7
loading
Γράφει
ο Γιάννης Κέμμος
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Τρία χρόνια πριν, το newsbeast.gr είχε περπατήσει σε κάποια από τα πιο κεντρικά πάρκα της Αθήνας. Στο πάρκο «Τρεις Αστέρες» στον Άγιο Ελευθέριο και στα πάρκα «ΦΙΞ-Κλωναρίδη» και «Δρακοπούλου» στα Άνω Πατήσια. Αυτό που είχαμε συναντήσει μέσα σε αυτά ήταν εγκαταλελειμμένα κτίσματα, ακόμα και τμήμα ενός εργοστασίου. Όλα ξεχασμένα, παρατημένα και ρημαγμένα στο έλεος του χρόνου, των καιρικών φαινομένων και των βανδάλων.

Τότε είχαμε παρομοιάσει την κατάσταση με εικόνες βγαλμένες από διηγήματα μυστηρίου και όχι άδικα.

Τρία χρόνια μετά η εικόνα είναι δυστυχώς ίδια ίσως και χειρότερη. Τα χρόνια που μεσολάβησαν η αδιαφορία, η εγκατάλειψη και η οικονομική κρίση δεν έκαναν την κατάσταση καλύτερη. Τα κτίσματα εξακολουθούν να διαλύονται χρόνο με το χρόνο και το μόνο που ενισχύθηκε είναι η περίφραξη με κάγκελα συρματοπλέγματα και λαμαρίνες γύρω τους καθώς η πρόσβαση σε αυτά θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε πολλές περιπτώσεις τμήμα αυτών των κτισμάτων έχει καταρρεύσει ενώ τα πατώματα τους είναι γεμάτα τρύπες και χαλάσματα.

drakopoulou5
Πάρκο Δρακοπούλου

Τα χόρτα έχουν καλύψει την περίμετρο των κτισμάτων προσθέτοντας με τον τρόπο τους μυστήριο και γοητεία στο όλο τοπίο. Και μπορεί την ημέρα οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν συνηθίσει την εικόνα αυτή και να χρησιμοποιούν τους υπόλοιπους χώρους του πάρκου για την βόλτα τους το βράδυ όμως η κατάσταση είναι διαφορετική.

Όπως οι ίδιοι μας είπαν η αδιαφορία των αρχών για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων χώρων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει προσελκύσει την παρανομία. Το βράδυ γυναίκες που κάνουν «πιάτσα» κατά μήκος της Πατησίων, συνευρίσκονται στους χώρους των πάρκων ακόμα και πάνω σε χαρτόκουτα. Δύσκολη είναι η κατάσταση και εξαιτίας των απορριμάτων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία των πάρκων όπως και οι μυρωδιές από ούρα και άλλες ακαθαρσίες.

Σε χειρότερη κατάσταση είναι το πάρκο Δρακοπούλου ανάμεσα στις οδούς Πατησίων, Ηρακλείου και Λάμπρου Πορφύρα. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα κτίρια, απομεινάρια της βίλας Δρακοπούλου και της επιχείρησης του. Αρκετά από αυτά έχουν χάσει μεγάλο μέρος της δομής τους, χωρίς στέγη και μισογκρεμισμένα. Η πρόσβαση σε αυτά είναι πλέον απαγορευμένη με συρματοπλέγματα και λαμαρίνες καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλή.

fix5
Πάρκο «ΦΙΞ - Κλωναρίδη»

Στο πάρκο «ΦΙΞ-Κλωναρίδη» μεταξύ των οδών Πατησίων, Τσίλλερ και Καυτατζόγλου, το κεντρικό κτίσμα, το σπίτι που έμενε παλιά η οικογένεια κλωναρίδη, αν και σε καλύτερη κατάσταση, παραμένει ένα κτίριο αφημένο στην τύχη του. Βανδαλισμένο εσωτερικά και εξωτερικά σε τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές δόξες του. Ένα μικρότερο κτίριο στο πίσω μέρος του σπιτιού βρίσκεται ουσιαστικά μισογκρεμισμένο και γεμάτο σκουπίδια στο εσωτερικό του. Οι κάτοικοι μας μίλησαν για τα τεράστια υπόγεια του τότε εργοστασίου ΦΙΞ που ακόμα βρίσκονται ανεκμετάλλευτα κάτω από την επιφάνεια του πάρκου αν και πλέον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ενώ ακόμα και η είσοδος προς αυτά έχει πλέον εξαφανιστεί και ξεχαστεί.

Η κατάσταση είναι φαινομενικά καλύτερη στο πάρκο «Τρεις Αστέρες» μεταξύ των οδών Αχαρνών, Ανδρεάδου και Κ. Καβάφη στον Άγιο Ελευθέριο. Το επιβλητικό ψηλό κτίριο του παλαιού εργοστασίου ρίχνει τη σκιά του στους ανοιχτούς χώρους και αποτελεί τον πρωταγωνιστή της εικόνας για τους κατοίκους και τους περαστικούς.

asteres6
Πάρκο «Τρεις Αστέρες»

Το ψηλό φουγάρο με τα τρία αστέρια επάνω του είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής και του ομώνυμου πάρκου. Σφραγισμένο φυσικά και περικυκλωμένο από κάγκελα και συρματοπλέγματα δεν αφήνει τους περίεργους να το πλησιάσουν αν και στη βόλτα μας παρατηρήσαμε ότι κάποιοι έχουν βρει τις «τρύπες» για να εισέλθουν στο εσωτερικό του καθώς τα γκράφιτι βρίσκονται σχεδόν παντού.

Στο παρελθόν άτομα που έκαναν χρήση ουσιών το είχαν ως χώρο για να περάσουν τη νύχτα τους κάτι όμως που πλέον δεν συμβαίνει, όχι τουλάχιστον συστηματικά. Εξάλλου αποτελεί και αυτό ένα σημείο που κάθε άλλο παρά ασφαλές είναι για τον οποιονδήποτε να το περπατάει στο εσωτερικό του. Πλέον αποτελεί και αυτό ένα κτίριο φάντασμα του παρελθόντος.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε πώς είναι τα πάρκα σήμερα (μεγάλες φωτογραφίες) και πώς ήταν τρία χρόνια πριν (μικρές φωτογραφίες)

Πάρκο Δρακοπούλου

drakopoulou1 drakopoulou2 drakopoulou3 drakopoulou4

Πάρκο ΦΙΞ-Κλωναρίδη

fix1 fix2 fix3 fix4

Πάρκο Τρεις Αστέρες

asteres1 asteres2 asteres3 asteres4 asteres5Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, τρία χρόνια μετά η εικόνα είναι ίδια ίσως και χειρότερη...

Πάρκο Δρακοπούλου

drakopoulou6 drakopoulou7 drakopoulou8 drakopoulou9 drakopoulou10 drakopoulou11 drakopoulou12 drakopoulou13

Πάρκο ΦΙΞ-Κλωναρίδη

fix6 fix7 fix8 fix9 fix10 fix11 fix12

Πάρκο Τρεις Αστέρες

asteres7 asteres8 asteres9 asteres10

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Ana223

  Το πάρκο Δρακόπουλου είναι έτσι γιατί κάποιοι το έκαιγαν για να το αξιοποιήσουν. Ήθελαν να πέσουν τα υπέροχα κτίσματα για να αλλάξει χρήση. Ο ένας εξ αυτών που είχαν συμφέροντα εκεί, βρέθηκε φυλακή... Τα κτήρια ήταν πανέμορφα μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Είχε αλλεπάλληλες πυρκαγιές και αν έχει σωθεί ως χώρος πάρκου είναι λόγω της κινητοποίησης της γειτονιάς. Αυτών των αναρχοάπλυτων που λέτε κάποιοι από πάνω... ενώ το έκαιγαν οι κυριλέ οι άλλοι με τα κολλάρα τα λευκά. Όσο για το φιξ... μη μου πείτε ότι τη βίλα δεν την έφτιαξε τελικά ο σκάι που έκανε εκπομπές επί εκπομπών για το πώς βοηθάει στην αξιοποίηση των κτηρίων (έκανε βέβαια εκπομπή και γι αυτό) γιατί θα φαρμακωθώ. Δε θα μιλήσω καν για τον δήμαρχο και τη στάση του... Άντε γιατί πολύ μας τα κάνατε κάποιοι και δε βλέπετε καν ποιοι τα καταστρέφουν. Όταν θα τα κάνουν γκαράζ και μωλ θα χαίρεστε που κατάπιαν ακόμα δυο σταγόνες πρασίνου της περιοχής σε μια από τις πιο πνιγηρές περιοχές της αθήνας. Μου δείχνετε τα γκράφιτι κατά τ άλλα.

 2. avatar Μαχητές 71

  Στο ΦΙΞ Πατήσια, πάνε μαύρες γαζέλες της πληρωμένης ηδονής

 3. avatar carman

  Πως ειναι δυνατον να εχουμε δημαρχους σα το Καμινη? Αλλα αυτος ο Λαος τετοιους ηγετες θελει. Δηλαδη περιμενατε κατι απο αυτον τον Ανθρωπο? ευχομε να ξαναβγει να κανει περισοτερα εργα. Α? ρε Ελληνα π...α.

 4. avatar tzafar1

  Δηλαδή, περιμένατε κάτι διαφορετικό από τον Καμίνη; Χαχαχαχαχαχα

 5. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

  Πως και δεν έχουν κάνει καταληψη τίποτα αναρχοαπλυτοι?

 6. avatar Toni 3

  Πληρώνουμε ίδια τέλη με τους κολωνακιωτες. Εμας όμως ο Καμινης μας εχει γραμμενους. Και αντί να βρει χρήματα JESSICA για τα παρκα και να κανει ενα ΣΔΙΤ για τα κτήρια εντός αυτών που μπορούν να φιλοξενησουν καφέ, παει και πετάει λεφτά στην οικία θεοτοκοπουλου

 7. avatar -)Ι(- ΕΛΛΗΝ -)Ι(-

  Ο ΣΩΡΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!!! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...