Μια πρώτη εικόνα της τουριστικής κίνησης στη Ζάκυνθο το α΄ οκτάμηνο του έτους δίνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτά οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα θετικές και προκαλούν αισιοδοξία για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος μειώθηκαν οι Έλληνες που επισκέφθηκαν το νησί.

Ειδικότερα, 55.000 περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες έφτασαν το πρώτο οκτάμηνο του έτους στη Ζάκυνθο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτική Αεροπορίας.

Με μια μέση αύξηση μεγαλύτερη από 16%, στο νησί ήλθαν φέτος 393.059 τουρίστες, έναντι 337.474 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημείωσαν οι αφίξεις από Ρωσία (142%), Πολωνία (67,63%), Ιταλία (65,74%), Ολλανδία (51,88%), Βέλγιο (47,17%) και Γερμανία (42,55), ενώ η παραδοσιακή και μεγάλου μεγέθους αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, που διατηρεί πάντα τα πρωτεία στις αφίξεις, σημείωσε μικρή μόνο αύξηση της τάξεως του 2,14%.

Πρόβλεψη των παραγόντων του τουρισμού είναι ότι συνολικά οι αφίξεις στο νησί θα πλησιάσουν και ίσως ξεπεράσουν τις 500.000 έως το τέλος της τουριστικής περιόδου που περιλαμβάνει και τον μήνα Οκτώβριο, σημειώνοντας έτσι ένα νέο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία.

Όμως, παρά τη μεγάλη αύξηση του εξωτερικού τουρισμού ο αντίστοιχος εσωτερικός τουρισμός, που διακινείται κυρίως από το λιμάνι της Κυλλήνης προς τη Ζάκυνθο, υπέστη καθίζηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, οι επιβάτες που κινήθηκαν από την Κυλλήνη προς τη Ζάκυνθο μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά περίπου 10% και αυτό προφανώς απεικονίζει τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού προς το νησί λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πλέον οι Έλληνες.