Το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Al Maktoum του Ντουμπάι, σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο.

Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία Wizz Air έκανε την πρώτη προσγείωση στο Al Maktoum με πτήση από τη Βουδαπέστη, εγκαινιάζοντας τον τερματικό σταθμό επιβατών του αεροδρομίου, ενώ την ώρα που το αεροσκάφος τροχοδρομούσε στην πίστα πυροσβεστικά οχήματα του αεροδρομίου δημιουργούσαν από πάνω του μια «εορταστική» αψίδα νερού.

Το αεροδρόμιο είχε προγραμματιστεί να ανοίξει το Μάρτιο του 2011, αλλά που τα εγκαίνια αναβλήθηκαν δυο φορές.

Η Jazeera Airways συμμετείχε επίσης στην εορταστική έναρξη του Διεθνούς Αεροδρομίου Al Maktoum στο Dubai World Central ( DWC ), πραγματοποιώντας μια τελετουργική πτήση από το Κουβέιτ προς το Al Maktoum, μεταφέροντας κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης του Κουβέιτ.

Ο εθνικός αερομεταφορέας του Μπαχρέιν, Gulf Air, θα ξεκινήσει επίσης πτήσεις στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η πρόθεση άλλων αεροπορικών για συνεργασίας με το αεροδρόμιο.

Το Al Maktoum αναμένεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη του Ντουμπάι ως κέντρο εμπορίου, μεταφορών και τουρισμού, ενισχύοντας την οικονομική του ευμάρεια.

Παράλληλα, σκοπός είναι να μετατραπεί σταδιακά σε κύριο αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Χτισμένο 40 χιλιόμετρα νότια του Ντουμπάι, το Al Maktoum θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει έως και 160 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο και 12 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων.