Η ιστορία της έπαυλης της Κηφισιάς που χτίστηκε πάνω σε ένα νεκροταφείο και έγινε φρουραρχείο των SS

Η πολυτάραχη διαδρομή της βίλας Καζούλλη μέσα στο πέρασμα του χρόνου - Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες


WEEKEND
0:03
24/10/2015
Η ιστορία της έπαυλης της Κηφισιάς που χτίστηκε πάνω σε ένα νεκροταφείο και έγινε φρουραρχείο των SS
19
loading

Αν οδηγείτε στη λεωφόρο Κηφισίας και φτάσετε στο ύψος του Ζηρίνειου δημοτικού σταδίου, ρίξτε λίγο ταχύτητα ή ακόμα καλύτερα, αν έχετε χρόνο αφήστε κάπου το αυτοκίνητο και σταθείτε μπροστά στο εκπληκτικό κτίριο με τον επιβλητικό τρούλο που είναι «κρυμμένο» πίσω από πυκνή βλάστηση.

villa04

Στον αριθμό 241 της λεωφόρου από τις αρχές του 20ου αιώνα στέκει η βίλα Καζούλλη που τα όσα έχει να σας «πει» απ’ όσα «βίωσε» μέσα στο πέρασμα του χρόνου ξυπνούν μνήμες από πολλά κρίσιμα σταυροδρόμια της ελληνικής ιστορίας.

villa32

Χτισμένη πάνω σε τούρκικο νεκροταφείο, στη κατοχή έγινε φρουραρχείο των SS και στον εμφύλιο στρατηγείο του ΕΛΑΣ, ενώ μεταπολεμικά στέγασε σεισμόπληκτους, έγινε το πρώτο ΚΑΤ, μετατράπηκε σε στέκι τοξικομανών, «πληγώθηκε» από βάνδαλους αλλά και την αδιαφορία του κράτους ενώ έγινε και «σκηνικό για να γυριστούν αρκετές σκηνές από την ελληνική πολεμική ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ!

Ο Νικόλαος Καζούλλης, το χτίσιμο της βίλας και το όραμα για τη νέα Ακαδημία Πλάτωνος

villa05 villa33

Το κουβάρι της ιστορίας ξεκινά να ξετυλίγεται στην αυγή του 20ου αιώνα. Το 1902, εποχή που η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου μεγαλουργεί και αρκετοί έμποροι φτιάχνουν τις εξοχικές τους κατοικίες στην Ελλάδα, ο Νικόλαος Καζούλλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια αγοράζει ένα κτήμα έκτασης 47.000 μ² στην είσοδο της Κηφισιάς.

villa02 villa29

Εκεί χτίζει την επιβλητική έπαυλη του  που θα μείνει στην ιστορία ως «Βίλα Καζούλλη». Το κτίσμα είναι ένα μείγμα νεοκλασικισμού και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό του είναι ο εντυπωσιακός τρούλος που προσπαθεί να «δέσει» με το υπόλοιπο οίκημα. Ο γλύπτης Φιλλιπότης ήταν ο δημιουργός των δύο λιονταριών που κοσμούσαν το εξωτερικό της βίλας ενώ αρχιτέκτονας που τη σχεδίασε μας είναι άγνωστος. Η είσοδος έχει έντονο αναγεννησιακό χαρακτήρα και διαθέτει νεοκλασικούς κίονες.

villa14
Άποψη από το στρογγυλό αίθριο που δεσπόζει στην πίσω πλευρά της βίλλας

villa22
Άποψη του κτιρίου που βρίσκεται στη νότια πλευρά του συγκροτήματος

Η 2.500 τετραγωνικών μέτρων βίλα φιλοξενούσε τα καλοκαίρια προσωπικότητες των γραμμάτων, πολιτικούς και βασιλιάδες, όπως τον Φαρούκ και τον Γεώργιο τον Α'.

villa21

Η Ιωάννα Καζούλλη, κόρη του Ν. Καζούλλη στην οποία είχε περιέλθει η βίλα από το 1915 καλεί τον Π. Αριστόφρωνα να ασχοληθεί με την διακόσμηση της βίλας. Τελικά, οι δύο νέοι ερωτεύονται και παντρεύονται. Ο Παναγιώτης  Αριστόφρωνας, γνωστός αρχαιολάτρης ασχολείτο με τις ανασκαφές στην «Ακαδημία Πλάτωνος» και σαν όραμα είχε, η βίλα να γίνει κέντρο μελέτης, η νέα «Ακαδημία Πλάτωνος».

Τα «στοιχειά» της βίλας, το τούρκικο νεκροταφείο και τα βασανιστήρια των SS

villa01
Η σκάλα που οδηγεί στα υπόγεια της έπαυλης

villa06

Σύμφωνα με ένα συμβόλαιο αγοράς που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε πως πριν το χτίσιμο της βίλας το τεράστιο οικόπεδο που αγόρασε ο Καζούλλης (έφτανε μέχρι και την νότια πλευρά του σημείου που σήμερα υπάρχει το ΚΑΤ) είχε χρησιμοποιηθεί σαν νεκροταφείο με την ονομασία «Μνημούρι» ή «Τουρκικά μνήματα»!

Το γεγονός ότι η έπαυλη είναι χτισμένη πάνω σε νεκροταφείο ήταν η αφορμή, ώστε, να δημιουργηθούν οι ιστορίες της «στοιχειωμένης βίλας» με πρωταγωνιστές δεκάδες φαντάσματα και… περιπλανώμενες ψυχές.  Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μάλιστα, παλαιότερα κάτοικοι της περιοχής άκουγαν φωνές να καλούν σε βοήθεια ή διάφορα απόκοσμα ουρλιαχτά...

villa09

Σε όλα αυτά συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό και το γεγονός πως στη διάρκεια της κατοχής η βίλα επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και εκεί στεγάστηκε το φρουραρχείο των SS! Στα υπόγειά της βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές τις αντίστασης. Η βίλα μετατράπηκε σε τόπο μαρτυρίου και προκαλούσε τρόμο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, σε κάποιο σημείο του τεράστιου κήπου της θάφτηκαν τουλάχιστον 12 Έλληνες στρατιώτες που μαρτύρησαν στα χέρια των κατακτητών. Εκεί παραμένουν ακόμα και σήμερα. Λέγεται, επίσης, ότι ακόμα και την ώρα που αποχωρούσαν οι Γερμανοί, εκτέλεσαν έξω από την κεντρική πύλη έξι Έλληνες πολίτες.

villa07
Παρόμοιες μεταλλικές κολώνες αλλά και την τεχνοτροπία με το «κυματιστό» ταβάνι συναντάει κανείς στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι

villa20

Φήμες λένε πως οι Γερμανοί όσο διάστημα παρέμειναν μέσα στη βίλα έκαναν απογραφή των θησαυρών που υπήρχαν μέσα στο κτίριο. Έχουν αναφερθεί ακόμα και παράνομες ανασκαφές στον προαύλιο χώρο της για ανεύρεση θησαυρών.

Οτιδήποτε είχε μεγάλη αξία τοποθετήθηκε μέσα σε κιβώτια τα οποία πήραν μαζί τους οι ναζί όταν απελευθερώθηκε η Αθήνα.

Ο ΕΛΑΣ, το πρώτο ΚΑΤ, η φιλοξενία των σεισμόπληκτων και η «υπολοχαγός Νατάσα»

Το 1944  οι Γερμανοί αποχωρούν και λίγο καιρό αργότερα αντάρτες του ΕΛΑΣ επιτάσσουν την έπαυλη και την χρησιμοποιούν σαν διοικητήριο στο βόρειο τομέα της Αθήνας. Το επιβλητικό κτίριο παραμένει στη δικαιοδοσία των ανταρτών μέχρι και το τέλος του εμφυλίου «ζώντας» έντονες και αιματηρές σκηνές ενός νέου πολέμου. Το 1949 ο ΕΛΑΣ φεύγει και για πρώτη φορά η κυριότητα της βίλας περνάει στο Δημόσιο.

villa23 villa11

Η πρώτη μεταπολεμική χρήση της έπαυλης είναι η στέγαση σε αυτή του πρώτου… ΚΑΤ το οποίο θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1952. Στη συνέχεια το νοσοκομείο θα «φύγει» από εκεί και θα χτιστεί στο νότιο άκρο του τεράστιου κτήματος που είχε αγοράσει σχεδόν 50 χρόνια νωρίτερα ο Νικόλαος Καζούλλης. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως τα αγάλματα που κοσμούν σήμερα τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί εκεί από τη βίλα!

villa08
Μονοκόμματος νεροχύτης η κατασκευή του οποίου μοιάζει με μπανιέρας

villa10
Λεπτομέρεια από τα μοναδικής τεχνοτροπίας σκαλοπάτια που οδηγούν στα υπόγεια της βίλλας

Με το σεισμό των Ιονίων νήσων η έπαυλη χρησιμοποιείται ως χώρος περίθαλψης των σεισμοπαθών έως και το 1955 για να φτάσουμε στο 1964 οπότε και αγοράζεται από το ΙΚΑ.

