Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Miljacka με καταπράσινους λόφους να την περιβάλλουν, η πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αποτελεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με ξεχωριστή προσωπικότητα.

Έχοντας αφήσει πίσω του τον πόλεμο της Βοσνίας, το Σαράγεβο προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις της ιστορίας και των περιπατητικών εξερευνήσεων.

Αποκαλείται και η «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης» λόγω της θρησκευτικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας του. Ο ταξιδιώτης θα συναντήσει σε μια βόλτα στην πόλη ορθόδοξα εκκλησάκια, καθολικούς ναούς, πολύβουα τζαμιά και απόμερες συναγωγές.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη θρυλική Latin Bridge, την οθωμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης και να εξερευνήσει τα λιθόστρωτα σοκάκια της, ξεκινώντας από την γραφική «Πλατεία των Περιστεριών» και το περίτεχνο σιντριβάνι – κιόσκι της.

Το δημαρχείο αποτελεί το πιο εμβληματικό κτίσμα της αυστρο-ουγγρικής περιόδου του Σαράγεβο και άνοιξε τις πόρτες του το 1896 και το Ιστορικό Μουσείο ξεδιπλώνει την πολυσύνθετη ιστορία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης μέσα από 400.000 και πλέον εκθέματα. Το μουσουλμανικό τέμενος Gazi Husrev Bey αποτελεί το σημαντικότερο ισλαμικό κτίσμα της χώρας και χρονολογείται από το 1530.

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαράγεβο ξεκίνησε το 1995, εν μέσω του πολέμου της Βοσνίας, για να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά ραντεβού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

Σαράγεβο / Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Μάρκο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (1,97 ευρώ)

Απόσταση: Η πτήση διαρκεί 5 ώρες και 40 λεπτά από την Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης και 4 ώρες και 25 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης.