Δεν είναι κάποια στοιχειωμένα σπίτια. Ούτε παλιά εργοστάσια βγαλμένα από διηγήματα του Stephen King αν και θα μπορούσαν να τα αποκαλέσουν έτσι όσοι τα δούνε να ξεπροβάλλουν ξαφνικά στη μέση των πάρκων σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Φωτογραφίες / Ρεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Κι όμως αυτά τα ξεχαρβαλωμένα σπίτια, αλλά και τμήμα του εργοστασίου που βρίσκονται σε τρία γειτονικά πάρκα των Άνω Πατησίων και του Αγίου Ελευθερίου, δεν είναι παρά τμήμα της «κληρονομιάς» που άφησαν στις γειτονιές τα χρόνια που μεσολάβησαν, μερικές από τις άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας.

Το εργοστάσιο «Τρεις Αστέρες», το «ΦΙΞ-Κλωναρίδη», αλλά και η βίλα Δρακοπούλου, έχουν αφήσει τα απομεινάρια τους στα αντίστοιχα πάρκα μέχρι και σήμερα.

Οι λόγοι που αυτά τα οικήματα παρέμειναν να ρημάζουν μέχρι τις μέρες μας ποικίλουν. Κληρονομικές διαφορές, αδυναμία του δήμου να τα αξιοποιήσει, αλλά και διάφορες νομικές εμπλοκές μαζί με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα δημιούργησαν ένα παράξενο σκηνικό που μπορεί οι κάτοικοι των περιοχών να το έχουν συνηθίσει αλλά σίγουρα για τον περαστικό αποτελεί ένα αλλόκοτο θέαμα.

Πάρκο «Δρακοπούλου»

Ξεκινάμε με πάρκο «Δρακοπούλου» στα Άνω Πατήσια που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Πατησίων, Ηρακλείου και Λάμπρου Πορφύρα. Μέσα σε αυτό θα συναντήσουμε τουλάχιστον τρία μεγάλα οικήματα, τα δύο σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και μισογκρεμισμένα. Σίγουρα επικίνδυνα για όποιον επιχειρήσει να τα προσεγγίσει αδιαφορώντας για τα συρματοπλέγματα που έχουν βάλει γύρω τους για να εμποδίσουν τους περίεργους.

Πρόκειται για απομεινάρια της Βίλας Δρακοπούλου, αλλά και της επιχείρησης που είχε ο ίδιος εκεί, όπου μετά τη χρήση της από τον ιδιοκτήτη παρέμεινε για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένη με αρκετές φορές την εμπλοκή του κράτους ως προς τον χαρακτηρισμό και αποχαρακτηρισμό σε προστατευόμενη περιοχή, μέχρι που τέλη της δεκαετίας του 1980, ο τότε δήμαρχος Μιλτιάδης Έβερτ δίνει εντολή και γκρεμίζεται η μάντρα που περιβάλει το εργοστάσιο και δημιουργείται το πάρκο. Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια λίγα πράγματα έγιναν.

Σήμερα το πάρκο μοιάζει εντελώς ερειπωμένο και εγκαταλειμμένο. Ετοιμόρροπα κτίρια, βρωμιά και συνθήματα γεμίζουν το βλέμμα του επισκέπτη. Ένα μέρος μάλλον επικίνδυνο για τις ώρες που δεν βλέπει το φως του ήλιου καθώς σε διάφορα σημεία βρήκαμε τσάντες άδειες από το περιεχόμενο τους, αλλά και άλλα σκόρπια αντικείμενα.

Πάρκο ΦΙΞ-Κλωναρίδη

Δεύτερη στάση στο πάρκο ΦΙΞ-Κλωναρίδη που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Πατησίων, Τσίλλερ και Καυτατζόγου. Τοποθεσία που παλαιότερα βρίσκονταν το εργοστάσιο Κλωναρίδη που αργότερα άλλαξε χέρια και μετονομάστηκε σε ΦΙΞ μέχρι που έκλεισε και με τα χρόνια απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Σαφώς καλύτερη η εικόνα που συναντούμε αλλά όχι λιγότερο περίεργη, καθώς σχεδόν στη μέση του χώρου συναντούμε την έπαυλη της οικογένειας Κλωναρίδη.

Ένα αρκετά μεγάλο και παλιό σπίτι. Και αυτό με σαφή τα σημάδια της εγκατάλειψης, είναι σφραγισμένο και δεν επιτρέπει στους περίεργους να το περπατήσουν, μάλλον για καλό λόγο καθώς η στατικότητα του είναι αμφισβητούμενη.

Περικυκλωμένο από χόρτα και διάφορα άλλα πεταμένα υλικά το κτίριο έχει αφεθεί να ρημάζει μαζί με μία μικρότερη κατασκευή στη πίσω πλευρά του. Δυστυχώς και αυτό το κτίριο σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής έχει πέσει θύμα βανδαλισμών ενώ έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από τοξικομανείς ως σημείο χρήσης ουσιών μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Πάρκο «Τρεις Αστέρες»

Τελευταία στάση το πάρκο «Τρεις Αστέρες» ανάμεσα στους δρόμους Αχαρνών, Ανδρεάδου και Κωνσταντίνου Καβάφη στον Άγιο Ελευθέριο.

Εκεί όπου κάποτε δέσποζε εργοστάσιο που έδινε δουλειά σε περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους τώρα έχει απομείνει τμήμα του παλαιού εργοστασίου, ενώ το υπόλοιπο έχει μετατραπεί σε πάρκο χάρη και στις προσπάθειες τις ενορίας του Αγίου Ελευθερίου.

Μετά από διαδικασίες που κράτησαν αρκετά χρόνια τελικά το κτίριο έκτασης περίπου 900 τμ. ανά όροφο είναι στη φάση που θα περάσει στα χέρια του Δήμου Αθηναίων.

Οι προτάσεις που έχουν γίνει για την αξιοποίησή του είναι πολλές και καθώς το κτίριο έχει ελεγχθεί και βρεθεί σε καλή κατάσταση, ο κόσμος στη περιοχή του Αγίου Ελευθερίου περιμένει πολλά.

Για την ώρα πάντως το κτίριο παραμένει σφραγισμένο καθώς η εγκατάλειψη το έχει μετατρέψει κατά καιρούς σε χώρο τέλεσης παράνομων πράξεων ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr