20
loading

Απόλυτα ταυτισμένη με την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, η Softex που για πολλούς ήταν και είναι το πιο ισχυρό σήμερα στην αγορά χαρτιού, βρέθηκε πολλές φορές μπροστά στην «κόλαση» όμως τελικά κατάφερε να επιβιώσει.

Λαβωμένη από τον ανταγωνισμό, στο πέρασμα των ετών ο γίγαντας με τα «χάρτινα» πόδια έπεσε, αλλά τελικά βγήκε ξανά δυνατά στον ανταγωνισμό περνώντας σε ελληνικά χέρια.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή πρέπει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει το newsbeast.gr και σε παλαιότερα άρθρα του, η δεκαετία του 1920 ήταν μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από τη βιομηχανική επανάσταση στη χώρα.

Το κράτος έδινε οικόπεδα, έβαζε εμπόδια στις εισαγωγές και στα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ υπήρχαν φτηνά εργατικά χέρια από τους πρόσφυγες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μπήκαν οι βάσεις και για τη χαρτοβιομηχανία.

Εκείνη την εποχή ο Ευάγγελος Λαδόπουλος στην Πάτρα θα δημιουργήσει μια χαρτοβιομηχανία που μετά από μερικές δεκαετίες θα γινόταν η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.

Δεν θα αργήσει όμως να βρει απέναντί του ένα ισχυρό δίδυμο.

Είναι το 1936 όταν ο Λαδόπουλος θα βρει απέναντι του τον Κωνσταντίνο Κεφάλα ο οποίος μαζί με τον Γ. Γιαννουλάτο. Οι δύο επιχειρηματίες θα δημιουργήσουν στον Βοτανικό την «Αθηναϊκή Χαρτοποιία Ο.Ε.».

Η ξέφρενη πορεία και η πτώχευση

Tο ξεκίνημα της Softex, μας φέρνει λοιπόν πίσω στο 1936 όπου ιδρύθηκε από την οικογένεια Κεφάλα και στο 1937 που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Βοτανικό. Η πορεία της από την αρχή ήταν ανοδική εκτινάσσοντας την παραγωγή χαρτιού από 1.250 τόνους το 1950 σε 59.000 τόνους το 1968.

Με συνεχή δάνεια και μεγάλες επενδύσεις μέχρι το 1974 η βιομηχανία θα έχει πλέον 9 μηχανές χαρτιού, ενώ οι 88 εργατοϋπάλληλοι του 1945, θα φθάσουν τους 1.030 το 1969, και οι 1.250 τόνοι χαρτιού του 1950 θα φθάσουν τους 59.000 περίπου το 1968 και τους 94.000 το 1972.

Ο συνεχής ανταγωνισμός των δύο μεγάλων βιομηχανιών, Λαδόπουλου και Αθηναϊκής, θα τους οδηγήσει σε μια ξέφρενη κούρσα επενδύσεων, υπερχρέωση και τελικά στη γνωστή πτώχευση και των δύο.

Η πτώχευση της Softex ήρθε σε μια εποχή με έντονη κρατική παρέμβαση και πέρασε στον στον έλεγχο του Δημοσίου, όμως η κατάστασή της δεν βελτιώθηκε...

Όπως έγραφε η εφημερίδα Το Βήμα, το 1997, η «καταρρέουσα» όπως την αποκαλούσαν τότε Softex: «Ενώ το απαραίτητο προσωπικό, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούσε τα 1.200 άτομα, ως πρόσφατα ήταν ακριβώς διπλάσιο: 2.400 άτομα. Σαν να μην έφθανε αυτό, στα 12 χρόνια όπου βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του ΟΑΕ, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να εξυγιάνει τη σταθερά ζημιογόνα μονάδα χαρτοπολτού που διαθέτει στη Δράμα, μονάδα που προκαλεί ζημιές επίσης της τάξεως των 3-4 δισ. δραχμών ετησίως».

Σημειώνεται ότι το 1984, όταν η Αθηναϊκή Χαρτοποιία εντάχθηκε στον ΟΑΕ, χρειάστηκε να επιδοτηθεί ουσιαστικά με περίπου 25 δισ. δραχμές για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί, ως μέλος του ΟΑΕ πλέον.

Το 1999 μεταβιβάστηκε στην ιταλική πολυεθνική Bolton Group. Η Softex που δεν μπορούσε να ορθοποδήσει στην δεκαετία του '80 και του '90 με τις πλάτες του κράτους και με μερίδια που ξεπερνούσαν το 50% άρχισε να μπαίνει σε δύσκολη θέση όταν τα private label άρχιζαν να κερδίζουν έδαφος.

Μετά την ανάληψη της διοίκησης από την Bolton, το πρώτο που έκλεισε ήταν το εργoστάσιο της Δράμας και πρώτη κίνηση ήταν η απόλυση 450 εργαζομένων.

Τον Ιούλιο του 2015 έπιασε φωτιά στη μονάδα του εργοστασίου στον Ταύρο, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή.

Λίγους μήνες αργότερα στελέχη της Bolton ανακοίνωσαν το λουκέτο της εταιρείας, ενώ παρά της προσπάθειες που κατεβλήθησαν από πλευράς Υπουργείου Εργασίας για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, οι προσπάθειες έπεσαν στο «κενό».

Η νέα εποχή για τη Softex

Λίγους μήνες μετά το λουκέτο, το brand βρήκε και πάλι το δρόμο του.

Η Intertrade Hellas, ιδρύοντας μια νέα εταιρεία με το όνομα Softex, ανέλαβε την ανάπτυξη του brand name της Softex ρίχνοντας και πάλι το όνομα στην ελληνική αγορά.

Η Intertrade Hellas άρχισε τη δραστηριότητά της ως οικογενειακή επιχείρηση το 1992 πουλώντας jumbo rolls σε Έλληνες επεξεργαστές και έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, η οποία παράγει χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες και κουζινόχαρτα για οικιακή και επαγγελματική χρήση, ενώ από το 2015 άρχισε και την παραγωγή χαρτομάντηλων.

Με την ανάπτυξη προϊόντων με το σήμα Softex η επιχειρηματική οικογένεια Ντεληδήμου αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, ενώ βρίσκεται πιο κοντά στον στρατηγικό της στόχο για επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα έχει παρουσία στο λιανεμπόριο με τη δική της οικογένεια προϊόντων, με την επωνυμία Servin και κυρίως με προϊόντα ιδιωτικής φίρμας, όπου ελέγχει μερίδιο 35%-40%, προμηθεύοντας τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η εταιρεία διαθέτει 3 εργοστάσια στις Αχαρνές και τη Μεταμόρφωση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar INom

  Τελικά η αιτία που το κράτος μπήκε στα μνημόνια είναι ο δημόσιος υπάλληλος. Υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν. Μετά κάποιος είπε ότι οι Έλληνες λαός φοβερός πανέξυπνος. Αυτός ο λαός έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στους υπόλοιπους για να προοδεύσει ο δυτικός πολιτισμός. Αν υπάρχει νους σκεπτόμενος θα πρέπει να μας ρίξει καμιά δις φάσκελα, όσα δις θέλει, και λίγα θα είναι. Είναι σαν να συμφωνεί ο εργαζόμενος στην πρόταση του πολιτικού ΜΑΖΊ ΤΑ ΦΆΓΑΜΕ εγώ μπορεί να έφαγα μερικά εκατομμύρια ευρώ ? και εσύ να πήρες 1,2 Άντε ? χιλιάρικα σε ευρώ ?. Άρα μαζί τα φάγαμε, εγώ τα έβγαζα σε Παναμα Χαρτιά ή τα λεφτά ? βρίσκονται σε διάφορες λίστες στην Ευρώπη, Ελβετία. Εντός Ευρώπης είναι τα μύρια όταν η χώρα μας έμπαινε στα μνημόνια, να είναι καλά αυτός ο Γιωργάκης Παπανδρέου. Μεγάλη ψυχή πόσες Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες γλύτωσε πρέπει να του δώσουν μετάλλιο ? Ανδρείας. Μόνο αυτό που έκανε φτάνει έχωσε τους Έλληνες για πολλά χρόνια στην καταστροφή αλλά μας άξιζε. Τα λεφτά ? που έβγαλαν φτερά και μπήκαν στις τσέπες των πολιτικών κουβέντα, υπάρχει ένας που τιμωρήθηκε ο Τσοχατζοπουλος διότι ήταν μόνος του στο ΚΥΣΕΑ. Το ότι ο Σημίτης μας έβαλε στο ευρώ ? με ψευδή στοιχεία δεν τρέχει τίποτα. Το έκανε γιατί το έχουμε σαν λαός αυτό το έξυπνο, το πολύ έξυπνο. Δώσαμε πολιτισμό, φυσικά όλοι συμφωνούν ότι χάριν της Ελλάδας ο δυτικός πολιτισμός είναι δημιούργημα των Ελλήνων. Κανείς δεν θα πει το αντίθετο. Χαζό είναι να το πει κάποιος;;; Άρα φταίει ο δημόσιος υπάλληλος. ΤΟ ΜΕΓΆΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.!!

 2. avatar Πρώην εργαζόμενη diana

  Η χαρτοποιία Θράκης και η softex πτώχευσαν και ο Ντελιδημος που προμηθεύονταν πρώτη ύλη από τη diana για τη βιομηχανία του έγινε βιομηχανος τελικά

 3. avatar Δραμινός

  Φημες λένε οτι στη Δραμα χτυπούσαν την κάρτα το πρωι στο εργοστασιο και αποχωρούσαν κατευθείαν να δουλέψουν τα χωραφια τους...
  Φημες λένε.

 4. avatar DNE1974

  Ο χειρότερος επιχειρηματίας είναι το Κράτος. Η εταιρεία χρειαζόταν λέει 1.200 εργαζόμενους και όταν την πήρε το Κράτος για να την εξυγιάνει τους έκανε 2.400 για να βολέψει κάποιους ημετέρους. Το αποτέλεσμα γνωστό ως συνήθως.

  1. avatar Νικος Κωστοπουλος

   Σιγά το βολεα..χαρτεργατης.Ειστε τόσο Λιγουρια,που και το ξεροκομματο το βλέπετε παντεσπάνι,αρκεί να το πετάξει το κράτος.Εκλεισε η softex έγιναν αλλοι και παράγουν χαρτί.

 5. avatar Αντε απο δω ρε.

  Όσο ο γραικύλος επιχειρηματίας τα θέλει όλα για την πάρτη του,
  ανάπτυξη δεν θα υπάρχει ούτε για τον ίδιο.
  Μόνο ο εθνικοσοσιαλισμός είναι λύση γιατί εν τελική αναλύσει
  η παγκοσμιοποίηση σημαίνει φτωχοποίηση , περιθωριοποίηση εργαζομένων
  που ανέβασαν την αγοραστική τους δύναμη, και κατά μακράν συνέπεια
  υπανάπτυξη και του παγκόσμιου ΑΕΠ.

  1. avatar Φωτιά στα Χριστούγεννα

   Και καλές διακοπές στο Μελιγαλά...

  2. avatar Ellraiser

   Γιατι εισαι κακος με το κεφαλαιο?
   Εχεις την δυνατοτητα με τον μισθο να αγορασης μετοχες αντι για Iphone.
   Η ανοιξε επιχειρηση.....
   Θα με πεις τρελλος ειμαι?
   Κανενα εποχιακο σουβλατζιδικο και πολυ ειναι, οτι αρπαξουμε το καλοκαιρι!!!
   Εθνικοσοσιαλισμος.....χμ μεγαλη κουβεντα. Οπως πχ. του Χιτλερ? με την γνωστη καταληξη?
   Το μεγαλο σφαλμα των εργαζομενων ειναι οτι βλεπουν και απαιτουν μονο αυξησεις προς την λαθος κατευθυνση αντι να απαιτει μειωσεις εξοδων διαβιωσης (που ο ιδιος ψηφιζει !!!).
   Κεφαλαιο και εργαζομενοι που \'σκοτωνονται\' μεταξυ τους και πολιτικοι που σπανε πλακα στην γωνια.
   Τι θα ελεγες αν δουλευαν ολοι στην οικογενεια με 500 ευρω και σας περισσευε να κανετε ανθρωπινες διακοπες καθε χρονο? η ζειτε ανετα χωρις να εξαντλειται ο μισθος στα μισα του μηνα λογω ασυλληπτων υποχρεωσεων?
   Και 3000 μισθο να παρης θα βρουν τροπο να στα παρουν (οχι φυσικα το αφεντικο).
   Ολοι αποδεχονται μοιρολατρικα καθε νεο φορο η περικοπη........

   1. avatar Κατάλαβες?

    Κατ΄αρχήν είμαι κακός με το ασύδοτο κεφάλαιο όπως στην περίπτωση της χώρας
    μας.Δεύτερον το μεγάλο σφάλμα των εργαζομένων είναι να νομίζουν ότι
    ψηφίζοντας έχουν την δυνατότητα να μειώνουν το κόστος διαβίωσης
    (πράγμα ολοφάνερο στην πράξη).Τρίτον με τα 500 ευρώ ανά άτομο
    εκτός απο τα τσιγάρα σου άντε να σου μείνει κανένα σουβλάκι,
    και τέταρτον ας μου δώσουν 3000 μισθό και να είσαι σίγουρος ότι
    δεν θα βρουν τρόπο να μου τα πάρουν (όπως αποδείχθηκε ολοφάνερα προ κρίσης),
    και πέμπτον ο εθνικοσοσιαλισμός ,όχι κατ΄ανάγκην χιτλερισμός , αρχίζει
    να αναδεικνύεται πάλι (όπως ολοφάνερα αποδεικνύεται ).

 6. avatar S.P

  Ήμουν εργαζόμενος στην αθηναϊκή χαρτοποιία μέχρι το 2016.Ηταν μεγάλο πλήγμα που έκλεισε μια βιομηχανία αυτού του είδους που έκανε παραγωγή χάρτου και όχι μόνο επεξεργασία χάρτου.Ηταν μια βαριά βιομηχανία που αντίστοιχες της είναι τσιμεντοβιομηχανίες και οι χαλυβουργίες.

 7. avatar Αυτή είναι η αλήθεια για την ελληνική ”βιομηχανοποίηση” του κ..ου

  Mικροί μισθοί, εικονικές πτωχεύσεις, ξεχρέωμα απο το κράτος μέσω
  του φορολογούμενου και ξεφτίλα κρατικοδίατου τύπου.
  Η υποβάθμιση του καπιταλιστικού μοντέλου με πολιτικές διαπλοκής
  τουρκοκοτζαμπασισμού που στρατολόγησε πολλές συνειδήσεις
  στην πλευρά μιας αναποτελεσματικής αριστεράς και μια αντιπάθεια
  του λαικής ψυχής σε οτιδήποτε ιδιωτικό.

 8. avatar anast1

  μακάρι καί ὁ ΠΙΤΣΟΣ καί ὅλοι οἱ ἄλλοι!

  1. avatar Πίτσος ή πίτσα

   Ποιός Πίτσος ρε φίλε!!! Υπάρχει ως όνομα μόνο στην Ελλάδα. Ανήκει στο γερμανικό group με Siemens, Bosch , Neff και τα προϊόντα ειδικά οι μικροσυσκευές είναι εκτός αγοράς!!! Εδώ κλείνουν και φεύγουν από τον χώρο μεγαθήρια!!! Σε λίγο θα ακούσετε και για μεγάλη αλυσίδα του λιανεμπορίου γερμανικών συμφερόντων!!! Black friday και μαυρη είναι η νύχτα στα βουνά για το ελληνικό λιανεμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών!!!

 9. avatar Ellraiser

  Κουραγιο !!!! καποια μερα θα φυγουν οι πολεμιοι της επιχειρηματικοτητας και θα ερθει η πραγματικη αναπτυξη.
  Μεχρι τοτε αγωνας, προσεκτικα βηματα, εξορθολογισμος και συνεση.

  1. avatar George Karitzis

   φίλε, δε θέλω να σε στεναχωρήσω, όμως όσο υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τους δημοσιους υπάλληλους, μην ελπίζεις σε τίποτα περισσότερο από την απόλυτη καταστροφή, η οποία σε μεγάλο βαθμό, έτσι κι αλλιώς έχει έρθει.

  2. avatar Αντιρίξ

   Η σοβαρή, βιομηχανική επιχειρηματικότητα είναι καταδικασμένη στην Ελλάδα εκ συστήματος, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Πάντα έτσι ήταν και δυστυχώς έτσι θα μείνει.
   Ήρθε και η νομισματική ενοποίηση του ευρώ όπου οριστικά πια η οικονομική και νομισματική διαχείριση (παραγωγή χρήματος και δυνατότητα υποτιμήσεων) δεν μας ανήκει και ήρθε και «έδεσε». Εκτός του εσωτερικού μας, στρεβλού συστήματος ανάπτυξης με «κορωνίδα» την τερατώδη, αγκυλωτική γραφειοκρατία, οι μεγάλοι και ισχυροί, Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν πρόκειται να μας επιτρέψουν καμία, απολύτως, δημιουργία βιομηχανικής ανάπτυξης καθιστώντας μας, επί της ουσίας, οικονομικούς ανταγωνιστές τους.

   1. avatar Ellraiser

    Τα ειπες. Επιγραμματικα και στοχευμενα. Να συμπληρωσω και μονιμους δανειοληπτες παρουσιαζοντας αυξηση του ΑΕΠ τους απο τους τοκους.

  3. avatar ΘΑ ΠΑΡΩ ΛΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΖΜΑ

   ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ!

   1. avatar μην σε χάσουμε

    την επομένη των εκλογών.

   2. avatar Αγάπη μόνο

    Πραγματικά, αυτοί που έδωσαν αρνητική ψήφο, δεν καταλαβαίνουν από χιούμορ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...