43
loading

Αναζητώντας την επιχειρηματική ιστορία της χώρας αυτό που θα βρει κανείς είναι πως το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που είχε ως αντικείμενο την παραγωγή χαρτιού ιδρύθηκε το 1877 στο Νέο Φάληρο. Παρέμενε το μοναδικό μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ από το 1925 έως το 1928 άνοιξαν τρία μεγάλα εργοστάσια στην Ελλάδα, στον Αίγιο, στην Αθήνα και στην Πάτρα.

Κύριο αντικείμενο ήταν η παραγωγή χαρτιού γραφής και τυπογραφίας, μια παραγωγή που εξελίχθηκε στην πορεία των ετών και μπήκε και σε άλλα προϊόντα. Σήμερα κανένα από αυτά τα εργοστάσια δεν υπάρχει...

Εμβληματική επιχείρηση στην ιστορία του χαρτιού στην Ελλάδα ήταν η Χαρτοβιομηχανία του Ευάγγελου Λαδόπουλου.

Τα κτίρια δεσπόζουν και σήμερα στην Πάτρα και αποτελούν σημείο αναφοράς.

Η ιστορία της αρχίζει με την πρώτη ελληνική «βιομηχανική επανάσταση» μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας από την Πάτρα, ο Ευάγγελος Λαδόπουλος στήνει τη χαρτοβιομηχανία και λίγα χρόνια μετά καταφέρνει να τη κάνει τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων, να φτάσει τους 1.200 εργάτες, να κάνει εξαγορές και να «χτυπιέται» με τη Softex που ήταν σχετικά νεότερη, αλλά είχε μπει στα ελληνικά σπίτια.

Η βιομηχανία του Λαδόπουλου, την οποία μέχρι σήμερα συνοδεύουν μια σειρά από αστικούς μύθους, ιδρύθηκε στη συνοικία Κρύα Ιτεών το 1928 από τον Ευάγγελο Λαδόπουλο.

Μετά από πολλές περιπέτειες το 1929 φτάνει η πρώτη χαρτοποιητική μηχανή από τη Γερμανία. Τα μηχανήματα έφταναν ακτοπλοϊκώς από τη Γερμανία όμως κοντά στο λιμάνι το πλοίο βυθίστηκε. Παρόλα αυτά το εργοστάσιο πήρε μπροστά και τέθηκε τελικά σε πλήρη λειτουργία το 1931, σε έκταση 48 στρεμμάτων.

Σταδιακά στο εργοστάσιο έμπαιναν νέες μηχανές σύγχρονες για λεπτό χαρτί, χαρτί υγείας και τυπογραφικό χαρτί.

Η εταιρεία αρχίζει να ακμάζει, οι θέσεις εργασίας μεγαλώνουν, όπως και οι επενδύσεις.

shutterstock581264914

Μαζί μεγαλώνει και ο ανταγωνισμός. Η βιομηχανία του Λαδόπουλου γίνεται η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, όμως κάνει την εμφάνισή της η Softex. Ξεκινάει το 1937 στο Βοτανικό η «Αθηναϊκή Χαρτοποιία - Γ. Γιαννουλάτος, Κ. Κεφάλας και Σία Ο.Ε.». Η εταιρεία άρχισε τη λειτουργία της με λίγο προσωπικό και το 1945 έφτασε να αριθμεί 88 εργατοϋπάλλουλους. Η πορεία της θα είναι ανοδική και οι 88 εργατοϋπάλληλοι του 1945, έφτασαν τους 1.030 το 1969. Μέχρι το 1974 η εταιρεία θα έχει 9 μηχανές χαρτιού και θα παράγεται κάθε είδους χαρτί.

Ο ανταγωνισμός των δύο μεγάλων βιομηχανιών, της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας και του Ευάγγελου Λαδόπουλου -θα οδηγήσει σε ξέφρενη κούρσα επενδύσεων, πολλά δάνεια, υπερχρέωση και τελικά στην πτώχευση και των δυο.

Οι εξαγορές και η απεργία που κράτησε 93 μέρες

Στη βιομηχανία του Λαδόπουλου στην Πάτρα από το 1965 την ουσιαστική διαχείριση ασκούσε ο Γεώργιος Λαδόπουλος γιος του ιδρυτή της.

Όπως αναφέρθηκε οι επενδύσεις είναι πολλές και η ΕΓΛ δημιουργεί νέα χαρτοποιία στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1964-1965, τη Μακεδονική Εταιρεία Λαδόπουλου, ενώ το 1968 εξαγοράζει τη μεγάλη χαρτοποιία Αιγίου. Η Χαρτοποιία Αιγίου δεν ήταν μια τυχαία εταιρεία. Δημιουργήθηκε το 1927 πλησίον του λιμανιού της πόλης του Αιγίου και αποτέλεσε πυρήνα δραστηριότητας και αναπτυξιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν από Σουηδούς αρχιτέκτονες, ενώ η τοποθέτηση των μηχανημάτων και του απαραίτητου εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε από Νορβηγούς και Σουηδούς.

Η Αθηναϊκή Χαρτοποιία απαντά με επέκταση στην Αθήνα και τη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στη Δράμα.

Στα επόμενα χρόνια θα αρχίσει κάμψη της παραγωγής, καθυστερήσεις πληρωμών και το 1974 ξεκινούν οι κινητοποιήσεις με την πρώτη απεργία και κορυφώνονται το 1975 με την απεργία των 100 ημερών.

Σύμφωνα με όσα έχει γράψει ο «Ριζοσπάστης» η απεργία στη «Χαρτοποιία ΕΓΛ» στην Πάτρα άρχισε στις 16 Σεπτέμβρη και κράτησε 93 μέρες. Οι  εργάτες διεκδικούσαν καταβολή δεδουλευμένων ημερομισθίων, ορισμό τακτικών ημερομηνιών, στις 20 και 5 κάθε μήνα για την καταβολή των ημερομισθίων κ.ά.

Η απεργία έληξε στις 18 Δεκέμβρη του 1975 με νίκη των απεργών. Σύμφωνα με συνδικαλιστές ικανοποιήθηκε το 85% των αιτημάτων τους.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη βιομηχανία είχε ωστόσο ξεκινήσει.

Τη διαχείριση αναλαμβάνει η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας διορίζοντας αλλεπάλληλες διοικήσεις από το 1977 έως το 1981 που δεν καταφέρνουν να αναστρέψουν το κλίμα.

Το 1984 τελικά η ΕΓΛ υπάγεται στο καθεστώς προβληματικών επιχειρήσεων και το 1988 τίθεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Τελικά, η άλλοτε μεγαλύτερη βιομηχανία χαρτιού των Βαλκανίων, στις 7 Απριλίου του 1988 τίθεται υπό εκκαθάριση.

Στη θέση της δημιουργείται η εταιρεία «ΕΓΛ Χαρτοποιίες Δυτικής Ελλάδας» με 391 εργαζόμενους και εκπονείται σχέδιο εκσυγχρονισμού των εργοστασίων Πάτρας και Αιγίου.

shutterstock1013093569

Εγκρίνονται επενδύσεις από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων αλλά το κλίμα δεν αντιστρέφεται. Το 1991 πέφτουν οι τίτλοι τέλους και έρχεται η οριστική παύση της λειτουργίας της.

Η ΜΕΛ και οι Τούρκοι

Από το οικοδόμημα του Λαδόπουλου στην Πάτρα αυτό που τελικά επιβίωσε και συνεχίζει μέχρι σήμερα είναι η εταιρεία που πήγε στη βόρεια Ελλάδα, η ΜΕΛ.

Η ΜΕΛ ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα από τον Γεώργιο Λαδόπουλο. Το 1967 η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και αναπτύσσεται.

Το 1984 η ΜΕΛ υπάγεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ενώ το 1998 ιδιωτικοποιείται.

Aπό το Μάρτιο του 2012 η ΜΕΛ γίνεται πλέον μέλος του ομίλου Pak, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μέτοχος της. Σήμερα η ΜΕΛ Μ.Α.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στον κλάδο παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ο όμιλος ανήκει στην οικογένεια Pak και έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες στην Τουρκία και όχι μόνο. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ιδρύθηκε το 1973, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία.

Ο όμιλος Pak είναι εξίσου παλιός καθώς ιδρύθηκε το 1923, ενώ σήμερα συναποτελείται από 19 εταιρείες, oι οποίες εξειδικεύονται σε: Τρόφιμα, εύκαμπτη συσκευασία, χαρτόνια και Real Estate.

Ο συνολικός ακαθάριστος κύκλος εργασιών του τούρκικου ομίλου Pak ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ απασχολεί περίπου 1.650 άτομα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

43
σχόλια
 1. avatar Σεμι

  Επιπόλαιες και εύκολες κρίσεις , επειδή καταγομαι από την περιοχή γνώριζα πολλούς εργάτες της ΕΓΛ οι οποίοι μιλούσαν για την διοικητική ανεπάρκεια και κακοδιαχείριση του υιού Λαδιπουλου .Επίσης μην παραγνωριζετε το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση είχε ήδη ξεκινήσει και μετά την κατάργηση των προστατευτικών δασμών , η ντόπια παραγωγή κατερρευσε.Γιατι τις επιχορηγήσεις από την τότε ΕΟΚ τις έκαναν κότερα και βίλες Δεν φταίνε για όλα οι εργαζόμενοι παρά την πασοκικη παρακρουση τη ς τότε περιόδου

 2. avatar The Owl

  Οι Έλληνες δεν χρειάζονται βιομηχανίες και προκοπή, θα γίνουν όλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι!

 3. avatar Aimilios

  Νικησαν οι "απεργοι" συριζαιοι και η επιχειρηση εκλεισε....
  Μεγαλη νικη, εχουμε χορτασει απο τετοιες νικες.
  Τωρα που ειναι ολοι αυτοι διορισμενοι στο δημοσιο, τωρα να δειτε ποσες νικες εχουμε την μια μετα την αλλη...και ξερετε ηδη πλεον ποιος πληρωνει τον λογαριασμο για αυτες τις νικες της αριστερας ε;

  1. avatar Αλέξανδρος

   αλήθεια αυτό θα ρώταγα, αυτοί οι νικητές απεργοί που εξαιτίας τους έκλεισαν τόσες επιχειρήσεις, πως εξαργύρωσαν τον αγώνα τους άραγε; ποιος τελικά καλλιεργεί και συντηρεί το ταξικό μίσος; κάτι ήξερε κάποιος...άσημος και ατάλαντος ονόματι Στράτης Μυριβήλης!

 4. avatar Αακαλα

  Διαβάζω αρκετά εδώ και τα θεωρώ ασυναρτησίες.ταπεινη μου γνωμη.Όταν σαν επιχείρηση σαν υπάλληλος σαν προϊόν δεν εξελίσεσαι σε συνδυασμό με την μη υγείη Πολιτική και συνδικαλιστική δράση αυτοκαταστρέφεσαι...ειναι Μεγάλη συζήτηση αυτό...Κάποιος θα το κάνει πριν από εσένα..

 5. avatar Φαράσι

  Βρέθηκα στην Πάτρα έξω από την PIRELLI. Απεργία εργαζομένων με κατάληψη. Πανό με το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ σουβλάκια μπύρες ούζο χαβαλές μουσική στη διαπασών κ.λ.π.
  Διεκδίκηση: Αυξήσεις και οι συνήθεις συνδικαλιστικές επιθέσεις... (Παντού και γιά όλες τις εποχές). Αποτέλεσμα: Από τότε το εργοστάσιο της PIRELLI βρίσκεται στην Τουρκία ενώ εμείς κοιτάζουμε τα ντουβάρια.
  Επόμενο μελλοντικό σχόλιο γιά την ΠΠ Πειραϊκή - Πατραϊκή. Εκεί να δείτε τι γινόταν και τι έγινε...

  1. avatar 1312

   Γμστ φιλε μου. Υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός ειδικά από Ασία και Αφρικής μεριά. Και εμείς εδώ κολλημένοι να ζητάμε μισθό αντί να δουλεύουμε τσαμπα όπως γίνεται σε άλλες χώρες

 6. avatar Αλήτες αριστερόστροφοι που καταστρέψατε την χώρα

  Ρωτανε κάποιοι σαχλαμάρες, άν πρεπει να πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Και φυσικά ναί, αλλά όχι να εκβιάζουν και να καταστρέφουν το βιός της ζωής των πιό δημιουργικών Ελλήνων, των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών. Αυτοί οι ήρωες ήταν πάντα πρωτοπόροι, ρίσκαραν τα πάντα στην ζωή τους για να προκόψει ο τόπος και η κοινωνία, και να έρθει η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονιμός στη χώρα. Και έδωσαν δουλειές σε πολλούς εργαζόμενους που μεγάλωσαν με ασφάλεια τις οικογενειές τους και προκόψαν και αυτοί στην ζωή τους. Βρωμικοι εργατοπατέρες έπαιζαν πάντα σκοτεινά παιχνίδια. Ο λαός δεν ξεχνά.

  1. avatar criskalts

   Νταξ μεγάλε, αριστερός δεν είμαι με τπτ, το αντίθετο, αλλά τι τόθελες το: ''Αυτοί οι ήρωες ήταν πάντα πρωτοπόροι, ρίσκαραν τα πάντα στην ζωή τους για να προκόψει ο τόπος και η κοινωνία, και να έρθει η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός στη χώρα'';;;
   Ανατρίχιασα λέμε.
   Όλοι αυτοί κέρδος ήθελαν για τους εαυτούς τους και καλά έκαναν, μόνο που κάποιοι είχαν συνείδηση και κάποιοι πατούσαν επί πτωμάτων.
   Πες απλά οτι τα αριστερά ούγκανα έφεραν βαρέως την μη ανάληψη της εξουσίας μετά το 1949 και όπου μπορούσαν έφερναν το χάος.

  2. avatar 1312

   Οι ποιο δημιουργικοί οι βιομήχανοι γελάει ο κόσμος. Τα μεγαλύτερα λαμογια μάλλον εννοείς

 7. avatar alex328

  Οι κουμουνιστές οδήγησαν ΟΛΕΣ τι βιομηχανίες στο κλείσιμο με τους δήθεν συνδικαλιστές τους. Μετά ήρθαν και οι ΠΑΣΟΚΟΙ που διόριζαν άπαντεσ στο Δημόσιο και ήρθε το οριστικό τέλος.

  Αυτοί είμαστε...

 8. avatar Στεφ

  Όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις Viamax, ΒΕΛΠΑ, κλπ. Έκαναν τις απεργίες , έκλειναν τις επιχειρησεις και μετά τους τάιζε Ο Περισσός. Εμένα μου φαίνεται ότι ήταν δάχτυλος υπέρ των ξένων κρατών και επιχειρήσεων παρά υπέρ των εργαζομένων.Τυχοδιοκτες , προδότες , κατσαπλιάδες συνδικαλιστές.

 9. avatar 1312

  Μα καλά αχάριστοι εργαζόμενοι. Ακούς εκεί να θέλουν να πληρώνονται κιόλας. Ας έτρωγαν παντεσπάνι όπως ο κουλης

 10. avatar L ELEN

  Ολες τις εταιριες οπως βλεπουμε και εδω,τις κατεστρεψαν οι ιδιοι οι αεργαζόμενοι,αν εχεις λιγο μυαλο το καταλαβαινεις,δεν εφταιγαν οι ιδιοκτητες η ο ανταγωνισμος.Η αχαριστία και η απληστια τους,εχουν γραφτει πολλα βιβλια για την Ελληνικη βιομηχανια απο την αρχη του 20 αιωνα.Τωρα κατι αριστερά καθικια λοβοτομημενα δεν μπορουν να καταλαβουν.

  1. avatar 1312

   Ε ναι τόσες περιπτώσεις μαρινοπουλος πχ που φεσωσε τους πάντες και τώρα κάνει ζωαρα στο εξωτερικό. Είναι προφανές οι αριστεροί φταίνε που θέλουν οι εργαζόμενοι να πληρώνονται για τη δουλειά τους

  2. avatar T KANEL

   Eισαι παντελως [...]

 11. avatar Sitof

  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.Η ΑΛΛΙΩΣ ΒΡΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ.

 12. avatar Genny Savastano

  Πάνω απ όλα νίκησαν όμως ε... Νίκησαν την πλουτοκρατια χάχα, μετά τους τάιζε ο Περισσός προφανως βρακανιδες. Ρε είστε ότι πιο άχρηστο υπάρχει, μόνο κακό κάνετε πάρτε το χαμπάρι

 13. avatar T KANEL

  Ολες τις εταιριες οπως βλεπουμε και εδω,τις κατεστρεψαν οι ιδιοι οι ιδιοκτητες,αν εχεις λιγο μυαλο το καταλαβαινεις,δεν εφταιγαν οι εργαζομενοι η ο ανταγωνισμος.Η σπαταλη και η απληστια τους,εχουν γραφτει πολλα βιβλια για την Ελληνικη βιομηχανια απο την αρχη του 20 αιωνα.Τωρα κατι φιλελευθερα καθικια λοβοτομημενα δεν μπορουν να καταλαβουν.

 14. avatar innotrading

  Κάθε φορά που διαβάζω ένα άρθρο για την πτώση μιας βιομηχανίας, αρχίζουν τα σχόλια του τύπου φταίει το ΚΚΕ του 6% -7% επειδή οι εργάτες απεργούσαν ζητώντας το παράλογο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων και την τακτική πληρωμή τους, φταίει ο Καραμανλής, η τουρκοκρατία, ο φούφουτος, κάποιος φταίει πάντως όχι εμείς. Δεν φταίμε εμείς που προτρέπουμε τα παιδιά μας να πάρουν ένα πτυχίο ιχθυοκαλλιέργειας για να μπορέσει να διοριστεί στο δήμο πέρα Παναγιάς σαν σφραγιδοφύλακας με τα τυχερά του. Δεν φταίω εγώ ο επιχειρηματίας που έπαιρνα τις επιδοτήσεις από την ΕΟΚ και επένδυα σε ουίσκι Σκωτίας και γαρύφαλλα Ολλανδίας με τη Μερτσέντα μου αγορασμένη με leasing γιατί ήμουνα μάγκας και την πέρναγα στα έξοδα, όταν ο κουτόφραγκος, επένδυε σε τεχνογνωσία, έρευνα, έρευνα αγοράς, μηχανήματα. Δεν φταίω εγώ που ψήφιζα Μαυρογιαλούρο για να βάλει τη γυναίκα μου καθαρίστρια στο μαιευτήριο. Έχετε σκεφτεί ότι η τότε βιομηχανία μας ανδρώθηκε σε ένα προστατευτικό περιβάλλον όπου δεν μπορούσαν να γίνουν εισαγωγές, και σιγά μην την ενδιέφερε η καινοτομία, και όταν άνοιξαν οι αγορές επήλθε το χάος. Αν δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τότε θα καταλάβουμε γιατί το ηλιόλουστο Βέλγιο με τα μεροκάματα πείνας εξάγει ντομάτες μέσα στο καλοκαίρι στην Ελλάδα.

 15. avatar efkleidou

  ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΕΙΧΑΜΕ 30.000 ΝΕΚΡΟΥΣ-40.000 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ 300.000.000.000 ΕΥΡΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΖΗΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ -ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΘΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΕΠΑΝΕΚΑΜΨΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΘΡΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ Κ.Κ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

 16. avatar Nikos-Nikos .

  Οι εργάτες νίκησαν και έμειναν άνεργοι . Καλά , , , τί νίκη ήταν αυτή ? ?

 17. avatar Μ

  ΠΟΣΟ Μ....ΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ? ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΔΟΥΛΟΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΔΟΥΛΟΙ.ΩΡΑΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ!!!!!!!!!!!!!!!

 18. avatar giannis alex

  Μα εννοείται πως το κκε ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ανθρώπους να έχουν δουλειά , και να προκόβουν από αυτή. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Θέλει ανθρώπους μίζερους , να τους χειραγωγεί.

 19. avatar ΚώσταςΛ

  Τι λες μωρέ ότι το έκλεισε το ΚΚΕ? Στην δεξιά το έχετε χάσει το μέτρα! Ο πατέρας μου δούλευε εκεί, η γυναίκα του τα έκανε όλα φτερά και πούπουλα, δεν του άφησε Φράγκο.βγηκε και εσύ σαν την Σπυράκη να πεις τη χαζομάρα σου για να καλύψεις το μητσοτακεικο.

  1. avatar pan

   Ενταξει τώρα και συ...
   Υπερβολή οτι το έκλεισε το Κουκούε αλλα μην μας πεις κιολας οτι ο κουμουνισμος δουλευει απο τον ανθρωπο για τον ανθρωπο...
   Στην Κουβα 20 ευρω τον μηνα παιρνουν και ζουν σαν τις κότες....
   Ο Φιντέλ ομως ζωαρα. ..

   1. avatar Genny Savastano

    Ε ντροπή μη λες τέτοια είσαι πολέμιος του κομμουνισμου. Δεν ξέρεις πόσο ωραία περνάνε στην κουβά και πόσο ανεπτυγμένη χώρα είναι...

    1. avatar Vaggos K

     Ε ναι όλη μέρα χορεύουν salsa και πίνουν havana , τι άλλο θες να κάνουν ?

     1. avatar Genny Savastano

      Και despacito

 20. avatar Κυριακος Μαυριδης

  Συμφωνα με τους τρεις προηγουμενους οταν ο βιομηχανος χρωστα να μην πληρωνει..!!! Ωραια λογικη, νεοφιλελευθερη;;

  1. avatar Αναρχοαυτόνομος

   Μη σου φαίνεται περίεργο, γι αυτό έχουμε φτάσει εδώ που είμαστε... Πλέον έχει γίνει νόμος να μην πληρώνουν οι εργοδότες. Κανείς άλλωστε δεν τους κάνει τίποτα...

   1. avatar pan

    Ρατσιστικό μόνο οι εργαζόμενοι δε θα πληρώνουν??? Ας μην πληρώνουν και τα αφεντικά...

Παρακαλούμε περιμένετε ...