Ένα από τα λιλιπούτεια νησιά των Μικρών Κυκλάδων με τις χρυσές αμμουδιές, τους απάνεμους κόλπους και τα σπιτάκια με λουλουδιασμένες αυλές!

Το Visit Greece μας ξεναγεί! Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων βρίσκεται μεταξύ της Νάξου και τηςΑμοργού. Πρωτεύουσα και κέντρο της τουριστικής ζωής είναι η Δονούσα ή Σταυρός.

Η Μερσίνη, η Χαραυγή ( Μεσαριά) και η Καλοταρίτισσα συμπληρώνουν τους γραφικούς οικισμούς του νησιού. Τα μόλις 13 τ.χλμ. προσφέρονται για όμορφες πεζοπορίες στην αρωματισμένη με βότανα φύση.

Κολυμπήστε: Το σεργιάνι στις ακρογιαλιές ξεκινάει από το λιμάνι, όπου βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες με ξανθή άμμο. Στις νότιες ακτές σας περιμένουν οι καταπληκτικές αμμουδιές Κέδρος (με το ναυάγιο ενός γερμανικού πλοίου στο βυθό του), Βαθύ Λιμενάρι, Λιβάδι και Φύκιο με τους υπέροχους βυθούς.

Στη βόρεια πλευρά, οι τρείς βοτσαλωτές παραλίες της Καλοταρίτισσας , μια τυρκουάζ ακουαρέλα με διάφανα νερά.
Δείτε: Στα ΒΔ, την εντυπωσιακή Σπηλιά του Τοίχου, με τους υπέροχους σταλακτίτες∙ στις ανατολικές ακτές τηΦωκοσπηλιά, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, όπου θα μαγευτείτε από τις γαλάζιες ανταύγειες του βυθού της.

Η πρόσβαση στις σπηλιές γίνεται μόνο με εκδρομικό πλοιάριο. Σε ύψωμα στον όρμο Βαθύ Λιμενάρι θα βρείτε τα ερείπια οικισμού γεωμετρικής εποχής και νεκροταφείου.
 

Μην παραλείψετε ένα προσκύνημα στις εκκλησίες του Τίμιου Σταυρού, προστάτη του νησιού, της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη (1892), απ’ όπου θα απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Διασκεδάστε: Το πανηγύρι της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου και της Αγίας Σοφίας, στις 17 Σεπτεμβρίου δίνουν αφορμή για ξεφάντωμα και χορό μέχρι το πρωί. Τότε θα δοκιμάσετε και το φημισμένο «πατατάτο» (κατσικάκι με πατάτες, μαγειρεμένο με ντομάτα και μυρωδικά).