Ένα νέο άκρως εντυπωσιακό terminal άνοιξε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Queen Alia στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Στόχος της κατασκευάστριας εταιρείας Foster + Partners’ είναι να ξεπεράσουν σε δημοτικότητα το δημοφιλές αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν το σχεδιασμό του νέου κτιρίου προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μια αισθητική που να ανταποκρίνεται στην τοπική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Λαμβάνοντας υπόψη την τοπική τεχνογνωσία και κυρίως το κλίμα του Αμμάν, όπου οι θερμοκρασίες ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ ημέρας και νύχτας το κτίριο είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από τσιμέντο, ένα υλικό ανθεκτικό στις εναλλαγές αυτές.

Είναι ένα κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η στέγη αποτελείται από μια σειρά θόλων, οι οποίοι εκτείνονται για να προσφέρουν σκιά στις προσόψεις. Οι θόλοι που βγαίνουν έξω από τις κολώνες μοιάζουν με τα φύλλα του φοίνικα, ενώ υπάρχουν και πολλά γυάλινα σημεία που επιτρέπουν στις ακτίνες φωτός να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Παράλληλα, τα αμέτρητα παράθυρα δίνουν απεριόριστη θέα στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου, δίνοντας μια πλήρη αίσθηση προσανατολισμού στους επιβάτες. Οι πύλες αναχώρησης εκτείνονται στις δυο πλευρές του κτιρίου, ενώ το κεντρικό τμήμα καταλαμβάνουν τα lounges, τα καταστήματα και τα εστιατόρια του αεροδρομίου.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι υπαίθριες αυλές σχεδιασμένες με την παραδοσιακή αραβική αρχιτεκτονική και οι οποίες συμβάλλουν στην περιβαλλοντική στρατηγική του εγχειρήματος. Τα φυτά και τα δέντρα φιλτράρουν τη ρύπανση, ενώ το προαύλιο έχει διαμορφωθεί ειδικά σαν μια τεράστια αυλή με καθίσματα κάτω από τη σκιά δέντρων, ένα κατάλληλο μέρος για αποχαιρετισμό ή καλωσόρισμα των επιβατών.

Η στρατηγική θέση του κτιρίου καθιστά το Αμμάν κύριο κόμβο της περιοχής και συγχρόνως αυξάνει τη δυνατότητα χωρητικότητας του από 3 εκατομμύρια σε 12,8 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως μέχρι το 2030.