτυχε αφού η αντίσταση των Τούρκων ήταν αποτελεσματική.

Η Ελλάδα μέχρι και εκείνη τη στιγμή διατηρούσε ουδετερότητα και προσπαθούσε να μείνει έξω από τον Μεγάλο Πόλεμο. Όλο αυτό, ωστόσο, τελειώνει με δραματικό τρόπο όταν οι σύμμαχοι χωρίς την άδεια της Ελλάδας καταλαμβάνουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς αναζητούσαν βάση για το στόλο και το στρατό τους στο Αιγαίο.  Λίγο αργότερα Γερμανοί και Βούλγαροι κατέλαβαν τη Σερβία κι έτσι δημιουργήθηκε το «Βαλκανικό Μέτωπο».

Οι εξελίξεις αυτές «φουντώνουν» στο εσωτερικό της Ελλάδας τον εθνικό διχασμό καθώς ο πολιτικός κόσμος ήταν χωρισμένος στη μέση καθώς τα μισά κόμματα υποστηρίζουν τους συμμάχους και τ΄ άλλα μισά τους Γερμανούς. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν τη Σερβία. Η Ελλάδα δεν αντιδρά και οι σύμμαχοι κατηγορούν τον Βασιλιά Κωνσταντίνο για φιλογερμανική στάση. Σε αυτό το σημείο, πλέον, γίνεται εμφανές πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ καιρό ακόμα, έξω από τον πόλεμο. Την άνοιξη του 1916 οι Βούλγαροι κατέλαβαν την Ανατολική Μακεδονία και ο εξοργισμένος Ελευθέριος Βενιζέλος κάνει το κίνημα «Εθνικής Αμύνης», πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και σχηματίζει φιλική κυβέρνηση προς την «Αντάντ»!

Έτσι δημιουργείται το «κράτος της Θεσσαλονίκης» με αρχηγό τον Βενιζέλο που θέλει την Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων, και το «κράτος των Αθηνών» υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο που θέλει την Ελλάδα ουδέτερη (αν και η σύζυγός του βασίλισσα Σοφία, που ήταν αδερφή του Κάιζερ επιθυμούσε την εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό της Γερμανίας). Τελικά, η λύση δίνεται από το εξωτερικό όταν οι Γάλλοι εξαναγκάζουν τον βασιλιά σε φυγή. Ο Βενιζέλος ενώνει (στα… χαρτιά, τουλάχιστον) και πάλι την Ελλάδα η οποία στις 27 Ιουνίου 1917 μπαίνει και επίσημα στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

Η κορύφωση του εθνικού διχασμού

Για να φτάσουμε εκεί, ωστόσο, μεσολάβησαν πολλά και δραματικά γεγονότα. Όπως ήδη αναφέρθηκε τη λύση για το αν τελικά η Ελλάδα μπει στον πόλεμο υπέρ των συμμάχων ή όχι την έδωσαν οι Γάλλοι. Αυτή η λύση δεν ήταν μια πολιτική λύση. Ή τουλάχιστον δεν ήταν μόνο τέτοια. Ήταν κυρίως στρατιωτική λύση.

Οι Γάλλοι βομβάρδισαν την περιοχή γύρω από τα Ανάκτορα προκειμένου να εξαναγκάζουν τον Κωνσταντίνο να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Αυτό, ωστόσο, αποτέλεσε και την θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας. Οι αντιβενιζελικοί εξοργίστηκαν με τη συγκεκριμένη εξέλιξη και κατηγόρησαν την αντίπαλη παράταξη για προδοσία.

«Ο φονεύων βενιζελικόν, δεν φονεύει άνθρωπον» τονίζουν με κάθε ένταση και εξαπολύουν ένα πρωτοφανές κύμα βίας και τρομοκρατίας κατά των βενιζελικών στην Αθήνα στη διάρκεια του οποίου καταγράφονται 35 δολοφονίες, σχεδόν 1.000 φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων του βασιλιά, πάνω από 500 περιπτώσεις λεηλασιών σπιτιών και επιχειρήσεων βενιζελικών και «λουκέτα» σε εφημερίδες που έγραφαν υπέρ του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Από τον εθνικό διχασμό δεν ξέφυγε ούτε η Εκκλησία της Ελλάδας η οποία «κόπηκε» και αυτή στη μέση. Οι μητροπολίτες της λεγόμενης Παλαιάς Ελλάδας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο (οι περιοχές που είχαν ελευθερωθεί πριν από το 1912), συντάσσονται με τον Κωνσταντίνο, ενώ οι μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» με τον Βενιζέλο.

Η μεγάλη αντιβενιζελική διαδήλωση, το ανάθεμα και η διαταγή του Βενιζέλου

Η 12η Δεκεμβρίου του 1916 είναι μια μαύρη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Διοργανώνεται μια τεράστια διαδήλωση με επικεφαλής τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Η διαδήλωση καταλήγει στο Πεδίον του Άρεως, εκεί που σήμερα βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς.

Πρώτος ξεκίνησε ο μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος. «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδα ανάθεμα έστω» λέει, παίρνει τέσσερις πέτρες τις ρίχνει μέσα σε ένα λάκκο που είχε ανοιχθεί και φωνάζει: «ανάθεμα και τρις ανάθεμα»!

Στη συνέχεια περνάνε από το ίδιο σημείο χιλιάδες εξοργισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι επαναλαμβάνουν την κατάρα του Θεόκλητου και πετάνε τις δικές τους πέτρες. Σε όλη τη διάρκεια του αναθέματος οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την πρωτεύουσα χτυπάνε. Μέχρι το τέλος της ημέρας έχει δημιουργηθεί ένας μικρός λόφος από πέτρες στην κορυφή του οποίου οι διαδηλωτές έχουν βάλει μια ασπρόμαυρη σημαία που πάνω της έγραφε: «Ανάθεμα και αιωνία κατάρα στον προδότη Βενιζέλο».

Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου καθώς οι βενιζελικοί απειλούν με αντίποινα. Οι σύμμαχοι φοβούμενοι μια τέτοια εξέλιξη εξαναγκάζουν τον βασιλιά σε παραίτηση αφού πρώτα είχαν προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό και προκαλώντας -ειδικά στην Αθήνα- μεγάλη πείνα και ανέχεια. Τότε ήταν που για πρώτη φορά είχε ακουστεί το σύνθημα «ψωμί- ελιά και Κώτσο βασιλιά» που στην ουσία σήμαινε πλήρης πίστη στον Κωνσταντίνο ακόμα και μέσα σε συνθήκες απόλυτης πείνας.

Τελικά τον Μάη ο Κωνσταντίνος φεύγει και έτσι στις 13 Ιουνίου του 1917 ο Βενιζέλος επιστρέφει νικητής στην Αθήνα. Οι υποστηρικτές του το… γιορτάζουν με τραγούδια όπως το γνωστό «της Αμύνης τα παιδιά έδιωξαν τον βασιλιά, της Αμύνης το καπέλο έφερε τον Βενιζέλο, της Αμύνης το σκουφάκι έφερε το Λευτεράκι»!

Ακούστε την σπάνια πρώτη εκτέλεση του γνωστού τραγουδιού

Λίγες ημέρες αργότερα ο Βενιζέλος βάζει την Ελλάδα στον πόλεμο. Αμέσως μετά ξεκινά τις εκκαθαρίσεις στην εκκλησία, και το βασιλικό «Κράτος των Αθηνών». Με νόμο ήρε την ισοβιότητα των δικαστών και την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Κηρύχθηκαν  έκπτωτοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος και οι μητροπολίτες που είχαν πρωτοστατήσει στο ανάθεμα. Απολύθηκαν 570 δικαστικοί όλων των βαθμίδων και 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αποστρατεύθηκε το 40% του συνόλου των μόνιμων αξιωματικών του στρατού.

«Η μητέρα μου έφερε βαριά το ανάθεμα. Το θεωρούσε ασχήμια και ντροπή και, θεοσεβούμενη όπως ήταν, έτρεμε μην πάθει τίποτε ο Βενιζέλος, που τον αναθεμάτισε η εκκλησία» γράφει η Πηνελόπη Δέλτα, στενή συνεργάτιδα του Βενιζέλου, για εκείνες τις ημέρες και αποκαλύπτει την πρώτη αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού όταν του ζήτησαν να απομακρύνει το ανάθεμα από το Πεδίο του Άρεως.

«Το ανάθεμα θα μείνει, και κάτω από το ανάθεμα θα νικήσομε, θα ελευθερώσομε τη Μακεδονία και θα τσακίσομε τους Βουλγάρους. Δε θέλω να χαθεί η απόδειξη αυτή του αναθέματος! Θα βάλω φύλακες! Εννοώ να μείνουν οι πέτρες όπως είναι, να τις βλέπουν κάθε μέρα οι περαστικοί και να ξέρουν τι ανόητα, τι μάταια πράγματα που είναι οι κατάρες της εκκλησίας» είπε εξοργισμένος ο Βενιζέλος.

Όταν, μάλιστα, ο πατέρας της Πηνελόπης Δέλτα,  Εμμανουήλ Μπενάκης του είπε πως αυτή η στοίβα με τις πέτρες είναι μια ασχήμια, εκείνος του απάντησε:  «Θα υποστούμε και την ασχήμια αυτή, κύριε Μπενάκη. Θα την υποστούμε για την ανατροφή του λαού, που πρέπει να μάθει την αξία της εκκλησιαστικής κατάρας όσο και της ευλογίας της, όταν γίνεται η εκκλησία όργανο πολιτικών παθών»…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

46
σχόλια
 1. avatar Ξεχνάς

  Δεν γνωρίζεις ίσως τον εθνομάρτυρα αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό κ.ο.κ.

 2. avatar Φιλελεύθερος

  Αν ο Τσίπρας κάνει πραγματικό χωρισμό κράτους Εκκλησίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξαναβγεί

  1. avatar Φιλαράκο..

   Ξέρει πολύ καλά ότι αν το κάνει δεν θα
   ξαναβγεί..γι αυτό και δεν το κάνει !

 3. avatar giannis kris

  Η επίσημη εκκλησία ήταν παντα εναντίον του Ελληνισμού ,αρχίζοντας απο την αλωση της πόλης και τον αφορισμό των υπερασπιστών της ,συνεχεια στην Ελληνική επανάσταση ο αφορισμός των επαναστατών κλπ κλπ

  1. avatar knight60

   αυτά οι κατηγορίες ακούγονται συχνά για την Εκκλησία. Όποιος διαβάσει πιο βαθιά καταλαβαίνει ότι ο αφορισμός από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε ήταν στάχτη στα μάτια στην πραγματικότητα βοηθούσε την Επανάσταση, ήταν μέλος της φιλικής εταιρείας και για τον αγώνα του τον απαγχόνισαν. Όσο για Παπαφλέσσα, καλόγερο Σαμουήλ, Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ δε χρειάζεται να μιλήσω είναι πασίγνωστοι για τη συνεισφορά τους.

  2. avatar Συγγνώμη

   Συγγνώμη, αλλά δεν γνωρίζεις καλά τα πράγματα. Λες ανακρίβειες και γενικεύεις.

 4. avatar Ενθεος

  Ουαί ημήν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, λυκοποιμενες ρασοφόροι που άλλα λέγει ο Κύριος και άλλα κάνετε και λέτε εσείς.

 5. avatar Μανν

  Μακριά από τους σημερινούς κρατικούς ρασοφόρους οι οποίοι στηρίζουν την ένωση των εκκλησιών με αρχηγό τον πάπα και την παναιρεση του οικουμενισμού. Πράκτορες του αντιχρίστου

 6. avatar mnimwn

  Αγαπητό BEAST και επισκέπτες του , με αφορμή τις διαφορές πολιτείας και εκκλησίας , αναφέρθηκες στην εποχή ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και στον διχασμό λόγω της αντίθεσης του με το Βασιλιά ΚΩΝ/ΝΟ σε θέματα εθνικού συμφέροντος , προβάλλοντας κρίσεις και απόψεις της εποχής , μιας εποχής του διχασμού που δυστυχώς για λόγους μικροπολιτικής αρκετοί μικροπολιτικοί χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του λαού μας .Για λόγους σεβασμού προς την ιστορική αλήθεια σας ενημερώνω πως ο διχασμός έχει λήξει από 6/3/1936 , με πρωτοβουλία του ιδίου του ΒΕΝΖΕΛΟΥ ο οποίος σε επιστολή του με την ανωτέρω ημερομηνία στον ΛΟΥΚΑ ΚΑΝΑΚΑΡΗ ΡΟΥΦΟ επαινεί την απόφαση του ΚΩΝ/ΝΟΥ για την επιλογή του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ενώ περιγράφει τα θετικά της βασιλείας, κλείνει την επιστολή του \'\' μέσα από την καρδιά μου φωνάζω ζήτω ο βασιλιάς \'\' . Από την πλήρη βιογραφία του ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ , με εμφάνιση του περιεχομένου της επιστολής στην ΒΙΚΙ ΠΑΙΔΕΙΑ , στο κεφάλαιο θάνατος κηδεία .

 7. avatar Μεσήλικας

  Μένω σε χωριό, ο παπάς της ενορίας έρχεται το Σάββατο το απόγευμα για εσπερινό και την Κυριακή για λειτουργία. Ο ζήλος για την ορθόδοξη λατρεία προς το Τριαδικό Θεό σε σχέση με τους πρώτους διωκόμενους χριστιανούς είναι η νύχτα με την μέρα.
  Ανάξιοι επαγγελματίες

  1. avatar Μήπως

   Μήπως πηγαίνει και σε άλλα χωριά, που δεν έχουν παπά ή έχει και άλλα καθήκοντα ή υποχρεώσεις;
   Γνωρίζω, πάντως, ιερείς που ξημεροβραδιάζονται μέσα στην εκκλησία.

   1. avatar Τζιν

    Όχι

 8. avatar ΓΚ

  Και κάτι άλλο από την εποχή εκείνη και τον ρόλο της εκκλησίας.Οταν ο Κωνσταντίνος έπαθε πνευμονία επειδή ιδρωμένος έκατσε σε ρεύμα, διαδόθηκε ότι ο Βενιζέλος τον έκανε μαύρη μαγεία, και φέρανε την εικόνα της Παναγίας της Τήνου για να τον γιατρέψει.

 9. avatar Αντικατσαπλιάς

  Κάνε με παπά και αμόλαμε στο λόγγο.
  Ελληνική παροιμία, τυχαίο;

 10. avatar Ειδήμων

  Η ελλαδική εκκλησία υπέγραψε στην σύνοδο της Κρήτης και αναγνώρισε τις αιρέσεις ως εκκλησίες, πράγμα αντίθετο προς τους ιερους κανόνες και την ορθόδοξη παράδοση. Μετά από αυτό η ελλαδική εκκλησία δεν έχει σχέση με την εκκλησία του Χριστού.

 11. avatar Τι να πει κανείς για τον εθνοκτονο ρόλο της εκκλησιας

  Από την ΑΛΛΩΣΗ της Κωνσταντινούπολης. ΕΩΣ. την. Μικρασιατική ΤΡΑΓΩΔΙΑΝ και ολοσχερή καταστροφή της Μικρασιατικής. ΕΛΛΑΔΑΣ ! η ανάμιξη της εκκλησίας ήταν ΕΘΝΟΚΤΟΝΟΣ ! ΗΤΑΝ η κακη μοίρα. Του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ! Εάν η εκκλξσια δεν ετασετω με τον βασιλέα ο Βενιζέλος δεν θα κήρυττε πόλεμο κατα. της Τουρκιας ! Με την συνθήκη των ΣΕΒΡΩΝ η ΕΛΛΑΣ είχε διπλασιάσει τα εδάφη της με αμιγή και γηγενή. ΕΛΛΗΝΙΚΟ πληθυσμό και σήμερα θα ειμασταν ΜΙΑ. ΜΕΓΛΗ και ζωντανή ΧΩΡΑ ! ........ΙΑΣΩΝ

  1. avatar Ξεχνάς

   Ξεχνάς τους μάρτυρες ιεράρχες του Μακεδονικού Αγώνα (τους οποίους τοποθέτησε στη Μακεδονία το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και της Μικρασιατικής τραγωδίας. Ίσως δεν γνωρίζεις την αλληλογραφία του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης και του Ελευθερίου Βενιζέλου, ότι τα μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας, μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου, κατέφευγαν στο Πατριαρχείο και, ουσιαστικά, το καθοδηγούσαν, ότι ο πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης ήταν άκρως βενιζελικός και οι Τούρκοι θεωρούσαν το Πατριαρχείο \"σφηκοφωλιά\" και ήθελαν, πάση θυσία, να το εκδιώξουν από την Τουρκία. Συνιστώ το πρόσφατο βιβλίο του Γεωργίου Πρίντζιπα \"Οι Τουρκορθόδοξοι\". Ο Σαλώνων Ησαίας, που έκανε μπαρουταποθήκη τον Όσιο Λουκά, κήρυξε την Επανάσταση στη Ρούμελη, πολέμησε ως απλός στρατιώτης στη μάχη της Αλαμάνας και σκοτώθηκε στη θέση Χαλκομάτα, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Γρηγόριο Ε΄, μετέβαινε στην Κωνσταντινούπολη και είχε αλληλογραφία με τον Γρηγόριο, ο οποίος του συνιστούσε στο φανερό να υποστηρίζει τους Τούρκους και κρυφά τους Έλληνες. Ο Γρηγόριος υπήρξε και αλείπτης τριών νεομαρτύρων -όντως αντιστασιακών δηλ. Δεν έχεις πληροφορηθεί ίσως για τα πολυάριθμα επαναστατικά κινήματα, που εξερράγησαν στην Ελλάδα ήδη πριν εμφανισθεί ο Διαφωτισμός, με επικεφαλήε κληρικούς, και ιεράρχες, ετους νεομάρτυρες ιεράρχες -όντως αντιστασιακούς!, ότι μαζί με τον Γρηγόριο εκτελέσθηκαν και άλλοι ιεράρχες, όπως και σε τι κατάσταση βρήκε τους ιεράρχες του Μοριά ο Κολοκοτρώνης, στα μπουντρούμια της Τριπολιτσάς.

  2. avatar Τι σχέση έχει

   Τι σχέση έχει με την άλωση της Κωνσταντινούπολης έχει η διοικούσα Εκκλησία της εποχής; Μέχρι και συλλείτουργο με τους παπικούς έγινε στην Αγία Σοφία τον Δεκέμβριο του 1452. Η μεγάλη άλωση έγινε το 1204 κι ακόμα μεγαλύτερη το 1922.

