Με έντονο το μεσαιωνικό του χαρακτήρα, ο παραδοσιακός οικισμός της Καρύταινας στην Αρκαδία αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ολιγοήμερες αποδράσεις, ενώ ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του είναι το ομώνυμο κάστρο.

Πάνω από το πανέμορφο χωριό, σε υψόμετρο 582 μέτρων, δεσπόζει το πετρόχτιστο κάστρο της Καρύταινας, χτισμένο σε τριγωνικό σχήμα.

Το κάστρο χτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, τον 13ο αιώνα, από το Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Βριγιέρ, ο οποίος το χρησιμοποίησε για λίγο καιρό ως έδρα του και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της γαλλικής αρχιτεκτονικής εκείνης της περιόδου.

Υπήρξε, μάλιστα, ένα από τα αξιολογότερα κάστρα της περιόδου της Φραγκοκρατίας, αλλά και της Τουρκοκρατίας, αφού η στρατηγική του θέση, σε συνδυασμό με το υψόμετρο του, αποτελούσε κόμβο επικοινωνίας μεταξύ της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της κοιλάδας του Αλφειού, την οποία οι ντόπιοι συνήθιζαν να αποκαλούν Τολέδο της Ελλάδας, λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της.

Η θέση του κάστρου έλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών κατακτητών, όπως συνέβη με τα περισσότερα κάστρα εκείνης της περιόδου. Ανάμεσα σε αυτούς που το εποφθαλμιούσαν ήταν οι Φράγκοι και οι Βενετοί, οι οποίοι είχαν μια μακρά παρουσία στην Πελοπόννησο.

Το σημαντικότερο ρόλο του, όμως, τον διαδραμάτισε την περίοδο της Επανάστασης του 1821, καθώς αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο πολλών μεγάλων οπλαρχηγών, ανάμεσά τους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ο Γέρος του Μοριά, ο οποίος είχε καταγωγή από το Λιμποβίσι της Καρύταινας, εγκαταστάθηκε στο κάστρο, το οχύρωσε, έχτισε το εκκλησάκι της Παναγίας και χρησιμοποίησε το κάστρο σαν ορμητήριο του, κατά του Ιμπραήμ. Το κάστρο σήμερα προσφέρει μαγευτικές εικόνες προς όλη την κοιλάδα της Μεγαλόπολης και το φαράγγι του Λούσιου.

Το εσωτερικό του είναι πλέον ερειπωμένο, τα εξωτερικά τείχη όμως διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση. Μετά τα πρώτα –απότομα– σκαλοπάτια για την ανάβαση σε αυτό, στα αριστερά υπάρχει μία καγκελόφραχτη στήλη, υπέρ ενός ανθυπολοχαγού που έπεσε πολεμώντας στο κάστρο.

Πιο κάτω υπάρχει προτομή του Κολοκοτρώνη, ενώ εκεί που τελειώνουν τα σκαλοπάτια ξεκινάει ένα πέτρινο μονοπάτι.

Περπατήστε στο εσωτερικό του, θαυμάστε την μαγευτική θέα και αφουγκραστείτε τις μνήμες του παρελθόντος.