Δυστυχώς, ωστόσο, το επιβλητικό κτίριο αφήνεται στη τύχη του. Σημάδια αυτής της εγκατάλειψης φαίνονται σε σκηνές της ελληνικής πολεμικής ταινίας «υπολοχαγός Νατάσα» με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχάηλ που γυρίστηκε το 1970!

vila_kazouli2
Σκηνή από την ταινία «υπολοχαγός Νατάσα»

vila_kazouli3
Σκηνή από την ταινία «υπολοχαγός Νατάσα». Εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης της έπαυλης

Σύμφωνα με το σενάριο η βίλα έχει μετατραπεί σε κρησφύγετο αντιστασιακών. Μπροστά από τα δυο επιβλητικά λιοντάρια της εισόδου ο αείμνηστος ηθοποιός Κώστας Καρράς, που υποδύεται έναν αξιωματικό των SS, «αυτοκτονεί» όταν μαθαίνει πως η μητέρα του πολεμάει τους εισβολείς!

vila_kazouli1
Σκηνή από την ταινία «υπολοχαγός Νατάσα» όπου διακρίνεται το ένα από τα δυο λιοντάρια

Εμφανής είναι στην ταινία η κακή κατάσταση που βρίσκεται και το εσωτερικό του κτιρίου ενώ στα προαναφερόμενα πλάνα των λιονταριών φαίνεται πως από τότε λείπουν οι ουρές τους.

Από διατηρητέο «ιδιαίτερου κάλλους» σε στέκι τοξικομανών και λημέρι… «σατανιστών»

villa30

Το 1976 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει την βίλα διατηρητέα και το 1979 χαρακτηρίζει το οικόπεδο που την περιβάλει «χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και γίνονται τα πρώτα σχέδια συντήρησης από τον αρχιτέκτονα Π. Πικιώνη.

villa26 villa24 villa25

Η βίλα όμως παραμένει στο έλεος τόσο της φθοράς από τον χρόνο, που και σε αυτή τη περίπτωση είναι αμείλικτος, αλλά και των βανδάλων, ενώ γίνεται στέκι τοξικομανών και… «σατανιστών». Τα λιοντάρια μεταφέρονται για να «προφυλαχθούν» σε… άγνωστη τοποθεσία.

Παράλληλα, στα χαρτιά έμειναν και κάποιες προσπάθειες της Μελίνας Μερκούρης για έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης της και μετατροπή του κτιρίου σε έδρα του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου και εστία τεχνών.

villa15
Το εσωτερικό της έπαυλης

villa16
Το τζάκι που δεσπόζει στο ισόγειο της βίλλας

villa17
Ο εντυπωσιακός τρούλος όπως φαίνεται από το εσωτερικό του κτιρίου

Μετά το 1990, το ΙΚΑ, στο οποίο πλέον ανήκει η βίλα που την είχε αγοράσει έναντι 11.746.427 δρχ., γνωστοποιεί πως θα κατεδαφίσει τη βίλα προκειμένου στο χώρο να κτιστεί ένα εμπορικό κέντρο. Όπως ήταν φυσικό η πρόθεση αυτή πυροδότησε «κύμα» αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τελικά τα καταστροφικά σχέδια του Ιδρύματος ματαιώνονται.

villa27
Άποψη από την κεντρική είσοδο της έπαυλης που «βλέπει» τη λεωφόρο Κηφισίας

villa28 villa18

Το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ με υπουργό τον Κώστα Λαλιώτη αγοράζει τη βίλα από το ΙΚΑ έναντι δυόμιση δισεκατομμυρίων δραχμών με σκοπό την ανακαίνισή της. Την επόμενη χρονιά ξεκινάνε οι εργασίες συντήρησης και τα λιοντάρια μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ερευνών εντοπίζονται σε αποθήκη του ΙΚΑ και επανατοποθετούνται στη θέση τους.

villa12 villa19 villa03

Από το 2001 μέχρι και σήμερα, στην ανακαινισμένη πλέον βίλα Καζούλλη στεγάζεται το  «Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης». Στα χρόνια που ακολουθούν οι χώροι της ανοίγουν για να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και διεθνή συνέδρια και ημερίδες.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar SpYp

  Στην ίδια βίλα γυρίστηκε και τμήμα της ταινίας \"ΠΑΝΙΚΟΣ\" (1969 - ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΡΟΥΜΠΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΖΩΡΑΣ, ΓΑΛΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΡΥΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ κλπ)

 2. avatar SpYp

  Επίσης στην ίδια βίλα γυρίστηκε και τμήμα της ταινίας \"ΠΑΝΙΚΟΣ\" (1969 - ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΡΟΥΜΠΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΖΩΡΑΣ, ΓΑΛΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΡΥΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ κλπ)

 3. avatar Κοτσωνης Δ.

  Συνέχεια ...
  Δυστυχώς οι υπεύθυνοι, οι οποίοι παρέλαβαν το κτίριο από τον εργολάβο που το ανακαίνισε, δεν έχουν εγκαταστήσει φύλακα επί 24ώροποο και είναι περίεργο εάν δεν έχει ληστευθει μέχρι σήμερα. Κάτι που με βεβαιότητα θα γίνει εφ\' όσον εξακολουθήσει αυτή η πρακτική.
  Είναι μια πρακτική την οποία το υπουργείο ακολούθησε όλα τα χρόνια που ήταν «κλειστό », και χωρίς φύλακα, με συνέπεια να έχει υποστεί αποξηλώσεις και καταστροφές.

 4. avatar Κοτσωνης Δ.

  Το υπουργείο ολοκλήρωσε σχεδόν την ανακαίνιση του Ξενοδοχείου ΑΚΡΟΠΟΛ, που ευρίσκεται στην οδό Πατησίων, απέναντι από το Μουσείο.
  Από σχετικά δημοσιεύματα υπολείπονται ελάχιστες εργασίες, προκειμένου να εγκατασταθούν στο υπόγειο χώρο του εκθέματα του Εθνικού Μουσείου.

 5. avatar Σπυρος17

  Η ιστορία της επαυλης της Κηφισιάς αντικατοπτρίζει την ιστορία της πατρίδας μας...χτίζεται πανέμορφη και υψώνεται περήφανα μερικά χρόνια...καταλαμβάνεται και μετατρέπεται σε φυλακή και χώρο βασανιστηριων...μολυνεται και βρωμιζει..εγκαταλείπεται και ψωριαζει...αγοράζεται και πουλιέται για να γεμίσουν τσέπες...γλυτώνει την κατεδάφιση ως εκ θαύματος....Μέχρι πότε; ;;;

 6. avatar Μήτσος Βελούδιος

  Να προσθέσω ότι το κτίριο εμφανίζεται και στην ταινία \"Πανικός\" του 1969. Η εγκατάλειψη και οι φθορές είναι εμφανέστατες και εκεί.

 7. avatar ερτος

  Η βιλα του Mεταξα στη τηνο τι γινεται ; Eιχα παει πριν πολλα χρονια στη Tινο και μου λεει μια γρια, το βλεπεις αυτο το σπιτι παιδι μου ειναι του μεταξα μου λεει. Τι σπιτι αρχοντικο βιλα ηταν με φοινικες πλουσιο,και δεν ξερω γιατι δεν το εχει αναφερη κανεις μεχρι τωρα .

 8. avatar Vasilis Ftiaras

  Καλα ρε σεις,το αρθρο λεει πως αγοραστηκε απο το ΙΚΑ το 1964 και πουληθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ το 1995.Ειπαμε απατη ο εκ Δολιανων αλλα οχι και ετσι...

 9. avatar Νίκος Σ.

  Σύντομη περίληψη: Το ΙΚΑ αγόρασε από το δημόσιο ένα διατηρητέο 2500τμ με κήπο
  45 στρέμματα στην Κηφισιά για σχεδόν 12 εκατομμύρια δραχμές, (ούτε διαμέρισμα στο Περιστέρι δεν αγόραζες τότε με τόσα λεφτά) και μετά από 5 χρόνια το πούλησε στο
  ΥΠΕΧΩΔΕ για 2,5 δις. Την 5ετία 90-95 όντως υπήρχε τεράστια αύξηση των εμπορικών τιμών ακινήτων στην Αθήνα περίπου 300%. Που σημαίνει ότι λογικά έπρεπε να πουλήσουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ όχι 2,5 δις αλλά 40 εκατομμύρια περίπου. Τελικά όλες οι τιμές που διαβάσαμε στο άρθρο ήταν σκανδαλωδώς πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές. Πόσες τέτοιες
  σκανδαλώδεις συναλλαγές έγιναν τις τελευταίες 10ετίες? Κατά τα άλλα υπάρχει ακόμα
  κόσμος που υποστηρίζει τον άλλο που είπε πως \'\'μαζί τα φάγαμε\'\'...

  1. avatar μαθηματικο μυαλο

   Το \'64 την αγορασε το ΙΚΑ, το \'95 το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν δεν κανω καποιο τεραστιο λαθος αυτα ειναι 31 χρονια κι οχι 5!

   1. avatar Νίκος Σ.

    Έχεις δίκιο έκανα λάθος στις ημερομηνίες, βιάστηκα να βγάλω νέο σκάνδαλο στη φόρα 🙂

    1. avatar μαθηματικο μυαλο

     Ε, ενταξει συμβαινουν αυτα. Αν και μεταξυ μας τωρα απο το \'95 μεχρι το 2015 ειναι (αν δεν κανω καποιο τεραστιο λαθος) 20 χρονια. Δεν το λες και \"νεο\" σκανδαλο.

 10. avatar γρρρρρρρρ!

  Οσα και να μας κανουν και παλι λιγα θα ειναι. Θελει πολλα μνημονια για να στρωσει αυτη η κοινωνια. Τοσα πραγματα διαβασε ο αλλος, το μονο που βρηκε να πει ειναι οτι ο Λαλιωτης \"εβγαλε μεροκαματο\".
  Δεν ειχε να πει κατι για τους Ελληνες της Αιγυπτου. \'Η για την τεχνοτροπια της βιλλας. \'Η για ενα Ιδρυμα του δημοσιου που ηθελε να ριξει αυτο το υπεροχο κτισμα για να κανει εμπορικο κεντρο. Για φαπες ειστε νεοελληνες.
  (Ωραιο αρθρο, πολλα απο αυτα που αναφερονται δεν τα ηξερα).

  Ερωτηση προς τον/την δημοσιογραφο που εκανε το αρθρο \'η σε οποιον αλλο ξερει: Αραγε οι εσωτερικες σκηνες της ταινιας ειναι γυρισμενες και αυτες εκει;

  1. avatar Λεβέντης

   Τι να κάνουμε ρε φιλαράκι αυτά μας τσούξανε εμάς,τα μεροκάματα κάποιων καί δέν έχουμε την κουλτούρα τη δικιά σου,θέλουμε μνημόνια να στρώσουμε αφού αυτό κατάλαβες εσύ.

  2. avatar PerMan

   Σαν Έλληνας Αιγυπτιώτης, Αλεξανδρινός, σας γνωρίζω ότι παρόμοιο κτίσμα, λίγο μικρότερο, υπάρχει πάνω στην ονομαστή παραλία \"Κορνίς\" της Αλεξάνδριας, στα Ανατολικά της πόλης και αυτό της οικογένειας Καζούλη. Με την ευκαιρία λόγω εντοπιότητας, γιατί αυτά τα υπέροχα κτίσματα, όπως και του Ιώλα, αφήνονται στην τύχη τους να καταστραφούν; Και πάρα πολλά άλλα Νεοκλασικά. Τέτοια καφρίλα διέπει την ράτσα μας;

   1. avatar Νίκος Σ.

    Αυτή τη στιγμή το κράτος δεν έχει λεφτά για αναπαλαιώσεις νεοκλασσικών αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Συνήθως το καθεστώς ιδιοκτησίας σε τέτοια οικήματα είναι περίπλοκο.
    Φαντάσου ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης ενός τέτοιου οικήματος πεθαίνει και αυτό πάει σε κάποιους κληρονόμους που δεν έχουν τα λεφτά ή την διάθεση να το φτιάξουν.
    Πεθαίνουν και αυτοί κάποια στιγμή και τους κληρονομούν άλλοι. Ένα κτίριο 100
    χρονών πιθανόν αυτή τη στιγμή να έχει 20-30 ιδιοκτήκτες σκορπισμένους σε όλη την
    Ελλάδα και όχι μόνο, και ίσως να μην γνωρίζουν καν για αυτό. Παρόλα αυτά
    για το συγκέκριμένο κτίριο λόγω αξίας και ομορφιάς έπρεπε καποιοι να ενδιαφερθουν λίγο παραπάνω.

 11. avatar ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ ΚΙΜΩΝ

  ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Ι,Κ,Α, 11,746,427 ΔΡΧ,ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 2,500,000 ,000,!!!

 12. avatar Λεβέντης

  Το έβγαλε το μεροκάματο ο κωστάκης.

  1. avatar Geralt Of Rivia

   Νάταν μόνο αυτό το μεροκάματο, καλά θα ήταν...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει