Η Κοκό Σανέλ τρύπωνε εκεί για 34 ολόκληρα χρόνια, ενώ άλλοτε στο μπαρ του θα έβλεπες τον Πάμπλο Πικάσο και τον Σκοτ Φιτζέραλντ.

Η Σοφία Λόρεν το περιέγραψε κάποτε ως «το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο του κόσμου» και είχε πιθανότατα δίκιο.

Γιατί δύσκολα θα βρεις άλλο μέρος να σε εισάγει στη μαγεία του παρελθόντος και τη γλυκιά νοσταλγία για εποχές το λιγότερο αριστοκρατικές.

Για το Ritz Paris ο λόγος, ένα από τα σύμβολα της παριζιάνικης πολυτέλειας εποχής, το οποίο υπέστη ριζική ανακαίνιση πρόσφατα, μια ανακαίνιση 200 εκατ. ευρώ, για να έχει πια κήπους σαν των Βερσαλλιών, αίθουσα χορού κάτω από τη γη και το πρώτο Chanel σπα του κόσμου!

Παρά το φρεσκάρισμα και τον εκμοντερνισμό, τα βασικά συστατικά της θρυλικής σαγήνης του ξενοδοχείου παραμένουν αναλλοίωτα.

Όπως τα κόκκινα χαλιά, τα αυθεντικά έπιπλα εποχής, το εξίσου μυθικό Μπαρ Χέμινγουεϊ και εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν στον ρετρό μυστικισμό του.

Το ανακτορικό κτίριο φιλοξενεί έπιπλα-αντίκες που ανήκουν συνήθως σε μουσεία, έργα τέχνης πολλών εκατομμυρίων και σπάνια βιβλία που θα ζήλευαν οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου.

Αυθεντικές τοιχογραφίες εποχής, κήποι και αυλές με θερμαινόμενους διαδρόμους, ακόμα και υπόγεια μυστικά περάσματα θα βρεις εδώ, τα οποία χρησιμοποιούσαν άλλοτε οι διασημότητες του παρελθόντος για να μη γίνονται αντιληπτές.

Αν θέλεις να μείνεις σε ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας του Παρισιού και την ίδια την ιστορία της εκλεπτυσμένης υπερπολυτέλειας, το Ritz Paris δεν έχει πιθανότατα όμοιό του