Θετικά χαρακτηρίζει τα μηνύματα από τις σκανδιναβικές χώρες για τον ελληνικό τουρισμό, και ιδιαίτερα για τον τουρισμό της Κρήτης, η περιφέρεια Κρήτης καθώς, όπως εκτιμά, με βάση τη συμμετοχή της στην τουριστική έκθεση της Στοκχόλμης, οι τάσεις της τουριστικής κίνησης είναι αυξητικές σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από τη μεγάλη συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και επαγγελματιών του τουρισμού, για την Κρήτη στην τουριστική έκθεση «Grekland Panorama» που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας από 13 εως15 Φεβρουαρίου. Η «Grekland Panorama» είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στους ελληνικούς προορισμούς και η περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχε με μεγάλο περίπτερο.

Κατά την πρώτη ημέρα, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις-ενημέρωση για τις παραδοσιακές αλλά και τις νέες τουριστικές τάσεις που αφορούν στη σκανδιναβική αγορά και είχαν ως στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως πχ γκολφ, περιπατητικό και ιατρικό τουρισμό κ.α. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επαφές, μεταξύ Κρητικών τουριστικών επιχειρηματιών και Σκανδιναβών τουριστικών φορέων, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η δεύτερη μέρα, ήταν αφιερωμένη στους επισκέπτες και στο περίπτερο της περιφέρειας Κρήτης, η προσέλευση ήταν μεγάλη. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την Κρήτη και γεύτηκαν παραδοσιακά κρητικά εδέσματα από πιστοποιημένους παραγωγούς με την επιμέλεια του σεφ που συνόδευσε την αποστολή της περιφέρειας, ενώ στις γιγαντοοθόνες του «Ericsson Globe Arena» που πραγματοποιήθηκε η έκθεση, προβλήθηκαν τα πολυβραβευμένα διαφημιστικά σποτ της Κρήτης.

Την περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος είχε επαφές με τουριστικούς παράγοντες της Σκανδιναβίας, εκπροσώπους ΜΜΕ αλλά και με το Ελληνικό Προξενείο στη Στοκχόλμη για την προετοιμασία στοχευμένων δράσεων που θα προβάλουν την Κρήτη και θα προσελκύσουν επισκέπτες στο νησί.

«Η Σκανδιναβία είναι μια αγορά που φέρνει στην Ελλάδα επισκέπτες υψηλού οικονομικού επιπέδου με αυξημένη αγοραστική δύναμη. Επισκέπτες που εκτιμούν και δείχνουν μεγάλο σεβασμό στον πολιτισμικό μας πλούτο και ταξιδεύουν μάλιστα τους περισσότερους μήνες σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων αγορών» ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης για τα αποτελέσματα της έκθεσης

Στην «Greekland Panorama» πρόσθεσε, «οι υποψήφιοι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις επιλογές που προσφέρει η χώρα μας, αλλά και οι Έλληνες επαγγελματίες για τις τάσεις της τοπικής αγοράς. Η Σκανδιναβία ευτυχώς δείχνει να μην έχει κάμψη στη ροή των κρατήσεών της τις τελευταίες εβδομάδες, όπως άλλες αγορές και συνεχίζει να κινείται σε θετικούς ρυθμούς».

Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, τόνισε: «Ελπίζουμε αυτή η δυναμική να συνεχίσει, έτσι ώστε να κλείσει η τουριστική περίοδος με θετικό πρόσημο για το νησί μας».