Οι περισσότεροι, και όχι άδικα, έχουν συνδυάσει το όνομα της Χαλκιδικής με τις υπέροχες παραλίες και στα δύο «πόδια» της, τα γαλαζοπράσινα νερά και τις καταπράσινες εκτάσεις που αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα.

Αυτός ο δημοφιλής προορισμός, ωστόσο, κρύβει και άγνωστα χωριά, πραγματικούς θησαυρούς, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να ανακαλύψει ιδίοις όμμασι ότι η Χαλκιδική είναι ένας τόπος παντός καιρού, που συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα ιδανικά και αποτελεί προορισμό ακόμη και για το φθινόπωρο.

Ο λόγος για τον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα σε υψόμετρο 350 μέτρων και μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, που συνδυάζει ιδανικά το «πακέτο» βουνό με θάλασσα. Το χωριό κόσμημα της Σιθωνίας, του δευτέρου «ποδιού» της Χαλκιδικής, είναι ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά στην ευρύτερη περιοχή με μια ιστορία η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που αν και κάποτε ερήμωσε, την δεκαετία του ’80 άρχισε και πάλι να ακμάζει και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των αυθεντικών εμπειριών. Η εκπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο και το καταπράσινο φυσικό σκηνικό του βουνού Ίταμου συνθέτουν το υπέροχο φωτογραφικό παζλ του Παρθενώνα.