  3. avatar ΠολίτηςΧωρας

   Παπαφλέσσας,Αθανάσιος Διάκος, Σαλώνων Ησαΐας, Παλαιών Πατρών Γερμανός,Γερμανός Καραβαγγέλης κτλ σου λένε κάτι;Το ότι όλοι οι αγωνιστές τπυ 1821 είτε λαϊκοί είτε κληρικοί ήσαν ευσεβείς Ορθόδοξοι σου λένε κάτι;Το ότι η μεγαλύτερη μορφή και ηγέτης του Μικρασιατικού ελληνισμού ηταν ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος σου λέει κάτι; Το ότι το νεοελληνικό έθνος χτίστηκε πάνω στον Ορθόδοξο χριστιανισμό σου λέει κάτι;Διάβασε επειγόντως ιστορία...

 12. avatar Νίντζα

  Η ελλαδική εκκλησία είναι μια μπίζνα, οι άνθρωποι γίνονται παπάδες καθαρά για λόγους επιβίωσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων

  1. avatar Πώς το ξέρεις;

   Πώς το ξέρεις; έκανες έρευνα;

 13. avatar ΓΚ

  Το άρθρο ανακατεύει λίγο την ροη των γεγονότων.Οσο για την Αν.Μακεδονια, οι ΓερμανόΒούλγαροι την κατελαβαν αμαχητί με εντολή του Κωσταντίνου , να περάσουν οι Βούλγαροι τα στενά του Ρουπελ.Η μεραρχία Σερρών αρνήθηκε μα παραδοθεί στους Βούλγαρους και παραδόθηκε σε Γερμανό αξιωματικό.Μεταφερθηκε στην Γερμανία στην πόλη Γκερλιτς αιχμάλωτη.Γίαυτο την λέγανε αντί Σερρών,μεραρχία του Γκερλιτς.

 14. avatar Βενιτρελος

  Ο μεγαλυτερος εγκληματιας που εξ αιριας του χασαμε τα παραλια και τοσους ελληνες
  ενω του ειχαν ειπη ριτα οτι δεν θα κανει προσβαση στο εσωτερικο της τουρκιας
  οποτε βρεθηκε αντιμετωπος με αγγλους, γαλλους, τουρκους στρατιωτες και εξ αιτιας του
  χασαμε και την Κων/ποληκαι την ανατολικη θρακη
  προδοτης και τιποτε αλλο

  1. avatar Κάηκαν τα μάτια μου

   Εξαιτίας του βασιλιά χάσαμε την Μικρά Ασία,ο οποίος ηθελε να προχωρήσουμε μεχρι τα βάθη της Τουρκίας.

   1. avatar Ο Μεταξάς όμως

    Ο Μεταξάς όμως, πολύ σωστά, έλεγε να μην εκστρατεύσουμε στη Μικρά Ασία.

  2. avatar Ποιος ειπε

   Ρε να πανε να παρουν τη Αγκυρα ο Βενιζελος που ειχε χασει τις εκλογες
   ή ο ψωμι και ελια και Κωτσο βασιλια Κωνσταντινος που ενω πηραν τις εκλογες οι δεξιοι (οικαδε ) με το ψεμα οτι θα γυριζαν οι στρατιωτες στην Ελλαδα τους εστειλε ο βασιλιας και ο Γουναρης σαν προβατα στην σφαγη
   Για αυτο καιη δικη των 6 που εκτελεστηκαν για προδοσια
   Παντα η δεξια ειναι η αιτια που χανουμε εδαφη οπως την Μ Ασια και την Κυπρο
   ....Ανιστορητε καταλαβες!

  3. avatar Φοινικιος

   Αν δεν είσαι ανιστόρητος είσαι τουλάχιστον ασθενούς κρισης. Το έγκλημα του Βενιζέλου ήταν η προκήρυξη εκλογών με τα γνωστά επακόλουθα. Καλές γιορτές.

 15. avatar Δυστυχως οι Αμβροσιοι

  Δυστυχως οι Αμβροσιοι ακομα και σημερα υπαρχουν και δηλητηριαζουν την Ορθοδοξια.

 16. avatar ΠΟΙΟΝ

  Λίγες ημέρες αργότερα ο Βενιζέλος βάζει την Ελλάδα στον πόλεμο. Αμέσως μετά ξεκινά τις εκκαθαρίσεις στην εκκλησία, και το βασιλικό «Κράτος των Αθηνών». Με νόμο ήρε την ισοβιότητα των δικαστών και την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Απολύθηκαν 570 δικαστικοί όλων των βαθμίδων και 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αποστρατεύθηκε το 40% του συνόλου των μόνιμων αξιωματικών του στρατού. ΠΟΙΟΝ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ?Ποιον μου θυμίζει?? Α! ναι !Τον επίγονο τον κουλη! που έχει και συγγένεια με τους Βενιζελους !

  1. avatar Δηλαδης τωρα δα

   Αφου οι βουλγαροι με τους γερμανους ηδη ειχαν καταλαβει την αν. Μακεδονια ,δεν ειχαμε πολεμο; Απλα ο βασιλιας σαν φιλογερμανος δεν πολεμησε. Αντιθετα οταν ο βενιζελος απελευθερωσε τα παραλια της μ.ασιας ,κατηγορηθηκε για πολεμοχαρης,τον εριξαν και φανατικοι περιξ βασιλεως ,θελαν και την αγκυρα με τα γνωστα αποτελεσματα!

 17. avatar Γδικιωμος

  Η ιστορια κατα τακτα χρονικα διαστηματα επαναλαμβανεται.
  Α παγκοσμιος πολεμος βουλγαροι γερμανοι κατελαβαν αν. Μακεδονια και ο βασιλιας επεμενε στην ουδετεροτητα (γερμανοφιλος γαρ).
  Β παγκ.πολεμος οι βουλγαροι με τους γερμανους κανουν κουμαντο σε μακεδονια θρακη ,με διωγμους και εκκαθαρισεις.
  Εμφυλιος βουλγαροι (με πλατες τουλαχιστον της Σ,Ε) και την τοτε αριστερα κκε και παλι βαζουν χερι σε μακεδονια.
  Σημερα ; τα ιδια παντελακη μου τα ιδια παντελη μου.Αριστερα ,γερμανοι,αμερικανοι και λοιποι παρατρεχαμενοι ,διαμορφωνουν πλεον με προοπτικη στο αμεσο δυστυχως μελλον ανεξαρτητη μακεδονια,δημιουργουν και εθνος-γλωσσα , και , γαια πυρι μυχθητω!

 18. avatar Ch6:46

  Καλή Ημέρα με τον Ιησού Χριστό.Η Εκκλησία του Χριστού,δεν έχει καμία σχέση με τα γήινα θέματα.Η εκκλησία είναι ο πρεσβευτής της Βασιλείας των Ουρανών με τους ανθρώπους,οι οποίοι δεν έχουν γνωρίσει,με επίγνωση τον Ιησού Χριστό.Η εκκλησία δείχνει τον τρόπο,πως ο άνθρωπος θα έλθει σε συμφιλιώσει με τον Ουράνιο Πατέρα.Δυστηχως η εκκλησία έχει χάσει το νόημα της αποστολής της.Και φυσικά μιλούμε για την κοσμική εκκλησία.Τι είναι εκκλησία?Δεν είναι τα κτήρια.Ειναι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν συνταχθεί για τον αυτό σκοπό.Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού, αποτελείται από ανθρώπους,οι οποίοι έχουν ακούσει έχουν δεχτεί τον λόγο του Θεού μέσα στην καρδιά τους, έχουν αναγεννηθεί,έχουν δεχτεί τον Ιησού Χριστό προσωπικό τους Σωτήρα, έχουν βαπτισθεί στον νερό,με επίγνωση ότι ο Ιησούς Χριστός, πέθανε για τις αμαρτίες μας,και αναστήθηκε για την δικαίωση μας.Δεν ισχύει ο νηπιοβαπτισμός.Τα αναθέματα δίνονται σε ανθρώπους ,οι οποίοι βλάπτουν με επίγνωση την φήμη του Θεού,όταν ενώ έχουν γνωρίσει την Αλήθεια, και με την συμπεριφορά τους κάνουν κακό στο σώμα της εκκλησίας.Πολλα τα παραδείγματα μέσα στην Καινή Διαθήκη.Οποιος πραγματικά ενδιαφέρεται ας μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων.

  1. avatar Αν η Εκκλησία

   Αν η Εκκλησία δεν είχε σχέση με τα γήινα πράγματα, δεν θα επαινούσε ο Απόστολος Παύλος στην Προς Εβραίους αυτούς που \"εγενήθησαν ισχυροί εν πολέμω, παρεμβολάς έκλιναν αλλοτρίων\", δεν θα έγραφε \"Ζηνάν τον νομικόν σπουδαίως πρόπεμψον, ίνα μηδέν αυτώ λείπη\", δεν θα έλεγε ο Χριστός τι κάνει ο βασιλιάς που ετοιμάζεται για πόλεμο, για εκείνον που χτίζει ή όχι το σπίτι του πάνω στον βράχο, δεν θα συνιστούσε στον δούλο που έκρυψε στη γη το δηνάριο \"έδει ουν σε βαλείν το αργύριόν μου τοις τραπεζίταις, και ελθών εκομισάμην αν το εμόν συν τόκω\" κ.λπ. κ.λπ. Εσύ μόνο ψυχή έχεις; Μου θυμίζεις -ως προς αυτό μόνο- το περιστατικό που αναφέρεται στο Γεροντικό, για κείνον που ήθελε να φάει στο μοναστήρι, όταν πήγε να ενταχθεί στη μοναστική αδελφότητα, χωρίς να έχει δουλέψει. Αλλά τι λέω; Ο Λούθηρος κατάργησε τον μοναχισμό (δηλ. θεωρούσε τον εαυτό του ανώτερο από τους αγίους Αντώνιο, Παχώμιο, Ευθύμιο, Βασίλειο, Γρηγόριο Θεολόγο, Βενέδικτο κ.λπ.; για θυμήσου και την αντεθνική συμπεριφορά της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα στο θέμα αυτό και τι λέει σχετικά ο Μακρυγιάννης) και παντρεύτηκε -ο Λούθηρος- καλόγρια. Ο νηπιοβαπτισμός δεν απαγορευόταν και στην αρχαία Εκκλησία. Υπάρχουν επιγραφικές μαρτυρίες και σχετική μελέτη στον 13ο τόμο -αν θυμάμαι καλά- του περιοδικού \"Βυζαντινά\".

  2. avatar καλησπέρα

   Καλησπέρα, προτεστάντη (αν και ο ευαγγελιστής της αγάπης συνιστά: \"και χαίρειν αυτοίς\" (στους αιρετικούς) \"μη λέγετε\"). Μία είναι η Εκκλησία του Χριστού, και όχι ό,τι δίδαξαν ο Λούθηρος, ο Ζβίγγλιος κι ο Καλβίνος. Εμείς θα ακολουθούμε σταθερά τη γραμμή των Αποστόλων και των Πατέρων. Με την αγάπη του γεννηθέντος Χριστού.

  3. avatar Επιχειρηματιας Στατιστικολογος

   Παλι δεν πηρες τα χαπια σου???? Τωρα που τελειωσες αντε παρ\'τα γιατι οταν δεν τα παιρνεις παραληρεις... Να ακους τους γιατρους...

 19. avatar Νικος χασαπης

  Αυτό δηλαδη ακριβώς που κάνει ο τσιπρας πο μαζί με τον καμένο και τον κοτζια πρεπει να δικαστουν για εσχατη προδοσια.

 20. avatar AYTO

  τι ανόητα, τι μάταια πράγματα που είναι οι κατάρες της εκκλησίας

Παρακαλούμε περιμένετε ...