Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι οι πιο αγαπημένες για τα περισσότερα παιδιά (και τους μεγάλους, ας μην κρυβόμαστε). Δώρα, φωτάκια, πλούσιοι μπουφέδες στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα και άλλα πολλά.

Για όσους σκέφτονται να κάνουν ένα ταξίδι-έκπληξη στα παιδιά τους, σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο στο εξωτερικό, όπου οι μικροί σκιέρ μπορούν να απασχοληθούν με πλήθος δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι μεγάλοι να απολαύσουν ξέγνοιαστες στιγμές… ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα με τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, όπως τη συνέταξε η Sam Haddad για την Guardian.

Εβδομάδα εκπαίδευσης σνόουμπορντ για παιδιά, Morzine- Γαλλία

Οι εβδομάδες εκπαίδευσης σνόουμπορντ από τα Rude Chalets και το Mint Snowboarding για παιδιά ηλικίας από 4 έως 8 χρονών είναι από τις πρώτες του «είδους» τους στην Ευρώπη. Τα παιδιά θα μάθουν τα βασικά γύρω από το σνόουμπορντ μέσα από ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Στο τέλος της εβδομάδας θα πάρουν δώρο ένα μικρό μονταρισμένο βίντεο, με τις προσπάθειές τους επάνω στη σανίδα, το οποίο περιλαμβάνεται στην τιμή, όπως επίσης και τα μαθήματα, ο εξοπλισμός, η διαμονή, οι μεταφορές και η ημιδιατροφή.

• rudechalets.com, 952 ευρώ για τα παιδιά και 678 ευρώ για τους συνοδούς-γονείς.

Δωρέαν μαθήματα για τους κάτω των 17, Arosa- Ελβετία

Και τα μαθήματα να μην ήταν δωρεάν η Arosa εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς. Βρίσκεται στο τέλος της κοιλάδας Schanfigg και είναι προστατευμένη από ανέμους. Προκειμένου η περιοχή να προσελκύσει επισκέπτες, το εκπαιδευτικό κέντρο «Swiss Ski and Snowboard School Arosa» προσφέρει δωρεάν μαθήματα σκι και σνόουμπορντ, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, για τους κάτω των 17, που θα διαμείνουν το λιγότερο δύο νύχτες σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία.

• arosa.ch, 1.067 ευρώ για επτά νύχτες διανυκτέρευση μιας τετραμελούς οικογένειας

Δωρεάν φροντίδα παιδιών ενώ κάνετε σπα, Meribel- Γαλλία

Μια εξόρμηση στο βουνό με τα παιδιά μπορεί να είναι διασκεδαστική και να τους προσφέρει αξέχαστε αναμνήσεις, όμως για τους γονείς θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι και ιδιαίτερα… χαλαρωτική διαδικασία. Θα μπορούσε όμως… έστω για μία ώρα, όσο απολαμβάνετε υπηρεσίες σπα στο Olympic Sports Complex Spa στο Meribel της Γαλλίας, όπου το Garde’n Spa προσφέρει δωρεάν φροντίδα των παιδιών, όσο εσείς κάνετε… μασάζ!

• meribel.net

Χριστούγεννα στη φινλανδική Λαπωνία, χωρίς… Άι Βασίλη, Menesjärvi

Αν τα παιδιά σας έχουν μεγαλώσει, βρίσκονται στην εφηβεία και δεν έχουν και πολύ καλή σχέση με τα «παραμύθια», μπορείτε να τους προσφέρετε μια αξέχαστη, χριστουγεννιάτικη απόδραση στη φινλανδική Λαπωνία… μακριά από το χωριό του Άι Βασίλη. Στο Menesjärvi μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας επάνω σε snowmobile κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα να κάνετε σκι, έλκηθρο, σαφάρι με χάσκι και να μάθετε τα μυστικά του… χειμερινού ψαρέματος.

Το ξενοδοχείο λειτουργεί η οικογένεια Lappalainen, που έχει ρίζες από τη φυλή των Sami, η οποία ζει στην περιοχή εδώ και αιώνες. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν πολλά για τις τοπικές παραδόσεις και τον πολιτισμό των Sami.
• activitiesabroad.com. Ενήλικες: 2.020 ευρώ, παιδιά 12-15 ετών 1.872 ευρώ, παιδιά 8-11 1.603 ευρώ.

Σχολή ορειβατικού σκι για παιδιά, Leutasch- Αυστρία

Η κοιλάδα Leutasch είναι σαν ένας μεγάλος «χιονισμένος παιδότοπος», όπου οι μικροί φίλοι μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο ορειβατικό σκι (cross-country σκι). Η σχολή SkiSchule Leutasch προσφέρει ειδικά μαθήματα για παιδιά από 6 έως 12 ετών (τα μικρότερα μπορούν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα) στο κατάλληλα διαμορφωμένο τοπίο, προσφέροντάς τους μια μοναδική εμπειρία.

• Τα μαθήματα τριών ημερών κοστίζουν 85 ευρώ για κάθε παιδί. Τα ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά από 4 έως 6 ετών κοστίζουν 40 ευρώ την ώρα (skischule-leutasch.at).