Τα ιερά τρίγωνα της ελληνικής αρχαιότητας και η καλά κρυμμένη σημασία τους

Οι μυστικιστικές τοπογραφικές συμμετρίες των αρχαίων Ελλήνων που αφήνουν άφωνη την οικουμένη


WEEKEND
0:18
14/05/2016
Τα ιερά τρίγωνα της ελληνικής αρχαιότητας και η καλά κρυμμένη σημασία τους
76
loading

Ο περίφημος γεωδαιτικός τριγωνισμός της αρχαίας Ελλάδας είναι άλλο ένα θαυμαστό μυστήριο των προγόνων μας, καθώς η χωροθεσία των ναών και των ιερών τους σχηματίζει νοητούς γεωμετρικούς σχηματισμούς που αψηφούν λογικές ερμηνείες και καλοβαλμένα πλαίσια εγγραφής.

Το γιατί έχτιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τους χώρους λατρείας τους κατά τρόπο που να δημιουργούν στον χάρτη ισόπλευρα και ισοσκελή τρίγωνα ή να επαληθεύουν περίπλοκες μαθηματικές σχέσεις παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, με τα ερωτήματα που ανακύπτουν να είναι πολλά και ποικίλα: τι εξυπηρετούσε η ιερή αυτή χωροθεσία αλλά και πώς υπολόγιζαν τις τεράστιες αποστάσεις (πόσο μάλλον όταν παρεμβαλλόταν ανάμεσά τους η θάλασσα);

Και βέβαια μπορεί δύο ισοσκελή τρίγωνα να έχουν κλέψει όλη τη δόξα, εγείροντας συνωμοσιολογικές θεωρίες για ενεργειακά μαγνητικά πεδία και άλλα πολλά, ο τριγωνισμός φαίνεται πάντως πως ήταν γενικευμένη πρακτική της ελληνικής ζωής.

Το ισοσκελές τρίγωνο που δημιουργούν ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και ο Ναός του Ηφαίστου στο Θησείο της Αθήνας αλλά και το δεύτερο που περνά από τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, τον Παρθενώνα και τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα έχουν τεθεί συχνά στο στόχαστρο της σύγχρονης επιστήμης, καθώς ο θείος κανόνας που φαίνεται να υπάρχει στην αναπάντεχη αυτή συμμετρία συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει τους ερευνητές.

Τόσο ο Αριστοτέλης όσο και ο Στράβωνας παραδέχονται ότι η ίδρυση των ιερών δεν γινόταν συμπτωματικά αλλά ακολουθούσε έναν εσωτερικό κανονισμό με τη δική του απόκρυφη μεθοδολογία, αν και αμφότεροι εμφανίζονται διστακτικοί να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της θείας αυτής αναλογίας.

Ήταν κοινή σε όλους γνώση και δεν χρειαζόταν περισσότερη ανάλυση ή μήπως επρόκειτο για απόκρυφες ιερατικές διδασκαλίες που μόνο οι μυημένοι έπρεπε να κατέχουν; Η αρμονική σχέση των ναών, μαντείων, τύμβων και ιερών φτάνει σε μας σήμερα μόνο ως εικόνα, μια εικόνα κολοσσιαίας σύλληψης φυσικά που προκαλεί ρίγη συγκίνησης, αν και το καλά κρυμμένο μυστικό αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει τα ίχνη του.

Λένε συχνά ότι τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων πολλοί λαοί ζήλεψαν και μιμήθηκαν (όπως οι Ρωμαίοι), την αποκρυφιστική διασύνδεση των χώρων λατρείας τους φαίνεται ωστόσο να μην την έμαθε κανείς. Το πράγμα είναι σαφώς αδιανόητο τόσο στη σύλληψη όσο και τη μαθηματική του ακρίβεια, μιας και ο τέλειος υπολογισμός των θέσεων πόλεων και ναών μόνο με τη βοήθεια των σύγχρονων ανθρώπινων δορυφόρων και της GPS τεχνολογίας γίνεται σχετικά εύκολος.

Ποιος ανθρώπινος νους θα μπορούσε να κάνει τέτοιες θείες μετρήσεις και ποιο ανθρώπινο χέρι θα μπορούσε να τις βάλει επί χάρτου, υπακούοντας ευλαβικά στον καθολικό και προαιώνιο όπως φαίνεται νόμο της αρμονίας. Και κυρίως, τι εξυπηρετούσε η ερμητική αυτή γεωμετρία που μπορεί κάλλιστα να λογιστεί ως ένα από τα πλέον εκπληκτικά -αν και σχετικά άγνωστα- επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας;

Ελληνικός μυστικισμός και μαθηματική σκέψη

ppllododoirddidighd1

Οι αριθμοί ήταν για τους αρχαίους Έλληνες (και ειδικά τους Πυθαγόρειους) μεταφυσικές οντότητες με θεία χάρη, φορείς αλήθειας δηλαδή που μπορούσαν να καθορίσουν την θνητή μοίρα των ανθρώπων. Από τους μυστικιστικούς αυτούς πειραματισμούς με τους αριθμούς προέκυψε εξάλλου η γεωμετρία, το θείο σχέδιο του κόσμου, η οποία μετατράπηκε σε κινητήριο μοχλό των ελληνικών μαθηματικών.

Αριθμοί, γεωμετρία και η πανταχού παρούσα αστρονομία επιστρατεύτηκαν λοιπόν για να φέρουν τη συζήτηση στην οντολογία και να αποκαλύψουν την ίδια τη Δημιουργία, καθώς το θείο σχέδιο ήταν συμμετρικό και αρμονικό, ένας κύκλος ίσως ή ένα τρίγωνο.

ppllododoirddidighd2

Δεν αποκλείεται λοιπόν το σημείο επαφής των επιστημών αυτών να αποτυπώθηκε πάνω στη γη των αρχαίων Ελλήνων τόσο συμβολικά όσο και υλικά, μετατρέποντας τον ελληνικό χάρτη σε πρότυπο (ή αντανάκλαση) του ουρανού και των δικών του άβατων μυστικών.

Βωμοί, ιερά, μαντεία, ναοί, ακόμα και πόλεις ολάκερες φαίνεται να υπακούουν στον εσωτερικό αυτό κανονισμό των τέλειων γεωμετρικών σχέσεων ή των μαθηματικών τύπων, απηχώντας λες την ουράνια αρμονία των σφαιρών και τους νόμους του σύμπαντος…

Πώς ανακαλύφθηκαν όλα

ppllododoirddidighd11

Παρά το γεγονός ότι σε αρχαία κείμενα συναντούμε διάσπαρτες αναφορές για τον γεωμετρικό τριγωνισμό και η ύπαρξη των αρμονικών αυτών σχέσεων δεν ήταν κατά κανέναν τρόπο μυστική, το πράγμα φαίνεται ότι πέρασε στα ψιλά της αρχαιοελληνικής εποποιίας, καθώς ο πλανήτης είχε άλλα και εξίσου σπουδαία επιτεύγματα για να μαγεύεται διαχρονικά από τους προγόνους μας.

Η αρμονία και το κάλλος της νοητής διασύνδεσης των αρχαιοελληνικών ιερών μπήκε στο στόχαστρο του γάλλου ερευνητή Ζαν Ρισσέν το 1967, κάνοντας ρητή αναφορά στον «Αρχαίο Γεωμετρικό Τριγωνισμό» και προσπαθώντας να διακριβώσει στην πράξη αν πράγματι οι αρχαίοι αρέσκονταν σε μαθηματικά παιχνίδια πάνω στον χάρτη. Το γάντι της πρόκλησης σήκωσε αργότερα ο Θεοφάνης Μανιάς («Άγνωστα Μεγαλουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων») και λίγο μετά ο Α. Αλεξίου, οι οποίοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισαν να μελετούν την εσωτερική μαθηματική και αστρονομική αρμονία των αρχαιοελληνικών μνημείων.

Η απόδειξη θα ερχόταν βέβαια μόνο όταν θα γενικευόταν η χρήση του GPS και του γεωγραφικού στίγματος, που απλοποίησε τους υπολογισμούς που γίνονταν πρωτύτερα με κανόνα και διαβήτη πάνω στον ελλαδικό χάρτη. Οι εκατοντάδες επιτόπιες θεσιακές μετρήσεις σε ναούς και ιερά της Ελλάδας του καθηγητή Κοσμά Μαρκάτου αποκάλυψαν ότι το ισοσκελές τρίγωνο ήταν πιθανότατα η μονάδα του γεωδαιτικού τριγωνισμού, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί κι άλλα πρότυπα, όπως η αρχή των ίσων αποστάσεων μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων, το ορθογώνιο, το ισόπλευρο και το χρυσό τρίγωνο, ο κύκλος, ο ευθυγραμμισμός κ.ά.

ppllododoirddidighd3
Πηγή εικόνων

Ο Μαρκάτος επιβεβαίωσε ορισμένες συμμετρίες που καταδεικνύουν την ύπαρξη τριγωνισμού στον αρχαίο ελληνικό χώρο. Η ετυμηγορία του GPS έδειξε ότι ο ισοσκελισμός των πλευρών των νοητών τριγώνων ήταν σχεδόν τέλειος, καθώς οι αποκλίσεις κυμαίνονται από μερικά εκατοστά ως και μερικές δεκάδες μέτρα! Η ύπαρξη των τόσων γεωμετρικών συσχετίσεων απορρίπτει αβίαστα κάθε επιφύλαξη για τυχαιότητα τέτοιων νοητικών σχημάτων, καθώς το φαινόμενο είναι τόσο κοινό και αρμονικό που δεν μπορεί να είναι εκεί συμπτωματικά. Το λένε εξάλλου και οι ίδιοι οι αρχαίοι, όπως ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς, που δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας όταν διατείνεται πως «Η γεωδαισία ποιείται τας διαιρέσεις ου μόνον εις ισότητας αλλά και κατά λόγους και αναλογίας».

Αλλά και ο Αριστοτέλης μάς κλείνει το μάτι όταν μας λέει στα «Πολιτικά» του (VII, 1331a) πως «Οι καθιερωμένοι οίκοι για τη λατρεία των θεών πρέπει να βρίσκονται όχι μόνο στην κατάλληλη θέση αλλά και στην ίδια, εκτός από εκείνους τη θέση των οποίων ορίζει ξεχωριστά ο Νόμος ή κάποιο μαντείο υπό την αιγίδα του μαντείου των Δελφών». Ο Ίππαρχος συναινεί στον ισχυρισμό όταν αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε γεωδαιτικές μεθόδους προσδιορισμού οποιουδήποτε σημείου πάνω στη Γη.

ppllododoirddidighd4

Ο Στράβων πάλι λέει: «Όσοι ασχολούνται με τις θέσεις των διάφορων τόπων λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα των αστρονόμων και των γεωμετρών σχετικά με τα σχήματα, τα μεγέθη και τις αποστάσεις», ενώ ο Παυσανίας μάς παρέδωσε ότι: «Ο δήμος του Μαραθώνα απέχει ίση απόσταση από την Αθήνα με την απόσταση της Καρύστου, που βρίσκεται στην Εύβοια, από την Αθήνα» («Αττικά» 32:3), αναφορές που δεν αφήνουν σκοτεινά σημεία για το κατά πόσο οι γεωμετρικοί συσχετισμοί ήταν επιμελώς προσχεδιασμένοι και ολότελα ηθελημένοι.

Όσο για τους ίδιους τους συσχετισμούς, ως μονάδα μέτρησης χρησιμοποιείται φυσικά το στάδιο (184,454 μέτρα), ο αριθμός π (3,14), ο αριθμός της χρυσής τομής φ (1,618), αλλά και διάφορες γνωστές στους αρχαίους γεωμετρικές αναλογίες τύπου 1:1, 3:2, 4:3, 9:8, 256:243, 8:3, 4:1, 9:2 κ.λπ.

Τα δύο περίφημα ισοσκελή τρίγωνα

ppllododoirddidighd12

Η γνωστότερη και πιο μελετημένη περίπτωση γεωδαιτικού τριγωνισμού είναι το ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζουν ο Ναός του Ηφαίστου στην Αθήνα, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, με απόσταση 242 στάδια (και κεφαλή του τριγώνου το Σούνιο). Την ίδια ώρα, 23 ακόμα ζεύγη αρχαίων πόλεων στην ευρύτερη περιοχή Αττικής και Βοιωτίας απέχουν μεταξύ τους κατά… 242 στάδια!

Η έρευνα του καθηγητή Μαρκάτου έδειξε ότι, πρώτον, «το τρίγωνο Σούνιον-Αθήναι (Θησείον - Ναός Ηφαίστου)-Αίγινα είναι ισοσκελές με τις αποστάσεις Σούνιο-Αθήνα (Θησείον) και Σούνιο-Αίγινα σχεδόν ίσες» και, δεύτερον, «το τρίγωνο Δελφοί (Ομφαλός)-Αθήναι (Παρθενών)-Αίγινα (Ν. Αφαίας) είναι πρακτικώς ισοσκελές».

Το GPS απέδειξε λοιπόν με τη βοήθεια της σύγχρονης δορυφορικής τεχνολογίας αυτό που οι αρχαίοι πρόγονοί μας φαίνεται να ήξεραν σχεδόν διαισθητικά: πώς να χτίζουν αρμονικά τις πόλεις και τα ιερά τους!

ppllododoirddidighd9

Το ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (γ.π. 37,6502 και γ.μ. 24,0245) και πλευρές τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα (γ.π. 37,7544 και γ.μ. 23,5329) και τον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο (γ.π. 37,9755 και γ.μ. 23,7216) έχει πλευρές μήκους 44,82 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ως τον Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα) και 44,96 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ως τον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο).

Όσο για το δεύτερο και εξίσου περιβόητο ισοσκελές τρίγωνο, έχει κορυφή τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς (γ.π. 38,4823 και γ.μ. 22,5012) και πλευρές τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα (γ.π. 37,7543 και γ.μ. 23,5332) και τον Παρθενώνα (γ.π. 37,9715 και γ.μ. 23,7266). Για την απόκλιση του μήκους των δύο πλευρών, το GPS μας λέει πως το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 121,39 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς ως τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα) και 121,31 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς ως τον Παρθενώνα)! Μερικές δεκάδες μέτρα απόκλιση σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων τις λες και αμελητέες.

ppllododoirddidighd16

Παρά το γεγονός ότι ο διπλός αυτός γεωδαιτικός τριγωνισμός έχει μαγνητίσει όλα τα βλέμματα, δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των αρχαιοελληνικών γεωμετρικών εικόνων, οι οποίες εκτείνονται πάνω από τον χάρτη της Ελλάδας και όχι μόνο, καθώς συμπεριλαμβάνουν και τα ιερά των ελληνικών κτήσεων αλλά και των πόλεων-κρατών της ελληνικής σφαίρας επιρροής.

Από την Ακρόπολη των Αθηνών, τις Αιγές, την αρχαία Ολυμπία, τους Λέοντες της ιερής Δήλου, τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και την αρχαία Θήβα μέχρι το Δίον, τον Ναό του Απόλλωνα στην Κόρινθο, τον Ναό του Ποσειδώνα στα Ίσθμια, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τον Λέοντα της Χαιρώνειας και τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, η ελληνική τοπογραφία δονείται από πλούσιες γεωμετρικές σχέσεις για τις οποίες αγνοούμε ωστόσο ακόμα και το παραμικρό.

ppllododoirddidighd8

Ήταν μια προσπάθεια αναπαράστασης πάνω στη γη των περίλαμπρων αστερισμών του ουρανού; Ήθελαν αντιθέτως να απεικονίσουν στον ελλαδικό χάρτη όλο τον ζωδιακό κύκλο, κάνοντας το Κοινό των Ελλήνων την τέλεια αντανάκλαση της προαιώνιας ουράνιας αρμονίας πάνω στη γη; Ή μήπως έκαναν χρήση των γεωενεργειακών ρευστών, των φυσικών ενεργειακών ρευμάτων της γήινης επιφάνειας δηλαδή, κατευθύνοντας την ενέργεια στις πόλεις και τα ιερά τους;

Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί για να αποκαλυφθεί η ζηλευτή γνώση που φαίνεται να κατείχαν οι πρόγονοί μας και διαφεύγει ακόμα και της σύγχρονης επιστήμης, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να ασχοληθεί με ένα από τα πλέον κολοσσιαία χαρακτηριστικά του αρχαιοελληνικού κόσμου. Πέρα από τα φυσικά και μεταφυσικά «γιατί», είναι αυτό το ακανθώδες «πώς» που οφείλει να εντυπωσιάσει επιτέλους τη μοντέρνα σκέψη: πώς κατάφεραν δηλαδή οι αρχαίοι Έλληνες τον τιτάνιο άθλο της γεωμετρικής διασύνδεσης των ιερών τους τόπων;

Μια πειστική απάντηση εδώ θα φωτίσει σαφώς διαφορετικά όλα όσα ξέρουμε για την επιστημοσύνη αλλά και τη μυστικιστική γνώση ενός από τους λαμπρότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν ποτέ στον πλανήτη Γη…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

76
σχόλια
 1. avatar Φιλιππος Σ.

  πανευκολα βρησκανε ακριβως πως να χαραζουν ευθειες γραμες ασχετος υψομετρου και οτιδιποτε αλλου!!! μπορω και γω αν εχω 100 ατομα να χαραξω σε μια αποσταση 100χλμτρων 1 τριγωνο!! απο την στιγμη που καποιος μπορει χωρις gps η συχρονα μεσα να χαραξει μια νοητη ευθεια εντελως γραμη με αποκλιση 1-2 μετρα τοτε πιστεβω μπορεις να κλισεις και το τριγωνο!!! !βασικα πιστεβω και με 3-4 ατομα γινετε δουλεια!!
  εισαι στο σημειο Α σινιθος οανω καπου σε ενα βουνο κατι και κοιτας οσο πιο μακρια μπορεις με το βλεμα ,,στελνεις καποιον σε εκεινο το σημειο και αφου φτασει τραβας μια νοητη γραμη αν θυμαμε καλα ειχαν τετοια μπιχλιμπιδια εκεινη την εποχη! πετας αλλο ενα ατομο ενδιαμεσα και τα ευθυγραμιζεις ετσι ωστε να κανουν μια νοητη ευθεια!! (σινιθος γεινοταν το βραδι με φωτιες η πυρσους!! απο την στιγμη που εχεις 3-4-5 τελειες σε εισαγωγικα μπορεις να χαραζεις συνεχεια γραμη αν μετακινιτε ο τελευταιος!! παρτε παραδειγμα τον οδυσεα που προσπαθησε να περασει το βελος μεσα απο τις τρυπες!!

 2. avatar Γιώργος Αίγινα

  Δεν υπάρχει ναός Αφαίας Αθηνάς...
  Σταματήστε να παραποιείτε την ιστορία!

 3. avatar

  Το άρθρο δεν έχει πηγές!Δεν μπορώ να πιστέψω κάτι χωρίς στοιχεία.Τα βιβλία που αναφέρονται είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του άρθρου.

  1. avatar Δέσποινα Διδίκα

   Μόνο ένας αγράμματος θα παρατηρούσε ότι το άρθρο δεν έχει πηγές .Δεν είναι σύγγραμμα, κάποια συμβολικά αποσπάσματα υπάρχουν . Οποιος ενδιαφέρεται , βάση αυτών, μπορεί να αναζητήσει περισσότερα,Οσον αφορά τον Ναό της Αφαίας, όχι μόνον υπάρχει, αλλά χιλιάδες κόσμου, Ελληνες και Ξένοι , τον ¨εχουν επισκεφθεί και τον επισκέπτονται. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

 4. avatar Λυκακι

  Που είναι ο παπασουζας ρε παιδιά ????????

 5. avatar ΕΛ77

  Η παρακμή του Έλληνα οφείλεται στον χριστιανισμό.

  1. avatar ΜΑΝDAN-51

   Φιλε Η παρακμή του Έλληνα οφείλεται στην {...} του Ελληνα στην επιλογη των πραξεων του, στην επιλογη των ηληθιων ανικανων & προδωτων που επιλεγει να τον κυβερνουν για να τον βολεψουν διοτι ειναι παρτακιας - βολεψακιας, στην αρνηση του να λαβη Ελληνικη παιδεια και γιατι ειναι κομπλεξικος και ζηλοφθονος αυτο που δεν μπορει να το δημιουργησει κοιταζει να το καταστρεψει. Ψαξε σκεψου και θα δεις αν οφειλεται στο Χριστιανισμο.

 6. avatar Def Def

  Α! Και μην με πείτε Ελληναρα. Δεν είναι δική μου μόνο ιδέα. Δει το κανάλι numerophile στο γιου τιουμπ

 7. avatar Def Def

  Η γνώμη μου είναι, εκτός των απαντήσεων που έγραψα, ότι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου μετά τον τροχό και πριν το δυαδικό σύστημα (και ίσως η συμαντικοτερη) είναι ο αριθμός π.

  1. avatar fact

   Δεν είναι τυχαίο ότι και η λέξη @@ριές ξεκινάει με το γράμμα π!!!

 8. avatar Mplaky

  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ............ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ (ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ)ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΘΑ ΠΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΛΕΣ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΛ ΣΑΓΚΑΝ ΟΤΑΝ ΖΟΥΣΑΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΗΘΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 5ο ΑΙΩΝΑ Μ Χ ΤΩΡΑ ΓΡΑΨΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ

 9. avatar Ο αρχαίος

  Μάλλον η φαντασία έπαιξε τον ρόλο της για το άρθρο και η (ειλικρινής μάλλον) επιθυμία υπεράσπισης του ελληνικού θαύματος της αρχαιότητας. Πόσα άλλα κατεστραμμένα μνημεία θα μπορούσαν να συμμετέχουν στους τριγωνικούς υπολογισμούς; Το θαύμα δεν βρίσκεται στα μυστικοπαθή κατασκευάσματα. Το θαύμα βρίσκεται στη γλώσσα, στη θεμελίωση σχεδόν όλων των επιστημών, στο θέατρο, την αξεπέραστη τέχνη, τις τεχνικές επινοήσεις, τη δημοκρατία κ.λπ. Μάλλον πρέπει να είμαστε πιο προσγειωμένοι, όπως οι αρχαίοι Έλληνες.

 10. avatar PROSFIGAS

  οκ To δεκαδικο συστημα ηταν αγνωστο στην αρχαια Ελλαδα οκ (βλ π= 3,14159...), ok oi αρχαιοι Ελληνες είναι υπερτιμημένοι πραγματα ασχετα με την πραγματικοτητα - καθημερινοτητα απλες θεωριες, (απλα καθαρη μαντεψια ποσο είναι η περιφερια της γης, κατά τυχη ανεπτυξαν ιατρικη μαθηματικα την οποια επιστημη βρηκαν εφαρμογες πχ ( ορυγμα στην Σαμο, το ποτηρι που μολις γεμιση ως τα χειλη αδειαζει - σαμιωτικο δεν καταγραφω ονόματα, κατά τυχη η Υπατια βρηκε στην αμμουδια τον αστρολαβο. τι σχεση όμως εχουμε πνευματικα μ αυτους τους ανθρώπους? τι σχεση εχει η κουλτουρα, η mentalite του συγχρονου ηθαγενη με τους αρχαιους? Όταν ο ξενος διαβαζει, μορφώνεται Ελληνικα, ο Ελληναρας δεν σεβεται ουτε αυτους που τον γλυτωσαν από τους τουρκους για να ειμαστε ελευθεροι σημερα και να λεμε η να καταγραφουμε την γνωμη μας η την γνωμη που μας επιβαλουν (με το αζημιωτο προσωπα με ελληνικη η μη ταυτοτητα - αναφέρομαι στο παραστατικο). Επειδή η οποια σημερινη εξουσια εάν θεωρει ότι θα χασει το κουταλι παντα θελει να παραμεινει κομματι της επομενης εξουσιας, για ευνόητους λογους, επειδή καποτε στον Παρθενωνα (ειδ/λατρες), στο αυτό μερος κτησαμε εκκλησια, επειδή στην αρχ ελλαδα εμπιστευοσουν τα παιδια σου στον δουλο παιδαγωγο για να του δωσει κομματι από το πνευμα του, επειδή στα ξενα πανεπιστημια προσπαθουν να αποκωδικοποιησουν την αρχαια γνωση (και την Ελληνικη) όχι όμως στο Ελληνικο σχολειο, και ας υπαρχει ομοιοτης στο dna, επειδή πχ το 1974 \"η Κυπρος (η κάθε Κυπρος) ηταν μακρυα, (βλ ΚΙΜΩΝ ο Μιλτιαδιου)

  1. avatar Def Def

   Μπορεί να έχεις δίκαιο, αλλά πως υπολογιστή το π;

   1. avatar ςερτυ

    Το π το υπελογισαν όπως μπορείς να υπολογίσεις σε μια εξίσωση με έναν αγνωστο

 11. avatar Yiannis Halvatzis

  Οτι και να ειναι ενα άρθρο, εςτω με κενά και ερωτηματικά, αν δεν έχει κανεις να αντιπαραθέσει κατι το τεκμηριωμένο, δεν έχει νόημα η ειρωνία και ο αφορισμός, που ορισμένοι εχουν την ψευδαιςθηςη , οτι με τον τροπο αυτο διμηουργουν εντύπωση. Γιαλαντζί μαγκιά ειναι αυτο και με ψευδώνυμο μαζι ειναι για κλάματα.

  1. avatar Βλαχος

   Η αντιπαραθεση, οτι μορφη και να εχει, ειναι ωφελιμη. Η τεκμηριωμενη βοηθα στην βελτιωση της μεθοδολογιας και στην προοδο της ερευνας. Η ειρωνικη ειναι απορριπτεα, οχι αυτη καθεαυτη, αλλα για τον τροπο που εκφραζεται. Η χιουμοριστικη (τυπου γιαλατζι μαγκα και ψωροεπιστημονα) ειναι διασκεδαστικη. Σε γενικες γραμμες, μου αρεσε η \"συζητηση\" και εξηλθα, αν οχι σοφωτερος, εχοντας παρει καποια τροφη για σκεψη. Ευχαριστω και χαιρετω ολους, ειδικα τον κ.\"Αχρηστερο\".

 12. avatar Αγγελος Sak

  Το όλο θέμα είναι μια πτυχή του πολυσυζητημένου προκατακλυσμιαίου πολιτισμού,είναι ένα θέμα που το εχθρεύεται το Σύστημα της Ελλάδας,και η Αριστερά μας!Που είναι σήμερα να τα έλεγε ο λαλίστατος και Συγκρουσιακός ο Άδωνις Γεωργιάδης;!Τα πρόδωσε και αυτά για να πάη στην ΝΔ(που παλιά την χλέυαζε,\"τι τσίρκο η ΝΔ Θεέ μου!\",έλεγε)!
  Και τι δεν έχουμε λουστεί εμείς που χρόνια υποστηρίζαμε:Το τρίπτυχο Ελλάς,Ορθοδοξία,Οικογένεια.Οτι έχουμε Τρανό Προκατακλυσμιαίο πολιτισμό,κι ότι μας έχει βάλει στο στόχαστρο του για Προγραφή το Ιερατείο των Νεοταξιτών-διότι αυτά που είπε ο Κίσσιγκερ είναι Πραγματικά.Ενα από αυτά λες με καλή θέρμη,και ο άλλος σε αγριοκοιττάζει,βγάζει τα Νύχια να χιμήξη πάνω σου να σε Σκίση.\"ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΗΣ ΑΥΤΑ\"!,σε....
  Και η Αριστερά που παλιά της τέχνη να χλευάζη την Αρχαιότητα μας;Που με Αυθάδεια ισχυρίζεται:\"οι αρχαίοι τα πέτυχαν διότι βάζανε για όλες τις βαρειές δουλειές τους ΕΙΛΩΤΕΣ ανεξαιρέτως\"!Φυσικά τσιμουδιά πως ο ρωσικός λαός έγινε είλωτας υπό το σοβιετικό καθεστώς,ότι επι 80 χρόνια ο λαός δεν δικαιούνταν ακίνητο του να έχη!!
  Θυμάστε τον σάλο με το βιβλίο Ρεπούση(\"συνωστισμός στην Σμυρνη\");Δεν ήταν μικρό,ήταν μια πρώτη γεύση απ\'το τι είναι Αριστερός.Δλδ:Άθεος,ανίατα Ακοινώνητος,Χλευαστής της Αρχαιότητας,Μανιακός για Διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους,και anime hater!Καλά το διαβάζετε:anime hater!Δυστυχώς είτε με αριστερά είτε με νεοφιλελευθερισμό(δεν εννοώ Δεξιά)η Ελλάς πάει χαμένη,αφού έτσι τάσσεται στην Κακή Πλευρά της Ιστορίας!

  1. avatar χοχοχοχο

   Το πας καλά το τρόλλεϋ;

  2. avatar AIex

   Στην εξαιρετικά μικρή πιθανότητα που δεν τρολλάρεις, κόψε τα hentai γιατί σε έχουν πειράξει στον εγκέφαλο.

   1. avatar Αγγελος Sak

    Δηλαδή τι είδους πιάτο(τόσο υλικό όσο και πνευματικό)τρώς κάθε μέρα;

 13. avatar Αρσένιος

  Και ο ναός του Δία στη Χαλκίδα που σήμερα στη θέση του υπάρχει εκκλησία, είχε έναν ρόλο στους σχηματισμούς. Η Χαλκίδα υπήρξε σημαντικότατο σημείο αναφοράς κατά την αρχαιότητα. Όπως διαπιστώνουμε, ισαπέχει από τη Θήβα και το Αμφιάρειο 162 στάδια (100 φ), ενώ από την Αθήνα και τα Μέγαρα 314 στάδια (100 π).
  Πολλές χαρακτηριστικές νοητές ευθείες προεκτεινόμενες συναντούν σπουδαία ιερά ή λατρευτικά κέντρα της Ελλάδας. Έτσι, μια ευθεία ενώνει τη Χαλκίδα με τη Θήβα και την Ολυμπία, μια άλλη με το Αμφιάρειο και τη Δήλο, ενώ η ευθεία Χαλκίδας-Σουνίου προεκτεινόμενη συναντά την Κνωσό.

 14. avatar Γιάννης Χατζηπέτρος

  Η σύγχρονη επιστήμη λέει εμφανίζεται απρόθυμη να ασχοληθεί... Τον κακό της τον καιρό της επιστήμης! Η μάζα που ως γνωστόν τρελαίνεται για «απόκρυφα μυστικά της αρχαιότητας», θεωρίες συνομωσίας, αστρολογίες και άλλα τέτοια... άκρως λογικά, είναι σαφώς πιο έξυπνη από ένα μάτσο ψωροεπιστήμονες.
  Θέλουμε και άλλα τέτοια «ψαγμένα» άρθρα beast, έτσι για να δούμε η βλακεία μέχρι που θα φτάσει.

  1. avatar Βλαχος

   Να εισθε καλα, γελασα με το υφος της γραφης σας. Αλλα μην εισθε τοσο αυστηρος. Παντα ο ανθρωπος εγοητευετο απο το μυστηριωδες. Αλλοι διαβαζουν το \"Πιστευε και μη, ερευνα\" με κομμα και αλλοι χωρις κομμα. Καλον ειναι να δημοσευονται τετοια αρθρα. Βοηθουν να δουμε εαν πρεπει να τιθεται κομμα. Υ.Γ. Επι τη ευκαιρια, το ζητουμενο σας σας εχει καλυφθει απο τον A.Einstein προ πολλου και μαλιστα με πολυ περιγραφικο τροπο.

 15. avatar Αθαν

  Λεπτομέρειες με εξηγήσεις για αυτό το ζήτημα στο βιβλίο μου με τίτλο Ματωμένα Τρίγωνα
  https://www.facebook.com/matwmenatrigwna/

  1. avatar Major Kosmas

   Αν το έγραψες εσύ όντως, τα δεδομένα ενταξει...
   Οι χαρακτήρες όμως ρε παιδί μου.... πολύ κοσμοπολίτες και κινηματογραφικοι
   Και αυτές οι μεγαλες επεξηγήσεις του Στρατηγου και των φιλων του...καλες αλλα μεγαλες.
   Δεν το έγραφες σαν πονημα παρα σαν μυθιστόρημα ?
   Πάντως καλή προσπάθεια.
   Φιλικα παντα
   ΥΓ. τελικα ο βάρβαρος Βαυαρός τα καταφερε..οπως υποσχεθηκε για την επομενη φορα

 16. avatar Έλενα Μητροπετρου

  Προς τον ανώνυμο με το ψευδώνυμο Κώστας 23, όταν δώσετε επί χρόνια δωρεάν μαθήματα αρχαίων Ελληνικών, διαλέξεις, συγγράμματα, βιβλία, άρθρα σε διεθνή περιοδικά που υπηρετούν και προβάλλουν τον Ελληνικό πολιτισμό όπως η οικογένεια Μητροπετρου ελάτε να μιλήσουμε για \"κέρδος\". Αλλά εδώ δεν διαθέτετε την ανδρεία και αρετή να γράψετε το όνομά.σας.

 17. avatar FAKALOW

  Αυτά για τους αρχαίους,Οι σύγχρονοι ξέρουν μόνο τα ερωτικά τρίγωνα.

 18. avatar Βλαχος

  Οι θετικες επιστημες ειναι αυτες που ειναι, ασχετα εαν ο ερευνητης ειναι ανθελληνας, τραμπουκος η [...] η οτι αλλος χαρακτηρισμος ειπωθηκε εδω απο καποιος, πιθανον συναισθηματικα φορτισμενους. Απαιτουν αποδειξεις. Οι ενδειξεις ειναι κατι που πρεπει να αξιολογησει ο ερευνητης για να συνεχισει την ερευνα η οχι, η και να τροποποιησει την μεθοδολογια του. Τιποτα περισσοτερο. Ως Ελληνες δικαιουμεθα να ειμαστε υπερηφανοι για τους προγονους μας, οχι μονο για την φιλοσοφια και για πολλα που απτονται θετικων επιστημων. Αλλα υπαρχουν μερικες αληθειες, που θα πρεπει ο
  επιδοξος ερευνητης των τριγωνικων σχηματισμων να λαβει υπ\'οψιν του. 1. Δεν υπηρχαν δεκαδικοι αριθμοι στην αρχαιοτητα. Οι δεκαδικοι (αρα και το \"φ\" σαν δεκαδικος αριθμος) επινοηθηκαν τον 12 αιωνα η αρχες 13ου απο τον Fibonacci. 2. Αυτο που ηταν γνωστο στην αρχαιοτητα ως \"χρυσους κανων\" ηταν κατοπιν παρατηρησης της φυσης (ανθρωπινο σωμα-κορυφη-οφαλος-πελμα), κορυφη-μυτη-κατω μερος σαγονιου, κοχλιας κλπ. Δεν ηταν μαθηματικη ανακαλυψη. Η μαθηματικη του εκφραση (σε ευθυγραμμο τμημα α. β.γ.) αγ/βγ = βγ/αβ ειναι αλγεβρικη και αλγεβρα δεν ηταν τοτε γνωστη στους Ελληνες. Τα προβληματα λυνοντουσαν γραφικα, οχι λογιστικα 3. Τριγωνομετρια. Παμε
  για 13 η 16 αιωνα. Δεν υπηρχε στην αρχαιοτητα. Αμφιβαλω εαν λαμβανοντας υπ\'οψιν αυτα τα δεδομενα θα μπορεσουμε να βγαλουμε καποιο συμπερασμα για τους τριγωνικους σχηματισμους, δηλ. \"Τυχαιοι η μη\". Δυσκολο να \" δουμε τι παιζει\" οπως λεει ο συμπαθης φιλος μας.

  1. avatar Αχρηστερος

   Το όνομα \"τριγωνομετρία\" καθιερώθηκε τον 16ο αιώνα. Σαν επιστήμη όμως υπήρχε από την αρχαιότητα. Ο Πτολεμαίος χρησιμοποιούσε πίνακες με ημίτονα. Ο Αρίσταρχος μέτρησε την απόσταση Γης - Σελήνης χρησιμοποιώντας τρίγωνα. Ο Θαλής μέτρησε την Πυραμίδα του Χέοπα με αναλογίες τριγώνων. Και πολλοί άλλοι ακόμη, όπως Ευκλείδης, Αρχιμήδης ασχολήθηκαν με την τριγωνομετρία, αν και το έκαναν με γεωμετρικές μάλλον μεθόδους παρά με αλγεβρικές. Και μάλιστα σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς δεν ήταν δικό τους έργο αλλά συνέχισαν έργο προγενέστερων.
   Δεν είναι θέμα πνευματικής ανωτερότητας των προγόνων μας. Ήταν θέμα ανάγκης.
   Οι Έλληνες ήταν ναυτικός λαός. Οι μετρήσεις αποστάσεων ήταν ζήτημα ανάγκης για αυτούς. Συνεχώς έψαχναν νέους τρόπους για να μπορούν να προσανατολιστούν και να κατατοπιστούν. Τώρα αν αυτό γινόταν με κάποιο τρόπο που σήμερα φαντάζει εμπειρικός παρά επιστημονικός σημασία έχει ότι δούλευε καλά για αυτούς.

   1. avatar Βλαχος

    Σωστα αυτα που αναφερετε και επι της αρχης σμφωνουμε απολυτα. (Κρατω μονο μια επιφυλαξη για την σεληνη). Ενσταση εχω 1. Επι της χρηστικοτητας. Για να επιλυσουμε τριγωνο (γραφικα) με εργαλειο το θεωρημα του Θαλη, προυποθεση ειναι να ειναι ορατα και τα δυο τριγωνα. Ο ηλιος, οι σκιες της πυραμιδας και του παλουκιου ηταν ορατα στον Θαλη και τον Πτολεμαιο. Η Δωδωνη π.χ δεν ηταν ορατη απο τους Δελφους. 2. Επι της ακριβειας των μετρησεων που αναφερει ο αρθρογραφος. Εδω εχουμε αναλογιες 1: μερικες εκατονταδες χιλιαδων. Φανταστειτε γινομενο του σφαλματος. Ακομη και εαν υποθεσουμε οτι επιλυαν τμηματικα, τοτε τα πραγματα απο πλευρας ακριβειας θα ηταν πολυ χειροτερα. Τα ανωτερω και μονο με κανουν να διστακτικο να δεχθω την προμελετημενη διαταξη των σημειων και να αποκλεισω την τυχαια. ΥΓ 1. Επι της πνευματικης (μαθηματικης) ανωτερητας των συγκεκριμενων αρχαιων προγονων μας που αναφερατε. Οντως ηταν \"μυαλα\". Αλλα για να λεμε και την αληθεια, πολλα χρωστουσαν στους Βαβυλωνιους και Αυγυπτιους. Στην φιλοσοφια, βεβαια, ειναι αλλιως τα πραγματα. ΥΓ 2. Πιθανολογω οτι οι Ελληνες (εναντι των φυλων αυτων) ειχαν πολυ περισσοτερη ικανοτητα πρακτικης εφαρμογης της γνωσης. ΥΓ 3. Αρισταρχος-Σεληνη. Δεν το γνωριζα. Για υπολογισμο της αποστασης.. \"σκουραινουν\" τα πραγματα. Καλη τροφη για σκεψη μεν, αλλα επιπονη αναδρομη σε προ 50 ετων διδαχθεισα υλη. Πιθανον να επιστρεψω διαβασμενος. Χαιρετω!

 19. avatar αχάριστος

  Τώρα τί κάνουμε, μάς βάζετε σέ φασαρίες.... εγώ από αύριο θά μετρίσω πού μένει ό Καμένος... πού μένει ό Στουρνάρας .... πού μένει ό Σημήτης .... καί είμαι
  σύγουρος ότι θά βρεθώ σέ κύκλο!! Καί τί έγεινε;;

 20. avatar Dodo

  Πάντως ωραίο άρθρο αν και αρκετά ελλιπές.Πολύ καλό για να αρχίσεις να σκέφτεσαι και να ψάχνεις όμως.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει