Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την περίοδο των Αποκρεών και δη την Καθαρά Δευτέρα, είναι το γραφικό Γαλαξίδι. Η άλλοτε ναυτική πολιτεία φιλοξενεί το πιο χαρούμενο και πολύχρωμο έθιμο, το Αλευρομουτζούρωμα, που προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έθιμο του Γαλαξιδίου, όπου αλευρομαχητές γυρίζουν την πόλη και αντιμάχονται με αλευριές με χρωματισμένες αλευρόσκονες, μπλε, κίτρινες, μαύρες και κόκκινες σ΄ ένα καθολικό αλευρομουτζούρωμα. Προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας ως κατευόδιο των συζύγων των ναυτικών, που ράντιζαν τη θάλασσα με αλεύρι κατά την καθέλκυση και απόπλου των πλοίων προκειμένου οι άντρες τους να συναντούν «χορτάτες» και ήρεμες θάλασσες.

Πέρα από το δημοφιλές έθιμο της Καθαρά Δευτέρας, το Γαλαξίδι είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και, συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας, ενώ η αρχοντική ομορφιά του προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών. Το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, υπήρξε μια σπουδαία ναυτική πολιτεία, ενώ τα πλιθόκτιστα αρχοντικά ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Τα πρώτα αρχοντικά χτίστηκαν το 1850 ενώ πολλά σπίτια έχουν ταβάνια σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους.

Η βόλτα στα καντούνια του παραδοσιακού οικισμού (έχει χαρακτηριστεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1967), αλλά και στο κεντρικό λιμάνι θα σας ανταμείψει με τη μοναδική ομορφιά που θα συναντήσετε. Άλλωστε, η γραφική αυτή κωμόπολη ενδείκνυται για ρομαντικούς περιπάτους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.